Srpanj 28, 2025, 01:20:35 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Umjetna stijena  (Posjeta: 4131 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Umjetna stijena
« u: Kolovoz 28, 2011, 22:22:46 poslijepodne »
poz!

Da, opet, po tko zna koji put..... ali stvarno cijenim svaku pomoc oko pojasnjenja...

Dakle, odlucio sam napraviti jednu malu stijenu, za mali akvarij u koji ce ici mali ciklidi. Mali malawi ciklidi.

Procitao sam manje vise sve sto je ovdje pisano, pogledao kako su ljudi radili, sve mi je jasno, osim par sitnica.

1. materijal za izradu je stirodur. S cime ljepim komade stirodura, posto planiram raditi stijenu iz 3 komada - zadnji i po jedan bocni s svake strane. Ljepilom za stiropor, silikonom? Kojim, kakvim, nekakva preporuka?

2. Nakon rezanja i "graviranja" oblika i kamenja, premazujem sa masom za gletovanje, zar ne? Neka preporuka proizvoda i proizvodjaca ili je svejedno koja? Nju nanosim kistom direktno na stirodur, ili treba nekakva "podloga" prije svega? Ta smjesa je u boji betona ili?

3. S cime toniram tu smjesu? S kojom bojom (ne mislim na nijansu, vec vrstu) radim udubljenja, sjene, izbocenja? Nekakva akrilna boja za.... sto tocno?

4. s obzirom da sam mislio dodati i cetvrti element - dno od stirodura (ili dno mozda cak bude i obicni stirorpor), radi kopanja pijeska i slicno, mislio sam stirodur namazati nekim ljepilom, posipati pijeskom, tako da kad bude kopanja kopaju samo do toga, odnosno da mi se ne vidi donje staklo. Istovremeno, sluzit ce da kamen i slicno ne bude direktno na staklu ili pijesku, vec da ima nesto izmedju toga, za svaki slucaj da nebi bilo pomicanja i lupanja kamenja o donje staklo. Kojim ljepilom, i moze li ova ideja o ljepljenju pijeska za donju plocu stiropora ili stirodura?

5. nekako mi se ne svdija ideja ljepljenja stijene za staklo, pa sam smislio slijedece. van akvarija sve elemente spojiti i poljepiti zajedno, dakle, zadnju stijenu na donju plocu, bocne stijene ljepiti na donju plocu i zadnju stijenu.... drugim rijecima, napraviti jedan "ulozak" koji cu samo umetnuti u akvarij, bez potrebe da to igdje ljepim za samo staklo. kad dodje par cm pijeska, koji kamen i sl,. dali ce to biti dovoljno pritiska na donju plocu da sve drzi na mjestu, mislim da ako dobro zaljepim i uljepim,. nebi se smjelo desiti da se taj ulozak dize i pluta, jer, em ce biti tocno napravljen na unutarnju dimenziju akvarija, em ce ga pritisak vode pritisnuti o staklo, em ce donju plocu pritiskati pijesak i kamenje.... Dali bi to tako moglo funkcionirati, koje ljepilo upotrijebiti za spajanje svega toga, isto silikon (ako da, koji?), ljepilo za stiropor ili nesto trece?

Eto, to su sitnice koje me jos muce, pa se nadam da ce netko imati nesto pametno napisati i pomoci mi, pa da sutra krenem s izradom kako sam planirao.... Hvala!

Offline tomo147

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • haj
Odg: Umjetna stijena
« Odgovori #1 u: Kolovoz 28, 2011, 22:36:06 poslijepodne »
poz!

Da, opet, po tko zna koji put..... ali stvarno cijenim svaku pomoc oko pojasnjenja...

Dakle, odlucio sam napraviti jednu malu stijenu, za mali akvarij u koji ce ici mali ciklidi. Mali malawi ciklidi.

Procitao sam manje vise sve sto je ovdje pisano, pogledao kako su ljudi radili, sve mi je jasno, osim par sitnica.

1. materijal za izradu je stirodur. S cime ljepim komade stirodura, posto planiram raditi stijenu iz 3 komada - zadnji i po jedan bocni s svake strane. Ljepilom za stiropor, silikonom? Kojim, kakvim, nekakva preporuka?

2. Nakon rezanja i "graviranja" oblika i kamenja, premazujem sa masom za gletovanje, zar ne? Neka preporuka proizvoda i proizvodjaca ili je svejedno koja? Nju nanosim kistom direktno na stirodur, ili treba nekakva "podloga" prije svega? Ta smjesa je u boji betona ili?

