Kolovoz 02, 2025, 22:23:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Skoro pa malawi  (Posjeta: 4812 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline galo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Skoro pa malawi
« Odgovori #25 u: Rujan 29, 2011, 18:52:05 poslijepodne »
to je normalna pojava kod novih akvarija, smedja alga koja se kasnije pretvori u zelenu. Ja ju nebi dirao pogotovo na novo nastaloj stijeni  :up:

neynam jel imas neke algojede u akvariju, to ancistrusi brzo rijesavaju ali meni izgleda bolje dok stijena poprimi novo nastalu algu, prirodnije izgleda.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #26 u: Rujan 29, 2011, 19:18:48 poslijepodne »
E puno ti hvala!

Ne, nema nista od cistaca unutra, samo malawci. Meni ona uopce ne smeta, jedino sam mislio da nije mozda stogod stetno za ribe..

E sad...a na koju foru sam je "skrivio"? Dali je previse hrane u pitanju, ili, kako ja pretpostavljam suncevo svjetlo? Tocno na tom dijelu gdje se pojavila, na stijeni, ali i na kamenju u istoj ravnini. Tocno u popodnevnim satima, bez obzira na zavjesu, roletnu i slicno, sunce jedno pola sata, 45 minuta, tako nekako, direktno udara u taj dio akvarija.... ima li to ikakve veze.....?

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #27 u: Rujan 29, 2011, 19:46:12 poslijepodne »
mislim da ti ovisi o svijetlu u akvariju kako je postavljeno, mislim da nema veze sa suncevim svijetlom koje ti sija pola sata prema akvariju.

ako mozes rasvijetu malo povuces prema prednjem staklu da alge zahvate cijelu pozadinu. Posto imas malawce unutra nemoj stavljati ancistruse jer ce ti svu algu pocistiti, tako sam se ja zeznuo i morao
cekati jako dugo da alge popune stijenu, nakon sto sam izvadio ancistruse alge su ljepo popunile pozadinu i sada imam samo sijamskog algojeda koji rijesava alge ali ne ocisti do kraja kao ancitrusi, do kraja  :down:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Rujan 29, 2011, 20:48:52 poslijepodne »
Ok, hvala!

Necu stavljati nikakve cistace, samo da se to rasiri, ako se bas otme kontroli, onda cu smisljati sto u tom slucaju....

Rasvjeta je bijedna ustvari, na taj akvarij ti ide samo jedna 18w aquastarka, nije mi jasno da bi ona mogla biti kriva za alge, ali da, kad vec spominjes, vise je smjestena prema zadnjoj strani akvarija, dakle, nije strogo u sredini poklopca....hmmm......a bas od zadnje strane krecu alge....hmmm....

Ma najbitnije da to ribama ne smeta..... :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Listopad 16, 2011, 18:18:01 poslijepodne »
Mali update....postao sam tata....

U akvariju je zasada neidentificirani broj malih ribica.....mislio sam da su samo 2 malca, ali ima ih jos....posvuda ispod kamenja....sad su na nekih...4-7mm velicine...i iznenadilo me koliko na tu velicinu vec imaju svoj prepoznatljiv oblik....ako moram nagadjati, rekao bih da su to mali maingano-i.....

Posto ih je nemoguce pohvatati...a ocigledno da su sposobni prezivjeti izbjegavajuci velike ribe...ostavljam ih u akvariju, pa se nadam da ce se svi izvuci do neke velicine kad vise nece biti opasnosti za njih.... Nisam ni skuzio kada se to desilo, danas idem cistiti....kad ono, mala riba gleda u mene ispod kamena.... :D  :up:

I pitanje....sredina akvarija je divna kombinacija smedje i zelene alge...ono...bas fora....jedino jos krajevi odoljevaju.....vjerovatno jer je tu slabije svjetlo...e sad...da ubacim jacu rasvjetu u nadi da ce se prosiriti i po bocnim stranicama....ili da samo budem strpljiv?

