Srpanj 22, 2025, 01:38:16 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pocetnik u 25 litara  (Posjeta: 5305 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline brumbramar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
Pocetnik u 25 litara
« u: Kolovoz 30, 2011, 14:39:11 poslijepodne »
Pozdrav...

Da pocnem od pocetka. Prije godinu dana odlucio sam se za kupnju akvarija. Posto sam bio financijski i prostorno ogranicen odlucio sam se na mali aq od 25 litara iako kazu da nije preporucljivo za pocetnike. Kako nisam bio najbolje pripremljen ucio sam vremenom i to mi je bila najveca greska. Doveo sam ribice u opasnost i nadam se da ce ovaj post pomoci da i drugi ne naprave istu gresku. Potrosio sam vise novaca nego sto bi potrosio da sam bio dobro pripremljen.

Poceo sam sa bettama na nagovor prodavacice 1 muzjak 2 zenke, 2 neonke, 2 coria i jeda biljkom (jos uvijek se sijecam da je na racunu pisalo zelena biljka) neznam o kojoj se vrsti radi. Kako je tada bilo ljeto prodavacica je rekla da mi grijac ne treba jer je vani dovoljno toplo a lampu uopce nije spomenula, filter sam naravno kupio. Posto sam htio ustedit nisam kupio nikakvu podlogu nego sam skupio vani nesto pijeska prokuhao ga i stavio u aq. (sto se kasnije ispostavila kao greska jer je vecina naseg pijeska vapnenackog podrijetla i zato se otapa u vodi i cini vodu tvrdom)

Tako je izgledao moj "pocetak" i mislim da sam sad dosao do statusa pocetnika: :)

Danas su od tog drustva ostale samo dvije zenkice bette i jedan cori iako je muzjak ugionuo nedavno. jedna neonka se okrenula vec na povratku kuci iz pet shopa a druga je izdrzala kojih 2-3 dana. Biljka je takoder uvenula nakon par tjedana...

Onda sam citao, raspitivao se po pet shopovima (sta je greska jer sam shvatio da su to uglavnom trgovci a ne ljubitelji zivotinja) i danas sam dosao do ovoga

(sorry za kvalitetu slike... slikano je mobitelom)

Uglavnom unutra imam 2 betta zenke (sa samog pocetka), 5 rodostomusa, 5 zebrica, 2 kuli kulija, 1 coria (takoder od pocetka), i 1 ancistrusa... i cetri biljke od kojih znam samo da je ova iza u sredini sta se slabo vidi i povezana za bambus anubias.

E sad kad sam vam ispricao cijelu povijest mog akvarija i naveo sve greske koje sam naparvio (nadam se da ce nekoga sprijeciti da napravi iste) idu pitanja

Ajmo prvo na biljke posto ribice izgledaju dobor i nemam problema sa njima... doduse prije dva dana sam primjetio bijele tockice po jednoj zebrici koje je jedan forumas dijagnosticirao kao ICHT ali to vec lijecim sa SERA COSTAPUROM i jos uvijek sve plivaju...

BILJKE

Pa krenimo od podloge. Ovaj smedi sljunak je kupljen u pet centru i na njemu je pisalo da je to podloga za biljke. (ja ju nisam prekrio nicim jer mi se ovako cinilo simpaticno no neznam jeli ispravno). Zanima me dali je to dobra podloga za biljke posto sam na internetu citao da ljudi stavljaju pravu zemlju obagacuju je tko zna cime itd. itd.?  I ako je ova podloga za bilje ok dali ju treba prekrit nekim sljunkom za akvarije?
Sto se tekuceg gnojiva tice dodajem SERA FLORENA (gnojivo za vodeno bilje) i to dodajem po 0,4 ml dnevno u isto vrijeme kad hranim ribe. Prije sam davao po uputama 5 ml tjedno ali sam na savjet jednog forumasa koji mi je lijepo objasnio da ni ja ne jedem jednom tjedno zapoceo ovakav sistem.
Lampa gori po 8 sati dnevno (prije je i vise ali su se onda pojavile zelene alge pa sam smanjio) i uz pomoc TETRA ALGUMIN-a rijesio zelenu napast

VODA

pa imam filter u kojem je spuzva i ja sam jos dodao mjesavinu aktivnog ugljena i zeolita CARBO ZEO
dodajem jos SERA BIO NITRIVEC - tekuci bioloski filter sa cistim bakterijama
vodu mjenjam svaki tjedan dana po 5 litara i novu pripremam sa TETRA AQUA SAFE (onom plavom tekucinom sta smrdi uzasno) i pustim da odstoji jedan do dva dana

To je zasad to... 