3. S cime toniram tu smjesu? S kojom bojom (ne mislim na nijansu, vec vrstu) radim udubljenja, sjene, izbocenja? Nekakva akrilna boja za.... sto tocno?

4. s obzirom da sam mislio dodati i cetvrti element - dno od stirodura (ili dno mozda cak bude i obicni stirorpor), radi kopanja pijeska i slicno, mislio sam stirodur namazati nekim ljepilom, posipati pijeskom, tako da kad bude kopanja kopaju samo do toga, odnosno da mi se ne vidi donje staklo. Istovremeno, sluzit ce da kamen i slicno ne bude direktno na staklu ili pijesku, vec da ima nesto izmedju toga, za svaki slucaj da nebi bilo pomicanja i lupanja kamenja o donje staklo. Kojim ljepilom, i moze li ova ideja o ljepljenju pijeska za donju plocu stiropora ili stirodura?

5. nekako mi se ne svdija ideja ljepljenja stijene za staklo, pa sam smislio slijedece. van akvarija sve elemente spojiti i poljepiti zajedno, dakle, zadnju stijenu na donju plocu, bocne stijene ljepiti na donju plocu i zadnju stijenu.... drugim rijecima, napraviti jedan "ulozak" koji cu samo umetnuti u akvarij, bez potrebe da to igdje ljepim za samo staklo. kad dodje par cm pijeska, koji kamen i sl,. dali ce to biti dovoljno pritiska na donju plocu da sve drzi na mjestu, mislim da ako dobro zaljepim i uljepim,. nebi se smjelo desiti da se taj ulozak dize i pluta, jer, em ce biti tocno napravljen na unutarnju dimenziju akvarija, em ce ga pritisak vode pritisnuti o staklo, em ce donju plocu pritiskati pijesak i kamenje.... Dali bi to tako moglo funkcionirati, koje ljepilo upotrijebiti za spajanje svega toga, isto silikon (ako da, koji?), ljepilo za stiropor ili nesto trece?

Eto, to su sitnice koje me jos muce, pa se nadam da ce netko imati nesto pametno napisati i pomoci mi, pa da sutra krenem s izradom kako sam planirao.... Hvala!

poz ...
1- ljepis sa pur-pjenom
2- ja sam sa fugir masom i izaberes si boju ... ( ceresitova ) ,mazes ju u 3 ruke . napravis smjesu onak kao juha od gljiva ( ne pregusto ne prerjetko i deri ) direkt kistom  na      stijenu
 3-?to ce neko drugi -?
 4-to sa silikonom rj al mislim da nepotrebno ... pukni silikon po staklu i gore stiropor i bogbogova . ljepilo ? nisam bas za
 5- stiropor tj stirodur voda ne pritisce vec baca van ... kuzis me nadam se ... ja sam poljepio pod pojacanje akvaria i evo godinu i kusur fala bogu sve funkcionira ... znaci neljepis na zadnju stanu vec pod gornje pojacanje a i po donjem pojacanju i nemas straha samo kaj moras napravir na mjeri i kad ju uguras samo potegnes silikona ( ostavis si milimetr lufta da ti popuni silikon taj luft

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 29, 2011, 09:10:36 prijepodne »
Hvala!

Nebi se za ljepljenje mogao koristiti silikon, pur je dosta neuredan za raditi? Ceresit nabavljen, boja nekakva siva, kamena... Dakle, ipak cu sve morati ljepiti, nece ici da ga voda drzi, skuzio sam te sto zelis reci..... akvarij nema gornjih ojacanja, ne trebaju mu, tako da cu na par mjesta uhvatiti silikonom za dno i zadnju stranicu...

Ako jos netko moze pomoci..... ;)

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #3 u: Kolovoz 29, 2011, 11:54:22 prijepodne »
Hvala!

Nebi se za ljepljenje mogao koristiti silikon, pur je dosta neuredan za raditi? Ceresit nabavljen, boja nekakva siva, kamena... Dakle, ipak cu sve morati ljepiti, nece ici da ga voda drzi, skuzio sam te sto zelis reci..... akvarij nema gornjih ojacanja, ne trebaju mu, tako da cu na par mjesta uhvatiti silikonom za dno i zadnju stranicu...

