Srpanj 27, 2025, 19:26:12 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Promjena vode 30%  (Posjeta: 12419 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline meri5

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Promjena vode 30%
« u: Rujan 18, 2011, 21:41:03 poslijepodne »
Koliko mora voda od stajati  u kanistru do promjene,  nadolijevanje svakih 10 do 12 dana,i da li je potrebno dodavati aqua safe.

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
Odg: Promjena vode 30%
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2011, 21:48:16 poslijepodne »
meni odstoji 2 dana,u akvarij dodam akvatan nakon izmjene

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Rujan 18, 2011, 21:55:57 poslijepodne »
Ako dodajes kemiju za pripremu vode, ne moras nista cekati, moze odmah u akvarij. Osim u slucaju ako na proizvodu pise koliko se mora cekati da djeluje, negdje sam bio naletio na neki proizvod za pripremu vode, ali je jasno pisalo, staviti u vodu, sacekati 2 sata i tek onda voda moze u akvarij...

iako, bolje ti je ostaviti vodu da stoji barem 24 sata, i bez ikakve kemije s njom u akvarij. ovo jedino moze biti problem ako ti na tjednoj bazi trebaju vece kolicine vode, problem je gdje drzati i "pripremati" toliku vodu....

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #3 u: Rujan 18, 2011, 22:18:40 poslijepodne »
iako, bolje ti je ostaviti vodu da stoji barem 24 sata, i bez ikakve kemije s njom u akvarij.

Ovo je nekad moglo rijesiti klor u vodi ali sad se koristi kloramin koji je kombinacija klora i amonijaka i ne moze samo tako isparit u atmosferu. Mislim, ja osobno uopce ne kondicioniram vodu i svjestan sam rizika, tako treba znati i da odlezana voda ne rjesava puno toga.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 19, 2011, 08:58:18 prijepodne »
Znaci, ispadne pomalo besmisleno drzati bure vode da ona odstoji, kad to ionako ne rijesi onaj glavni problem zbog kojeg je i stavljamo da stoji....

Dakle, ili kemija, ili direktno iz pipe, nekako dodje na isto.....

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 19, 2011, 10:23:22 prijepodne »
Pozdrav meri5,

kolege su ti odgovorili na tvoje pitanje ali meni nešto nije jasno.

Naime iz tvoga sam posta shvatio da ti ne radiš redovite tjedne promjene vode od cca 30% već da samo svakih 10 do 15 dana nadoliješ ishlapljelu vodu????

Molim te razjasni mi malo što ti zapravo radiš?

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #6 u: Rujan 21, 2011, 10:20:55 prijepodne »
U vezi kloramina,
Najbolje je nazvati lokalni vodovod i onda znaš što koriste. Zaprešički ga nije do sada koristio

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 21, 2011, 10:28:08 prijepodne »
A što koristi Zaprešički vodovod?

Koliko znam svi koriste kemijski spoj u kojem je klor vezan za amonijak a upravo zbog toga da se klor dulje zadrži u vodovodnoj vodi.

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Rujan 21, 2011, 10:29:53 prijepodne »
Slažem se sa plavim ,moraju koristiti neki preparat na bazi klora za vodu.
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 21, 2011, 13:24:42 poslijepodne »
Plavi> malo ot, ali da vidim jesam dobro shvatio ovu i slicne teme...

Dakle, s obzirom da vodovodna voda vise nije na "stari sistem", po kojem je klor bio hlapljiv, drugim rijecima sad je vezan za kojesta i ne moze sam od sebe ishlapiti u vodi, nekako priprema vode stajanjem 24 sata (ili vec bilo koje drugo vrijeme) ustvari nista ne rjesava? Takva voda i dalje nije primjerena za akvarij, treba dodavati aquasafe i slicne proizvode? Ili sam ja pogresno shvatio?

S obzirom da slicni proizvodi bas i nisu jeftini, posebice onima koji na tjednoj bazi mjenjaju 300-400 litara vode, postoji li kakva "kucna" varijanta aquasafea, dakle nesto s cime bi neutralizirali klor i stetne spojeve u vodovodnoj vodi, a da se moze pronaci u kuci, zamjesati u apoteci i slicno....? Ili se jednostavno moram pomiriti sa poprilicnim troskom kupovnja aqua-necega....?

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Rujan 21, 2011, 13:36:53 poslijepodne »
Da odlično pitanje ali mislim da bismo svi zajedno trebali tražiti informacije od kemičara.

Ono što ja mislim da znam jeste da jedino FFM može u potpunosti neutralizirati klor vezan sa amonijakom a AquaSafe koji sam i ja koristio navodno da to više ne može.

Voda koja stoji 24 sata ipak ima bitno manje klora već voda koja se direktno ulijeva u akvarij a to vežem sa nekom logikom jer su i amonijak i klor zapravo plinovi...

Budem zamolio naše članove kemičare da nam daju više informacija.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 21, 2011, 13:47:53 poslijepodne »
Mislim da bi stvarno bilo zanimljivo cuti misljenje nekoga tko kuzi o cemu se tu tocno radi, odnosno tocno kakva "kemija" je taj aquasafe....

