Kolovoz 09, 2025, 07:33:11 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: HOBBY DOHSE Aqualit  (Posjeta: 1936 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zoomba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
HOBBY DOHSE Aqualit
« u: Rujan 16, 2011, 15:59:04 poslijepodne »
pozdrav!

uz zemlju za cvijece u podlogu sam htio dodati jos nesta...svidja mi se vulkanit, ali mi se nesvidja njegova cijena :D

tako njuskajuci sam naletio na ovo - http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.20cedcb781464a9a8c80ca8738b86b35.hobby-dohse-aqualit-hranjiva-podloga-za-akvarijsko-bilje-2-kg.aspx

dali je itko koristio taj "aqualit"?
dali je to icemu ili nicemu? -?

hvala!
TikaTaka, MadaFaka

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: HOBBY DOHSE Aqualit
« Odgovori #1 u: Rujan 16, 2011, 16:18:59 poslijepodne »
Ja bi ti preporucila da stavis to. Razrahliti će ti podlogu, neće se stvarati anaerobne zone u zemlji, imati ćeš bolju biolosku filtraciju.

To nije vulkanit, ali tebi ionako vulkanit netreba ako stavljas zemlju.

Offline meristark

• Punopravni član
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #2 u: Rujan 16, 2011, 16:24:15 poslijepodne »
ja i imam samo to ispod sljunka kao hranjivu podlogu. nakon sto sam pocela redovito gnojiti sa easycarbo i profitom bilje raste ko ludo.. tak damislim da toj podlogi nist ne fali ..

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 16, 2011, 16:28:44 poslijepodne »
Ja bi ti preporucila da stavis to. Razrahliti će ti podlogu, neće se stvarati anaerobne zone u zemlji, imati ćeš bolju biolosku filtraciju.

Znaci bolja je opcija pomjesati to sa zemljom nego staviti sloj zemlje, pa jos tanji sloj toga preko zemlje?

ajd kad si vec tu da te jos nesta pitam :)

izmedju zemlje i sljunka planiram staviti mrezicu za komarce...s druge strane, htio sam ubaciti puza "rudara" da bi mi zemlja bila rahla...logicno mi je da puz i mrezica neidu zajedno...sta kazes?
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 16, 2011, 16:31:22 poslijepodne »
ja i imam samo to ispod sljunka kao hranjivu podlogu. nakon sto sam pocela redovito gnojiti sa easycarbo i profitom bilje raste ko ludo.. tak damislim da toj podlogi nist ne fali ..

drago mi je da to cujem, cijena mi je skroz ok!

ako ti se da, mozes i ti prokomentirati ono moje zednje pitanje :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline meristark

• Punopravni član
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #5 u: Rujan 16, 2011, 16:33:55 poslijepodne »
imam i mrezicu između sljunka i toga ,a imam i svrdlase... ali mislim da zbog mrezice ne mogu u tu podlogu vec ruju samo po sljunku.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2011, 16:37:47 poslijepodne »
imam i mrezicu između sljunka i toga ,a imam i svrdlase... ali mislim da zbog mrezice ne mogu u tu podlogu vec ruju samo po sljunku.

pa da, steta!

hvala na pomoci! :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2011, 16:50:16 poslijepodne »

Znaci bolja je opcija pomjesati to sa zemljom nego staviti sloj zemlje, pa jos tanji sloj toga preko zemlje?

ajd kad si vec tu da te jos nesta pitam :)

izmedju zemlje i sljunka planiram staviti mrezicu za komarce...s druge strane, htio sam ubaciti puza "rudara" da bi mi zemlja bila rahla...logicno mi je da puz i mrezica neidu zajedno...sta kazes?

Idu. Ja ti imam podlogu zapakiranu u vrecu od krumpira :D i moji malayci nemaju problema s njom (postavljala sam si isto pitanje).
E sad, ti puzevi će ti dizati zemlju gore, sto nebi bilo dobro. Zato je ok ideja da stavis mrežu za komarce preko zemlje. Mreža za komarce je ipak sitnija pa će ih zadržati na sigurnom.

Da ja bi mjesala zemlju sa tom podlogom. Samo pazi da ne stavis previše zemlje jer će ti stvarati probleme. E a za točan odmjer bi ti mogla reći kad bi vidjela odoka, ovako napamet nemam pojma :)

Evo ti još jedna ideja. Ako želiš da hranjive tvari dolaze iz podloge, možeš prije svega staviti cijevcicu poput onih za zrak. Probusis ju na par mjesta, slozis ju u S na dnu i ostavis jedan kraj vani uz stražnji kut akvarija. To bi ti služilo jednog dana kada ćeš trebati dohranjivati, samo spricom ubacujes otopine gnjojiva.
Nadam se da si skuzio sto mislim, malo mi je teško pisati sa mobitela

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 16, 2011, 18:26:28 poslijepodne »
Citat:
Idu. Ja ti imam podlogu zapakiranu u vrecu od krumpira Cheesy i moji malayci nemaju problema s njom (postavljala sam si isto pitanje).
E sad, ti puzevi će ti dizati zemlju gore, sto nebi bilo dobro. Zato je ok ideja da stavis mrežu za komarce preko zemlje. Mreža za komarce je ipak sitnija pa će ih zadržati na sigurnom.

pretpostavljam da mislis kako bi tako puzevi samo boravili u sloju sljunka...mislim da cu ih onda iskljuciti iz te price posto sam ih mislio uvest cisto iz razloga da zemlju cine rahlijom...

akvarij je 54 litre, aktivnih 45-50l, ako ti to moze pomoc u tome da mi otprilike procjenis koliki mi je sloj zemlje i sljunka potreban...dubinaakvarija je 30cm, ako ti je mozda potreban i taj podatak.

ideja s cjevcicom je odlicna...mislim da cu je primjenit...samo me zanima kakvu bi vrstu gnojiva trebao uspricati u nju...dali ono koje se inace razmuti u vodi ili neko drugo...ako mozes sugeriraj :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #9 u: Rujan 16, 2011, 19:05:16 poslijepodne »
Mikro i makroelementi, ovisno sto će ti trebati jednog dana (pogledaj si clanke gnojenje biljnih akvarija, na portalu)

Aqualit će ti razrahliti podlogu. Ja nebi išla preko 2cm hranjive podloge, s obzirom da je mali akvarij. Naravno na to dolazi još i šljunak 1.5-2cm. Ja bi to tako napravila, ali pricekaj druga mišljenja

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 16, 2011, 21:28:20 poslijepodne »
Citat:
Mikro i makroelementi, ovisno sto će ti trebati jednog dana (pogledaj si clanke gnojenje biljnih akvarija, na portalu)

citao sam clanke, ali nisam naisao na ovu tvoju ideju...tako da neznam dali postoji neki poseban oblik gnojiva koji bi na ovaj nacin uspricavao u podlogu.

u biti meni taj sistem sa cjevcicom izgleda super.
kontam silikonom zacepiti zadnji kraj cjevcice i kako si rekla, izbusiti je na dosta mjesta, priljubnicama cu ga fiksirat za dno da nemi doslo do nekog izvijanja pri utiskivanju gnojiva, mozda u sve to ubacim i nepovratni ventil, zlu netrebalo :)

kontam da ce podloga osim hrane tim putem imati i prozracivanje...to bi mozda moglo biti i  dobro...

TikaTaka, MadaFaka