Kolovoz 10, 2025, 19:13:22 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: nestaju ribe sumnjam na sijamca  (Posjeta: 2799 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline smallbutmighty

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
nestaju ribe sumnjam na sijamca
« u: Kolovoz 22, 2011, 13:01:48 poslijepodne »
 imao sam tri corya. sad imam jednog kojeg zestoko naganja sijamac..jednog sam nasao da pluta polu pojeden a treceg nema nigdje.. jeli moguce da ih sijamac voli papati jer neznam za drugo rijesenje  :punch:

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: nestaju ribe sumnjam na sijamca
« Odgovori #1 u: Kolovoz 22, 2011, 13:08:08 poslijepodne »
Pozdrav smallbutmighty,

tvoje ribe ugibaju zbog drugog razloga pa ako hočeš da sve prežive odmah što detaljnije ispuni Upitnik o bolestima riba ( link se nalazi ispod moga posta).

Kada ispuniš odmah čemo ti kazati gdje je problem i kako ga riješiti, pozdrav.

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #2 u: Kolovoz 22, 2011, 13:24:35 poslijepodne »
imao sam tri corya. sad imam jednog kojeg zestoko naganja sijamac..jednog sam nasao da pluta polu pojeden a treceg nema nigdje.. jeli moguce da ih sijamac voli papati jer neznam za drugo rijesenje  :punch:

1. Jesi li 100% siguran da imas Sijamca, vrlo lako ih je zamijeniti za Laznog sijamca ili za Flying Foxa, koji su prilicno agresivni, a za Sijamca nikad cuo da je agresivan, pogotovo ne da jede druge ribe.
Meni su dva puta uvalili laznjake u trgovini, iako sam u trgovini bio siguran da su Sijamci, kad sam ih stavio doma u akvarij - nakon dovoljno promatranja sam uvidio podvalu. Dakle uvalili su mi 2 lazna sijamca i 2 su bila prava, ova dvojica laznjaka su stalno maltretirali sijamce dok nisu sijamci uginuli.
Evo pogledaj ovaj tekst, tablicu i slike , izvrstan je, nakon ovoga vise nece biti zabune, ( da sam barem ja imao taj tekst ranije)

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=259:kako-prepoznati-qpravogqsijamca&catid=20:anci&Itemid=63

2. Corydorasi su ribice jata i tebalo bi ih biti barem 5 u akvariju, inace su prilicno slabo napreduju i mogu ugibati.

3. Napravi kaj ti je kolega 985plavi preporucio pa cemo ti moci puno vise reci.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Kolovoz 22, 2011, 13:32:48 poslijepodne »
jel mi ovdje pricamo o sijamskom algojedu ili o betta splendens sijamcu?

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #4 u: Kolovoz 22, 2011, 13:35:37 poslijepodne »
jel mi ovdje pricamo o sijamskom algojedu ili o betta splendens sijamcu?

E tako je to je dobro pitanje, ja sam naime mislio na SIJAMSKOG ALGOJEDA, ako je u pitanju borac, onda nema razgovora da on mlati druge ribe.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Kolovoz 22, 2011, 14:17:46 poslijepodne »
I kod mene isto, kada je sijamac (u stvari lisica) narastao pomlatio mi je jedno 10-tak neonkca i par platika. Oni zauzmu svoj dio akvarija i onda brane taj dio teritorija od ostalih ribica. Slijedi mu remove.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 22, 2011, 16:41:19 poslijepodne »
Ako pricamo o algojedu (pravom), imam 2 komada i nikakvih problema, ni sa malim corydorasima, ni sa malim ancistrusima, od kojih je najmanji valjda 5-6mm duzine, jedva ga vidis.

Ako pricamo o betti, moja iskustva su drugacija. tri puta, od toga jednom kod mene, sam na svoje oci vidio kako mali ancistrus ostaje bez repa, pregrizao ga je napola, i kako mali, jako mali corydorasi ostaju bez glave. ribica pliva, betta se zaleti, gric, i ode dalje. Izolirani slucaji mozda, mozda se to tako i nije desilo, ali znam sto smo nas par vidjeli, svi se slazu da je betta napala te ribice. Opet ponavljam, mozda smo svi krivo vidjeli, pa je uzrok ostajanja bez glave i repa u necem drugome..... 8)

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Kolovoz 22, 2011, 17:44:39 poslijepodne »
Ja imam lažnog sijamca više od godinu dana i nikad nenapada druge ribe

