Nadalje, nevezano, ja sam zakljucio da je snizavanje ph, tvrdoce i slicnih stvari jako slicno ruskom ruletu. Jako male sanse da ce sve proci ok, a i pitanje je koliko je to ustvari potrebno. Jer, po literaturi, japanska skocimis riba mozda i zahtjeva ph od 6, tvrdocu od 88 (karikirano), ali to vrijedi za divlji primjerak u svom prirodnom stanistu. Ista ta japanska skocimis riba koja je potomak generacije predaka koji su se radjali, zivjeli i umirali u obicnoj pipovaci, sa ph 8, tvrdocom 22 i slicno..... koliko nju u stvari ima smisla smjestati u idealne uvjete? Odnosno, ne stetimo li joj time vise nego sto joj steti nesto na sto je navikla, da ne kazem na sto je "genetski kondicionirana".....
Ovo je i moj identični stav.
Dakle svi ti pripravci su temeljeni na standardnim početnim uvjetima.
Primjerice standardna vodovodna voda ima tvrdoća KH = 20, pH = 8.
Otprilike su brojevi.
Za pH-minus stoji da teba dodati 50 mL na 100 L.
Tih 50 ml neutralizira OH- ione (lužnatost), dakle:
H
+ + OH
- --> H
2O
Ali dio hidrolizira sa karbonatima (iz toga razloga je tvrda voda pufer), dakle:
2H
+ + CO
32- --> H
2CO
3Dakle H+ ioni se troše na snižavanje tvrdoće i stoga pH minus često ne djeluje.
Ali što ako imamo malu tvrdoću.
Tih 50 mL može jako sniziti pH jer ne postoji karbonatni pufer.
Svi ti pripravci bez adekvatne analize nisu dobri.
A ipak se koriste jer su empirijski (iskustveno) stvari poznate otprije (npr. da 90% vode je tvrdo, lužnato i klorirano, i da će određena količina pripravka tu vodu neutralizirati/stabilizirati).