Koristim isključivo odležanu ili tretiranu vodu.

Gianni
Imam biljni od 100 L s cca 40ak biljnih vrsta (ne dam još slike) pa mi stvarno nije problem dnevno promijeniti 5 L vode jer imam prgave i prasaste ribe (mislim da time činim manje štete nego promjenom od 30% odjednom tjedno zbog remećenja parametara),
no jednom mjesečno radim vrlo veliku izmjenu vode od 70% odjednom 2 dana zaredom pri čemu moram koristiti kelate.
Na kornjačnjaku mi ne pada na pamet da kelate ne koristim! Ma kakva pipovača direktno u akvarij.. Nema šanse!
Radije se nahodam s kanturinama pa ne moram u teretanu. Svako zlo za neko dobro!

U akvariju se lako nakupe teški metali gnojenjem, hranjenjem, korištenjem pipovače (stare cijevi, loša voda...) tretirane (kelati se raspadaju) ili odležane pa da to nekako smanjim, mislim da su ovakve jednomjesečne intervencije radi predostrožnosti potrebne na neakvasjekperskimakvarijima koji su slagani radi riba (neke žive po 25 g..) i najdražih biljaka.
Da imam vlastiti izvor netretirane PRAVE vode, sigurne i redovito testirane, ne bih se zamarala ni odležavanjem vode, ni kelatiziranjem.
Svatko ima svoju akvarističku psilozofiju, no Plavi

je fino rekao da su nam ribe danas puno osjetljivije (potrovane lijekovima, uništene pretjeranim inbreedingom i površnom selekcijom) pa se
ipak "početničkih pravila" i dalje treba držati!