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: Pocetnik u 25 litara
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2011, 14:43:16 poslijepodne »
Ja ne  vidim sliku.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2011, 15:01:56 poslijepodne »
Poz!

Za onaj prvi postav akvarija - a sto ces, desi se skoro svima da prvi put neslavno prodju.

Nazalost, cini mi se da ama bas nista nisi naucio od procitanog.... Sorry sto sam direktan ali...

16 riba u akvarij od 25 litara?????? nadalje, uzmes jatasice, i drzis 5 komada. 5 komada nije jato.... corrydorasi - takodjer, sto vise to bolje, barem 5-6 komada zajedno, nikako ne jednog samog. Previse riba imas u premalo prostora, podloga, bilje, grijac, sve ti to zauzme mjesta, tu ako efektivno ima 15-18 litara vode, to je fenomenalan uspjeh....aktivni ugljen, zeloit i spuzva u filteru koji se jedva muci da i s komadicem spuzve cisti tih par litara vode, nije ti bas jako mudro....nista nisi dobio, ionako nikakav protok i filtraciju si jos vise ubio....

Zasto dodajes nitrivec? Redovito to radis? cemu? Ako filter peres jednom-dvaput mjesecno u akvarijskoj vodi.....to ti je nepotrebno... Vodu ako tretiras aquasafeom ili slicnim, nema potrebe da stoji. Ako ces vodu ostavljati da stoji, cemu onda tekucine, ionako klor sam ishlapi nakon relativno kratkog vremena, dakle, ako 2 dana stoji u posudi, moze direktno u akvarij, bez ikakve kemije...

Tako da...slabo si ti to nesto procitao.... ali polako, prvo nabavi veci akvarij, pojacaj malo ekipu unutra, bit ce lakse i tebi i njima.... :up:

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2011, 15:13:25 poslijepodne »
Pozdrav i dobro došao!

Ovako sa slike mi je teško reći o kojoj je to podlozi riječ, ali da naravno da bi bilo bolje da je ono oko korijena biljke a ne oko same biljke
Iskreno to što je mali akvarij ti uopće nije problem pa ni za početnika,ali pod uvijetom da je taj početnik informiran  ;)

Podloga za bilje je skoro must have,ako želiš imati bilje koje će rasti,a ne trunuti ili stagnirati mjesecima dok ne strune,uz to bitno je imati i dovoljno svijetla,što je uvijek barem mrvicu više nego u standardnim poklopcima koji se dobiju sa akvarijem
pošto je mali akvarij mogučnosti su razne, jel tebi ionako netreba 50 kila podloge pa čak ni kupovna podloga renomiranih firmi ti neće biti skupa,ali opet možeš dobiti klasicnu zemlju za cvijece za par kuna, ma dam se kladit da ako neki forumaš ima doma da će ti za tih 25 litara vrlo rado ustupit koju kilu dovoljnu za tvoj tank

od kemije, potreban ti je samo aquasafe za pripremu vode, i jedna kanta od 10litri di češ moć i pripremit tu vodu
gnojiva,hm.. gnojiva su nauka sama za sebe,uz zemlju ili neku podlogu, sa neki ne tako zahtjevnim ili srednje zahtjevnim biljem nebi trebao imati problema (čitaj nećeš znat kud snjim kad naraste)
zemlja za cvijece sadrži makro elemente i nešto mikro to je super, jel vecinom ove u pet centrima i slicnima podloge sadrže mikroelemente a to lako dodajes u vidu tvojeg sera florena

preporuka sitnolisno bilje, akvarij ce djelovati puno veći isto tako sitniji šoder na vrh podloge/zemlje također daje taj efekt,a dubinu dobiješ tako da ti je pozadina iza deblja a prema naprijed imaš lagani pad

opremu imaš svu za to, neznam samo kakva ti je rasvijeta
uz sve to, bilje ti je najbolji filter, nikakvi zeo, carbo, margo i to...  :D
ili još jednostavnije uzmi kantu onu sa pocetka price od 10L natoči vodu u nju danas-dodaj aquasafe i sutra popodne uzmi šlauf i ispumpaj 10 litara iz akvarija i dodaj ove pripremljene i već si prepolovio kolicinu stetnih spojeva u svom akvariju  ;)
samo pazi da je ta voda temperirana i ribice ce ti bit zahvalne
mogao bi pisat u nedogled jel ima 1001 stvar koju možeš nać na internetu, pa eto uvod već znaš i sam, polako i strpljivo dalje, akvaristika je hobi za strpljive  :up:

akvarij ti i nije tako loš, izgleda čist i uredan,ribica imaš čudnu kombinaciju pa to malo dovedi u red(razmjeni il prodaj il pokloni ) a i bilje ti je doduše malo gladno ali sredit češ ti to već, zato si i došao ovdje zar ne? ;)

