Srpanj 19, 2025, 16:58:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nekakav vanjski filter  (Posjeta: 5286 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Nekakav vanjski filter
« u: Rujan 09, 2011, 23:32:14 poslijepodne »
Znate tko je mirko s. zlikovski..... :D da, tako nekako....

Ok, nesto si mislim i razmisljam..... rijetki su takvi trenutci, a praksa je pokazala da znaju biti izuzetno nepovoljni i destruktivni, pa se nadam da ovo razmisljanje nece izroditi jedan takav plan.....

E, radi se o ovome....

Kako bi bilo jedan manji akvarij, nekih 40 litara recimo, preraditi u vanjski filter? Sama koncepcija je izuzetno jednostavna, barem u ovoj supljoj glavi, a ide ovako nekako....

Dakle, kao na slici..... cetiri pregrade. S jedne strane crijevo iz akvarija u taj "filter", pa pregrade, jasno u svakoj pregradi filter materijal, u zadnjoj pregradi powerhead (jacina nebitna trenutno), i izlaz na koji ide crijevo za vracanje vode u akvarij.... s time da bi ovaj "akvarij" bio smjesten ispod pravog akvarija. E sad.... dali bi to moglo i htjelo funkcionirati na taj nacin, odnosno, dali bi powehead su suprotnom kutu od "ulaza" vode mogao provlaciti vodu kroz te pregrade i filter materijal, i onda je pumpati u visinu (a visina nije velika, akvarij je dosta nisko, a bogami ni sama visina akvarija nije nekakva), te kroz crijevo vracati nazad u akvarij?

Dali bi to funkcioniralo u praksi, odnosno, u kojem segmentu nece funkcionirati, jer imam blagi osjecaj da sam nesto zaboravio i nesto previdio, samo se ne mogu sjetiti sto tocno....

Druga varijanta je slicna tome, jedina izmjena je sto se taj "filter-akvarij" nalazi iznad glavnog akvarija, na nekakvoj polici recimo..... i nema pregrade u sebi, vec ima posude u kojima je filter materijal. Powerhead vuce vodu iz akvarija, voda prolazi kroz cijev koja ima rupice na sebi, kraj joj je zacepljen, dakle slobodnim padom se sljeva preko posuda s filter materijalom, kupi se unutar tog filtera, i kad se nakupi dovoljno, opet slobodnim padom se vraca u akvarij (slika 2)....

Evo, malo filozofije kasno navecer, zanima me dali je ovako nesto izvedivo, kostalo me nebi nista, osim malo vremena, pa mozda vrijedi pokusati? sto vi kazete? i jasno, koja varijanta je bolja, ako ikoja....mane, prednosti, ili kratki sazetak na temu "ti si  :-X, ovo ne moze funkcionirati".... :D

Offline igggy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Odg: Nekakav vanjski filter
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2011, 23:36:44 poslijepodne »
zavisi što ti misliš kao ulaz i izlaz vode
ulaz u filter ili ...
ako je izlaz iz filtera, onda je logičnije da je na dnu, a ulaz u filter, gore
to govorim gledajući ovu prvu sliku jer je tu pumpa nacrtana
ispravi me, ako griješim
igggy

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 10, 2011, 00:06:59 prijepodne »
je, imas pravo, zeznuo sam crtez....

znaci, ulaz vode na gornjoj strani (pod ulaz mislim ulaz crijevom iz akvarija u taj filter), a izlaz (dakle izlaz iz powerheada) na donjoj strani? Tako si mislio?

Sta sam ja rekao .- nevalja kad ja puno mislim.... :-X  :D

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #3 u: Rujan 10, 2011, 00:08:05 prijepodne »
Meni na pamet prvo pada ovo: kaj će se dogoditi kad nestane struje i voda zbog razlike u visini krene iz akvarija prema dole, a nema ju kaj vratiti natrag u akvarij jer pumpa ne radi? :)
U morskoj akvaristici je takav sistem s povezanim akvarijima uobičajen, pogledaj malo kak oni to rješavaju.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline lomo

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Rujan 10, 2011, 00:09:23 prijepodne »
Hmm,
Prva verzija: pregrade napravi tako da su ispod gornjeg ruba filtera jer ćeš inače imat poplavu ako se nešto začepi između ulaza u filter i pumpe, a voda nastavi ulaziti u filter. Sa nižim pregradama će voda direktno ić u pumpu i natrag u akvarij.

Druga verzija: ako sam dobro shvatio, voda u te posude ulazi s gornje strane i s gornje strane izlazi, zar se neće onda samo preljevati preko ruba kad se jednom te posude napune uz minimalnu/nikakvu filtraciju :S

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #5 u: Rujan 10, 2011, 00:10:34 prijepodne »
Druga stvar koja mi pada ne pamet je da ćeš imati problema zbog gubitka CO2 uslijed velikog gibanja vode, naravno to je problem ako se radi o biljnom akvariju, kod ciklida ili tak nečeg to nema veze. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 10, 2011, 00:13:55 prijepodne »
Mudro zboris....desit ce se poplava van.....

onda je ovaj drugi sistem, on top, sigurniji, jer u najgorem slucaju, kod prestanka rada powerheada, u glavni akvarij ce se vratiti par litara vode, koju akvarij uvijek moze primiti, a i ako sto ode preko ruba, na podu su plocice  :D

Daj mi molim te malo objasni detaljnije, kako napraviti pregrade? znaci, pregrade NE do vanjskog ruba akvarija, vec nize, u ravnini powerheada?

