Srpanj 18, 2025, 13:47:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: malawi setup  (Posjeta: 10062 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vonfy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
Odg: malawi setup
« Odgovori #25 u: Rujan 26, 2011, 22:11:24 poslijepodne »
da, to je afra, ali su ti one agresivne spram ovim tvojima, tak da ti njih ne bi preporučio..
Kakva ti bude filtracija, pošto ćeš ići na 20+ komada?, nisi nigdje napisala, ako se ne varam..

Offline tania

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #26 u: Rujan 26, 2011, 22:24:24 poslijepodne »
da, to je afra, ali su ti one agresivne spram ovim tvojima, tak da ti njih ne bi preporučio..
Kakva ti bude filtracija, pošto ćeš ići na 20+ komada?, nisi nigdje napisala, ako se ne varam..

A filtracija, tu sam zeznula...  -? Premalo informiranja i kupila sam unutarnji Ferplastov filter, mislim da je 900 l/h protok... Svjesna sam koja je to greška, i eto, u skorije vrijeme ću morati to ispraviti (neki vanjski ili jači unutarnji).
E sad se ne mogu odlučiti između saulosija i sociolofa  :D Kako sam našla, saulosi su m plavi a ženke žute, a sociolofi kakve su ž?
Dodati ću još caeruleusa...
Ako hoćeš - naći ćeš način, ako nećeš - naći ćeš razlog...

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Rujan 26, 2011, 22:32:27 poslijepodne »

A filtracija, tu sam zeznula...  -? Premalo informiranja i kupila sam unutarnji Ferplastov filter, mislim da je 900 l/h protok... Svjesna sam koja je to greška, i eto, u skorije vrijeme ću morati to ispraviti (neki vanjski ili jači unutarnji).
E sad se ne mogu odlučiti između saulosija i sociolofa  :D Kako sam našla, saulosi su m plavi a ženke žute, a sociolofi kakve su ž?
Da, za ciklide bi ti trebao biti ne znam, recimo Fluval 405 vanjski ako ikako možeš, jer s unutarnjim, ah unutarnji..  :punch:
Mislim i pozadina ti oduzima neku litražu i tak..
Socolofi su ti nešt blijeđe ženke nego mužjaci, no skoro isto ofarbani, ali ja bi rađe uzeo saulosije, dvije boje a jedna vrsta a i puno su manji od socolofa!!
Ženke saulosija su onak, nekak vuku na narančasto, ili tak nekak, nisu žute ko recimo carleusi, no jako su lijepi/e..  :up:

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Rujan 26, 2011, 22:35:47 poslijepodne »

Da, za ciklide bi ti trebao biti ne znam, recimo Fluval 405 vanjski ako ikako možeš, jer s unutarnjim, ah unutarnji..  :punch:
Mislim i pozadina ti oduzima neku litražu i tak..
Socolofi su ti nešt blijeđe ženke nego mužjaci, no skoro isto ofarbani, ali ja bi rađe uzeo saulosije, dvije boje a jedna vrsta a i puno su manji od socolofa!!
Ženke saulosija su onak, nekak vuku na narančasto, ili tak nekak, nisu žute ko recimo carleusi, no jako su lijepi/e..  :up:

Hvala na savjetu!!  :)
U svakom slučaju kad stignu ribice stavim fotke  :)

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Rujan 26, 2011, 22:43:10 poslijepodne »
samo polako i strpljivo!   ;)
čekamo slikice sa novim poklopcem, rasvjetom i naravno malawcima!!
a za svijetlo bi ti preporučio 2x39W/T5, Sylvania Aquastar - Gro lux!!