LP

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2011, 16:05:14 poslijepodne »
Imam doma univerzalni suptrat za cvijece. Dali mogu to stavit kao podlogu i dali bi to trebao promiješati sa vulkanitom? negdje sam citao da ljudi to rade.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2011, 16:33:12 poslijepodne »
Mozes. Prvo je malo namoci u kanti s vodom, desetak dana, sto duze to bolje, koliko imas volje cekati. ne mjesaj s nicime... nemoj raditi nesto samo zato sto netko drugi to radi, ti od vulkanita neces imati nikakve koristi, samo troska...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2011, 18:49:29 poslijepodne »
Imam doma univerzalni suptrat za cvijece. Dali mogu to stavit kao podlogu i dali bi to trebao promiješati sa vulkanitom? negdje sam citao da ljudi to rade.

Eto tebe ovdje! Pametno! Nemoj kemijati i zamarati se s podlogom. U tako malom akvarijiću tebi kao početniku to stvarno ne treba. Ima nezahtjevnih biljaka koje super rastu samo zapiknute u najobičniji šljunak i tu i tamo malo tekućeg gnijiva. Puno veći problem ti je prevelik broj riba. Tamo si spomenuo samo 5 zebrica pa sam i na to reko da bi trebo bit veći i što duži za njih. Pazi na tog coryja, ako liječiš u akvariju jer ne podnose lijekove s bakrom, a mislim da ga costapur sadrži.
A cijeli akvarij u kompletu je ajme meni, ali samo polako, prvo rješavat ono najbitnije.

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2011, 19:51:35 poslijepodne »
valjda možeš tu zemlju koristiti, i da namači ju prije sigurnije je  :up:
dobro ju prekrij sa šljunkom da ostane dobro zakopana, i kad budeš sadio dobro razmisli raspored jel kad krenes presađivat lako možeš napravit ekološku katastrofu  :D

vidi ovdje je jedan 10L akvarij gdje je jako pažljivo podloga slagana
na stranici 4 imaš slika kako se to lijepo razvilo,imaj u vidu da je to samo 10 litara  :)

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=56552.0

prouči forum,prouči i druge forume i stranice,smisli se i kreni  :up:

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #8 u: Rujan 07, 2011, 20:47:53 poslijepodne »
SARITA upali komp :D :D :D :D

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 07, 2011, 21:20:00 poslijepodne »
OK hvala svima na odgovorima.... bacam se na promjene i postat cu slike ovdje kad to bude valjalo (znaci za koju godinu, hehe)

i imam jos jedno pitanje i vjerojatno jos puno njih ali ovoga sam se sad sjetio... CO2 dali je potreban u ovako malom akvariju???

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 07, 2011, 21:48:04 poslijepodne »
Mani se zasad toga. CO2 se lako doda, ako bi baš zatrebalo, al sada nema potrebe. Jesu sve ribe dobro?

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Rujan 08, 2011, 19:12:59 poslijepodne »
Jesu.... nestale su bijele pjegice sa zebrice a nijedna druga nije dobila nista slicno

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 08, 2011, 19:27:24 poslijepodne »
Super! Sad samo polako dalje...
I na kraju završiš sa po jednim akvarijem u svakom slobodnom ćošku u kući.  :D

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Rujan 28, 2011, 18:38:59 poslijepodne »
Evo mene opet...

Krenuo sam u preuredenje akvarija jer me citanje (gledanje slika) po ovom forumu bacilo u bad... :(

Kako i dalje nemam love za neki veci akvarij odlucio sam ovaj malo urediti ali ovaj puta od pocetka i kako treba zato se tu javljam za pomoc...

da pocnem redom:

Prvo sam kupio novi tank istog kapaciteta kao ovaj sa pocetka teme 25 litara... prebacio sam u njega ribice i svu opremu... bilje sam zasadio u plasticne casice...
Onda sam ovaj akvarij u kojem je sve to bilo isprao vodom, octom pa opet vodom i stavio da se dobro osusi... i sad slazem razlicite kombinacije....

E sad idu pitanja...

1:podloga za bilje??? Imam doma treseta za biljke i njega sam natakao u vodi 20-30 dana... Stavio sam sve to lijepo u najlonke (4 pljeskavice) i mislio sam tako stavit kao prvi sloj cca.1 cm
2. preko toga bi dosao sljunak koji je kupljen u pet centru granulacija 3-5 mm... (sad je on trenutno u aq-u i svida mi se)
3. Imam jos neko vece kamenje koje sam skupljao, kupio itd. i njega bi stavio u jedan cosak
4. PANJ????? dakle imam doma neko granje od masline... negdje sam citao da moze sve u aq samo da nema smole i da nije otrovna biljka tipa oleander... medutim tko pita ne skita... smijem li maslinu stavit u aq??? (naravno nakon mnogo prokuhavanja)

pa to bi uglavnom bilo to... dali to tako moze ili nemoze... pomazite...

