Kolovoz 02, 2025, 18:35:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Skoro pa malawi  (Posjeta: 4804 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Skoro pa malawi
« u: Rujan 08, 2011, 13:22:59 poslijepodne »
Evo, prvi pokusaj nekakvog malawi akvarija....

120x40x40, rasvjeta 1x18w aquastar, filtracija trenutno sa tri unutrasnja, sve skupa oko 2300l/h, privremeno rjesenje dok mi ne stigne vanjski.....

nista posebno, cisto da probam sloziti ovako nesto, u planu je uskoro i veci akvarij koji ce onda, nadam se, biti i primjerenije sredjen. neke stvari nisu isle kako sam zamislio, nisam dobio ni kamenje koje sam htio, pa sam dosta improvizirao. Meni ne izgleda lose, stajaznam...

Od stanovnika trenutno 4 ornatusa i 5 mbambi. Jasno u planu je jos, pa bih tu trebao pomoc, sto, koliko primjeraka po vrsti, koliki da bude ukupan broj s obzirom na akvarij....... nesto vec od riba imam u planu, samo cu vidjeti kako ce ici nabavka.....

Ah da, slike...nisu neke, ne zamjer'te, i nemojte biti prestrogi s kritikama.....

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Skoro pa malawi
« Odgovori #1 u: Rujan 08, 2011, 13:28:57 poslijepodne »
Pozadinska stijena-perfektna, postav sasvim solidan, bolje bi bilo kad bi kamenje bilo sve iste vrste,,,tu bi se još dalo poraditi, ali najmanji je problem promjeniti kamen:)
Ribe-kojih 25 komada po mom mišljenju, mada vjerujem da će ti neki reć i više...ovisno o afinitetima i percepciji, ja osobno volim manje riba, par jata po desetak primjeraka...
Mbambe su perfektne ribe! Možda i najljepše!
« Zadnja izmjena: Rujan 08, 2011, 13:32:04 poslijepodne od igor8 »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 08, 2011, 13:38:59 poslijepodne »
Ajde.... :zagrljaj:  ocekivao sam da ce biti komentari u stilu "bacaj to smece iz kuce" i slicno..... hvala! :up:  :D

Da...kamenje me ubija.....da sam barem uspio dobiti/pronaci sve jednako, na ovu ili na onu stranu svejedno je....ovako pola je glatki kamen, pola je ovaj svijetli rupicasti.... ja bih radije ovu prvu varijantu, takav mi je i obecan, ali eto, cekam jos.....ali u pravu si, uopce nije problem par kamencica izbaciti van, i sloziti sve ponovo.....stete nikakve.... sad mi je primarno rjesiti filtraciju, iako, koliko mi se cini, ova tri zasada uspjesno odradjuju posao.....

Ja sam si nesto, bazirano na procitanom s neta, planirao broj od 30 komada. S tim da bi ova ekipa ostala kako je (4 jednih, 5 drugih). Plan je povecati drustvo sa sljedecim, pa bih molio da netko pametan to pogleda i kaze na vrijeme ako sam kakvu glupost planirao, prije nego nabavim ribe....

Kao prvo i svakako - 6-7 komada labidochromisa caeruleusa.... Dalje, 4-5 komada tropheosa "red cheek", 5 kom Metriaclima sp. 'Mbweca' , koji melanochromis, dalje Pseudotropheus sp. 'Acei' Itungi 'Tanzania Black', 3 ili 4 hongija... ...... uglavnom, skuzili ste..... jasno, nekako cisto sumnjam da cu neke od tih vrsta uopce pronaci, ali to bi otprilike bio dream team u ovom akvariju....

Trebam li posebno paziti na koje vrste, da ih ne stavljam zbog velicine/zahtjevnosti/pretjerane agresije?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #3 u: Rujan 08, 2011, 13:53:24 poslijepodne »
labidochromis caeruleus-bez problema, mozda najbolji i najljepši malawci!
ovo ostalno ne znam ni gdje ćeš nabaviti:) ali pokušaj u svakom slučaju!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 08, 2011, 14:05:15 poslijepodne »
a i mislim si da necu, ali eto.... vrijedi pokusati, mozda nekad, negdje..... :-[

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #5 u: Rujan 08, 2011, 14:15:31 poslijepodne »
bezpotrebno si strahovao...kako ti je rekao igor8 ovo izgleda sasvim dobro! malo još poradiš na kamenju i to će biti OK! uz ove mbambe i ornatuse dodaj još carleuse i možda demasone i to bi bilo čisto za početak dovoljno! ako budeš trebao još ornatusa imam ti ja mladih(2-3cm) mogu ti dati 5-6 kom! bit će i kingsize i greshakeia... ;)
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 08, 2011, 16:58:49 poslijepodne »
A tako nekako ce i biti. Hongije jos mogu nabaviti od kolege od kojeg su nabavljeni i ovi primjerci, ostalo iskreno neznam kako cu nabaviti. Mozda preko oglasa, sigurno netko ima, ali kako to dopremiti do mene.......