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #8 u: Kolovoz 22, 2011, 17:46:17 poslijepodne »
sorry al ja se nebi složio s vama bar kad gledam beta borca u svojim akvarijima imam ga u zajedničkim akvarijima sa kozicama, živorotkama,par ancistrusa i corya i moram reć da nemam problema do sad nikad sa njim i još sam na par mijesta vidio da ih drže zajedno sa drugim ribama i da im uspijeva iako većina tvrdi da neide skupa ja bi rekao da ovisi od ribe do ribe i ako je stavljena u zajednički akvarij dok je bila mala male su šanse da je betan krivac

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #9 u: Kolovoz 22, 2011, 22:40:30 poslijepodne »
Ja sam imao sijamce prije i nikad problema osim jednom kad mi je prožvakao pol repa crowntail betti ko da jede špagete. Bette doduse znaju biti agresivne, pogotovo ako su naucile biti same iako uglavnom tu agresivnost ispoljavaju uglavnom prema pripadnicima svoje vrste. Ali dogadja se, jednom je moj plakat kojeg sam poklonio curi potamanio tri njene neonke.

Offline smallbutmighty

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Kolovoz 23, 2011, 13:26:30 poslijepodne »
jedna je uginula ali jedan cory je nestao kao i dvije neonke.. nema ih.. :question:  inace po svemu ovo je lazni sijamac. debel je i nema onu crtu do kraja repa vec do pocetka..i sve ribe djeluju jako zdravo ali evo idem ispunit ona upitnik.. da vidim mogu li postati nevidljive  :(

Offline smallbutmighty

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Kolovoz 23, 2011, 13:50:09 poslijepodne »
AKVARIJ:
-  60*30*30 /54l
-   temperatura sad oko 30 inace zimi 26-28,
-   vrijeme od pokretanja akvarija prije tocno godinu dana, 
-   vec nakon 7 dana i to neonke i sve su zive osim ove dvi koje su sad nestale ,   
-   vodu mjenjam svako 3 tjedan a zimi svako misec dana
-   dno cistim koliko mogu prilikom mjenjanja vode a nedavno prije cca dva miseca sam napravija generalku

FILTER:
-   eheim 2008   
-  filter cistim kad se pocne zaštopavat pod mlazom vode uz uvjet  da vodu nisam i necu minjat 5 dana od toga
-   filter ima spuzvu
OSTALA OPREMA: 
-   imam mopan panj od pocetka kokos nekoliko stina sa plaze i kucicu od morskog jeza inace sve vec duze vrime u akvariju   
-   grijač 50w liti na godisnjem
-   pumpa za zrak nema
-   CO2 sustav – kakav  - nikakav
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) u pocetku tekucinu sad nista jer biljke napreduju ok

STANOVNICI:
-   dva ancija
-ostala mi jos dva corya jedan od pocetka a drugi od misec dana (imao 4),
-sad 6 neonki (imao 8
-jedan zebrica crvena (dvi iskocile kroz malu rupu sa straznje strane akvarija, nasao ih ujutro)
-jedan gupy (rodio se u akvariju i slucajno osta)
-tri kardinalke (stigle prije misec dana)
-lazni debeli sijamski algojed
-   hranjenje – jednom dnevno uz post jedan dan u tjednu sa tetra variety i proteinskim granulama
PROMJENE:
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) -nema
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke -nisu

SIMPTOMI:
-  pola corya nadjeno kako pluta, jedan posta nevidljiv kao i dvije neonke
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... nisu uocene
-  stanje ostalih stanovnika jednako
« Zadnja izmjena: Kolovoz 23, 2011, 14:00:28 poslijepodne od smallbutmighty »

Offline smallbutmighty

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Kolovoz 23, 2011, 13:57:43 poslijepodne »
eto

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Kolovoz 23, 2011, 14:23:04 poslijepodne »
Pozdrav!
Zanima me kakvu si to "generalku" radio?malo opiši...
I kolko vode mijenjaš svaki 3. tjedan?
Filter tj. spužva iz filtera se pere u akvarijskoj vodi,obavezno!A ne pod mlazom vode,jer ispereš dobre bakterije iz nje koje vrše biološku filtraciju.
A za generalku me zanima zato što si možda isto to napravio s cijelim akvarijem.Možda si smanjio biološku filtraciju s tom generalkom...

A i ovo kamenje s plaže mislim da ne bi trebalo ići u slatkovodni akvarij...

A coryima posebno smeta sol...
ni da ni ne

Offline smallbutmighty

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Kolovoz 23, 2011, 14:35:08 poslijepodne »
isprao podlogu i vratia je natrag sa kompletnom akvarijskom vodom. .. 15l. vode mijenjem svako 3 tjedna

kamenje je prokuhano kao i sve prije stavljanja u akvarij.. nego mene zanima kako je ovaj cory nestao.. ima li ko za to rjesenje.

