Srpanj 14, 2025, 13:45:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nature NPT 10 L  (Posjeta: 19261 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Nature NPT 10 L
« u: Veljača 22, 2011, 18:30:37 poslijepodne »
Vrijeme je i da ja nešto pokušam kad sam već svakom loncu poklopac! ;)

Molim vas konstruktivne kritike, što uključuje i sticky na ovu temu za akvaskejperski stup srama i vraćanje u slatkovodni podforum. :)
Možete mi sve reć' samo ne da je ovo "slatko".  :dead:

Dugo sam čitala vaš forum i vidim da nema prirodnih akvarija u akvaskejperskim vodama... Hm...
Općenito ne mogu uopće takvo što naći na internetu. Ak' je tko naletio, molim link.

O nastanku ovog akvarija starog 3 tj. više ovdje: perunsflowers.blogspot.com

Tamo držim svoj prvi akvaristički dnevnik.   :-[

Oprema:

rasvjeta- obična žarulja i Repto Glo 5.0 26W
Filter: AQUAEL fan mikro plus
Grijač: nije potreban u suptropskom (sobna temp. mi je 20-22C).

Fauna: 7 Danio Margaritatusa, 10ak kozica

Flora: komadići koječega za minijaturni akvarij i minijaturne ribe (ostaci šišanja drugog akvarija koje nisam imala gdje piknuti)- lymnophila sessiflora, kripta parva, valisnerija nana, HM, javanska mahovina, patuljasta riccia i riccia fluitans, pistia strationes, živa vrba koja raste iz akvarija, eleocharis parvulus, hydrocotyle verticilliata, lysimachia nummularia aurea, bacopa (australis?), rotala rotundifolia i drugo što je presitno da se za sada vidi... Kako će se biljna masa povećavati, tako ću i ukljanjati plutajuće bilje.

ostalo: loza, kamenje, šljunak, pijesak, treset, zemlja

Inspiracija: deseci slika biotopa Danio margaritatusa - pokušavam pogoditi atmosferu, ne radim biotop.

Želim malo divlji baruštinasti izgled akvarija.

Neke slike..

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Nature NPT 10 L
« Odgovori #1 u: Veljača 22, 2011, 18:31:35 poslijepodne »
zakaj su tebi sve slike žute  -?  :)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2011, 18:37:45 poslijepodne »
zakaj su tebi sve slike žute  -?  :)

To je zbog lošeg fotića - pola opcija nema. Nisam toliki idiot za fotografiranje koliko je idiot moj Olympus FE 310.. Koštao je 1 kn.  :-[
Ne da se prebaciti na fluorescentno i radi mu samo makro (i to jako loše), a s mijenjam ekspozicije ne dobijem ništa jer ju ni ne mijenja..  :'(

Ispričavam se na tom, ali za sada nemam niš' bolje.

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Veljača 22, 2011, 20:41:30 poslijepodne »
Jako lijepo i "slatko" :PP
Iskreno ovaj čušpajz je super i jedva čekam da se razraste da se popuni prostor i naravno sakrije oprema :P .. i naravno ono što ti uvijek i govorim.. pozadina .. nekaj tamno da dobiješ na dubini samoga akvarija :PP
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2011, 21:34:12 poslijepodne »
Jako lijepo i "slatko" :PP
Iskreno ovaj čušpajz je super i jedva čekam da se razraste da se popuni prostor i naravno sakrije oprema :P .. i naravno ono što ti uvijek i govorim.. pozadina .. nekaj tamno da dobiješ na dubini samoga akvarija :PP

Kaj uvijek? Rekla si mi jednom.

Imam crnu na 2 slike. ETO.  :D Di ćeš tamnije od toga?  :D

A pozadina.. Ne sviđa mi se nijedna standardna boja iza u akvariju jer mi izgleda "tvornički".. Moram nać' neku svoju pastelnu sivozelenu.

Kad nađem posao, onda ću si nabaviti ili bolje napraviti mali vanjski. Ovo zadnje mogu i sad, samo trebam nać' neku prozirnu cijev i priljepke i posuditi od Jazza lemilicu i malu ubodnu pilu. Ne da mi se baš zezati s tim jer za pola godine neće nikakav filter biti potreban, a površinu ću mreškati s ventilatorom.