Demasone sam i ja mislio, ali malo su skupi za pribaviti neko jato, 6-7 komada....no, vidjet cu....

Dakle, onda imam zeleno svjetlo da se predbiljezim za hongije, recimo 4 komada, i da probam pecati jos barem toliko labidochromisa.....?

A za kamenje....ako nista, sad za vikend u sumu, znam par mjesta gdje ima xxl komada ljepog kamenja, to sam pronasao slucajno, do sada sam ignorirao jer su stvarno komadi poprilicni, nisam imao mjesta za njih, ali sad je akvarij taman za udomiti par komada...a ljepse ce se uklopiti nego ovi.... ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 08, 2011, 18:53:15 poslijepodne »
E sad.... kazu da se njima mjenja tjedno do 30-40% vode? Nije im to prevelika i precesta izmjena? Moze tako? dno se usisava kao i kod "standardnih" akvarija?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #8 u: Rujan 08, 2011, 19:29:09 poslijepodne »
E sad.... kazu da se njima mjenja tjedno do 30-40% vode? Nije im to prevelika i precesta izmjena? Moze tako? dno se usisava kao i kod "standardnih" akvarija?

Ja promjenim i 50% vode, usišem dno, pazeći da povućem što manje pijeska...mada ja čistim svaka 2 tjedna...mislim da i tebi s ovom količinom riba za sada svakih 2 tjedna bude ok!
Vidjet ćeš usotalom koliko će ti se nečistoča nakupit u akvariju...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 08, 2011, 22:24:27 poslijepodne »
Po preporuci, hranim ih par puta na dan, ali jako malo, doslovce svakom po zrno...tako da u biti od hrane nista ni ne padne na dno...kao pacici se poredaju odmah ispod vode i pohvataju sve isti tren....

a usisavanje....lagano, da sto manje pijeska povucem, znaci....hvala!

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #10 u: Rujan 08, 2011, 22:41:56 poslijepodne »
Po preporuci, hranim ih par puta na dan, ali jako malo, doslovce svakom po zrno...tako da u biti od hrane nista ni ne padne na dno...kao pacici se poredaju odmah ispod vode i pohvataju sve isti tren....

a usisavanje....lagano, da sto manje pijeska povucem, znaci....hvala!

Samo ti njima daj hrane slobodno! Više hrane ne bude greška, jer počiste sve u roku 5-10min, već su problem kakači :D :D :D
Uz dobru cirkulaciju i to se da riješiti! ;)
Ja svoje hranim jednom ujutro, jednom podvečer...i to solidno! Izbjegavam granule, tj. u malim količinama, za poslasticu, uglavnom listići!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 09, 2011, 13:54:09 poslijepodne »
E vidis, kad rece listici....

imam onu jbl malawi hranu, listici, oni sjajni, lakirani......znaci, smijem i njih davati, samo ih izmrvim malo? treba li ih namakati prije u vodi ili samo direkt u akvarij?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #12 u: Rujan 09, 2011, 14:29:44 poslijepodne »
E vidis, kad rece listici....

imam onu jbl malawi hranu, listici, oni sjajni, lakirani......znaci, smijem i njih davati, samo ih izmrvim malo? treba li ih namakati prije u vodi ili samo direkt u akvarij?
Samo daj, ništa ne trebaš mrvit, samo usipaj i to je to! Ribe su dovoljno velike da jedu! Ništa namakat!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 09, 2011, 16:33:52 poslijepodne »
Hvala! Bas cu probati, ionako im je vrijeme za popodnevni zalogajcic....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 16, 2011, 13:38:59 poslijepodne »
Mali update...

kamenje jos nisam rjesio...nekako mi se neda sad prckati po akvariju, nisam jos pronasao odgovarajuce, nesto mi se neda, nisam raspolozen....ok, shvatili ste.... :D

Ali, akvarij se polako puni zivotom, pa evo koja slikica, cisto ako koga zanima...nisu neke slike, ali tesko je ekipu natjerati da mirno pozira....

Offline nikola lulic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #15 u: Rujan 16, 2011, 14:06:47 poslijepodne »
Ljepo si to složio.
Pozdrav iz Osijeka... :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 16, 2011, 14:49:21 poslijepodne »
Hvala!

