Svibanj 12, 2025, 08:50:53 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Crkvena zvona  (Posjeta: 40711 vremena)

0 Članova i 13 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Crna Maca

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 46
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #200 u: Lipanj 05, 2012, 10:56:44 prijepodne »
Oš reć da nejdeš na misu???!!!  :o :o :o
Znao sam ja da ćeš ti u paklu završit.  :devil-smiley-029:
 :D :D :D

Mislim da ti je tam najbliža ona skoro kod Bože na Krugama i tan negdi na Trešnjevki.
Za druge ja neznam blizu, al pobrinu se oni da ih svi čuju.
Tak stvaraju privid da je ona brojka od valda 90% katolika  :D istinita.  -?
Najbolje mi kod mene kad počne zvonit u 6 ujutro onda mi još redovno i susedov pes počne zavijat.  :nerv:

Najbliža crkva od Vrbika je ona na Miramarskoj - Krstila djete tamo, davne 1999e !!!

http://www.malaterezija.hr/index.php?id=27,41,0,0,1,0

A sad dal ce ko gorit u paklu il ne .. hmmmm vrlo diskutabilno, pogotovo ovdje  :D :D :D :D
Samo dobar čovjek može biti sretan.

Offline VukoHr

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #201 u: Lipanj 05, 2012, 12:12:46 poslijepodne »
Ja upravo o ovome govorim, i onda mi priča o skromnosti.
Ali crkvena zvona nemaju veze sa time.
Govorim o zvonicima i o zvonima kao simbolu, ako ih ne mrziš iz nekog razloga , tada ti nikako ne smetaju, dapače.
Ja recimo ne podnosim narodnjake tipa cajka, harmoniku, svatove. 
Što sve ne bih dao da država zabrani svatove, ta i oni stvaraju buku, remećenje javnog reda i mira, i ktomu mladenci ulaze u brak opterećeni ogromnim dugom.
Sto ljudi sto ćudi.

Vukohr.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #202 u: Lipanj 05, 2012, 12:18:38 poslijepodne »
Govorim o zvonicima i o zvonima kao simbolu, ako ih ne mrziš iz nekog razloga , tada ti nikako ne smetaju, dapače.
Vukohr.
Mrznja je teska rijec...i, neznam kako mrziti povecava kolicinu buke u uhu?? Mozes li to molim te poblize objasniti?
Jer eto..ja po prirodi ne mrzim nista i nikoga...apsolutno..ali, recimo, pilaju me crkvena zvona u 6 ujutro....mozes li mi molim te poblize objasniti taj fenomen?
Unaprijed hvala....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #203 u: Lipanj 05, 2012, 12:53:37 poslijepodne »
Ja upravo o ovome govorim, i onda mi priča o skromnosti.
Ali crkvena zvona nemaju veze sa time.

Ako zvonici visoki par desetaka metara sami po sebi nisu simboli onda ne znam šta je. No ne trebaju treštat od zvonjave, dovoljno je da ih se vidi (za onog tko kako ti kažeš ih ne mrzi). Što bi trebali kao simbol rata imati eksplozije granata kao simbole ili su nam dovoljni spomenici?
Evo recimo ja nimalo ne mrzim crkvu kao građevinu, čak štoviše to su po meni predivni kulturni spomenici, također mi se sviđa što "simboliziraju" dio povijesti, ali mene isto tako podsjete i na dio s kojim crkva nebi baš trebala biti ponosna a to je nažalost 90% djela u povijesti. Još kad mi zvone da me dodatno podsjete na to, mojoj sreći nema kraja, ali ni mene unutra.

I naravno da crkvena zvona imaju veze sa (ne)skromnošću... jer "pozivaju ljude na misu"  da ne kažem davanje milodara. Ili ne razumiješ da crkva ima (pre)veliki prihod od ljudi koji dolaze u crkvu i svih stvari koje ti isti ljudi prolaze u životu a moraju platiti crkvi!? Naravno crkva kao takva forsira zvonjavu, kao i 100 drugih stvari, jer samo time i takvim stvarima mogu "održati" svijest o crkvi. To je nažalost čisti marketing, jer ako ne bi bilo zvonjave, mise, idotskih istupa u javnosti, društvenih klišea kao što su krštenja, crkvenih brakova i svih ostalih stvari... nadam se da je jasno da bi s vremenom crkva kao takve prestala postojati jer novorođene generacije uopće ne bi znale za crkvu i općenito cijelu priču vezano uz nju.
Naravno nikad nitko iz crkve neće reći da onaj tko ide na misu, da onaj tko ima potrebu ići na misu... njemu sigurno NE TREBAJU crkvena zvona da ga na to podsjete. Jer otići će u crkvu bila ona i samo ruševina i bez zvonika uopće. AKo netko vjeruje u boga, ne trebaju njemu ni zvona a ni crkva da bi vjerovao. Isto tako ni crkva ni zvona neće pomoći ako netko ne vjeruje.

