Srpanj 07, 2025, 00:18:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kalibriranje ph metra  (Posjeta: 18024 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Kalibriranje ph metra
« u: Rujan 11, 2011, 23:40:18 poslijepodne »
evo ovak

imam doma ph metar i nove ph tekucine za kalibriranje od 4ph i 7ph.

kad nastelam po ph 4 onda mi pokazuje kad stavim na ph 7 otprilike ph 6.87, kad tu poriktam na 7 onda mi opet na onoj od 4 recimo kaze 4.12 ph

kak to nastelat da me ne zeza?

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Odg: Kalibriranje ph metra
« Odgovori #1 u: Rujan 11, 2011, 23:53:40 poslijepodne »
to se i meni dogadjalo... neznam jel do otopine ili metra... na kraju sam stelao samo jednu granicu...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 12, 2011, 00:01:44 prijepodne »
Mozda pricam gluposti ali ako se ne varam treba prvo kalibrirat s puferom ph 7 a onda ph 4  -?
Forza Fiume ;)

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Rujan 12, 2011, 00:06:35 prijepodne »
Mozda pricam gluposti ali ako se ne varam treba prvo kalibrirat s puferom ph 7 a onda ph 4  -?

ma sve ok, mogu probat tak al sumnjam jer opet kad cu ga stavit u 4 sumnjam da ce pokazat ravno ph4

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #4 u: Rujan 12, 2011, 00:19:14 prijepodne »
mozda sonda nije dobro ociscena

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Rujan 12, 2011, 00:31:44 prijepodne »

cime ju ocistit?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Rujan 12, 2011, 01:28:24 prijepodne »

cime ju ocistit?

Sonda ti je stara ili neodržavana

Čisti se sa tekučinom koju kupiš pod nazivom "Cleaning solution"  (Hanna Instruments)
Kad završiš mjerenja, nakon ispiranja u RO vodi, u kapicu kojom zatvaraš sondu kapneš par kapi tekučine "Storage solution" (Hanna Instruments)

Sonda nikada nesmije biti suha kod skladištenja

Kod čiščenja možeš umjesto "Cleaning Solution" koristiti "AtaClean" (Atami) http://www.norfolklights.com/ata-clean-atami-p-199.html

...pošto odstupanje nije veliko za akvaristiku možeš samo kalibrirati Ph 7.01 i koristiti kakva je, no ako trebaš veliku preciznost, onda ti ja mislim nema druge nego kupiti novu sondu

ps.
Ima ili tvoj Ph metar "Calibration mode" ? ... na jačim ph metrima u taj mod uđeš ako duže držiš pritisnuto dugme "Mode", i onda bi trebao flešat display.

Offline Jan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #7 u: Rujan 12, 2011, 06:59:52 prijepodne »
Neznam koji Ph metar imaš ali moj (kineski) se neda kalibrirati sa 7 ili 10 već samo sa tri kalibracijske tekućine i to striktno 4.01 i 6.86(ne 7) i 9.18(ne 10)  pročitaj upute možda je tako i kod tebe ???

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #8 u: Rujan 12, 2011, 14:18:27 poslijepodne »
Ista stvari i kod mene sa kinezima, ali u principu - nije te briga, trebas vecu preciznost oko onog podrucja koje mjeris tako da kalibriraj na jednu tekucinu i pici. Kod mene je sonda za tank kalibrirana sa pH 9 a ona u Ca reaktoru na 6.86 i recimo rekalibriram svakih 3-4 mjeseca a odstupanje prije kalibracije bude samo u drugoj decimali i to ne preveliko.... tako da, za nase hobisticke potrebe, i kineske sonde, vjerojatno ni ne moze bolje. Odn. moze, ali ne sa ovom opremom koju imamo  :D ;) i ne po toj cijeni  :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Rujan 12, 2011, 15:20:36 poslijepodne »
Koliko loših savjeta!  -?

