poz!
Da, opet, po tko zna koji put..... ali stvarno cijenim svaku pomoc oko pojasnjenja...
Dakle, odlucio sam napraviti jednu malu stijenu, za mali akvarij u koji ce ici mali ciklidi. Mali malawi ciklidi.
Procitao sam manje vise sve sto je ovdje pisano, pogledao kako su ljudi radili, sve mi je jasno, osim par sitnica.
1. materijal za izradu je stirodur. S cime ljepim komade stirodura, posto planiram raditi stijenu iz 3 komada - zadnji i po jedan bocni s svake strane. Ljepilom za stiropor, silikonom? Kojim, kakvim, nekakva preporuka?
2. Nakon rezanja i "graviranja" oblika i kamenja, premazujem sa masom za gletovanje, zar ne? Neka preporuka proizvoda i proizvodjaca ili je svejedno koja? Nju nanosim kistom direktno na stirodur, ili treba nekakva "podloga" prije svega? Ta smjesa je u boji betona ili?
3. S cime toniram tu smjesu? S kojom bojom (ne mislim na nijansu, vec vrstu) radim udubljenja, sjene, izbocenja? Nekakva akrilna boja za.... sto tocno?
4. s obzirom da sam mislio dodati i cetvrti element - dno od stirodura (ili dno mozda cak bude i obicni stirorpor), radi kopanja pijeska i slicno, mislio sam stirodur namazati nekim ljepilom, posipati pijeskom, tako da kad bude kopanja kopaju samo do toga, odnosno da mi se ne vidi donje staklo. Istovremeno, sluzit ce da kamen i slicno ne bude direktno na staklu ili pijesku, vec da ima nesto izmedju toga, za svaki slucaj da nebi bilo pomicanja i lupanja kamenja o donje staklo. Kojim ljepilom, i moze li ova ideja o ljepljenju pijeska za donju plocu stiropora ili stirodura?
5. nekako mi se ne svdija ideja ljepljenja stijene za staklo, pa sam smislio slijedece. van akvarija sve elemente spojiti i poljepiti zajedno, dakle, zadnju stijenu na donju plocu, bocne stijene ljepiti na donju plocu i zadnju stijenu.... drugim rijecima, napraviti jedan "ulozak" koji cu samo umetnuti u akvarij, bez potrebe da to igdje ljepim za samo staklo. kad dodje par cm pijeska, koji kamen i sl,. dali ce to biti dovoljno pritiska na donju plocu da sve drzi na mjestu, mislim da ako dobro zaljepim i uljepim,. nebi se smjelo desiti da se taj ulozak dize i pluta, jer, em ce biti tocno napravljen na unutarnju dimenziju akvarija, em ce ga pritisak vode pritisnuti o staklo, em ce donju plocu pritiskati pijesak i kamenje.... Dali bi to tako moglo funkcionirati, koje ljepilo upotrijebiti za spajanje svega toga, isto silikon (ako da, koji?), ljepilo za stiropor ili nesto trece?
Eto, to su sitnice koje me jos muce, pa se nadam da ce netko imati nesto pametno napisati i pomoci mi, pa da sutra krenem s izradom kako sam planirao.... Hvala!