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #30 u: Listopad 16, 2011, 18:26:52 poslijepodne »
Budi strpljiv
Malce pokušaj posisati sa crijevom (ko kad mjenaš vodu) u kantu ;)
Sretno OTAC :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Listopad 16, 2011, 18:32:55 poslijepodne »
Hvala!

Pokusao sam...ali je to toliko brzo...nevjerovatno...trebao bi jedan biti u akvariju dizati kamenje, drugi ganjati crijevom, a treci sprijecavati odrasle da ih ne pojedu.... pa sam odustao....ako su prezivjeli do te velicine a da nisam ni znao da ih imam....nekako se nadam....prezivjet ce jos malo dok ne prodje opasnost....ili dok se ne budu mogli zavuci u bas svaku rupicu, da ih lakse pohvatam.... :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Studeni 05, 2011, 09:11:17 prijepodne »
Mali update....

Nista se posebno ne desava...ribe rastu, alge napreduju..... uglavnom smedja se fino siri, zelene fleke se stidljivo pojavljuju, ali nedam se ja...biti ce i toga, valjda.... :up:

Sad je vrijeme za prosirenje ekipe sa carleusima.....

Da..zanemarite ovaj crveni ton na slikama.....krepale mi 2 aquastarke...pa su groluxice privremeno unutra, tako da je sve puno tamnije i crvenije nego sto treba biti, ali dok se ne ode do trgovine....posluzit ce i one.....

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #33 u: Studeni 05, 2011, 14:55:10 poslijepodne »
lijepo se je pohvatala alga smeđa, sad pusti dok se nepojavi i zelena, ali nekako mi se neuklapaju ova dva bijela kamena, odbijaju.. mislim da bi bez njih bilo puno bolje! ali ipak svako ima svoj ukus, tako da na tebi je, i sve u svemu, lijepo izgleda!  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Studeni 05, 2011, 15:03:59 poslijepodne »
Ustvari...bijelih kamenja je vise unutra......ova tri su zadnje stavljena, pa ih jos nije prekrila alga.....da, malo strse, ali....ako ne posmedje, idu van....

Tnx!  :zagrljaj:

Offline ttomy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #35 u: Studeni 05, 2011, 15:48:41 poslijepodne »
ovo bijelo kamenje bas bode u oci, ali inace  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Studeni 07, 2011, 19:12:37 poslijepodne »
Evo kamenje vise nije bijelo......i njega je copila alga....

malo sam pojacao svjetlo, i umjesto gro-luxica stavio obicne sylvania daylight neonke. Zelenkasti odsjaj me malo smeta, ali bolje i on nego onaj crveni, na smedjoj algi...akvarij izgleda puno manji i mracniji nego sto ustvari je.... ali i ovo je privremeno, jos pokusavam naci najsretnije rjesenje da nije prejako svjetlo, a da su boje oku (mome) ugodne....

Offline baica_s

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #37 u: Studeni 07, 2011, 19:16:04 poslijepodne »
bojim se da ti je loša filtracija kad imaš tako naprednu tu smeđu algu
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #38 u: Studeni 07, 2011, 19:24:59 poslijepodne »
i ja se bojim da ti ta alga ne izmakne kontroli -? -? a i estetike što se tiče...da je to zelena alga, sve 5...ali smeđa :frown:
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Studeni 07, 2011, 19:25:59 poslijepodne »
Hmm..... moguce i to...

iako mi nije jasno sto bi znacila "losa filtracija".....ok, u planu je bio svakako jedan dobar vanjski, ali jos to nikako nisam realizirao.....

Medjutim.....unutra je 3 filtera, sveukupno oko 2300-2400l protoka, hrpa filter materijala u svakom (dakle, ne pricam o komadicu spuzvice po filteru), voda je kristalno cista, smeca nema nigdje, ni po dnu, redovito ga usisavam, cistim, malo hranim.....

Tako da, svaki savjet i ideja s cime poboljsati filtraciju je dobrodosao.... jasno, ukoliko je alga nesto nepozeljno u ovakvom akvariju..... smedja se pretvara lagano u zelenu....