Imam jos nekih pitanja vezanih uz gnojenje... ali to cu kad slozim sve kako bi htio da izgleda i kad stavim vodu unutra...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 28, 2011, 19:27:15 poslijepodne »
1. To je to, možda da ideš do 2 cm otraga.
2. Ak ti se taj sviđa  :up:
3. Samo pazi da kamen nije vapnenačkog porijekla. Testiraš ga s običnim bijelim octom, ak šumi i idu mjehurići ne valja.
4. Maslina može ak nije šprivana par godina.

Eto ti tu par savjeta oko uređenja:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=406:najgreke-pri-urenju-akvarija&catid=35:ureenje&Itemid=119

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=146:aquascaping-osnove-zlatni-rez&catid=35:ureenje&Itemid=119

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Listopad 02, 2011, 19:12:08 poslijepodne »
1. To je to, možda da ideš do 2 cm otraga.
2. Ak ti se taj sviđa  :up:
3. Samo pazi da kamen nije vapnenačkog porijekla. Testiraš ga s običnim bijelim octom, ak šumi i idu mjehurići ne valja.
4. Maslina može ak nije šprivana par godina.

Eto ti tu par savjeta oko uređenja:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=406:najgreke-pri-urenju-akvarija&catid=35:ureenje&Itemid=119

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=146:aquascaping-osnove-zlatni-rez&catid=35:ureenje&Itemid=119

Skupio sam jedno 5 kila razlicitog kamenja od svuda gdje god sam nasao, potrosio litru octa i sva sume :(
izgleda da sam osuden na ono iz PET centra... da mi je bar ljepo pa bi ga odmah kupio :(

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 02, 2011, 19:22:10 poslijepodne »
A cuj...u principu...ovisi o ribama....kamen ili dva vapnenackog porijeka u odredjenim slucajevima, iako nije pozeljno, nece praviti stetu.....ali ako su ti svi takvi....bolje nemoj...kamenja barem ima posvuda....

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Listopad 02, 2011, 19:57:22 poslijepodne »
A cuj...u principu...ovisi o ribama....kamen ili dva vapnenackog porijeka u odredjenim slucajevima, iako nije pozeljno, nece praviti stetu.....ali ako su ti svi takvi....bolje nemoj...kamenja barem ima posvuda....

To sam i ja mislio, ionako bi stavio dva tri kamena nutra (malo veca doduse)... ali sam negdje procitao da bilje lose podnosi tu tvrdu vodu... a ovo je samo 25 litara...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 02, 2011, 20:04:04 poslijepodne »
Hmm to neznam....mislim, neznam o stetnom ucinku takvog kamena na bilje....mogu samo reci, imam ih ja par komada u akvariju....znam kakvi su, znam sve, ali opet su nevjerovatnog oblika i boje i nisam htio to propustiti...i evo sljaka sve vec mjesecima....biljke, ribe...sve ok, raste i koliko ja primjetim, zdravo je...tako da...stvarno neznam...

postoji razlog zasto nije mudro stavljati takvo kamenje....ali to ce ti morati netko pametnijji objasniti....

Offline Dreamer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #19 u: Listopad 02, 2011, 21:06:53 poslijepodne »
Gledaj 25 litara je jako malo probao ja u pocetku problem je sto je takav mali akvarij jako nestabilan.

Sto to znaci da se brzo u njemu skupi raznih otrova od ribljeg otpada za 25 litara. Tako i vapnenacki kamen u tako malom akvariju moze prouzrociti dodatne probleme. Otapanje vapnenca u vodi, tvrda voda je pogubna za neke vrste ribica.

Moj ti je savjet skupi para za najobicniji barem 50 ili bolje 60-70 litarski tank od stakla nis fancy moze i bez onih poklopaca turbo filtera itd i onda pomalo gradi za pocetak mozes prebaciti sve iz postojeceg akvarija ako nemas para za jaci filter ili grijac.

Ribicama ce biti bolje a tebi ce biti lakse odrzavati akvarij.

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Listopad 11, 2011, 15:41:02 poslijepodne »
Dakle konacno sam uhvatio dns malo vremena da slozim nesto potencijalno dobro... sad sam stavio da se voda ciklira... bilje je posadeno... dali pocet sa gnojenjem odmah ili?? dakle jos dok nema riba??
« Zadnja izmjena: Listopad 11, 2011, 17:12:29 poslijepodne od brumbramar »