Kalibracija mjernog instrumenta je linearizacija mjernog signala (u slučaju pH metra to je napon) u mjernu veličinu (pH).
Mjerno osjetilo je specifična pH elektroda koja ima određeni redoks par, najčešće  Hg/HgCl ili npr. kinon/hidrokinon, itd.
Za pH bi trebao biti H2/H+ je se mjeri pH, ali je to nepraktično jer bi nam trebao izvor plinovitog vodika.
Ovisno o mjernom instrumentu (proizvođač, kvaliteta) kalibracija, baždarenje ili određivanje statičke karakteristike se svodi na određivanje minimalo 2 točke (jer nam treba pravac).
1. korak uroniti elektrodu u pufer pH=4, instrument očita napon, npr. 20 mV
2. korak uroniti elektrodu u pufer pH=7, instrument očita napon, npr. 400 mV
3. korak instrument izračuna automatski statičku karakteristiku pH = konst * U (mV). Ovo se može i ručno izračunati.
4. Na osnovu izmjerenog napona (npr U = 350 mV), instrument izbaci pH = 6,5

Elektroda se sastoji od elektrode (spojene na vanjski krug), i otopine elektrolita u kojoj su ioni istog metala od kojeg je elektroda.
Npr. zasićena kalomel elektroda ima u sebi redoks parHg/Hg2Cl2 u zasićenoj otopini KCl-a.
Onda bi se on trebala čuvati u zasićenoj otopini KCl-a (nikakvoj "Cleaning solution" koji je bez veze).
Najčešća elektroda za mjerenja pH-a je tzv. staklena elektroda (koja ima porozni stakleni mjehur) s redoks parom Ag/AgCl (koja se najčešće čuva u 3 M otopini KCl-a).

Već zadnjih 10tak godina baždarim pH elektrode, i uvijek prilikom baždarenja "klizi" pH ovisno o stupnju čistoće, stanju elektrode itd. itd.
Procedura je staklenu elektrodu čuvati u 3M otopini KCl-a. U slučaju nedostatka sasvim normalno i uobičajeno je čuvati u običnoj destiliranoj vodi. Prije mjerenja baždariti na dvije točke, ili čak na jednu točku pri čemu je prva točka pH=0 --> U = 0 mV (izvor greške!!). Isprati elektrodu između pufera i obrisati je ubrusom. Nakon mjerenja je vratiti u destiliranu ili otopinu KCla.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 12, 2011, 15:21:42 poslijepodne »

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #11 u: Rujan 12, 2011, 15:35:50 poslijepodne »
Koliki je zivotni vijek ovih jeftinih elektroda? Jel problem to sto su stalno u akvariju?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #12 u: Rujan 12, 2011, 15:56:41 poslijepodne »
Koliko loših savjeta!  -?

Onda bi se on trebala čuvati u zasićenoj otopini KCl-a (nikakvoj "Cleaning solution" koji je bez veze).

Ajde, več kad me citiraš, da ti odgovorim.

- Kao prvo, Malky-u če nakon čitanja tvog posta sve biti savršeno jasno  :D (sarkazam)

- Kao drugo, ima postan video kako se kalibrira ph metar

- Kao treče, elektroda se ne čuva u "Cleaning Solution", več se sa njom čisti elektroda a skladišti se u "Storage Solution" proizvođača "Hanna Instruments" (to radim več 15 godina, i nikada nisam imao problema)

Dakle da rezimiram:
- Pitnje je kako se kalibrira Ph metar...  video je odgovor
- Pitanje je kako riješiti odstupanje nakon kalibracije... odgovor je pravilnim održavanjem sonde
- Pitanje je sa čime ju očistiti... Odgovor je "Cleaning Solution" ili "Ataclean"
...dodatna je informacija koju sam stavio da se elektroda skladišti u "Storage Solution" koj si ti dao naziv KCl (što je točno) i da nesmije nikada ostati na suhom.