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Rujan 26, 2011, 22:49:19 poslijepodne »

Kao da si znao šta me još zanima  :) Ovih dana će poklopac napokon biti gotov te idem kupiti rasvjetu.
A slikice kompletnog akvarija sa ribicama stižu nadam se ubrzo  :)

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Rujan 26, 2011, 22:53:00 poslijepodne »

Kao da si znao šta me još zanima  :) Ovih dana će poklopac napokon biti gotov te idem kupiti rasvjetu.
A slikice kompletnog akvarija sa ribicama stižu nadam se ubrzo  :)
:up:

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #32 u: Rujan 27, 2011, 08:41:40 prijepodne »
Lijep ti je akvarij, sve pohvale za trud.

Ja isto nebi stavljao nikakve ribe čistače. Ako ces stavljati puževe, možda bolje nerite a ne jabučara, bolji su čistaći algi. Naravno nisu biotopski, ali nije ni anubijas pa ak te to ne brine samo naprijed.

Što se tiče lampi mozes kak ti je kolega preporučio aquastar+grolux (da pospješuje rast algi), ali teoretski možeš proći i sa samo jednom lampom, ali bi ti u tom slučaju preporučio aquastar, a ne grolux jer baca onak malo plavkasto svijetlo, dok grolux baca crvenkasto pa bi ti mogao malo izmjeniti boje riba.

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Rujan 27, 2011, 16:40:41 poslijepodne »
Što se tiće "čistaća" alga, nemoj si stavljati nikakve puževe, ni nerite, ni jabučare, ni "vinogradare" , po mojem mišljenju stavi 2 ancistrusa i bez brige si.. njih ćeš tak i tak vidjeti vrlo rijetko, jer su većinu vremena ispod nekog kamena!
Za lampe govorim iz vlastitog iskustva, jer znam da u toj kombinaciji daju najizraženije boje malawcima, a ako ideš na jednu onda kako je kolega triput predložio..
Ne moraš se bojati za alge, jer i malawci a i ancići budu ih držali pod kontrolom, i u većini slučaja će ti biti zelena koja je po meni najljepša alga, no,
ako hoćeš sterilni aq, preporučujem aq bez rasvjete.. šala naravno!!
sretno u odabiru!!

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Rujan 27, 2011, 18:58:47 poslijepodne »
Odabir je pao: ovaj tjedan mi stižu saulosi!  :)
Hvala puno na savjetima i pomoći!
Rasvjetu ću uzeti prema preporuci, čim mi stigne poklopac...

P.s.: znam da nije biotopski, ali nisam mogla odoljeti ribici čistaču (moj tvrdoglavi karakter, prava ovnica  :-[ ) , tako da je prvi uselio synodontus eupterus (nadam se da će ga malawci ignorirati)...
Htjedoh uzeti ancića, ali nisam nigdje mogla naći već odraslog, a sa ovom ribom sam se totalno oduševila  :zagrljaj: , tako da sam njega kupila...

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Rujan 27, 2011, 21:03:15 poslijepodne »
Još jedno pitanje...
Vidjela sam da ima u pet centru kupiti te lampe, sylvania aquastar i sylvania grolux... E sad, zbunjuje me ono gore napisano, 39 W?
 Jer u ponudi ima 30 W i 36 W, s tim da je meni dužina akvarija 100 cm, a ova od 36 W je za dužinu akvarija od 120 cm... 30 W je za 90 cm... Ista stvar vrijedi za obje navedene lampe...  -?

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #36 u: Rujan 27, 2011, 21:42:45 poslijepodne »
Još jedno pitanje...
Vidjela sam da ima u pet centru kupiti te lampe, sylvania aquastar i sylvania grolux... E sad, zbunjuje me ono gore napisano, 39 W?
 Jer u ponudi ima 30 W i 36 W, s tim da je meni dužina akvarija 100 cm, a ova od 36 W je za dužinu akvarija od 120 cm... 30 W je za 90 cm... Ista stvar vrijedi za obje navedene lampe...  -?

uzmi jednu t5 lampu duzine 895mm 54w i dovoljno ce ti biti ali uzmi sylvaniu aquastar

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Rujan 27, 2011, 23:26:58 poslijepodne »
Znaći, ukupna dužina cijevi T5/39W, zajedno sa vodonepropusnim grlima iznosi: ni više, ni manje, doli 88cm.
U prijevodu bi to značilo da stanu u aq dužine 100cm!  :o

Što se tiće odabira svijetla, tu bi se moglo raspravljati oho-ho, i ne bi se puno toga reklo..
svaki cigo, svoga konja hvali..  ;)

Pošalji upit aqua-teri za navedene cijevi i nepropusna grla, koja je cijena i kojih su dimenzija iste..

