Znate tko je mirko s. zlikovski.....

da, tako nekako....
Ok, nesto si mislim i razmisljam..... rijetki su takvi trenutci, a praksa je pokazala da znaju biti izuzetno nepovoljni i destruktivni, pa se nadam da ovo razmisljanje nece izroditi jedan takav plan.....
E, radi se o ovome....
Kako bi bilo jedan manji akvarij, nekih 40 litara recimo, preraditi u vanjski filter? Sama koncepcija je izuzetno jednostavna, barem u ovoj supljoj glavi, a ide ovako nekako....
Dakle, kao na slici..... cetiri pregrade. S jedne strane crijevo iz akvarija u taj "filter", pa pregrade, jasno u svakoj pregradi filter materijal, u zadnjoj pregradi powerhead (jacina nebitna trenutno), i izlaz na koji ide crijevo za vracanje vode u akvarij.... s time da bi ovaj "akvarij" bio smjesten ispod pravog akvarija. E sad.... dali bi to moglo i htjelo funkcionirati na taj nacin, odnosno, dali bi powehead su suprotnom kutu od "ulaza" vode mogao provlaciti vodu kroz te pregrade i filter materijal, i onda je pumpati u visinu (a visina nije velika, akvarij je dosta nisko, a bogami ni sama visina akvarija nije nekakva), te kroz crijevo vracati nazad u akvarij?
Dali bi to funkcioniralo u praksi, odnosno, u kojem segmentu nece funkcionirati, jer imam blagi osjecaj da sam nesto zaboravio i nesto previdio, samo se ne mogu sjetiti sto tocno....
Druga varijanta je slicna tome, jedina izmjena je sto se taj "filter-akvarij" nalazi iznad glavnog akvarija, na nekakvoj polici recimo..... i nema pregrade u sebi, vec ima posude u kojima je filter materijal. Powerhead vuce vodu iz akvarija, voda prolazi kroz cijev koja ima rupice na sebi, kraj joj je zacepljen, dakle slobodnim padom se sljeva preko posuda s filter materijalom, kupi se unutar tog filtera, i kad se nakupi dovoljno, opet slobodnim padom se vraca u akvarij (slika 2)....
Evo, malo filozofije kasno navecer, zanima me dali je ovako nesto izvedivo, kostalo me nebi nista, osim malo vremena, pa mozda vrijedi pokusati? sto vi kazete? i jasno, koja varijanta je bolja, ako ikoja....mane, prednosti, ili kratki sazetak na temu "ti si

, ovo ne moze funkcionirati"....