...e, a sad te molim da citiraš moj gornji post i označiš koj je to loš savjet bio kojeg sam ja dao Malky-u, imajuči u vidu da koristi jeftine kineske sonde i Ph u akvariju se kreče u rasponu od 6 do 8, te odstupnje od 0.1 stupnja pretpostavljam da ne igra neku ulogu ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Rujan 12, 2011, 16:07:43 poslijepodne »
Koliki je zivotni vijek ovih jeftinih elektroda? Jel problem to sto su stalno u akvariju?

- Po mom iskustvu oko godinu i pol dana im je vijek (jeftinih) ... One kvalitetne traju i preko 10 godina a garancija na njih traje 2 godine

Mislim da je problem je jer se stvaraju na njoj naslage koje bi mogle začepit sondu, ali opet, bolje tako nego ju držat na suhom. (ovo je moje mišljenje, nije sigurno 100% )

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 12, 2011, 19:13:19 poslijepodne »
Ovdje vrlo često ljudi imaju stav/ove koji jako čvrsto brane, a koji su po mišljenju drugih pogrešni.
Kako je ovo otvoreni forum za razmjenu misli i stavova ja ću napisati svoj stav.

Citat:
(sarkazam)
Nisi mu još savjetovao da kupi i posudu za čudesne otopine "Solution"TM - "Vessel for Solution" ili Atavessel od proizvođača www.sellingmudapodbubrege.com, te držača koji drži držač za elektrodu "Supporter for Electrode Holder" od Atahodera  -?
U osnovi su mu rekao da za čišćenje kupi otopinu za čišćenje, a da za čuvanje elektrode koristi otopinu za čuvanje elektroda. Koju će još platiti suhim zlatom!

Citat:
- Kao prvo, Malky-u če nakon čitanja tvog posta sve biti savršeno jasno
Bolje i stručno objasniti nego pričati/pisati gluposti. Ukoliko netko želi da mu pojasnim rado ću to učiniti.

Moj stav.
1. nema potrebe kupovati skupocjene otopine, dovoljna je otopina KCla i nije nužna da bude kupljena.
2. možete sami pripremiti KCl, bilo koju konc. od 1 do 4 mol dm-3 (ako nekome treba račun može me pm-at).
3. ukoliko nemate KCl, možete je držati u puferima 4 ili 7 (samo ne 10 jer lužnato nagriza staklo). Ja sam je čak preko ljeta (cca tri mjeseca) držao u demi vodi iako se ne preporuča.
4. ispirati elektrodu možete s najobičnijom demi vodom.
5. pri kalibraciji čekajte uvijek isto vrijeme (cca par minuta) jer će napon uvijek "kliziti" kako se uspostavlja ravnoteža! Kad elektrodu uronite u pufer pokazat će jednu vrijednost i ona će stalno polagano rasti ili padati. Nemojte čekati predugo!

P.S. @gstaraz - Ne želim flejmati pa nema potrebe da replyaš na moj post.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 12, 2011, 19:17:41 poslijepodne »
Životni vijek doslovni svih referentnih elektroda je vječan, naravno ukoliko se dobro održavaju. Nema potrebe držati elektrodu u akvariju, bolje ju držati u otopini kojom je punjena (3M KCl).

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #16 u: Rujan 12, 2011, 19:33:45 poslijepodne »
Ima potrebe jer joj je namjena da stalno bude u akvariju i spojena je na kontroler pH koji preko elektromagnetnog ventila pusta ugljicni dioksid u akvarij! :)

Dakle ako je originalno zapakirana sonda i vrh joj je u otopini kalij-klorida, to moze stajati godinama bez problema?

Sto se tice kalibriranja... dakle ako sam dobro shvati.

