Srpanj 28, 2025, 12:40:22 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bolesni delfini  (Posjeta: 1321 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rokimon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
bolesni delfini
« u: Kolovoz 24, 2011, 08:46:41 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, -230L
-   temperatura,-27 C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH-nisam mjerio  
-   vrijeme od pokretanja akvarija,-1,5g  
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    
-   koliko često i koliko mijenjate vode-50% 1x tjedno
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija-obavezno

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)- 2x eheim 2073 3profesional  
-   način i periodi čišćenja filter materijala- 1x mjesečno  
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) -original eheim filter materijal  

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?-ne  
-   grijač-jager 250W
-   pumpa za zrak-ne  
-   CO2 sustav – kakav -ne  
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)-FFM, JBL avitol

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka-razni malavci(mbune) cca 40-tak kom
-   starost ribica-razno  
-   ima li potencijalnih „terorista“-više ne  
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)1x na dan 1dan u tjednu ne! JBLnovo reef, JBL spirulina, domaća(grašak, salata...)  

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)-nešto novih riba ali one su ok!  
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)-ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke-nemam

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma- na dva mužjaka(samo njih i imam od mooriia) totalna promjena boje, kod jednog zamućenje očiju..izgledaju kao da ih je netko zalio sa vrućom vodom, uz tijelo crvenilo oko peraja...
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...-gore navedeno
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)-jedan uzima hranu,drugi ne
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)-neznam, nisam primjetio
-  kad su se simptomi prvi puta uočili-jutros, sinoć sve je sve bilo OK  
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima-prije posla promjenio 50% vode i dodao dozu(ne duplu ali malo jaču)FFM  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? -samo ta dva delfina  
-  stanje ostalih stanovnika-savršeno zdrave!
dali postoji mogućnost da su se njih dvojica međusobno pofajtali....s obzirom da drugim ribicama nije ništa! veliki su cca 15-tak cm! mada nikad nisu ispoljavali bilo kakvu agresiju a zajedno su skoro godinu dana u akvariju!
« Zadnja izmjena: Kolovoz 24, 2011, 10:24:56 prijepodne od rokimon »
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
Odg: bolesni delfini
« Odgovori #1 u: Kolovoz 24, 2011, 10:36:09 prijepodne »
evo baš mi javio sin da je jedan delfin uginuo :(....kaže da drugi izgleda malo bolje nego jutros, tj malo je življi i uzima hranu!
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Kolovoz 24, 2011, 12:29:46 poslijepodne »
moguće da je fajt bio... to što su bili skupa niš ne znači ako su hormoni krenuli :D

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #3 u: Kolovoz 24, 2011, 12:58:08 poslijepodne »
...bem ti hormone >:( pa svima nam prave probleme...ribama , nama, ženama :D :D

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Kolovoz 24, 2011, 14:30:39 poslijepodne »
imo si dva muska u akvriju od 250 lit,nije cudno da su se potukli. :up:a mogli su plivat i 2 metra :)

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #5 u: Kolovoz 24, 2011, 14:40:10 poslijepodne »
možda imaš i pravo.....

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #6 u: Kolovoz 24, 2011, 18:06:42 poslijepodne »
"otišao" i drugi.... :angel:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2011, 09:29:45 prijepodne »
Pozdrav rokimon,

Prema podacima koje si napisao u upitniku sve radiš kako treba. Međutim, jako je bitan podatak o vrijednostima NO2 i NO3 pa bi bilo zgodno da izmjeriš te vrijednosti iako vjerujem da su i one kako treba s obzirom da radiš redovite tjedne promjene vode.

Druga stvar jeste temperatura od 27C kako uspijevaš održavati na toliko kada su napolji temperature i do 40C?

Spomenuo si da je bilo nekakvo crvenilo oko peraja jako je bitna fotografija pa bih te zamolio da na internetu probaš pronači sličnu fotografiju i postaviš je ovdje. Ja postavljam ovdje 2 fotografije s pitanjem da li je na tvojim ribama crvenilo izgledalo tako kao na fotkama.

Ovo pišem jer ne mogu vjerovati da su dvije ribe uginule u roku od 2 dana zbog fighta vjerujem da je uzrok u nečem drugom zato bih volio da riješimo taj uzrko kako se isto ne bi počelo događati i drugim ribama, pozdrav.

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #8 u: Kolovoz 30, 2011, 13:08:41 poslijepodne »
pozdrav plavi! već sam se bio zabrinuo za tebe :D ;) zaista se trudim raditi kako treba(promjene vode, filtracija), u početku sam malo "falio" pa sad ne dozvolim da mi se te greške ponavljaju! što se tiče vrijednosti NO2 i NO3 nemam tih testera iz tog razloga što sam smatrao da ih ne trebam(do sad) a sad ih nemam gdje kupiti! čim budem išao za ZG kupim i izmjerim! temperaturu vode mi nije problem održavati jer kuća mi je odlično izolirana i niti u kući mi temperatura ne prelazi 24-25 C! foto period sam smanjio na nekakvih 6 sati i čini mi se da ribama čak odgovara tako! crvenilo oko peraja nije kao na tvojim slikama....više je izraženo i uz samo je tijelo! znaš kako delfini imaju naglašene usne... i one su imale takvu " neprirodnu" boju! ni meni te ozlijede ne izgledaju kao od fighta ali... ni sam ne znam, sve je moguće! sad su ta dva delfina uginula ali ostale ribe su sasvim ok!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Kolovoz 30, 2011, 14:09:53 poslijepodne »
Bio sam na drugom dijelu godišnjeg...

Ču, samo vrlo opasne bakterijske ili virusne bolesti mogu prouzročiti smrt ribe za 2 dana s obzirom da si pisao o crvenilu na bazi peraja i usana tada se može raditi o septikemiji (trovanje krvi) uzrokovano jednom od bakterija mycobacterium, Vibrio, Yersinia i dr. Bolest počinje na način da se pojavi crvenilo najčešće na bazama peraja i na donjem dijelu trbuha a to je zapravo pucanje krvnih kapilara koje se širi i po koži ali što je u stvari smrtonosno jeste to da se krvarenje odvija i na unutrašnjim organima... Iste ovakve simptome uzrokuje i nekoliko vrsta virusa.

Narednih dana budno prati ponašanje ostalih riba a bilo bi dobro napraviti promjenu vode te uliti duplu dozu FFM-a a sutradan duplu dozu vitamina.

Kada si govorio o usnama da li je možda izgledalo slično kako na ovim fotkama koje stavljam u nastavku.

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #10 u: Kolovoz 30, 2011, 15:59:19 poslijepodne »
nisu usta bila tako crvena! imali su nekakvu crvenkastu ali više ljubičastu boju! danas ću promjeniti 50% vode i dodati duplu dozu FFM pa ćemo vidjeti dalje! kako sam rekao, za sad je sve ok! hvala na savjetima, plavi!