I nekakvom mojom logikom, odstajala voda,nebitno radi li se o 24,48 sati ili 10 dana, u pogledu teske kemije nebi smjela biti ista kao frisko natocena iz pipe. Jedino me zabirnjava, koliko tocno dugo ta voda smije stajati, dakle, ako je sto duze to bolje, gdje prestaje "upotrebljivost" takve ustajale vode? Netko ima predodzbu mozda?

Jer, ja sam sada trenutno na nekih 400 litara vode koju moram imati tretiranu svaki tjedan za izmjenu. Jasno da tako veliko bure nemam, u kojem bi voda odstajala, mjesta za istog nemam, a po svemu, taj nacin ni nije ucinkovit. S druge strane, aquasafe, aquatan i slicni, izgleda da ne rade svoj posao. Tako da je to sad poprilicno nezgodna situacija, a opet, mozda postoji kakva kucna kemija koja bi mogla rjesiti problem.... :up:

Dalje, a ovo sad vjerovatno ide vec u izmisljanje tople vode, kakva je upotrebljivost izvorske vode? Jezerske vode, rijecne vode?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 21, 2011, 13:49:08 poslijepodne »

S obzirom da slicni proizvodi bas i nisu jeftini, posebice onima koji na tjednoj bazi mjenjaju 300-400 litara vode, postoji li kakva "kucna" varijanta aquasafea, dakle nesto s cime bi neutralizirali klor i stetne spojeve u vodovodnoj vodi, a da se moze pronaci u kuci, zamjesati u apoteci i slicno....? Ili se jednostavno moram pomiriti sa poprilicnim troskom kupovnja aqua-necega....?

pola litre Seachem Primea moze kondicionirati 20m3 vode. Znaci ako mijenjas 200L tjedno to je dovoljno za oko 2 godine. Postoji i jos jeftinija verzija Prime-a ali u prahu, Safe. To kupuje ekipa koja ima ribnjake i kojesta

http://www.seachem.com/Products/product_pages/Safe.html

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 21, 2011, 13:50:46 poslijepodne »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 21, 2011, 13:53:58 poslijepodne »
Interesantno!

Hajde da se malo svi nasmijemo - ima li toga kod nas za kupiti?  :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 21, 2011, 13:55:28 poslijepodne »
Sad sam malo racunao... ta kanta je dosta za kondicioniranje 3000m3 vode

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 21, 2011, 13:56:17 poslijepodne »
Interesantno!

Hajde da se malo svi nasmijemo - ima li toga kod nas za kupiti?  :D

Ne, koliko ja znam ne postoji Seachem zastupnik kod nas

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 21, 2011, 13:59:11 poslijepodne »
To sam i mislio, ali vrijedi pitati..... :D

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Rujan 21, 2011, 14:13:25 poslijepodne »
Da, ali da li taj preparat može neutralizirati klor vezan sa amonijakom?

Poslao sam zamolbu jednom od najstručnijih ljudi na našem forumu da nas educira o ovoj problematici pa očekujem njegovo uključivanje u raspravu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 21, 2011, 14:31:56 poslijepodne »

Da, ali da li taj preparat može neutralizirati klor vezan sa amonijakom?

Po onome sto pise na njihovim stranicama, da

Citat:
Safe™ is the complete and concentrated dry conditioner for both fresh and salt water. Safe™ removes chlorine, chloramine and ammonia. Safe™ converts ammonia into a safe, non-toxic form that is readily removed by the tank’s biofilter. Safe™ may be used during tank cycling to alleviate ammonia/nitrite toxicity. Safe™ detoxifies nitrite and nitrate, allowing the biofilter to more efficiently remove them. Safe™ is non-acidic and will not impact pH. Safe™ will not overactivate skimmers. Use at start-up and whenever adding or replacing water.

Safe je inace samo praskasta verzija Primea (vjerovatno da se ustedi prilikom transporta)

Offline zdgrunf

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #20 u: Rujan 21, 2011, 14:48:36 poslijepodne »
Jedan od isplativijih proizvoda je i Hagenov Nutrafin Aqua Plus. Doduše ja nemam ribnjak :) pa me velike kante nisu zanimale ali kad sam zadnji put kupovao napravio sam tablicu i računao koliko me košta koje od tih sredstava. Aqua Plus uklanja i "chloramine" kako se taj spoj zove na engleskom.
Dobio sam ukratko slijedeće podatke:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 21, 2011, 14:55:35 poslijepodne »
Jedan od isplativijih proizvoda je i Hagenov Nutrafin Aqua Plus. Doduše ja nemam ribnjak :) pa me velike kante nisu zanimale ali kad sam zadnji put kupovao napravio sam tablicu i računao koliko me košta koje od tih sredstava. Aqua Plus uklanja i "chloramine" kako se taj spoj zove na engleskom.
Dobio sam ukratko slijedeće podatke:

Mozes onda dodati i Seachem Prime 500ml. 112kn, tretira 20m3> cijena po litri tretirane vode 0.0056kn

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #22 u: Rujan 21, 2011, 15:27:11 poslijepodne »
Što se tiče stvari koje vas zanimaju, probat ćemo ih simplificirati. :nerd:
Što se tiče dušika i njegovog ciklusa stvari su poprilično jednostavne jer se oksidacijom amonijaka stvaraju nitriti i nitrati (koji su najviše oksidacijsko stanje dušika). On se time ne može više oksidirati i kao takav je neutralan.
Oksidacijom spojeva sa klorom (hipoklorita, klorita, klorata i perklorata) nastaju kloridi koji su najviše oksidacijsko stanje klora.
U kombinaciji klora i amonijaka nastaju kloramini (grupa spojeva) koja su jako štetni za ribe i reptile. Oni nisu štetni za ljude.
Klor u kloraminu je u najvišem oksidacijskom stanju (kao u kloridima) i on se nemože dalje oksidirati. Kloridi se normalno nalaze u vodi.
Dušik u kloraminu se može kemijski reducirati (sa hidrogensulfitima) pri čemu ide do amonijaka.
Dušik u kloraminu se može kemijski oksidirati pri čemu nastaje dušik koji ide iz otopine ili ide do nitrata. Kako ionako koristimo hipoklorit kao oksidans u sustav ćemo dodatno unositi klor čime se opet vrtimo u krug.
Sredstva za tretiranje vode se uglavnom kemijski reducensi (koji moraju biti inertni u vodi) pa je to problematično (ne smiju se primjerice koristi borohidridi isl.).
Također je potrebno naglasiti da u kombinaciji sa organskim tvari mogu nastati i organski halogeni koji su i višestruko opasniji od kloroamina (primjerice kloroform isl.).
Treba napomenuti da organske tvari želimo uglavnom oksidirati (i to potpuno do najvišeg oksidacijskog stanja, u CO2).
Odgovor dakle nije jednostavan i ukoliko se želite baviti kemijom morate znati što radite.
Sva sredstva za redukciju (reducensi) koji nude proizvođači akvarija su u manjoj ili većoj mjeri jednostavni spojevi sa sumporom (bisulfiti ili hidrogensulfiti).
Dodatkom bilo koje tvari u akvarij utječete na sve parametre u njoj!
« Zadnja izmjena: Rujan 21, 2011, 15:33:58 poslijepodne od thorus »

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Rujan 21, 2011, 16:06:06 poslijepodne »
Hvala kolega na detaljnom odgovoru.

Ako sam dobro razumio sredstva za neutralizaciju klora koje koristimo u akvaristici mogu deklorirati vodu iako je klor vezan u spoju kloramin?

Kaži nam još koliko treba vremana da se otpusti klor iz vodovodne vode ako je u obliku kloramina? da li je dovoljno da voda stoji u buretu 24 sata?

Još jednom zahvaljujem na uključivanje u raspravu.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #24 u: Rujan 21, 2011, 17:42:07 poslijepodne »
Kaži nam još koliko treba vremana da se otpusti klor iz vodovodne vode ako je u obliku kloramina? da li je dovoljno da voda stoji u buretu 24 sata?
Smatra se (a time i ja to uzimam zdravo za gotovo) da tijekom nekoliko dana većina klora otopljenog u vodi ishlapi.
Kao što vidiš to nije ravnotežni proces već je kinetički (neravnotežni), dakle postoji određena brzina otpuštanja.
Kako ja to nisam mjerio to sa sigurnošću ne mogu reći.
A ta brzina ovisi o brojnim parametrima, temperatura, tlak, druge tvari, površina izmjene itd itd.

Sa kloraminima već nije tako jednostavno, jer oni ostaju i dulje, opet podatak, npr. wiki - chloramine. Tamo stoji da dodatak vitamina C, tj. askorbinske kiseline potpuno uklanja kloramine (to ne preporučam).

Kada je riječ o ovakvim pitanjima stvari uopće nisu trivijalne. Tu nije samo u igri kemija - količina oksidansa/reducensa, paralelne/slijedne reakcije, već i fizika - fazne ravnoteže,ali i kinetika - odnosno brzina promjene, unutar/međufazna difuzija.

Mali dodatak
Klor je atom koji može biti u različitim oksidacijskim stanjima!
U vodu se dodaje hipoklorit (oksidacijsko stanje (+1)), njegovim raspadom može nastati elementarni klor (oksidacijsko stanje (0)), ili daljnjom oksidacijom klorid (oksidacijsko stanje (-1)).
U kloraminu je također u oksidacijskom stanju (-1), ali raspadom kloramina nastaje amonijak koji hlapi iz vode, te slobodan klor reakcijom između hipoklorita i klorida iz vode koji također hlapi van.
Nadam se da sam sada bio jasniji!
« Zadnja izmjena: Rujan 21, 2011, 17:47:23 poslijepodne od thorus »