1. Sondu izvaditi iz KCl, isprati u destiliranoj i obrisati.
2. Staviti u pH 7, stopati 2 minute i podesiti na kontroleru kotacic za ph 7.
3. Isprati sondu u destiliranoj, obrisati.
4. Staviti sondu u pH 4, stopati dvije minute i podesiti na kontroleru kotacic za pH 4.
5. Isprati sondu i proglasiti je kalibriranom? :)
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 12, 2011, 19:51:57 poslijepodne »
Ima potrebe jer joj je namjena da stalno bude u akvariju i spojena je na kontroler pH koji preko elektromagnetnog ventila pusta ugljicni dioksid u akvarij! :)
Ok u slučaju da je spojena na regulacijski krug možda bi je trebalo povremeno provjeriti.
Moj savjet da bi trebalo pregledati razinu otopine KCl u elektrodi i po potrebi je napuniti ukoliko je razina niža.

Dakle ako je originalno zapakirana sonda i vrh joj je u otopini kalij-klorida, to moze stajati godinama bez problema?
Tako je ja ih na poslu imam jedno dvadesetak, sve su uredno zapakirane.

Sto se tice kalibriranja... dakle ako sam dobro shvati.

1. Sondu izvaditi iz KCl, isprati u destiliranoj i obrisati.
2. Staviti u pH 7, stopati 2 minute i podesiti na kontroleru kotacic za ph 7.
3. Isprati sondu u destiliranoj, obrisati.
4. Staviti sondu u pH 4, stopati dvije minute i podesiti na kontroleru kotacic za pH 4.
5. Isprati sondu i proglasiti je kalibriranom? :)
Ili ukoliko se dogodi ono što se Malkyju dogodi, sve ponoviti od točke 2.
Zna se događati i da po 5 puta pokušavam kalibrirati pH metar.
Istina ja mjerim pH na 2 decimale i jako je bitno da ga točno izmjerim (farmaceutika).
Za akvarije je sasvim dobro izmjeriti na 1 decimalu.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #18 u: Rujan 12, 2011, 19:57:46 poslijepodne »
Ma i kazu svakih par mjeseci kalibrirati, ali me zanimalo koliko cesto treba mijenjati sondu. Kad se vise ne moze kalibrirati i to je to? Ipak cuvanje u akvarijskoj vodi nije cuvanje u KCl-u. :)

http://www.ebay.com/itm/Replacement-Probe-pH-Sensor-Resolution-0-01-14-PH-/300525389996?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item45f8b588ac#ht_3567wt_1163
Ovako izgleda, to se moze puniti?

Sto moze biti krivo za losu kalibraciju odn. zasto se dogadja da se to mora ponoviti?  -?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #19 u: Rujan 12, 2011, 20:29:43 poslijepodne »

1. Koliko loših savjeta!   -?

2. Ovdje vrlo često ljudi imaju stav/ove koji jako čvrsto brane, a koji su po mišljenju drugih pogrešni.

3. Bolje i stručno objasniti nego pričati/pisati gluposti.

P.S. @gstaraz - Ne želim flejmati pa nema potrebe da replyaš na moj post.

A šta je ovo nego "flejmanje" ?!?

Evo ti formula za složit Cleaning solution: 18,8 % P2O5 + 6,3 % K2O5 pa si je smješaj (formulu sam u više navrata naveo na ovom forumu kako bi si oni sposobni uštedili nešto novaca, tako da ne prodajem muda pod bubrege! )
Storage solution si ti naveo kako napraviti.  :up:

- Dakle po toj logici, zašto ne kažeš svima koji preporučaju neke od mnogih proizvoda za pripremu vode, da pišu/pričaju gluposti i prodaju muda pod bubrege; pa im objasni zašto ne koriste natrij tiosulfat (Na2S2O3), i nek si ga sami smješaju
Kaži i svima koji preporučaju razne mikroelemente (ferropol, nutrafin, CSM itd) da isto prodaju muda pod bubrege i pričaju gluposti... pa navedi koncentraciju svakog elementa posebno i objasni kako je to jeftinije.
itd...