Nekako, laicki sam sklon vjerovati da je uzrok alge u necem drugom - dnevnoj svjetlosti koja udara u staklo akvarija..... jer tocno (a to sam cini mi se vec negdje pisao) po "liniji" kojom udara sunce, tu se prvi put pojavila alga...i uvijek, ali uvijek, 2-3dana nakon ciscenja, na tom mjestu na prednjem staklu se pojave alge i fleke....i to se onda jasno lagano siri....

Dok ne zaokruzim pricu o filteru i nabavim jedan posteni vanjski, pokusat cu sprijeciti svjetlost da dolazi do akvarija, i mozda smanjiti period u kojem akvarijska rasvjeta radi...

Iako, opet.....neznam dali je losa stvar imati ovu algu (ili neku drugu) u ovakvom akvariju, ili je samo mozda upitno/problematicno sto se brzo siri, pa onda to moze znaciti i neki konkretan problem,a da sama alga ustvari to i nije?

Tnx!

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #40 u: Studeni 07, 2011, 19:30:51 poslijepodne »
koje filtere imaš unutarnje :question:
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #41 u: Studeni 07, 2011, 19:33:27 poslijepodne »
ok je imati algu.....zelena je zaista ponekad ukras....ali meni iskreno smeđa nije lijepa! bar da zelena preuzme sve ;)
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Studeni 07, 2011, 20:49:55 poslijepodne »
2x atman at-882, i jedan...hmm...atman nesto nesto....on u biti i nije zamisljen da filtrira, vec vise zbog protoka, iako ima 2 poprilicne posude za filter materijal..... neznam gjdje mi je kutija, ako je bas bitna tocna oznaka, moram ga izvaditi pa pogledati....

Mislim, ok....jasno je da ni ovo ne mjenja kvalitetan vanjski, ali hajde....ribe su ok, zdrave, mrijeste se, voda je cista......tako da, valjda funkcionira koliko toliko....

Ako je estetika problem...onda nema problema....jasno da je zelena ljepsa, ali...kad u sobi imas jos 3 komada koja se zelene od biljaka i kojecega.....cijenis i malo drugaciji pogled....

Zezam se...ustvari, pitanje je - sto napraviti da zamjenim smedju sa zelenom algom? Jer u biti, jos ni smedja nije u potpunosti sve pokrila, zelena se pojavljuje mjestimicno, ali kako to ubrzati, pa da se i ovo zazeleni?

I jos....sto dobivam ako smanjim dnevno koristenje akvarijske rasvjete?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Siječanj 02, 2012, 19:19:01 poslijepodne »
Jedva nadjoh temu....

Akvarij malo rasturen, pa ponovo sklepan. Nista posebno, stijena je "razlomljena", maknute su bocne stranice koje su sakrivale unutarnje filtere, njih je zamjenio vanjski+stream 3000l+jos jedan powerhead od 1200l, tek toliko da je i cosak pokriven. Rasvjeta je zamjenjena sa coralstarom od 30w. Da, i pijesak je promjenjen, umjesto onog ruznog smedjeg je stavljen ovaj ruzni svijetli. Akvarij je u medjuvremenu lijepo napala zelena alga, koja se pod ovim svjetlom uopce ne vidi, ali i primjetim od kada vanjski filter radi svoj posao da se alga lagano i povlaci.

Stanovnici su pojacani sa jednim parom acei ngara, u "pripremi" (u vrticu) su jos caruleusi, politi,mbambe i mainganosi (aha, jos par komada)..... :up:

To je to, iduca 2-4 mjeseca ostaje ovako, nakon toga rasturam ovaj akvarij, pa ce zbog povecanja broja stanovnika i cinjenice da su poprilicno narasli, a ja u medjuvremenu skuzio da mi treba veci akvarij, pa onda....ok da ne duljim, do ljeta dobivaju novi dom, ideja,cilj i zelja je ovajx3 sto se litraze tice, ali vidjet cemo.... ;)

A da, slika...