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #5 u: Veljača 23, 2011, 01:13:23 prijepodne »
meni ovo super izgleda  :klap: za tako mali akvarij.
... ne kuzim se u scapeing bas previse i njihova pravila,ali mogu rec da ima notu slika scapeova koje sam vidjela..
mislim da bi ovo moglo biti i puno zanimljivije .
pratiti cu temu dok se ne razraste, samo nas nemoj zaboraviti  ;)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 23, 2011, 09:48:01 prijepodne »
meni ovo super izgleda  :klap: za tako mali akvarij.
... ne kuzim se u scapeing bas previse i njihova pravila,ali mogu rec da ima notu slika scapeova koje sam vidjela..
mislim da bi ovo moglo biti i puno zanimljivije .
pratiti cu temu dok se ne razraste, samo nas nemoj zaboraviti  ;)

Ne bum zaboravila. :) Sve je još jaaaako mlado i friško... Crv sumnje mi najviše baca mjesto ispod filtera jer mislim da će tu biti polućelavo mjesto... Moram nešto smisliti.. Piko akvariji bome ne toleriraju kompromise..

Imam još ideja, no to tek za 2 tjedna kad mi dođe poklončić od gstaraza.  :zagrljaj:

Iskreno, išla sam pokušati može li se napraviti scape u NPT-u jer stvarno nijedan nisam vidjela na netu.

Offline geronimo_ldb

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Veljača 23, 2011, 10:01:05 prijepodne »
super, baš bude lijep kad se sve to razraste  :up:

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #8 u: Veljača 23, 2011, 17:04:00 poslijepodne »
da..to kod unutrasnjih filtera bas smeta jer nista ne raste ispod. mene kod mog to bode u oci a ne pokusavam napraviti nikakav scape  :D
jedino hang on i stvar rijesena.  :)

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #9 u: Veljača 23, 2011, 17:16:17 poslijepodne »
Možda ispod kokos,kamen ili panj nekakav ili cladophora  :up:

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 23, 2011, 18:15:50 poslijepodne »
Možda ispod kokos,kamen ili panj nekakav ili cladophora  :up:

Joj, viš' viš' tog se nisam sjetila, hvala ti  :up:

A baš sam kukala kak' imam samo javansku mahovinu  :-[

Bum rastavila ovu cladophoricu koju imam i svezala ju za kamenčiće.

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #11 u: Veljača 23, 2011, 19:26:50 poslijepodne »
Stavi nes samo da nije tako eot ja sam stavio kokos i pored filtera limun da mi malo prikrije sa ljeve strane kokos i naprijed je posađena crypta brown i sam ako se odlucis za kokos okreni rupu odnsono ulaz prema bočnom staklu da mos vidjet imal koga unutra u kući  :D  :D
I jedna pogreskica ja msm.Cladophora se ja msm ne smije vezati za kamen/panj ili nesto slicno vec ona raste kao "kugla" i treba joj dosta da naraste.Evo linkić pa procitaj  :up: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=345:cladophora-aegagropila&catid=3&Itemid=142
Ev sad procito usput da ima nekih vrsta koje mogu na kamen pa sry onda mozda nabavis tu ili vec nesto smislis  :D  ;)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 23, 2011, 19:42:55 poslijepodne »
Stavi nes samo da nije tako eot ja sam stavio kokos i pored filtera limun da mi malo prikrije sa ljeve strane kokos i naprijed je posađena crypta brown i sam ako se odlucis za kokos okreni rupu odnsono ulaz prema bočnom staklu da mos vidjet imal koga unutra u kući  :D  :D
I jedna pogreskica ja msm.Cladophora se ja msm ne smije vezati za kamen/panj ili nesto slicno vec ona raste kao "kugla" i treba joj dosta da naraste.Evo linkić pa procitaj  :up: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=345:cladophora-aegagropila&catid=3&Itemid=142
Ev sad procito usput da ima nekih vrsta koje mogu na kamen pa sry onda mozda nabavis tu ili vec nesto smislis  :D  ;)

Može se cladophora rastaviti i vezati za bilošto. U prirodi ih ima posvuda, a oblika kugle su kada ju struja kotrlja u kakvom jezeru ili ti oblikuješ prstima da  ostane u kuglici. Ugl, vidjet ćeš kad to napravim.