...sad kad si počeo i rekao kako se sonda može puniti i spremati u 3M KCl otopini, objani ljudima kako da je pripreme, jer če na kraju ispast da če neko u čašu promješat žličicu KCl sa destiliranom vodom i time napuniti sondu ;)

ps.
Ne možeš tražiti da te ne citiram i ne odgovaram ako završavaš "debatu" sa "Bolje i stručno objasniti nego pričati/pisati gluposti" ..naravno, aluzija je očigledna.
- Pitao sam te koj je to pogrešan ili krivi savjet kojeg sam ja dao... nisam primjetio da si naveo što sam tražio  -?
Zašto si me uopče citirao ?  (i to pogrešno Citirao!)
...mogao si jednostavno iznjeti svoje mišljenje bez prozivanja nikoga, jer sumjam da iko ko je nešto napisao u temi nije imao namjeru pomoči koliko zna i može.

pps.
U ni jednom dijelu diskusije te nisam napao ili uvrijedio za razliku od tvojih postova (pričaš gluposti, Glupost...)

Cheers

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 12, 2011, 21:31:39 poslijepodne »
Ma i kazu svakih par mjeseci kalibrirati, ali me zanimalo koliko cesto treba mijenjati sondu. Kad se vise ne moze kalibrirati i to je to? Ipak cuvanje u akvarijskoj vodi nije cuvanje u KCl-u. :)
Sondu(elektrodu) zapravo trebaš mijenjati kad dođe do mehaničkog kvara.
pH elektroda je zapravo žica koja je posrebrena, a zatim je anodno oksidirana u kloru/kloridima pri čemu se taloži sol AgCl. I sve je uronjeno u 3 M KCl. (Nekada davno sam imao i recepturu kako napraviti AgAgCl elektrodu). Najproblematičniji dio je stakleni porozni vrh koji je specifično porozan (za H+ ione) i po mojem iskustvu u preko 90% slučajeva on prvi strada. Zatim često dolazi do stradanja kontakta na konektorima (dio koji spaja žicu sa vanjskim krugom), pa onda on povećava otpor i pada napon. U slučaju akvarija na njoj se uvijek i taloži biomasa koja dodatno smanjuje difuznost staklene membrane, a ne preporuča je se mehanički prati, jer je krhka.

http://www.ebay.com/itm/Replacement-Probe-pH-Sensor-Resolution-0-01-14-PH-/300525389996?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item45f8b588ac#ht_3567wt_1163
To su elektrode, neki dan sam kopao po skladištu i našao ih 20tak komada, stoje tu godinama. Ono što se naziva pH metar je zapravo univerzalni instrument, bolje rečeno voltmetar (veliki ulazni otpor). Teorijski ti treba samo pH elektroda i voltmetar (ili dvije Ag/AgCl referente elektrode različitih koncentracija KCl-a).

Ovako izgleda, to se moze puniti?
I unutar nje se nalazi 3 M KCl, koji tijekom vremena difundira van, ali i ioni iz vode u nju.

Sto moze biti krivo za losu kalibraciju odn. zasto se dogadja da se to mora ponoviti?  -?
Pa prije svega difuzija drugih iona pri čemu dolazi do interferencije. Mogu se paralelno taložiti svi anioni (karbonati, sulfati, fosfati itd.) iz vode, ali i kationi mogu intereferirati sa kloridima (kalcij, magnezij itd.). U otopini postoje ravnoteže svih ionskih vrsta. Te ravnoteže su opisane konstantama i može se točno reći što najviše smeta. Koncentracije svih iona utječu na napon, a sve su opisane Nernstovom jednadžbom/ama. Pri tome se onda uspostavlja na elektrodi nešto što se zove mješoviti ili mirujući potencijal (u slučaju korozije se zove i korozijski potencijal). Kako se on mijenja s vremenom potrebno je kalibrirati elektrodu.
Eto kume  ;) nadam se da sam malo uspio objasniti.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #21 u: Rujan 12, 2011, 21:42:27 poslijepodne »
Hvala na odgovorima, vise nemam pitanja!  :) I kumovi, chill!  ;)

