Ja upravo o ovome govorim, i onda mi priča o skromnosti.
Ali crkvena zvona nemaju veze sa time.
Govorim o zvonicima i o zvonima kao simbolu, ako ih ne mrziš iz nekog razloga , tada ti nikako ne smetaju, dapače.
Ako zvonici visoki par desetaka metara sami po sebi nisu simboli onda ne znam šta je. No ne trebaju treštat od zvonjave, dovoljno je da ih se vidi (za onog tko kako ti kažeš ih ne mrzi). Što bi trebali kao simbol rata imati eksplozije granata kao simbole ili su nam dovoljni spomenici?
Evo recimo ja nimalo ne mrzim crkvu kao građevinu, čak štoviše to su po meni predivni kulturni spomenici, također mi se sviđa što "simboliziraju" dio povijesti, ali mene isto tako podsjete i na dio s kojim crkva nebi baš trebala biti ponosna a to je nažalost 90% djela u povijesti. Još kad mi zvone da me dodatno podsjete na to, mojoj sreći nema kraja, ali ni mene unutra.
I naravno da crkvena zvona imaju veze sa (ne)skromnošću... jer "pozivaju ljude na misu" da ne kažem davanje milodara. Ili ne razumiješ da crkva ima (pre)veliki prihod od ljudi koji dolaze u crkvu i svih stvari koje ti isti ljudi prolaze u životu a moraju platiti crkvi!? Naravno crkva kao takva forsira zvonjavu, kao i 100 drugih stvari, jer samo time i takvim stvarima mogu "održati" svijest o crkvi. To je nažalost čisti marketing, jer ako ne bi bilo zvonjave, mise, idotskih istupa u javnosti, društvenih klišea kao što su krštenja, crkvenih brakova i svih ostalih stvari... nadam se da je jasno da bi s vremenom crkva kao takve prestala postojati jer novorođene generacije uopće ne bi znale za crkvu i općenito cijelu priču vezano uz nju.
Naravno nikad nitko iz crkve neće reći da onaj tko ide na misu, da onaj tko ima potrebu ići na misu... njemu sigurno NE TREBAJU crkvena zvona da ga na to podsjete. Jer otići će u crkvu bila ona i samo ruševina i bez zvonika uopće. AKo netko vjeruje u boga, ne trebaju njemu ni zvona a ni crkva da bi vjerovao. Isto tako ni crkva ni zvona neće pomoći ako netko ne vjeruje.
Fascinira me da bi zabranio svatove!?!? Jedan od najvećih prihoda crkvi!? Jedan od najvećih kakao sam gore napisao "marketinških aduta" crkve. Zabranio bi nešto što crkva kaže da je JEDINO ispravno!?
Više ne znam da li si to napisao kao tipfeler ili si poistovjetio svatove ISKLJUČIVO kao jedan izvor buke!? Ali i da jesi zabranio bi svatove (!?!?) (jedan izvor buke) a ne bi zabranio zvonjavu (drugi izvor buke). Sad ima dosta stvari u vezi argumentacije jedne i druge buke... ali sukus svega je da je to sve buka koja se proizvodi namjerno i u pravilu je veća od propisano dopuštene. Kako si za jednu a drugu ne? Nije li to pomalo licemjerno?
Dugovi mladenaca uopće ne znam kakve veze imaju sa crkvenim zvonima, osim što zvona SVOJOM ZVONJAVOM SLAVE kako ti kažeš "ulazak u opterećenje ogromnim dugovima". Kako zanimljivo što zvona koja zagovaraš "po defaultu" slave nešto što bi ukinuo