Kokos mi zauzme pola litraže, a limun još i više.  :D :D Hej, to je samo 10 L.

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #13 u: Veljača 23, 2011, 19:47:48 poslijepodne »
A znam da je malo al sta je tu je jel tako  :D a nez kad se cladophora moze vezat pocinjem se i ja zanimat za to  :D da izmedu mahovine po krajevima drva gdje je bas nema zavezem cladophoru.bil to moglo tako  ;)  :)
Sad odo prominit vodu u svom akvariju  :D

Offline domaći

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sl.Brod
« Odgovori #14 u: Veljača 23, 2011, 19:52:28 poslijepodne »
Lijepo zamišljeno Iris
držim Ti fige da NPT projekt uspije u tih 10l  :up:

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #15 u: Veljača 23, 2011, 19:54:49 poslijepodne »
Jao kako ti je slatki akvarij,ma presladak je  ;)
Sviđaju mi se posebno te ribice,prekrasne su  :D :D :D

Inace ona debela zenska sa slike bi ti se trebala mrijestiti,znas  8)

Sto se tice bilja  :D :D :D ne znam sta da ti kazem,osim bice bolje za koji dva tri mjeseca  :-[

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 23, 2011, 19:57:51 poslijepodne »
Lijepo zamišljeno Iris
držim Ti fige da NPT projekt uspije u tih 10l  :up:

nadam se da bude neš' od tog.  :D

A znam da je malo al sta je tu je jel tako  :D a nez kad se cladophora moze vezat pocinjem se i ja zanimat za to  :D da izmedu mahovine po krajevima drva gdje je bas nema zavezem cladophoru.bil to moglo tako  ;)  :)

Možeš ju vezati gdjegod, i najbolje gusto flaksom dok ne vidimo koliko joj treba da se primi. Sama za sebe se savršeno prima, a sad.. Vidjet ćemo koliko joj treba da se primi za lava kamen. Mislim da joj je dovoljno hrapav.

@Tiii: ma tri su debeeeeleee, pa ćemo vidjeti hoće li biti štogod od toga. Jedna je čak bacala ikru u lymnophilu.. Hm... Mislim da malci već i sada imaju dovoljno mjesta za skrivanje, a o Mycopuru za sada ne razmišljam.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 26, 2011, 10:21:15 prijepodne »
Evo nekih malih promjena...

Prepikala sam neko bilje - desno kasnije neće biti HM nego grmek marsilee. Ovo samo uzgajam tamo za Njijin kozičnjak dok čekam gstarazovu marsileu.  :*

Vrbu bum izbacila van kod sljedećeg prčkanja jer mi je "višak" sad kraj sveg ovog granja.

Ovi "planetići" su samo moj kičasti eksperiment (nisam si mogla pomoći..)

Evo mali Otrove  :D - vidi cladophoru u "tepihiću" i na novoj lozi. Loza ima postolje od vulkanita. Da ju postavim na vulkanit i svežem cladophoru, javu i anubias nana kod korijenja trebalo bi je dobrih sat i pol'..  :roll:

Ovo je prije

Ovo je nakon 1 h namakanja ruku u vodi:

Još sam kod Nee rezervirala lymnophilu aquaticu.  :heart:

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #18 u: Veljača 26, 2011, 11:02:44 prijepodne »
Ovo sad vec lici na nesto ovu granu si perfektno slozila od ispod filtera kako ide ma super izgleda  :heart:  :up: Bit ce to đungla i pol kad sve naraste kako treba  :D
Cladophora dobro izgleda na grani ma super  :up: Putic je zaniumljiv isto tako  :)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 26, 2011, 15:54:01 poslijepodne »
Ovo sad vec lici na nesto ovu granu si perfektno slozila od ispod filtera kako ide ma super izgleda  :heart:  :up: Bit ce to đungla i pol kad sve naraste kako treba  :D
Cladophora dobro izgleda na grani ma super  :up: Putic je zaniumljiv isto tako  :)
:zagrljaj: :zagrljaj:

Ma putić je tu tak' privremeno - možda ga usisam kasnije kad nađem meku mini biljku koja mi se svidi za njega. Za sada je samo graničnik da mi nije sve u mahovini i eleocharisu.