Druga verzija: tako je, voda pada preko filter materijala, kroz posude (a koje na dnu imaju proreze) se sljeva u "glavnu posudu", odnosno taj akvarij, i onda se na jednom kraju kroz rupu i crijevo vracaju slobodnim padom u akvarij..... a taj izlaz se namjesti tako da se posude nikad ne mogu napuniti do vrha, pa samim time ne obavljati nikakvu funkciju, vec voda jednostavno pada, mora proci kroz filter materijal da bi se preko dna (znaci izmedju dna posude i dna akvarija" mogla sljevati do rupe i vracati u akvarij. Drugim rijecima nisam bas dobro nacrtao, ulaz vode je u ljevom cosku, kroz cijev iznad posude prolazi kroz rupice u cijevi, pada preko posuda s filter materijalom , a izlaz je na samom dnu posude (tog akvarija) u desnom cosku...

Co2 me ne brine. Ici ce divljaci (ciklidi) svakako, samo je jos pitanje tocno koji....

Offline lomo

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Rujan 10, 2011, 00:40:47 prijepodne »
Evo skica
EDIT: zadnja pregrada bi trebala biti na istoj visini kao i druga (gledano s desne strane) malo mi je pobjegla prema gore

Offline igggy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #8 u: Rujan 10, 2011, 00:51:20 prijepodne »
ako je izlaz lijevo gore, onda je ok, ali mislim da ima previše pregrada
ipak se priča o 40 l
igggy

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Rujan 10, 2011, 07:12:40 prijepodne »
40-litarskom filteru, a ne akvariju...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 10, 2011, 10:37:40 prijepodne »
lomo> hvala ti na trudu, mislim da sam sad skuzio.

Znaci, ulaz vode bi bio na donjoj desnoj strani tog filtera, powerhead bi bio u gornjem lijevom kutu. I ulaz i izlaz bi bili povezani crijevom na glavni akvarij?

E sad ono sto me pati...... "normalna razina vode"......na koju foru dotjerati vodu tocno do te razine? dakle, sve spojim, namjestim, vjerovatno prvo crijevom moram u taj "filter" povuci odredjenu kolicinu vode prije paljenja powerheada? Dali je ok da vucem do te "normalne razine" onda palim powehead, i uz malo srece, ta razina vode bi sama sebe odrzavala na konstanti?

Takodjer, hoce li mi se desiti da ce powerhead vecu kolicinu vode tjerati u akvarij nego sto ce ona na drugom kraju ulaziti u filter? Jer, u filter ulazi kako, slobodnim padom, ili je powerhead dovoljno "jak" da vuce iz suprotnog kraja preko cijelog filtera jednaku kolicinu vode koju tjera nazad u akvarij? Ako me kuzite?

Takodjer, u slucaju prestanka rada pumpe......dali ce voda (pretpostavljam da hoce) slobodim padom nastaviti ulaziti u filter? I sto se desava kada dodje do oznake "razina vode ako se filter zacepi", sto ce je sprijeciti da ne prelazi tu zamisljenu granicu, i da ne krece prema gore i van iz filtera? dali to mogu rjesiti jednom rupom i komadom crijeva u tom desnom gornjem kutu, dakle iznad one operativne razine vode, pa se onda u slucaju povecanja razine vode iz bilo kojeg razloga voda slijeva kroz tu rupu negdje van, odnosno da dobijem jedno kontrolirano izljevanje? kakva je opasnost, da ce u slucaju nepravovremene reakcije kompletna kolicina vode iz glavnog akvarija izaci ovim sistemom van? Ili jednostavno taj kraj crijeva kroz koji ce voda biti uvlacena u filter stavim negdje na sredinu, gledano po visini akvarija, pa onda u najgorem slucaju mogu izgubiti samo pola vode iz glavnog akvarija?

Sad sam zakomplicirao, nadam se da me kuzite?

Offline lomo

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 10, 2011, 11:45:19 prijepodne »
Normalna razina vode, hmm, ako bi taj filter mogao bit pored/iza akvarija onda bi normalna razina bila ona razina vode koja je i u akvariju.
Ako je ispod i još ako akvarij nije zaljepljen, ja bi radio over flow box koji bi malo prilagodio potrebma slatkovodne akvaristike(skicu stavim danas popodne ili sutra popodne(ovisi kad dođem doma)

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 10, 2011, 12:07:19 poslijepodne »
ako radis preljevni filter onda ti filter mora bit u istoj razini ko i akvari.(sistem spojenih posuda)u slucaju bilo kakvoga kvara pumpe i slicno vide se poravna samo sa vodo iz akvarija nemoze prelit i slicno,jedino sta trebas uskladit da kolko ti pumpa vraca da tolko ulazi u filter.kod mene su 2 cijevi fi32 a pumpa je atmanova 2 tis lit.i sveradi ko urica.i to ti je najsigurniji filter sta postoji,jer ni u kojem slucaju nemoze doc do poplave,jedino je problem sto mora bit iza ili sa strane u istov visini ko i akvari

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 10, 2011, 14:22:35 poslijepodne »
Znaci, gornja razina vode u akvariju i u filteru mora biti jednaka? Ok, to mi malo komplicira stvari, mislio sam staviti ispod taj filter...