Ako jos netko moze pomoci..... ;)
stavis purpjene na plohu i malo ostavis tj razmazes i ostavis 2-5 min te tad nakeljis drugi dio gore i nemas beda ... mislim ako ljepis stiropor na stiropor ( stirodur)

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #4 u: Kolovoz 29, 2011, 12:04:11 poslijepodne »
Ja sam svoju lijepio silikonom i sve ok
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 29, 2011, 15:06:40 poslijepodne »
EVo nabavljen ceresit masa za fugiranje i silikon.....pa cu lagano krenuti, uz malo srece, do veceras, nekog vraga cu napraviti...

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #6 u: Kolovoz 29, 2011, 16:34:44 poslijepodne »
Kada složiš dizajn stijene i pofuguraš ju 2-3 puta sa dodatkom pijeska (šljunka) u fugir masu, toniraš sa više vrsta-boja f.m.. Kada se stisne za sat ili pola dana sve isčetkaš da se ispere vanjski sloj mase za fug. i da se pokaže pijesak-šljunak.
Toplo preporučam gotovu stijenu ili lagano spakiti sa stražnje strane ili izdubiti višak stirodura. Ma koliko lijepio sa silikonom uzgon je toliko velik da lako može doči do odljeplivanja ili loma stakla. U šuplju pozadinu možeš staviti i filter, grijač..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 29, 2011, 16:51:06 poslijepodne »
Hvala ljudi.

Dvije bocne stranice su gotove....premazao sam ih prvi puta sa fugir masom, u sljedeca 2 sloja cu dodati fini pijesak, kako si preporucio. Sad je kasno za ovaj prvi sloj, valjda nema neke stete?

Ispirke na neukosti, ali koji vrag su f.m. boje?????

Grijac i filteri svakako idu iza stijene, dakle planirao sam svakako da zadnja strana ne bude ravna, vec sto je moguce vise izbusenja i izdubljena, tako da prakticki sama stijena bude par mm debljine (razlika vanjske i nutarnje strane stirodura)..... Ali sad cu je jos vise spaliti i stanjiti, ostavit cu svakih par cm kocku na koju cu staviti silikon i tako kompletno ljepiti na zadnje staklo, mislis da ce to biti dovoljno da je voda ne dize?

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 29, 2011, 16:55:44 poslijepodne »
nece ti je voda nikud dignut,ja sam u dva akvarija ljepio sa crnim silikonom i jedva sam je uspuio strgat kasnije kad sam mjenjo.samo je dobro zaljepi i nemas straha,ja u svom imam 200x60 stijenu i jos se nije nikamo pomaknula.i trebo bi vrazju snagu da je ocu kojim slucajem izvadit .

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 29, 2011, 17:14:18 poslijepodne »
ma moja je mala stijena..... 110x35 (efektivno) zadnja strana, i bocne stranice su 35x35, tako da je pokriveno po pola bocnih stakala i zadnja strana....

a uzeo sam neki silikon, pise "staklo i akvariji", nadam se da ce se pokazati kvalitetnim....

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #10 u: Kolovoz 29, 2011, 18:53:44 poslijepodne »
Hvala ljudi.

Dvije bocne stranice su gotove....premazao sam ih prvi puta sa fugir masom, u sljedeca 2 sloja cu dodati fini pijesak, kako si preporucio. Sad je kasno za ovaj prvi sloj, valjda nema neke stete?

Ispirke na neukosti, ali koji vrag su f.m. boje?????

Grijac i filteri svakako idu iza stijene, dakle planirao sam svakako da zadnja strana ne bude ravna, vec sto je moguce vise izbusenja i izdubljena, tako da prakticki sama stijena bude par mm debljine (razlika vanjske i nutarnje strane stirodura)..... Ali sad cu je jos vise spaliti i stanjiti, ostavit cu svakih par cm kocku na koju cu staviti silikon i tako kompletno ljepiti na zadnje staklo, mislis da ce to biti dovoljno da je voda ne dize?
poprati to malo slikama ... sam tok izrade ....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 29, 2011, 20:54:37 poslijepodne »
Eh, mene je cisto sramota, ali hajde....

Dakle, ljeva i desna bocna stranica, nakon sloja fug-mase..... Vjerovatno nije nesto s cime bi covjek trebao biti ponosan i hvaliti se, ali stajaznam.... meni se svidja? S obzirom da je ovo (tek) prvi pokusaj izrade ovako necega, ja sam stvarno zadovoljan kako to izgleda.

Jos da prokuzim (procitam dobar savjet) s cime to malo tonirati, naglasiti sjene, udubljenja, izbocine.....Da moze obicnim akrilnim hobby bojama, nebih se brinuo ni najmanje, ali??