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Rujan 27, 2011, 23:29:39 poslijepodne »
Odabir je pao: ovaj tjedan mi stižu saulosi!  :)
čestitam na odabiru!!
 :klap:

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #39 u: Rujan 28, 2011, 09:40:17 prijepodne »
Još jedno pitanje...

Te lampe koje si vidjela u pet centru su T8 lampe pa te to buni. T5 su tanje u promjeru i stane ti bez beda od 39W

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #40 u: Rujan 28, 2011, 11:48:34 prijepodne »
za taj akvarij ti je sasvim dovoljna i obicna t8 aquastarka, 18w...

to sto ona nije cijelom duzinom akvarija ti ne igra nikakvu ulogu. akvarij nema biljaka, dakle jaka rasvjeta je nepotrebna.  a i sa 18w na 120cm duzine akvarij je osvjetljen, bez brige, cisto ne vidim sto ce ti jaca lampa..... i nema pretjerano tamnijih mjesta, osim malo u coskovima, ali meni se to svidja, stvara krasne sjene na pozadini i kamenju, puno ljepse nego da sve bljesti....barem meni.

Ali, kako god okrenes, cisto sumnjam da ista mozes pogrijesiti.... :up:

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Rujan 28, 2011, 17:28:05 poslijepodne »
cijenim svako mišljenje i kritike, ali ovakve gluposti bi molio da se ne pišu!
mislim, ova izjava čak nije ni smiješna, nego je tužna!
 :-X
ja ipak mislim, da bi bilo najbolje staviti neku petrolejku da visi sa stropa,pa da vidiš sjene i ne blještavilo.....

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #42 u: Rujan 28, 2011, 18:10:56 poslijepodne »
ja ipak mislim, da bi bilo najbolje staviti neku petrolejku da visi sa stropa,pa da vidiš sjene i ne blještavilo.....

Ne kužim čemu ovakva reakcija? I meni ciklidi bolje izgledaju kada ima manje svjetla, a i pozadina se bolje uklopi. Ako hoćeš čisti plug and play, kupi si gotovu lampu u nekom bau centru i zašerafi ju na poklopac. Ima i onih za vlažne prostore (jedino moraš računati na to da ti je poklopac dovoljno "jak" jer lampa ima prigušnicu u sebi). Ove lampe u pet dućanu su ti samo zamjenske žarulje, za njih ti treba još prigušnica i grla (i neki strujko da ti to spoji ako neznaš sama). Čisto napominjem da nebi bilo zabune  :heart:

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Rujan 28, 2011, 19:02:52 poslijepodne »
.. u principu možeš u akvarij dimenzija 100x40x50, odnosno 200 litara staviti t8/18W, kao što i možeš staviti haplocrominese u takav aq, ili Rottweilera u stan od 50m2, kažem, u principu..
u principu se može sve, samo je pitanje koliki je taj princip dobar za nekog drugog, osim vlasnika..  ;)
nisam mislio ništa loše sa prošlim postom, da ne bi bilo zabune!!  :P

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #44 u: Rujan 28, 2011, 19:34:49 poslijepodne »

Ne, hajde...nista lose shvaceno ili nedajboze uvrijedjeno...ali mi objasni....za takav akvarij, bez biljaka, u cemu je poanta jake rasvjete? Odnosno, koliko bi po tebi rasvjeta trebala biti za takav akvarij? 100w? pola wata po litri? mislim, ne kuzim, bogami ni ne osporavam tvoje misljenje, isprobao sam razlicite jacine i razlicite lampe, i sve mi je djelovalo pretjerano, pa sam se odlucio na ovu varijantu, ali eto, prosvjetli me molim te, ako to iz nekog razloga nije dobro (a shvatio sam te da nije), reci mi....u cemu je vic?