Vidim da nitko ne pise o ovoj drugoj, overtop varijanti....odbacujete je u potpunosti, ili jednostavno jos nije dosla na red?

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 10, 2011, 14:33:58 poslijepodne »
ova koju sam ti opiso je najsigurnija ovo sve sta je ispod je princip sumpa ko na morskima.nila je jedna tema neko je pokusavo slozit ali nije uspio dobit da kolko ide iz sumpa da tolko dolazi.a nije htio busit rupe na staklu za bulkove.sve je to puno kemijanja.ova varijanta preljevnog se meni pokazala odlicnom,jako dobro cisti a nema straha od poplave

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 10, 2011, 14:36:59 poslijepodne »
Odlicno, jos cu malo promozgati o toj ideji.

Ova druga mi se cini jednostavnija i za napraviti i sigurnija u slucaju prestanka rada powerheada.... evo i graficki (recimo) prikaz kako bi to izgledalo, gdje se sto nalazi, i koji je smjer kruzenja vode. Ovo je u principu kopija nekih komercijalnih rjesenja, primjerice kakva su na atmanovim akvarijima...

Sto mislite o ovome?

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 10, 2011, 14:41:34 poslijepodne »
to stoji na akvriju ili iza?slabo se kuzi po toj skici

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 10, 2011, 14:44:49 poslijepodne »
To ti stoji iznad akvarija, odnosno, u komercijalnim rjesenjima je dio poklopca akvarija. U biti, jedna posuda, u kojoj je jos manjih posuda sa filter materijalom, voda odozgor pada preko filter materijala, sljeva se u glavnu posudu (ispod ovih manjih) i onda se vraca kroz jednu rupu nazad u akvarij.....

grebes ga...umjetnicko izrazavanje mi je nesto u krizi ovih dana, pa je skica takva kakva je.... :D

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 10, 2011, 14:49:16 poslijepodne »
ok.to je top filter.nisam mislio na to.dobra je stvar ali jako se cuje,i nije za dnevni boravak.mislim na preljevni koji stoji iza ili na bocnoj strani nesto ovako .sa tri pregrade.prva je di dolaze cijevi dovoda,druga za filter materijal i u zadnju pumpu koja vraca vodu

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 10, 2011, 14:56:45 poslijepodne »
Odlicna je i to ideja.

Bucnost tog filtera mi ustvari nista ne smeta, akvarij je ionako u zasebnoj prostoriji, tako da....nek buci koliko hoce....

Iskreno, ova druga mi je nekako laksa za napraviti, jer znam (vidio sam) kako i sto, gdje sto ide i koji je princip rada....ali, mozda se malo i pomucim i napravim ovu prvu varijantu...

e sad, ono glavno pitanje.... bilo da se radi o prvom ili drugom prijedlogu....kakvu uopce filtraciju od takvog home made sistema mogu ocekivati? S nekakvim powerheadom od recimo 800l/h? Do koje velicine akvarija bih mogao upogoniti takav filter? Jasno, u drugom slucaju se sve radi iz nule, ne koristi se onaj 40 litarski mali akvarij sa pocetka price.....

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 10, 2011, 15:00:00 poslijepodne »
ja imam na 800 litara 200x60x70 dva komada preljevna i voda je kristal :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 10, 2011, 15:01:18 poslijepodne »
oke, onda ako sistem proradi, upogonit cu ga negdje vec, cisto probe radi....

hvala!

Offline lomo

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Rujan 10, 2011, 19:19:59 poslijepodne »
Evo ona skica :)
Zaštita od poplave:
Filter bi trebalo dizajnirati tako da može primiti svu vodu koja je u overflow boxu iza ove pregrade koja određuje razinu vode u akvariju (to je slučaj da se pokvari pumpa koja vraća vodu iz akvarija u filter)
Ako se začepi izlaz iz overflow boxa onda bi razina vode u akvariju pri normalnim uvjetima trebala biti tolika da još stane voda koja će doć iz filtera u akvarij( to ne bi trebala biti velika količina ako je pumpa u gornjem dijelu filtera.)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 10, 2011, 19:34:58 poslijepodne »
asti gospe, zakompliciralo se ovo nabrzinu..... sad sam vec na granici da ovo proglasim propalom idejom i manem se corava posla.... i dalje se nadam da netko ima kakav vanjski za prodati....

Ovo je sad vec nauka, ja mislio nesto jednostavno&nabrzinu.....  :D  ;)

Offline lomo

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Rujan 10, 2011, 19:47:01 poslijepodne »
Za ovo moje ti trebaju 3 komada stakla i 3-4 rupe :)