Srpanj 27, 2025, 14:33:33 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Oscar Hexamita...  (Posjeta: 1635 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jaspar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Oscar Hexamita...
« u: Rujan 21, 2011, 23:25:13 poslijepodne »
Pozdrav.. imam problem sa hexamitom kod svoja dva oscara koja je kod jednog već u poodmakloj fazi. Imam ih već 7 godina i stvarno se brinem o njima, ali s tom hexamitom se borim već zadnje 4. Redovito mjenjam vodu, filtracija je odlična... znam uzroke te bolesti pa sam im pokušavao davati raznu hranu ali izgleda da je već prekasno. Naviknule su se na Tetra Sticks i sve ostalo samo "okuse" i nezainteresirano ispljunu van. Jedno vrijeme sam vodu tretirao sa tabletama protiv hexamite ali mi je sad preskupo 150-200kn tjedno davat za to, s obzirom na to da taj proces traje i traje... Dali netko ima ikakvu ideju šta bi mogao napraviti da bar ublažim te "rupe na glavi". Jeli postoji neki način kako da ih prevarim i promjenim prehranu???????????? Hvala..

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Oscar Hexamita...
« Odgovori #1 u: Rujan 22, 2011, 09:03:06 prijepodne »
Pozdrav Jasper.

Rješit čemo tvoj problem a mogli smo ga rješiti i prije da si se obratio za pomoć.

Prije svega moraš OPŠIRNO ispuniti Upitnik o bolestima riba: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Uz navedeno reci nam da li koristić RO vodu i da li dodaješ mineralnu sol u akvarijsku vodu i koju sol.

OBAVEZNO postavi nekoliko oštrijih fotografija riba da vidimo te rupe.

Čujemo se.

Offline Jaspar

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2011, 21:25:50 poslijepodne »
Mislim da se RO voda stavlja u morske AQ, ja imam amazonu doma... ili sam nešto propustio ?  :) Probat ću dat što više točnih odgovora :

AQ
-350L
-temp. 25-26 C
-Aq pokrenut prije 8 god.
- prve ribe useljene nakon cikliranja
-mjenjam vodu 1 tjedno, po 40%
-dno usisavam svakih 4-5 tjedana

FILTER
-1. unutarnji Atman AT202
-2. integrirani Atman AT201
- ispirem ih pod tekućom vodom svakih 4-5 tj.
- spužva i vata

OSTALA OPREMA
-Mangrov panj i kamenje (bez sluzi)
-grijač
-pumpa za zrak
-nemam CO2 sustav
- ne koristim gnojiva jer nemam biljaka
- ne tretiram vodu nikakvim kemikalijama

STANOVNICI
-2 Oscara
- 7 ancistrusa
-1 pleco
- Mystus leucophasis
-Oscari su stari cca7 god.
-Terorista nema osim što se međusobno šoraju
-Hranjenje je jednom dnevno, Tetra Sticks Ciclid, jer ništa drugo više ni ne žele.

PROMJENE
-nema ih, sve je već dugo u istom stanju osim kad Oscari malo preguraju kamenje

SIMPTOMI
-jedini simptomi su "rupe u glavi"
- nekako mi se čini da su više razdražljive otkad ih je to napalo
-normalno se kreću cjelom dužinom AQ, normalno dišu i jedu
-izmet je isti kao i uvijek, otkad ih imam
-simptome sam uočio prije 4 godine ali ponekad bi se povukli pa vratili itd.
-pokušao sam ih liječiti tabletama za hexamitu, tretman bi trajao tj. dana do sljedeće izmjene vode, tada bi ga trebao ponoviti (bez učinka)...
-2 ribe su bolesne i za sad nije bilo uginuća
-ostali stanovnici su savršenog zdravlja..

Evo za sad ove slike dok budem mogao napraviti bolje..
Hvala puno unaprijed!!

Offline IggyOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Rujan 22, 2011, 23:48:57 poslijepodne »
Uh, ovo kod tebe je baš gadno. I moji povremeno dobiju blagi oblik ali prođe samo od sebe. Ja mislim da je to najviše do hrane.
I Love Animals... They’re Delicious

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Rujan 23, 2011, 09:51:29 prijepodne »
Pozdrav Jaspar,

Evo, sada je situacije potpuno jasna.

Oskari su ribe MESOJEDI koji upravo zbog toga jako zagađuju akvarijsku vodu a pošto žive u akvarijima u kojima nema bilja koje bi moglo za svoj rast iskoristiti fosfate, nitrate, nitrite i dr. tada se moraju raditi česte promjene vode (ti to radiš pravilno) i moraju imati jako dobru filtraciju.

