Kaži nam još koliko treba vremana da se otpusti klor iz vodovodne vode ako je u obliku kloramina? da li je dovoljno da voda stoji u buretu 24 sata?
Smatra se (a time i ja to uzimam zdravo za gotovo) da tijekom nekoliko dana većina klora otopljenog u vodi ishlapi.
Kao što vidiš to nije ravnotežni proces već je kinetički (neravnotežni), dakle postoji određena brzina otpuštanja.
Kako ja to nisam mjerio to sa sigurnošću ne mogu reći.
A ta brzina ovisi o brojnim parametrima, temperatura, tlak, druge tvari, površina izmjene itd itd.
Sa kloraminima već nije tako jednostavno, jer oni ostaju i dulje, opet podatak, npr. wiki - chloramine. Tamo stoji da dodatak vitamina C, tj. askorbinske kiseline potpuno uklanja kloramine (to ne preporučam).
Kada je riječ o ovakvim pitanjima stvari uopće nisu trivijalne. Tu nije samo u igri kemija - količina oksidansa/reducensa, paralelne/slijedne reakcije, već i fizika - fazne ravnoteže,ali i kinetika - odnosno brzina promjene, unutar/međufazna difuzija.
Mali dodatakKlor je atom koji može biti u različitim oksidacijskim stanjima!
U vodu se dodaje hipoklorit (oksidacijsko stanje (+1)), njegovim raspadom može nastati elementarni klor (oksidacijsko stanje (0)), ili daljnjom oksidacijom klorid (oksidacijsko stanje (-1)).
U kloraminu je također u oksidacijskom stanju (-1), ali raspadom kloramina nastaje amonijak koji hlapi iz vode, te slobodan klor reakcijom između hipoklorita i klorida iz vode koji također hlapi van.
Nadam se da sam sada bio jasniji!