Fascinira me da bi zabranio svatove!?!? Jedan od najvećih prihoda crkvi!? Jedan od najvećih kakao sam gore napisao "marketinških aduta" crkve. Zabranio bi nešto što crkva kaže da je JEDINO ispravno!?
Više ne znam da li si to napisao kao tipfeler ili si poistovjetio svatove ISKLJUČIVO kao jedan izvor buke!? Ali i da jesi zabranio bi svatove (!?!?) (jedan izvor buke) a ne bi zabranio zvonjavu (drugi izvor buke). Sad ima dosta stvari u vezi argumentacije jedne i druge buke... ali sukus svega je da je to sve buka koja se proizvodi namjerno i u pravilu je veća od propisano dopuštene. Kako si za jednu a drugu ne? Nije li to pomalo licemjerno?

Dugovi mladenaca uopće ne znam kakve veze imaju sa crkvenim zvonima, osim što zvona SVOJOM ZVONJAVOM SLAVE kako ti kažeš "ulazak u opterećenje ogromnim dugovima". Kako zanimljivo što zvona koja zagovaraš "po defaultu" slave nešto što bi ukinuo  :roll:
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #204 u: Lipanj 05, 2012, 13:08:00 poslijepodne »
Ok, malo ste zabrazdili....

Zvonjenje crkvenih zvona nema nikakve veze s "pozivanjem na misu", niti odrzavanjem svjesti o crkvi, niti financijskom "potpomaganju" crkve....

Malo u povijest....a zvonjava crkvenih zvona je upravo dio, odnosno ostatak te povijesti u modernom dobu. Od duhovnih stvari, pa do onih prizemnih - javljanje vremena, jer onda bas i nije bilo satova, pa je crkveno zvono bilo nesto po cemu se "ravnao" dan, bio vjernik ili ne....

Povezivanje crkvenih zvona sa pozivom na misu ili sluzbu je vise povezano s misionarima, koji su zvonjavom pozivali ljude da se okupe, jer na koju drugu foru si mogao skupiti ljude na jednom mjestu nego bukom.  :D Sto je ustvari i danas praksa, kad se ide svetiti kuce, zvonjava je obavezna, kao najava, ili kao prilika da kad cujete zakljucate vrata.  :D :D

I nista to nije novo, niti ekskluzivno za crkvu kao takvu, crkva je samo nasljedila i pokupila fore davno prije izumrlih religija i sistema obavjestavanja....

Osobno, u crkvu kao instituciju ne vjerujem, iako im je osnovna ideja u biti jako dobra. Samo sto je sustavno kroz jako dugi vremenski period provodjena na totalno krivi nacin.

« Zadnja izmjena: Lipanj 05, 2012, 13:12:15 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline VukoHr

• Novi član
  • *
« Odgovori #205 u: Lipanj 05, 2012, 13:09:31 poslijepodne »
He he sada si u prednosti, izgleda da pišeš sa PC-a a ja sa mobitela, odgovor slijedi kada dođem doma
Hvala na strpljenju

Vukohr.

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #206 u: Lipanj 05, 2012, 13:32:25 poslijepodne »

Malo u povijest....a zvonjava crkvenih zvona je upravo dio, odnosno ostatak te povijesti u modernom dobu. Od duhovnih stvari, pa do onih prizemnih - javljanje vremena, jer onda bas i nije bilo satova, pa je crkveno zvono bilo nesto po cemu se "ravnao" dan, bio vjernik ili ne....