Ti nekoliko stvari ne radiš dobro a ja ću ti dati savjete kako iste ispraviti:

1. Filteri koje koristiš (fotografija u prilogu) predlažem da odmah izbaciš i zamijeniš vanjskim karnister filterom (minimalno Fluval 405 ili jači) Naime ovaj tip filtera je dobar glede biološke filtracije ali nikako nije dobar za čišćenje nečistoća jer prilikom njegovog diranja i vađenja iz akvarija oko 50% svih nečistoća ispadne u akvarijsku vodu i u akvariju nastupi katastrofa.....

2. Jako je bitno usisavati dno ako ne svakih sedam dana onda obavezno svakog 14-og dana jer se u podlozi taloži feces riba te je tada na podlozi užasno velika koncentracija otrovnih tvari koje zbog toga jer nemaš biljaka nitko ne može neutralizirati a sve skupa utjeće na to da voda vrlo loše kavalitete a tada ribama pada imunitet i nastaju kojekakve bolesti i uginuća.

3. Oskare hraniš sa hranom koja NIJE ZA OSKARE. Naime, Oskari su MESOJEDI a njihov je probavni sustav tako napravljen da maksimalno iskorištava mesnu hranu dok je sva ostala hrana neadekvatna i slabi njegov imunološki sistem. Sukladno navedenom hitno počni hraniti svoje ribe sa mesnom hranom (najbolje sa živim guppy-jima - neka ih uvijek bude u akvariju pa će ih Oskari loviti i zabavljati se, također sa miksom hrane-goveđim srcem, sa smrznutim krvavim crvima i dr.)

4. Spominješ nekakvu vatu u filteru - vata odmah mora ići napolje jer se vata začepi u roku od 3 dana pa znatno smanjuje brzinu protoka vode kroz pumpu pa se tako smanjuje i biološka filtracija.

5. Filter materijal (spužve) MORAŠ prati jednom mjesečno u VODI IZVAĐENOJ IZ AKVARIJA a ne pod slavinom jer tako poubijaš sa klorom sve dobre bakterije koje žive u spužvi...

Ovo što je gore navedeno moraš popraviti odmah a u nastavku nešto o bolesti Rupe u glavi.

Na žalost, ribe si bespotrebno liječio sa metronidazolom te si im tako nanio više štete nego koristi (oslabio si im imunitet, poubijao sve dobre bakterije u probavnom traktu, teško opteretio jetru i dr.)

Uzrok pojave POREMEĆAJA Rupe u glavi jeste NEDOSTATAK esencijalnih MINERALA i VITAMINA u akvarijskoj vodi te voda LOŠE kvalitete a s navedenim u vezi PAD IMUNITETA.
Neznalice na mnogim forumima pišu da je uzrok tom poremećaju parazit - protozoa Hexamita ali to nije točno. Točan je podatak da je u mnogo slućajeva kada su ribe imale hexamitu imali su i Rupe u glavi a to je naravno bilo zbog toga što im je pao imunitet. Naime prvi karakterističan simptom hexamite jeste sluzavi i prozirni dugi izmet koji se vuće iz ribljeg anusa, skrivanje ribe na tamnijim mjestima, mršavljenje i prestanak uzimanja hrane. Ovi navedeni simptomi se NE POJAVLJUJU kod poremećaja Rupe u glavi.

Da ne dužim, ovaj češ poremećaj izliječiti na način da:

1. napraviš sve što sam ti nave gore
2. da počneš nakon svake promjene vode ubacivati propisanu dozu Easy Life FFM-a (jer u sebi osim što sadrži kemiju za neutralizaciju otrovnih tvari ima i esencijalne MINERALE) (duple doze narednih par tjedana dok se ne popravi situacija sa rupama)
3. redovno jednom tjedno u akvarij nakapaj propisanu dozu vitamina JBL Atvitol ili Sera Fishtamin (prvih nekoliko tjedana tretiraj sa duplom dozom dok se ne saniraju rupe)
4. bilo bi jako dobro da nabaviš sol za ciklide a kako bi vodu dodatno obogatio sa mineralima recimo Sera mineral sali ili slično.

Za sada toliko, javi što si odlučio poduzeti i kako se razvija situacija, pozdrav.

Offline Jaspar

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 23, 2011, 18:37:53 poslijepodne »
Hvala 985plavi :up: Neke sam stvari pretpostavljao a neke nisam uopće znao.
Počet ću radit na tome.
Samo da spomenem dvije stvari:
Kažeš da ih hranim sa hranom koja uopće nije za oscare? Al na pakiranju piše za sve velike ciklide i baš piše uz ostale i Oscare, čak je i slika oskara na kutiji ?
I drugo, zanima me što si rekao za vanjski filter... Ja u lijevoj strani Aq imam taj filter što si prikazao na slici međutim on služi samo kako bi "okretao" vodu prema velikom filteru koji je s desne strane (na slici). Rekao si da nabavim vanjski filter ali ovaj je upravo to, samo što je u sklopu akvarija??
Tnx!!!

