Srpanj 27, 2025, 16:00:41 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Dali je bolestan ?  (Posjeta: 1744 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mario12

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Dali je bolestan ?
« u: Kolovoz 27, 2011, 22:08:36 poslijepodne »
Pozz ,zanima me mišljenje uzgajivaća diskusa dali je ovo kakva bolest ili sam samo paranoičan. Riba normalno pliva sa jatom,uredno jede..Od kako sam ih dobio danas su napokon se oslobodile pa više plivaju ,a neskrivaju se ispod lišća tako da nisam ranije to primjetio. :(
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Dali je bolestan ?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 27, 2011, 22:22:56 poslijepodne »
Po slici tesko mogu reci,ali mislim da nije bolestan,pogotovo ako jede i krece se,ja ne bi dirao nista :up:

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 27, 2011, 22:26:23 poslijepodne »
Jeo je sad navečer ,pliva po cjelom aq,nije da se skriva.Čak je došao i na goveđi dok sam držao u ruci.To izgleda kao "bodlja" na vrhu svakog kraka peraje. :(
Mob. 0993453385

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #3 u: Kolovoz 27, 2011, 22:34:09 poslijepodne »
Prati ako bude promjena javi,jer ovako riba izgleda ok!

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 28, 2011, 20:52:34 poslijepodne »
Ribica je malo potamnila,i ovo mi izgleda nešto između icha i plijesni. To bijelo nema po cjelom tjelu,pa bi rekao prije možda da se tu radi o plijesni.Samo ta ribica ima po sebi to ostale nemaju. -?
Mob. 0993453385

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 28, 2011, 21:37:40 poslijepodne »
Ev da popunim pa možda pomogne

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,                                                                                                                                     120x65x50/390L 
-   temperatura                                                                                                                                              29 stupnja
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH                                                                                                ph 7 (nemam digitalni,a po ovom izgleda 7),za kh test mi štiže poštom tako da još to neznam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,                                                                                                                2 god ukupno,setup sa diskusima mjesec dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,                                                                           2 tjedna ,imao cikliran materijal i vodu   
-   koliko često i koliko mijenjate vode                                                                                                          jednom tjedno ,10%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija                                                                                  da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)                                                       vanjski preljevni ,1500L/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala                                                                                                      jednom mjesečno
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)                                    plava spužva (fina ,gruba),symbiont,eihem supstrat pro,keramički valjčići

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?                                                            ne,čist ko suza
-   grijač                                                                                                                                                           jager
-   pumpa za zrak                                                                                                                                            ima
-   CO2 sustav – kakav                                                                                                                                    ne 
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)                                   pola propisane doze profito i željezo,pola doze carbo tjedno ,kod promjene vode FFM

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka                                                                                                  12 malih diskusa,9 cori panda,3 neonke,1 plehić
-   starost ribica                                                                                                                                                 za diskuse neznam,neonke kod mene godinu,pleh dvije godine
-   ima li potencijalnih „terorista“ 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)                                       goveđi mix,tetra prima 4x na dan po sitni obroci   

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)                                                       od kako je postavljen ,ništa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)                                                                                                  voda bistra,miris karakteristićan riblji
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke                                                                                                          ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma                                                                                                                                   bjele kao pljesnive točkice,ako bi mogao to tako nazvat
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)                                                                              jede normalno,pliva po cjelom aq,disanje normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)                                normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili                                                                                                                 prije dva dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima                                                                                                      promjenjena 10% vode,ffm,ribe tretirane flagellolom
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?                                                                                                 nijedna
-  stanje ostalih stanovnika                                                                                                                                 normalno
Mob. 0993453385

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #6 u: Kolovoz 28, 2011, 22:22:51 poslijepodne »
Ribica je malo potamnila,i ovo mi izgleda nešto između icha i plijesni. To bijelo nema po cjelom tjelu,pa bi rekao prije možda da se tu radi o plijesni.Samo ta ribica ima po sebi to ostale nemaju. -?
Ich se ne javlja na temperaturi vode od 29 i vise C.
Ako je plijesan,potpuno kriva terapija,sera mycopur je za plijesni.
Ovo po perajama mi se cini da je on onacen od ostalih kao najslabiji, (tockice po zadnjoj peraji),pa su ga u tjeranju copnili koji puta,a ovo po vrhovima peraja,se zna dogoditi kao plijesan izgleda,ali je to kod promjene ph vrijednosti vode strada sluzokoza,pa izgleda kao bijela nakupina (rascvjetana).
To obicno prodje bez upotrebe medikamenata.
Ako riba jede i pliva,ne povlaci se ja ne bih panicario.   :up:

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 28, 2011, 23:00:58 poslijepodne »
Riba je u potpunosti živahna,jede kao i ostale ,malo mi se čini ko da je nijansu dvije tamniji od drugih tj. onih njemu sličnih
Mob. 0993453385

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 28, 2011, 23:02:26 poslijepodne »
Sutra odem kupiti fishtamin vitamine ,nemogu škoditi ?
Mob. 0993453385

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #9 u: Kolovoz 28, 2011, 23:11:11 poslijepodne »
Sutra odem kupiti fishtamin vitamine ,nemogu škoditi ?
uzmi bolje atvitol od jbl-a ima vise i duze traju,a cijena priblizna,a skoditi ne mogu nikako :up:

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 29, 2011, 09:21:18 prijepodne »
Ev rano ujutro poharao ja pet centar  :D uzeo i trakice za test vode (znam da nisu pouzdane,al do otprilike vidim na čemu sam) Ph 6,8  Kh 4 Gh 10 kolko sam vidio na Diskus Romanija to su ok kvaliteta vode  :( kod ribe i dalje stanje isto ne širi se po tjelu samo malo po repu i vrhu leđne peraje,tako da se nadam da nije ništa ozbiljno.
Mob. 0993453385

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #11 u: Kolovoz 29, 2011, 09:51:45 prijepodne »
To što je tamniji nemora ništa značiti, kako je mbogdan već napomenuo vjerojatno je najslabiji pa ga ostali malo mrcvare pa dobiva prugice od stresa i potamni.

Drži ti njemu vodu čistom,kapaj vitamine, možeš slobodno i na hranu prije nego im daš u akvarij kapnut kap ili dvije  :up:

ako ti ne smetaju mirisi, prignječi 3-4 režnja češnjaka i stavi u vodu preko noći u nekoj mrežici
pa ih drugi dan izvadi van da ne počnu trunuti mislim da bi ti to moglo pomoči ako je bakterijska infekcija u pitanju i to na početku

ianče mislim da ide 1 režanj na 50L vode
imaj u vidu da bu kuća smrdekala od češnjaka  ;) :D

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 29, 2011, 11:36:34 prijepodne »
To što je tamniji nemora ništa značiti, kako je mbogdan već napomenuo vjerojatno je najslabiji pa ga ostali malo mrcvare pa dobiva prugice od stresa i potamni.

Drži ti njemu vodu čistom,kapaj vitamine, možeš slobodno i na hranu prije nego im daš u akvarij kapnut kap ili dvije  :up:

ako ti ne smetaju mirisi, prignječi 3-4 režnja češnjaka i stavi u vodu preko noći u nekoj mrežici
pa ih drugi dan izvadi van da ne počnu trunuti mislim da bi ti to moglo pomoči ako je bakterijska infekcija u pitanju i to na početku

ianče mislim da ide 1 režanj na 50L vode
imaj u vidu da bu kuća smrdekala od češnjaka  ;) :D

Vitamine im dodajem na hranu,a ovo sa češnjakom moram se strpiti do kolinja onda opće nebude razlika u mirisu  :D :D
Mob. 0993453385

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Kolovoz 30, 2011, 09:55:02 prijepodne »
Ovo na vrhu peraja je malo oštečenje površinskog dijela kože-epidermisa a koje je nastalo najvjerojatnije od mrežice prilikom lova ribe. Na repnoj peraji su također malena oštečenja koja će se regenerirati vrlo brzo uz dodavanje vitamina i u svježoj vodi.

Ubuduće radi redovite tjedne promjene vode cca 30 do 35% vode, slobodno možeš dodavati propisane doze Profita i Easy Carbo na način da tjedne doze razbiješ na dnevne pa svaki dan dodavaj po malo. Nemoj pretjerivati sa goveđim mixom njega daj svaki drugi ili treči dan a sa granulama hrani dva do 3 puta na dan dok su diskusi mali i to toliko da pojedu svu hranu za jednu do jednu i pol minutu. Nemoj zaboraviti hraniti corydorase i platija sa tableticama.

Čujemo se.

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 30, 2011, 11:09:10 prijepodne »
 :a015: :a015: :a015: :a015:
Mob. 0993453385