Pa ok, super, još jedan razlog zbog kojeg zvona više nisu bitna.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #207 u: Lipanj 05, 2012, 13:43:15 poslijepodne »
ma nisu, slazem se.....

ni placanje nameta feudalcima, isto nije bitno u moderno vrijeme. Pa opet....nista se ne mijenja, samo se modernizira, zar ne?  :D :D :D

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #208 u: Lipanj 05, 2012, 13:57:52 poslijepodne »
ma nisu, slazem se.....

ni placanje nameta feudalcima, isto nije bitno u moderno vrijeme. Pa opet....nista se ne mijenja, samo se modernizira, zar ne?  :D :D :D

Hoćeš reći da bi zvuk zvona trebalo preko CD-a na zvučnike pustiti?  :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #209 u: Lipanj 05, 2012, 13:59:56 poslijepodne »
vidis, cudi me da se toga nisu sjetili.... :D :D :D

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #210 u: Lipanj 05, 2012, 14:37:41 poslijepodne »
vidis, cudi me da se toga nisu sjetili.... :D :D :D

ispravak netočnog navoda...na nekim crkvama JESU i to JAKO glasno...

no dobro, činjenica je da si popovi uzimaju previše toga u pravo i zdravo za gotovo, ali samo zato što im se dozvoljava, po principu prozora u autobusu...

i nevjerojatno mi je da se jedan svjetovni, svakodnevni, životni problem dizanja BUKE i LARME, poistovjećuje sa HRVATSTVOM, brojanjem krvnih zrnaca, svetošću i nepogrešivošću (sic!) crkve(tine) i sličnim stvarima...

najbolje mi je kad ljudi krenu pametovat kao da su svu pamet svijeta popili, ne uzimajući u obzir da nas sve skupa lažu, oblikuju, manipuliraju, ubijaju, navode da se ubijamo međusobno, zatupljuju, zaglupljuju, stigmatiziraju i sve u svemu ružno prče , razne "elite" u koje spada i "sveta mater", od rođenja do smrti,  od početka povijesti pa do dana današnjeg, a i sutra će...

da ti pamet stane....

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #211 u: Lipanj 05, 2012, 14:53:09 poslijepodne »
Drago mi je da ne živim pokraj crkve, jer da živim popizdio bih da me bude crkvena i bilo kakva zvona.
Nadam se samo da mi u životu nikad neće biti tako teško i da ću morati nositi taj križ da moram živjeti pokraj crkve i slušati crkvena zvona. Stvar je vrlo jednostavna. Ne želim ih slušati.

Istina je da me živicira i bilo koja druga vrsta buke dok spavam tipa...krumipraaaaa.....kupjemo stare akumulatoreeeee.....susjedova kosilica....ali najviše me zovna živicraju.

A to što netko ide ili ne ide u crkvu, vjeruje - ne vjeruje > njegova osobna stvar samo neka me ne zamara s time.

P.S. Čudi me što je ova tema ovako dugo opstala i da još nije zaključana, što se ovdje (nažalost) često dešava.

Offline VukoHr

• Novi član
  • *
« Odgovori #212 u: Lipanj 05, 2012, 19:34:41 poslijepodne »
meni malo smeta što jedna ovakve tema ikako postoji na forumu tipa "akvaristika" nažalost tema je bila zanimljiva!!!
no u ovih nekoliko dana koliko opstaje, ja se držim teze " kako nije važna razina buke u decibelima, nego svrha i sredstvo koje proizvodi tu tzv. buku"
želim reći kako ljudi ne žele priznati stvarni razlog pobune.
 ja sam za sebe jasno rekao, kako mi zvona toliko "smetaju" da ih apsolutno ne primjećujem, a da harmoniku čujem na tri puta većoj udaljenosti i toliko mi "godi" da zovem policiju... (iako me aludirajući na to prozvaše malte ne licemjerom) i to je meni dokaz da nije važna jačina nego proizvođač "buke"
komu smeta zvonu,harmonika ili peto-deseto, sigurno bi bez problema rado sa toga mjesta čuo npr. internacionalu, kakvu koračnicu, ili kao ja neke zvuke Dalmacije, kakva instrumentala ili govor mladog i dragog vođe o sadnji krumpira.
Čast izuzecima kojima doista smeta sve, ali čisto sumnjam da je ovima drugim moguće danas u iole naseljenoj sredini naći bilo kakvo mjesto gdje ćeš biti ne ometan..

