Kako već godinama živim u stanu, očekujući da će se situacija sa prometom nekretninama pomaknuti sa mrtve točke da uspijem prodati stan pa kupiti neku kuću, vidjevši da to nekak ne ide, odlučio sam se baciti u mali eksperiment
.
Gledajući malo po netu, ne našavši ništa osim američkih stranica sa pondovima meni apsolutno ne izvedivima u uvjetima u kojima živim, odlučio sam kombinirati neke svoje ideje sa idejama akvarista koji su radili svoje pozadine za akvarije.
Budući da sve moram na brzinu, strpljivost mi nije jača strana kad me ovako nešto ponese, nisam baš ni vjerovao previše u izvedivost svoga plana
pa sam tako počeo sa mini veličinom i količinama.
Zamislio sam napraviti jedan mali indoor pond koji bi u kutku sobe stvarao atmosferu djelića toliko željenog vrta u kojem bi bio ribnjak.
Za početak , krenuh u nabavku plastične posude za ribnjačić, budući da su oni prefabricirani zapravo prilično skupi i glomazni, odlučio sam probati sa crnom plastičnom građevinarskom posudom, doduše bilo je problem naći neku koja je od odgovarajuće plastike, budući da ih većina grozno smrdi i imam dojam da je toksična i za onoga tko pokraj nje diše, i nakon nekog vremena sam našao.
na samom početku je to izgledalo ovako
pur pjenom sam okružio posudu , trebalo je poprilično pur pjene da uspijem kamuflirati oblik posude,
nakon sušenja, koje je trajalo nekoliko dana, budući da je te pjene bilo u debljem sloju na nekim djelovima, malo sam skalperom pokušao modelirati nastale oblike, da bi pomalo ličili na kamenje, s početka sam krenuo prilično polako i strpljivo i to je izgledalo super, no vrag mi nije dao mira pa sam malo ubrzao jer nisam mogao dočekati da završim pa su neki djelovi bili pomalo šlampasti
od odrezaka i nešto pur pjene sam napravio lažnu stijenu kroz koju sam provukao plastičnu fleksibilnu cijev da kroz nju provučem kasnije cijev iz filtera tako da se kad sve bude gotovo stekne dojam da voda izvire iz te stijene
nakon toga je došlo vrijeme za bojanje, odnosno fugiranje antracit sivom fugir masom, samo u dva sloja, jer su mi se one sitne rupice pur pjene koje se nisu ofarbale činile ok vizualno i davale dojam pravog rupičatog kamenja i na dodir i na oko
a kako nije sve to skupa ni predviđeno da bude u vodi , nije me baš bilo briga
onda je počelo kombiniranje, kamo, gdje, kako i slično i prenošenje po stanu sim tam
dok sve manje više nije sjelo na svoje mjesto
tada je došlo punjenje na red i čekanje i čekanje da se voda ciklira da bi mogli stanovnici unutra , filter sam zamislio vanjski napraviti međutim sve je išlo navrat nanos, pa je za početak korištene posuda za hranu sa protočnom pumpom
prvi su stanovnici nakon nekog vremena bile gambuzije čiji je zadatak bio da testiraju pondić, i priperme stvar za par beba zlatica koje su čekale kod frenda u njegovom akvariju
One su odradile posao, i nakon toga su zlatice došle
jedna mala pajčolanaka i jeden teleskop
na slici s njima se vidi i jedna jako mudra gambuzija koju se danima pokušalo uhvatiti no ipak je dolijala, inače je bila prilično zainteresirana za pajčolankine peraje pa je jadni Zdenko (po želji bivšeg vlasnika se tako zove ) bio meta ganjanja taj dan dok zlu gambu nismo uspjeli uloviti, tu još fali kamenja da se malo zakamuflira, koja biljčica , no sve skupa nekako funkcionira i totalno je dobar osjećaj sjediti uz mali sobni ribnjačić i pijuckati kavu uz zvuk vode koja izvire iz stijene i curi u ribnjak
, ovo smatram uspjelim eksperimentom, no to je tek prvi, budući da tih 60 litara i nije baš nešto previše vode za dvije zlatice, mislim da ćemo s vremenom u izradu većega
Ne moram ni naglašavati kako je psima jako teško bilo objasniti da to nije njihovo novo pojilo