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Rujan 28, 2011, 20:08:40 poslijepodne »
Ne, hajde...nista lose shvaceno ili nedajboze uvrijedjeno...ali mi objasni....za takav akvarij, bez biljaka, u cemu je poanta jake rasvjete? Odnosno, koliko bi po tebi rasvjeta trebala biti za takav akvarij? 100w? pola wata po litri? mislim, ne kuzim, bogami ni ne osporavam tvoje misljenje, isprobao sam razlicite jacine i razlicite lampe, i sve mi je djelovalo pretjerano, pa sam se odlucio na ovu varijantu, ali eto, prosvjetli me molim te, ako to iz nekog razloga nije dobro (a shvatio sam te da nije), reci mi....u cemu je vic?
[/quote]
- spominješ nekakvo pretjerivanje, i neku varijantu na koju si se odlučio, a pitam te je na "koju"?
- o kakvim W/L ti govoriš?
- mislim da nisi upučen u razlike T5/T8 lampa,pošto me pitaš W/L?
- o kakvih 100W pričaš?,
- vidim da ti je tekst usmjeren na biljnu akvaristiku, pa te pitam jesi li ikad čuo, kad već nisi vidio, rasvjetu 6x54W?
- da, T8/18W, radi lijepe sjene već u aq od 54 lit!
- a vic glasi: "ne mogu te prosvijetliti, kad si mi u sjeni! -

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #46 u: Rujan 28, 2011, 20:10:11 poslijepodne »
.. u principu možeš u akvarij dimenzija 100x40x50, odnosno 200 litara staviti t8/18W, kao što i možeš staviti haplocrominese u takav aq, ili Rottweilera u stan od 50m2, kažem, u principu..

Ne kužim kakve su to usporedbe. Zar lampe imaju neke uvjete za držanje tipa tvrdoća vode, jel co2 na bocu ili diy, kad ih uspoređuješ sa životinjama... smiješno

Pogledaj si malo ovdje https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=63943.0
Pogotovo cannibalov tank, boje riba nisu isprane  :up:

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Rujan 28, 2011, 20:37:43 poslijepodne »
Gledaj Petra!
Jačina svijetla kod malawaca je nebitna koliko je bitna kombinacija svijetla i koliko koje svijetlo, odnosno lampa, daje spektar!
Cilj i euforija držanja malawaca je zbog njihove boje ( ispravi me ako nisam u pravu ) i kombinacija nekog od svijetla tu njihovu boju još i pospješuje, odnosno, daje im onaj finalni štih, a taj štih dobiješ ako znaš imalo slikati fotoaparatom, a i oku je ugodnije, što možeš vidjeti iz iz ovog linka: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=55582.0
Sad mi reci, je li cilj skrivati boje malawaca ili sebi pružiti beskrajan užitak.. što se njih tiće, njima ni ne  treba svijetlo!!   ;)

W/L   :D

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #48 u: Rujan 28, 2011, 20:45:18 poslijepodne »
Jačina svijetla kod malawaca je nebitna koliko je bitna kombinacija svijetla i koliko koje svijetlo, odnosno lampa, daje spektar!

Upravo to.. zato je i nebitno dali je T8, T5, LED... (znači može 18w  :P)

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Rujan 28, 2011, 20:53:16 poslijepodne »

Upravo to.. zato je i nebitno dali je T8, T5, LED... (znači može 18w  :P)

Naravno da može, samo što onda to izgleda točno tako kao što si i napisala ( u zagradi )  ;)