svi idemo na kojekakve koncerte, diska, kafiće, u gradsku vrevu, ciku vlakova i tramvaja i koga kriviti za to?
no kako bilo i što god vi mislili i pisali o meni ja se isključujem iz razgovora nakon neuspješne definicije problema...
nadam se da nisam nikoga uvrijedio, i da nakon ovoga ukoliko mi bude potreban kakav savjet, mogu računati na vas.
Hvala

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #213 u: Lipanj 05, 2012, 23:29:32 poslijepodne »
Vazna je samo i jedino razina buke.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #214 u: Lipanj 05, 2012, 23:49:59 poslijepodne »
nadam se da nisam nikoga uvrijedio, i da nakon ovoga ukoliko mi bude potreban kakav savjet, mogu računati na vas.
Hvala

Naj bit smešan, pa nemo se klali zbog politike i religije...
Svak ima pravo na svoje mišljenje. A ponekad opet i treba neka malo žustrija rasprava na forumu.
Da nam nebu dosadno...  :D

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #215 u: Lipanj 05, 2012, 23:50:36 poslijepodne »
ako sam dobro skuzio, vukohr zeli reci da se nitko od nas nece zaliti na nesto sta nam odgovara...
evo neki banalan primjer (ne obracam se nikom posebno, samo baljezgam opcenito):
imas susjeda kojeg ne volis vec dugo godina...iz bilo kojeg razloga...i u losim ste odnosima...i sad iz njegove kuce tresti muzika..ajmo rec cajke koje ne podnosis...zoves mu policiju...
a da ti je susjed ok....i da pusta muziku koju ti volis, jel bi isto tako odma zvao policiju...

i ja ne bi reko da je vazna samo i jedino razina buke..mislim da mora tu biti i nesto dublje od toga...

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Re: Crkvena zvona
« Odgovori #216 u: Lipanj 06, 2012, 00:26:03 prijepodne »
I ja mislim da nije ovdje samo pitanje buke ma koliko se željelo ostaviti takav dojam. Generalno, toleriraš ono što ti je simpatično. Osim naravno u ekstremno bučnim situacijama...no nisam siguran da se ovdje radi baš o takvom slučaju.

Sent from LG 2X using Tapatalk 2

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #217 u: Lipanj 06, 2012, 08:25:44 prijepodne »

P.S. Čudi me što je ova tema ovako dugo opstala i da još nije zaključana, što se ovdje (nažalost) često dešava.

da ti administriraš 10 godina forum sa ovolikom posjećenošću, brojem članova i vrlo šarolikim i slikovitim profilom istih, ni ti ne bi bio pretjerano "težak" na gumbu za zaključavanje teme, vjeruj mi...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Odg: Re: Crkvena zvona
« Odgovori #218 u: Lipanj 06, 2012, 10:34:47 prijepodne »
I ja mislim da nije ovdje samo pitanje buke ma koliko se željelo ostaviti takav dojam. Generalno, toleriraš ono što ti je simpatično. Osim naravno u ekstremno bučnim situacijama...no nisam siguran da se ovdje radi baš o takvom slučaju.

Sent from LG 2X using Tapatalk 2

Mislim da to nije pitanje pojedinca, pitanje je zakona, nesto ne smije biti iznad dozvoljene granice i tu ove subjektivne price prestaju, kaj nije tako Renta ili sam u krivu?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #219 u: Lipanj 06, 2012, 10:46:00 prijepodne »
U pravu si ti, samo ne moze se puno toga napraviti...

jer po toj logici, vlak u 3:25 ujutro pravi izuzetnu kolicinu buke, pa opet, sto ces napraviti? srusiti prugu? a ljudima koji zive kraj pruge sigurno nije nimalo zabavno, ni veselo na takve zvukove i tu buku..... ili u neko doba noci kad frajer prodje s yugom, i 18 auspuha (probusenih) na njemu....ocemo blokirati ceste?....

zezam se, ali buke nije postedjen nitko, dolazi u raznoraznim oblicima, samo sto se tu bas puno i ne moze napraviti. niti bi se ikome bas dalo poduzimati po tom pitanju.