E sad treba izmrcvariti jos samo metar stirodura..... :-X

Ideje, prijedlozi, kritike, pljuvacka, sve se cijeni, a najvise kakav dobar savjet sto popraviti (i kako), ili samo recite da vam se ne svdija, moze i tako.... ;)  :D :D :D :D

Edit; jesam  :-X.. f.m. su fugir mase? toniram sa fugir masama? nema sanse, kanta od 2 kile je 43kn, ne pada mi na pamet uzeti jos 2-3 nijanse....imali alternative?

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #12 u: Kolovoz 29, 2011, 22:08:18 poslijepodne »
Eh, mene je cisto sramota, ali hajde....

Dakle, ljeva i desna bocna stranica, nakon sloja fug-mase..... Vjerovatno nije nesto s cime bi covjek trebao biti ponosan i hvaliti se, ali stajaznam.... meni se svidja? S obzirom da je ovo (tek) prvi pokusaj izrade ovako necega, ja sam stvarno zadovoljan kako to izgleda.

Jos da prokuzim (procitam dobar savjet) s cime to malo tonirati, naglasiti sjene, udubljenja, izbocine.....Da moze obicnim akrilnim hobby bojama, nebih se brinuo ni najmanje, ali??

E sad treba izmrcvariti jos samo metar stirodura..... :-X

Ideje, prijedlozi, kritike, pljuvacka, sve se cijeni, a najvise kakav dobar savjet sto popraviti (i kako), ili samo recite da vam se ne svdija, moze i tako.... ;)  :D :D :D :D
ljepo je to pogotovo za prvi put ... butno je da se tebi sviđa ....  :up: :klap:

Edit; jesam  :-X.. f.m. su fugir mase? toniram sa fugir masama? nema sanse, kanta od 2 kile je 43kn, ne pada mi na pamet uzeti jos 2-3 nijanse....imali alternative?

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Kolovoz 29, 2011, 23:36:29 poslijepodne »
toniratr možeš sa bilo kojom akrilnom bojom ili u spreju ili nanositi sa kistom kako ti je lakše  :up:

nemaš straha od trovanja samo pusti bar 4-5 dana da se dobro posuši

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 30, 2011, 09:54:04 prijepodne »
hajde, znaci, valjda to i nije toliko lose ispalo dok nema negativnih komentara.....

Koliko se ova fugmasa mora susiti? mislim da sam negdje procitao, kad se stave sva tri sloja i osuse se, da bi stijenu trebalo staviti u vodu dan-dva, da ispusti sve ako ce sta ispustati....?

Dali fugiram i zadnju (unutrasnju) stranu na koju nanosim silikon radi ljepljenja na staklo, ili tu ostaje cisti stirodur?

A za toniranje....jos cu vidjeti, dakle, bilo sto na vodenoj (akrilnoj) bazi nebi trebalo raditi probleme, topiti se u vodi, ili zagadjivati vodu?

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #15 u: Kolovoz 30, 2011, 11:19:05 prijepodne »
Ja sam isto sam radio umjetnu stijenu koristio sam sikin premaz za bunare,premazao sam je 3 puta i svaki put pustio 1 dan da se osuši.Uzadnji premaz sam dodao sitni kvarcni pjesak radi teksture stijene.Stijena je suha u roku cca24 sata.Zadnju stranu nisam mazao s ničime tako da bolje rijanja uz staklo.Također nisam ju ljepio jer imam ojačanje pri vrhu akvarija tako da je stjena zaglavljena između dna i ojačanja.Što se tiče bojanja korišteni su akrilni sprejevi.I nakon postavljanja stijene u akvarij potrebno je 3 do 4 puta napuniti akvarij pustiti ga da odstoji par sati pa promjeniti vodu čisto da stijena odradi svoje i da se ispere.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 30, 2011, 16:54:40 poslijepodne »
Svakako sam mislio natopiti je barem koji sat u vodi, u kadi.....

Kazes - nisi ljepio? Eh, sad sam zbunjen.... po jednoj teoriji, stirodur ima toliki uzgon da ce i ako je pritisnut sa 30 kila (karikirano) pijeska i barem jos dodatnih 30 kila kamena isplivati, a ako se zaljepi moze se odljepiti ili izazvati pucanje stakla, a s druge strane, ti si samo naslonio na zadnju stranicu, i komadic stakla ga drzi gore, i ne dize ga, ne isplivava van....