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 12, 2011, 21:53:15 poslijepodne »
A šta je ovo nego "flejmanje" ?!?
Flejmanje je ići na čovjeka, a ne na ono što govori, dakle da sam tebe nazvao glupanom to bi bio flejm i vjerovatno bi zaslužio ban.
Ja to nisam učinio niti to mislim. Nazvao tvoje stavove u vezi pH elektroda glupim i lošim. A čak se nisam niti referencirao na tebe, pričao sam općenito, a spomenuo sam samo jednom biser tipa "Cleaning solution" odnosno "Storage solution", oba pod navodnicima :) što zapravo ništa ne znači.
Čovjek je pitao kako kalibrirati (jer mu klizi napon). Ti si zaključio - "ne valja ti elektroda". Ja sam rekao da je to glupost i da je to normalno ponašanje pH elektrode.
I još si onda počeo "objašnjavati" kako ih održavati (navodnici + link na Hana instumente). Kako imam iskustva s time rekao sam da nema nikakvih problema da radi sa običnom demi vodom i/ili puferima 4 i 7, odnosno ukoliko ima mogućnost nabaviti otopinu KCl-a.
Manje pametovanja i više dobrih/korisnih savjeta ljudima koji imaju probleme.
U vezi aquascapinga/uzgoja ribica/čega-već-akvarističkog ja čitam tvoje postove i učim od tebe jer imaš puno više iskustva od mene.
Kao što sam npr. i malkyja ispitivao u vezi corydoras biotopa.
Stoga  ;) peace bro, i malo manje sujete!

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #23 u: Rujan 12, 2011, 22:29:38 poslijepodne »
peace  :up:

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #24 u: Rujan 12, 2011, 22:40:08 poslijepodne »

Kalibracija mjernog instrumenta je linearizacija mjernog signala (u slučaju pH metra to je napon) u mjernu veličinu (pH).
Mjerno osjetilo je specifična pH elektroda koja ima određeni redoks par, najčešće  Hg/HgCl ili npr. kinon/hidrokinon, itd.
Za pH bi trebao biti H2/H+ je se mjeri pH, ali je to nepraktično jer bi nam trebao izvor plinovitog vodika.
Ovisno o mjernom instrumentu (proizvođač, kvaliteta) kalibracija, baždarenje ili određivanje statičke karakteristike se svodi na određivanje minimalo 2 točke (jer nam treba pravac).
1. korak uroniti elektrodu u pufer pH=4, instrument očita napon, npr. 20 mV
2. korak uroniti elektrodu u pufer pH=7, instrument očita napon, npr. 400 mV
3. korak instrument izračuna automatski statičku karakteristiku pH = konst * U (mV). Ovo se može i ručno izračunati.
4. Na osnovu izmjerenog napona (npr U = 350 mV), instrument izbaci pH = 6,5

thx za pojasnjenje kako uredjaj radi  :up:

ali - opet nista ne dobivamo ako je "kosina" pravca pomaknuta u nekoj od kalibracijskih tocaka, jer ako ne ocitava pH 4 nego cesto vise od toga, onda je bolje da nam je barem ona tocka koja je bliska nasem podrucju mjerenja tocno namjestena, ili se varam?

S druge strane, nama je vise-manje najbitnije da se prati promjena i brzina promjene pH (i opcenito parametara u morskoj), odn. da promjene ne budu nagle i relativno velike, dakle, vise-manje je svejedno da li je u tanku pH oko 7.9 ili 8.2 u trenutku mjerenja, vec je bitno da taj isti pH ne bude za sat vremena 7.2 ili 8.8 ....

ja nisam uspio niti jednog kineza (od 4 koja imam) umjeriti na obje pH kalibracijske, kvaliteta i preciznost igra ulogu kako god okrenes...

I u razgovoru s ekipom koja radi za Hanna instruments u HR, receno mi je da se razlicito kupuju sonde za povremeno sondiranje, i one koje su predvidjene za stalni uron i mjerenje, a trajnost istih je oko godinu dana (vjerojatno za lab ili farmaciju ili vec neku granu koja trazi preciznost bez greske), moguce da bi za nase potrebe bile i dulje upotrebljive.

just my .02c
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.