Da ne ispadnem bas totalno lijena  :-X, bio sam maloprije na savi, i nasao bolesno dobrog kamenja..... cak sam i pokusao natovariti 2 ampera i iste nositi, ali jednostavno nije islo, pretesko je....a autom nemozes prici, ostavis ga poprilicno daleko, a jos uzbrdo moras nositi..... moram skupiti par jakih i ne pretjerano pametnih da mi pomognu nositi, ako budem nosio 2 po 2 kamena, trajat ce mjesecima.... :D :D :D

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #17 u: Rujan 16, 2011, 16:37:25 poslijepodne »
Hvala!

Da ne ispadnem bas totalno lijena  :-X, bio sam maloprije na savi, i nasao bolesno dobrog kamenja..... cak sam i pokusao natovariti 2 ampera i iste nositi, ali jednostavno nije islo, pretesko je....a autom nemozes prici, ostavis ga poprilicno daleko, a jos uzbrdo moras nositi..... moram skupiti par jakih i ne pretjerano pametnih da mi pomognu nositi, ako budem nosio 2 po 2 kamena, trajat ce mjesecima.... :D :D :D
muljaš, muljaš :D :D :D
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 16, 2011, 16:47:01 poslijepodne »
Ama, pobogu, ne muljam, gdje bih ja.... :D

stvarno bio, kamenja koliko hoces, birao, ljepo napunio 2 ampera od 15 litara... i skuzio da nema sanse da ja to odnesem do auta.... nazalost, stara i nejaka majka i malo i jednako tako nejako dijete nisu bas bili od pomoci u nosenju, pa sam onda, uz prigodne psovke i citate starih narodnih izreka, ljepo to istresao, i zakljucio da cu morati pronaci pomoc oko nosenja....

Sva sreca, sava mi blizu, a zainteresiranih za nosenje tog kamenja kuci bas i nema, tako da, cekat ce ono mene i nekom drugom prilikom....

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #19 u: Rujan 16, 2011, 17:10:02 poslijepodne »
Ama, pobogu, ne muljam, gdje bih ja.... :D

stvarno bio, kamenja koliko hoces, birao, ljepo napunio 2 ampera od 15 litara... i skuzio da nema sanse da ja to odnesem do auta.... nazalost, stara i nejaka majka i malo i jednako tako nejako dijete nisu bas bili od pomoci u nosenju, pa sam onda, uz prigodne psovke i citate starih narodnih izreka, ljepo to istresao, i zakljucio da cu morati pronaci pomoc oko nosenja....

Sva sreca, sava mi blizu, a zainteresiranih za nosenje tog kamenja kuci bas i nema, tako da, cekat ce ono mene i nekom drugom prilikom....
:D :D :D pa odeš više puta dolje-gore joj joj vi gradski dečeci :rolleyes:
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline baica_s

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #20 u: Rujan 16, 2011, 17:13:27 poslijepodne »
tko ti je rekao da tamo ima kamenja hebo sebe moraš se sad patiti
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #21 u: Rujan 16, 2011, 17:16:38 poslijepodne »
Tačke :D :D :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 16, 2011, 17:39:45 poslijepodne »
E bio sam tamo nekidan, ali...nisam bio zainteresiran ulaziti u savu, rucak, pivce....nisam si bas vjerovao toliko da ulazim u savu... :D

Bio sam na poloju, na zutoj zemlji, ima i tamo kamencina cisto dobrih, ali.....znas gdje se parkira, nije bas zgodno za nositi jedan po jedan... :down:

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #23 u: Rujan 16, 2011, 21:31:35 poslijepodne »
lijepo si slozio tank, dobro izgleda..
A za kamenje ti vjerujem, imao sam i ja isti problem, ali u zgu. Kod nas se isto nemoze s autom do njega, pa sam ga morao nositi preko ledja u platnenoj vreci do odredjenog mjesta pa sa autom. Trajalo je pol dana prenosenje kamena.. Tak ti je to, treba malo truda da bi ostvario nesto! :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 29, 2011, 15:39:20 poslijepodne »
Nesto se pojavilo....nisam bas siguran sto...pa ako netko zna, bio bih zahvalan.

Alga nekakva pretpostavljam, samo me zanima kakva, zbog cega se pojavila, trebam li se brinuti, i dali da poduzimam ista da je se pokusam rijesiti. Po pozadini i po kamenju je, mislim da se na slici vidi dovoljno da bi se mogao donjeti zakljucak sto je to tocno..... dali od svjetla, dali od previse hrane, dali od cega? Inace, u akvariju sve ok, voda cista, ribe zdrave....pretpostavljam da nije nista opasno, ali bolje provjeriti....da, to se pojavilo unazad 3-4 dana i siri se lagano.....

Pa eto svaki savjet, prijedlog ili ideja su dobrodosli....

Hvala!