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #44 u: Siječanj 02, 2012, 21:32:48 poslijepodne »
pa kolega iselit ćeš stvarno familiju :D :D :D
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Siječanj 02, 2012, 21:34:25 poslijepodne »
A sto se moze..... :D

Ma necu, u sobi ostaje samo jedan, i to taj "novi" malawi, ostali sele u posebnu prostoriju, samo da malo otopli pa da okrecim, sredim unutra, i sve preselim..... :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Ožujak 29, 2012, 21:09:46 poslijepodne »
Da malo uskrsnem ovu temu.

Nista drasticno se nije promjenilo. Od stvari koje su ostale iste su akvarij (120x40x40), rasvjeta u vidu 30w t8 coralstarke. Nove stvari su filtracija, koja je sada rijesena sa atmanovim ef-3 modelom, plus jos jedan diy vanjski, 1200 litara, 10l volumen. Stream pumpa je kinez, 3000 litara po satu. Nakon crkavanja atmanovog grijaca, zamjenjen je tetrinim 300w.

Druga novost je uklanjanje pozadine, pocela je vec stvarno smetati, kao i promjena kamena. Jos nistam zadovoljan bas svakim kamenom, 40cm sirine je malo tijesno za sloziti kamen, da ima dosta rupa, prolaza i spilja, a opet da bude prozracno slozen, tako da ce tu vjerovatno jos biti promjena.

najvaznija novost je promjena stanara. Ovo je sad u biti postao nekakva malawi osnovna skola, dakle akvarij sa malim ribama. Od vrsta su tu caruleusi, mbambe i politi, a red i mir osiguravaju odrasli muzjak flavusa i njegova zenka, kao i jedan stariji muzjak mbambe. Oni su ustvari izbjeglice iz drugog akvarija, ali o njemu kasnije. U pripremi su jos i klinci socolofa, hongija i afri, ali jos barem mjesec dana ostaju u vrticu.

Evo i koja slika kako to sad izgleda, nisu neke, ali mozda se nesto i vidi.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Ožujak 29, 2012, 21:49:39 poslijepodne »
Jos jedna novost je i malawi 2.

Tehnika ukljucuje akvarij 120x50x38 (nista posebno), grijac 200w, rasvjeta je 30w aquastar, na kraju zivotnog puta, zamjenit cu je s coralstar, kao i u gornjem akvariju. Filtracija je preko vanjskog 12 litarskog karnistera sa 1200 litara pumpom, plus jos jedan unutarnji od 750l/h koji u biti glumi stream, dok mi ne stigne prava stvar.

Nikakve posebne dimenzije, iako sirina od 50cm omogucava malo vise manevarskog prostora, pa je kamenje nesto prozracnije slozeno, u biti, nista extra, ali nije ni lose.

Stanovnici su 2 a.n "white tail" (m i z), 10 M. cyaneorhabdosa (iako postoji opravdana sumnja da nisu bas cisti, nema veze, meni su ok), 1 muzjak flavusa (terorista zasluzan za izgon drugog muzjaka i zenke iz ovog akvarija, a jednog je i sahranio), 5 p.e. mpanga, od toga se jedan mladi muzjak dici titulom F1, jedan vulgaris muzjak i tri zenke. naravno, ne ostaje na ovome, u planu su jos neke ribe, ali o tome kasnije.

Znaci nista posebno, akvarij stvoren radi malo razdvajanja i prebrojavanja, da se rastereti premali akvarij u kojem su svi bili, plan je uskoro ta dva spojiti u jedan drasticno veci, sto je i finalni cilj ovog malawi izleta.

Evo i koja losa slika.

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #48 u: Ožujak 30, 2012, 12:04:03 poslijepodne »
e ova nova postava sad izgleda super  :klap:
morat ću do tebe da to vidim uživo
ps. nadam se da nisi iselio svoje da stane još ta dvojka :D :D :D