Jer, kako sam vec pisao, ja sam mislio napraviti ulozak, dakle stijene zaljepljene za donju plocu, donju plocu drzi kamen i pijesak, pa su mi rekli da to nece funkcionirati. A da samo donju plohu zaljepim za dno akvarija, dali bi onda to drzalo..... nekako mi nije draga ideja ljepiti po staklu, ako se jednog dana predomislim, biti ce muke skidati tu stijenu....

E sad jos jedno pitanje...s obzirom da me zadnja stijena ne zanima, ne vidi se....bocne su mi problem. kad zaljepim bocne stijene, s vanjske strane stakla ce se vidjeti stirodur.... s cime to sakriti, nekakvom folijom na bocne stranice ili?

I da.... sto kazete na onu ideju da donju plocu premazem silikonom, i pospem finim pijeskom, tako kad bude kopanja da ne kopaju do stakla? Moze to tako, ili ima neki razlog zasto to nebi trebao napraviti?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 30, 2011, 16:59:56 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline Denis M

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 30, 2011, 17:17:02 poslijepodne »
bočne strane zatvori samoljepljivom tapetom pa se neće vidjeti silikon.ja u podlozi imam stiropor od 1cm koji je samo zatrpan pijeskom i kamenjem,služi u slučaju urušavanja kamenja i isto tako nije zalijepljen.imam jedan mali akvarij sa umjetnom stjenom isto nije ljepljena nego na vrhu akvarija je drže dvije kopče a iznutra je nalonjen kamen i sve štima.baci oko(https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=62214.0)

što se tiče silikona na podlosi i pijeska ja nebih samo iz razloga ako budeš nešto htio mjenjati ili prodavati imat ćeš problema sa skidanjem istog.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 30, 2011, 17:22:13 poslijepodne od Denis M »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 30, 2011, 17:24:44 poslijepodne »
Odlicno si to napravio!

Ma da....imas pravo, samo cu na dno staviti stiropor radi kamenja, necu ga ljepiti. Sa vanjske strane bokova naljepim crnu foliju, stjenu ljepim svaki segment za staklo, i mora to drzati....

Hvala!  :up:

Ako jos netko ima kakav prijedlog ili ideju, slobodno!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 30, 2011, 21:05:44 poslijepodne »
Evo..za ovih par ljudi koje tema zanima i koji pomazu savjetima...

Gotova je i zadnja strana.... nije kompletna, jos uvijek nedostaju 2 komada koji ce "spojiti" sredinu sa bocnim stranicama....ali polako....

Opet - ja zadovoljan..... sad da se osusi, sutra jos jedan sloj mase...i vidjet cemo onda sto dalje...

Offline Denis M

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 01, 2011, 08:17:48 prijepodne »
To je to na pravom si putu,nadam se da će biti koja slika kad se sve to složi u akvać.

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #21 u: Rujan 01, 2011, 08:44:44 prijepodne »
 :klap:
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 01, 2011, 21:39:04 poslijepodne »
evo jedna nabrzinu.... Jos malo mokra fugir-masa, pa je sareno... i imati na umu, sve je samo odoka naslonjeno, dakle, "stijene" se ne preklapaju idealno, i nije bas sve u svom tocnom polozaju, to cu rjesiti kod ljepljenja, ali vidi se otprilike kako sam ja to zamislio....

Valjda je ok...

Offline Denis M

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 02, 2011, 08:58:42 prijepodne »
bit će to prava stijena nakon konačnog uređenja.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 02, 2011, 09:28:50 prijepodne »
Hvala! Nadam se.... ma u biti....s obzirom da je ovaj mali akvarij samo privremeno rjesenje, nije mi se dalo nesto pretjerano truditi i ulagati.....cisto da ne gledam golo staklo iza, a i da malo sakrijem opremu....

Do bozica ce izdrzati, onda ionako na mjesto ovoga ide pravi akvarij, pa cemo jos jednom u izradu stijene...

E sad, fugir-stvarcica se osusila, sad cu je malo iscetkati....s obzirom da netko cjenjen rece da moze bilo koja akrilna (vodena) boja, sad cu malo airbrush u ruke i nijansirati i tonirati ovo, u nadi da dobijem malo.....realnije, recimo, ovo kad se potopi u vodu bude dosta tamno i jednolicno.....

E da...koliko da to namacem u vodi, prije stavljanja zivota u akvarij? Negdje procitah mjesec dana???
« Zadnja izmjena: Rujan 02, 2011, 09:48:39 prijepodne od Damir_Sl »