Offline Jaspar

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 23, 2011, 19:13:26 poslijepodne »
U potpisu imam snimku kako su izgledale prije 2,5 godine dok e još bilo i drugih stanovnika, jedva da se šta vidilo. I tada je to stanje variralo već 2 godine.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 26, 2011, 12:10:38 poslijepodne »
Citat:
Kažeš da ih hranim sa hranom koja uopće nije za oscare? Al na pakiranju piše za sve velike ciklide i baš piše uz ostale i Oscare, čak je i slika oskara na kutiji ?

Nisam se najbolje izrazio! Naime, to je dobro izbalansitrana hrana (kombinacija proteina i biljnih vlakana) za ciklide koji nisu isključivo biljojedi pa tako i za oskare ali s obzirom da su oni mesojedi u tom kontekstu nije i najbolja hrana za oskare. Napisao sam ti gore koju im hranu trebaš davati.

Citat:
I drugo, zanima me što si rekao za vanjski filter... Ja u lijevoj strani Aq imam taj filter što si prikazao na slici međutim on služi samo kako bi "okretao" vodu prema velikom filteru koji je s desne strane (na slici). Rekao si da nabavim vanjski filter ali ovaj je upravo to, samo što je u sklopu akvarija??

Ti u stvari imaš pregradni filter to je ok a da li si razmišljao da u taj pregradni ubaciš i ovu spužvu koja je u akvariju? Da li pereš spužvu u pregradnom filteru?

Offline Jaspar

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 26, 2011, 23:24:19 poslijepodne »
Da, naravno da perem. Ali od sad ću u vodi izvađenoj iz akvarija kako si i rekao. Nisam mislio ubacivati tu spužvu u pregradni filter, njega bi ostavio pa ako treba kupit ću spužvu koju ću stavit u pregradni????

Offline Jaspar

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 26, 2011, 23:29:05 poslijepodne »
Kupio sam nekoliko guppya i totalno su nezainteresirane za njih. Potpuno su izgubile onaj lovački instinkt. A kravlje srce ne žele ni vidit  -?

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Rujan 27, 2011, 08:41:28 prijepodne »
Hrani ih dvaput tjedno sa glistama i crvima za pecanje (oprati a potom smrznuti i isjeckati), također smrznute krvave crve, račiće i dr.

Probaj više hrane a ako nabaviš mini gliste ubaci ih direktno u akvarij dok su još žive pa vidi kako reagiraju.

Sve ribe moraju proći period privikavanja na novu hranu na način da ih jedan ili 2 dana ostaviš bez hrane a onda im ponudiš samo novu hranu (mislim da će nakon 2 dana bez hrane nestati gupiji)...

Offline Tetak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • symphysodon aequifasciatus
    • eGo elektroničke cigarete
« Odgovori #11 u: Rujan 27, 2011, 11:08:59 prijepodne »
Uh, baš gadno. Moji su dobivali povremeno, ali sam to rješavao jačom dozom JBL Atvitolom! Za dan bi nestalo!

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 27, 2011, 15:58:35 poslijepodne »
Probaj sa nekom kvalitetnijom mačjom hranom.

Offline Jaspar

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 27, 2011, 17:21:43 poslijepodne »
Hrani ih dvaput tjedno sa glistama i crvima za pecanje (oprati a potom smrznuti i isjeckati), također smrznute krvave crve, račiće i dr.

Probaj više hrane a ako nabaviš mini gliste ubaci ih direktno u akvarij dok su još žive pa vidi kako reagiraju.

Sve ribe moraju proći period privikavanja na novu hranu na način da ih jedan ili 2 dana ostaviš bez hrane a onda im ponudiš samo novu hranu (mislim da će nakon 2 dana bez hrane nestati gupiji)...
HAHAHAHAHAHAHAHA!!!! Evo guppy treći dan bezbrižno plivaju, čak plivaju uz njih... A evo upravo sam kupio gliste kao da sam znao da ćeš mi to reći  ;) Jel ih mogu davat žive oscarima ili baš moraju biti smrznute pa nasjeckane??

Mačija hrana??????? Stvarno???

Offline IggyOS

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 27, 2011, 21:21:46 poslijepodne »
...
Mačija hrana??????? Stvarno???

Naravno ne konzerve, nego one keksiće. :D Moji su ludi za tim.