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #220 u: Lipanj 06, 2012, 10:51:45 prijepodne »
Tolerirala ili ne, nemam izbora. U Dubrovniku sam živjela u neposrednoj blizini crkve. 18 godina, dođem doma s jutarnjim ptićicama u rano nedjeljno jutro, lijepo se namjestim u krevetu (krovni prozor, da se bolje čuju zvona i ptićice :D ) i onda oni krenu, 6 ujutro, pa 7, pa 8, e onda imaš pauzu do 10, pa u 11. I onda te starci dignu na ručak a ti mrziš cijeli svijet  :D

Po meni, bilo što što nepotrebno stvara buku u subotu ili nedjelju ujutro mi smeta. Ako se već preko tjedna budim u 6 ujutro, pa daj me onda pusti da se preko vikenda naspavam. I ja i svi ostali radni ljudi kojim je to jedini odmor od svega. Da ću ići hajku raditi zbog toga, neću, ali mogu odkukati na to. Smatram da baš i nemam nekog utjecaja na to, previše je tu politike za mene.
Ali ću zato, bez pardona, susjedu pored mene pozvati policiju ako i minutu prijeđe preko kućnog reda s dreštećim smećem (oprostite, jel s narodnjacima, turbo nešto itd.).  Na to mogu utjecati i tu reagiram, da čovjek pušta Janis Joplin :) ne bi mu zvala :D

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #221 u: Lipanj 06, 2012, 11:23:05 prijepodne »
U pravu si ti, samo ne moze se puno toga napraviti...

jer po toj logici, vlak u 3:25 ujutro pravi izuzetnu kolicinu buke, pa opet, sto ces napraviti? srusiti prugu? a ljudima koji zive kraj pruge sigurno nije nimalo zabavno, ni veselo na takve zvukove i tu buku..... ili u neko doba noci kad frajer prodje s yugom, i 18 auspuha (probusenih) na njemu....ocemo blokirati ceste?....

zezam se, ali buke nije postedjen nitko, dolazi u raznoraznim oblicima, samo sto se tu bas puno i ne moze napraviti. niti bi se ikome bas dalo poduzimati po tom pitanju.
Ovo nema veze s vezom sto si napisao! :down:
Vlakovi voze jer prevoze ljude, dok crkvena zvona su frustracija nekog fanatika. Nije normalno I POTREBNO da zvoni u 6, 7, 8, pa 11, 12 i 3 puta navečer!
Ali opet taj fanatik, svečenik si je poslozio tako da zadnje zvono zvoni u 20 sati, baci malog u nesvjest i ode spavat, i budi se nakon 9 sati finog sna ujutro u 6 i tako iz dana u dan.
Dok ostali ljudi imaju djecu, dodu doma s posla, nahrane tu djecu, pišu s njima domaće zadaće i onda zgazeni od tjedna žele se bar za vikend naspavati, a ovi krelci zvone do neiznemoglosti!
Hvala bogu sto nisam doma kraj crkve, ali bio sam 2 mjeseca u stanu u Savskom gaju tik do crkve, prolupao sam!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #222 u: Lipanj 06, 2012, 11:31:24 prijepodne »
Ha gledaj, i vlak u 3 ujutro je vjerovatno frustracija nekog fanatika, i nema nikakve potrebe da vozi u to doba....ako pitas ljude koji zive kraj pruge.....

Uostalom, ja zivim jako jako blizu crkve, i vjeruj mi, nikad nisam cuo to zvono, i tu nepodnosljivu buku o kojoj pisete. Da, zvoni, nije pokvareno, cujem ga kad prolazim kraj crkve, ali da me je to zvono ikada probudilo, ili mi nije dalo spavati.... mislim da je na mojoj ljestivici buke crkveno zvono jako jako nisko, postoji puno drugih stvari koje me vise zivciraju i ometaju.....

Ne volim ih ni ja, ali.....

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #223 u: Lipanj 06, 2012, 11:43:36 prijepodne »
Ne bi rekao da vlak vozi u 3 ujutro da ne mora;)
To je malo veći trošak nego povuč konopac i pustit zvono da zvoni 10-tak puta.
Čak je i grbavac (zvonar) Notre Dame to uspijevao bez većih problema ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #224 u: Lipanj 06, 2012, 11:45:15 prijepodne »
Ma sve je to stvar percepcije. Kad ti protutnji vlak u to doba, vjeruj mi, ne razmisljas o tome dali on mora voziti, ili se samo netko zeza s tvojim zivcima.  :D :D :D :D