Čitala sam neke zanimljive stvari o algama - budući da je cladophora an sich alga (a ne mahovina kak' si svi misle) zbog kompeticije među algama uz nju se druge ne pojavljuju.

Nadam se samo da se neće početi invaziju na eleocharis i HM. Srećom, jako sporo raste.

Ličit će to na nešto za nekoliko mjeseci kad se još ispred filtera počne na staklu suštati mahovina. Za sada je samo "valjak" na flaksu :D

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #20 u: Veljača 27, 2011, 13:09:59 poslijepodne »
Putić je zakon, nemoj ga micat.

Iskreno, išla sam pokušati može li se napraviti scape u NPT-u jer stvarno nijedan nisam vidjela na netu.

Pa ja radim skejpove u NPA-u, barem kaj se tiće "low tech-a",  samo što ja to radim sve pomno planirano, a što se tiće uobičajenog NPA sadnje koja je "divlja" ona sama po sebi nije skejperska.
A skejpova u NPA-u ima na akvarij.net-u, imaš moje i brijem da biofizičar radi low tech NPT(al nisam ziher jer mi to inače nije toliko bitno), a vjerujem da bi ih se još dalo naći.
Samo nemoj gledati ovdje samo po skejperskom podforumu jer niti su tamo svi postavi scaperski valjani niti su svi tamo okupljeni, a i sve to ovisi koja je tvoja definicija NPT-a.
Ako misliš na akvarije i sa prirodnim svjetlom ko kaj smo ono pričali kad sam bil kod tebe to ćeš teško naći.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 27, 2011, 13:22:28 poslijepodne »
@Ribba - mislila sam baš na metodu NPT-a, ne na izgled (postavljanje podloge, funkcioniranje) a Biobio i Karas koriste CO2 u svojimi biotopovima tak' da mi to nije to. Tvoje je NPT u svakom slučaju i jako lijepo i uredno. Onaj s bettanom, kulijima i kozama mi je krasan!  :up:
Da bar mogu koristiti prirodno svjetlo - vidio si da sam u podrumu  :D :D
Akvarij je bio 2 tjedna na prozoru, no nije mi tamo neki pogled..  :dead: previsoko mi je.

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #22 u: Veljača 27, 2011, 13:40:39 poslijepodne »
Dobro, nisam znao jel ovi koriste co2 i gnojiva i hrpu opreme jer inače samo gledam izgled postava, a ostalo većinom zanemarim baš zato što većinom nije rađeno tehnikom kojom ja radim.
A kaj se tiće prozora ja imam jedan na prozoru i mogu ti reć' da je sunčevo svjetlo puno bolji poticaj bilju za rast nego neonke skupa sa gnojivom i co2 sustavom skupa. Tako je po mojem iskustvu.
Normalno, ne sada po zimi nego od proljeća do jeseni kada ima puno sunca meni to raste pre brzo(mali je akvarij, 30l, pa stalno moram kratiti bilje), a moram stavit puno bilja jer inače (logično) alge podivljaju.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 02, 2011, 09:43:18 prijepodne »
Svakom odgovara druga metoda, uostalom ne bi ih bilo toliko kad bi jedna od njih bila savršena za svakog, nije li tako? 

Evo malih promjena s Barryjevom glossom  :zagrljaj: koja je PREDIVNA:

Prvi izbor mi je bila marsilea jer glossa navodno propada nakon 1 g. u NPT-u, no nije li tako u svakom akvariju ukoliko je se ne prorjeđuje?  :question:

Stavila sam 3 lava kamena, i posolila sam ih s malo jave i cladophore da "ostare" i izgledaju prirodnije.

Na slici se sad konačno vidi minijaturna kriptokorina koju ne mogu identificirati - rubovi listova su joj crveni kao i baza lista, mekanih je ravnih sabljastih listova.. Nije Cryptocoryne becketti petchii - i to je jedino što znam o njoj!  :question:

Fali mi jedan mali echinodorus tennelus u donjem dijelu stražnjem plana...  -?

I naravno, fotka je opet fantastična.  :D

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #24 u: Ožujak 02, 2011, 11:04:15 prijepodne »
Izgleda to ljepo a glossa je super neg reci di si nabavila elocharis parvulu jer i ja je trazim posvuda  -? -?