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #15 u: Kolovoz 23, 2011, 14:48:29 poslijepodne »
Ako je uginuo-pojeli ga...Anciji...Makar skoro sve ribe će pojesti mrtvu ribu
....Jesi provjerio jel u filteru možda?Ne znam kakav je taj tvoj filter i može li u njega ući možda?
Ili iskočio?

da, ispiranjem podloge si isto to napravio-jer podloga ti je u akvariju površinom najveći "filter materijal".Voda nije filter materijal.Zato se akvarij mora sa svime unutra zaciklirati-bakterije se nastanjuju svuda u akvariju...

I neko sredstvo za pripremu vode,nisam primijetila da si napisao?Ne koristiš ništa?
Sad bi ti bilo dobro stavljati FFM...I početi ribama dodavati vitamine.

Po mom skromnom mišljenju,ti je u tome problem. Pao imunitet,lošija voda zbog nedovoljne filtracije,i lažni sijamac možda dokrajčio,ili bio dodatni stresor...
Pa nek iskusniji još procijene.

Neko morsko kamenje otpušta sol lagano godinama unatoč prokuhavanju...ne znam kaj imaš pa nisam ziher jel tak i kod tebe...
ni da ni ne

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 23, 2011, 14:57:24 poslijepodne »
malo previse riba za tako rijetke i velike izmjene vode, barem mi se cini.... mozda bolje jednom  tjedno, eventualno svakih 10 dana po manje vode, nego jednom mjesecno trecinu akvarija.....

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Kolovoz 23, 2011, 16:39:26 poslijepodne »
po svemu sudeci u mene je lisica, takodje ne dira cory-e i ancitruse, ali zato neonke, ne da im dahnit.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Kolovoz 23, 2011, 23:25:01 poslijepodne »

E moj prijatelju, sada je potpuno jasno zašto ti ugibaju ribe a to će se i nastaviti ne budeš li ODMAH poduzeo slijedeće mjere.

1. previsoka temperatura vode - odmah poduzeti mjere za snižavanje (imaš puno o tome članaka na našem forumu - koristi tražilicu gore desno)

2. u akvariju od 54l vodu OBAVEZNO mijenjaj jednom tjedno cca 35% sa vodom odstajalom 24 sata ili u nju dodaj neko sredstvo za neutralizaciju klora (Easy Life FFM ili sl.)

3. Dno akvarija detaljno usisati usisavačem prilikom svake izmjene vode OBAVEZNO jer bude puno govanaca i ostalih otrova a zato prvi zbog otrovanja stradavaju corydorasi)

4. U akvariju imaš dosta riba (maloj ribici tipa guppy treba oko 2 litre vode za normalan život pa izračunaj koliko tvoje imaju vode ali od 54 litre oduzmi barem 10 litara jer taj prostor zauzima filter, šljunak, kučica i dr.)

5.
Citat:
filter cistim kad se pocne zaštopavat pod mlazom vode uz uvjet  da vodu nisam i necu minjat 5 dana od toga

Kada se filter počne zaštopavati počinje pomor riba!!! Dakle, filter materijal prati jednom mjesečno u vodi koju si prilikom usisavanja kod promjene vode izvadio iz akvarija

Dakle, gore je rečeno što moraš raditi svaki tjedan a sada pošto je situacija u tvome akvariju opasna za život riba a posebice zbog previsoke temperature napravi slijedeće:

1. dan:
- Operi stakla s unutrašnje strane, kučicu te izvadi filter napolje pa operi i plastično kučište filtera iznutra i izvana
- Promijeni 35% vode uz detaljno usisavanje šljunka
- U izvađenoj vodi operi filter materijal
- Uspi duplu dozu Easy Life FFM-a na cijelu litražu akvarija

2. dan uspi u akvarij duplu dozu vitamina JBL Atvitol ili Sera Fishtamin

3. dan propisana doza FFM-a

4. dan promjena 10 do 15 % vode uz usisavanje podloge i dupla doza FFM-a

5. dan dupla doza vitamina

6. dan ništa ne dirati a ribe neka budu bez hrane

7. dan promjena 25% vode i propisana doza FFM-a

8. dan propisana doza vitamina.

Ova jednotjedna terapija bi trebala pomoći da se popravi kvaliteta akvarijske vode te da se ribama podigne opči imunitet 

Svaki dan primjenjuj tehnike za snižavanje temperature u akvariju jer se vrlo lako mogu pojaviti opasne bolesti koje možda već i ubiru svoj danak ali ti nisi primjetio nikakva vanjska obilježja.

Napravi kako sam napisao pa se čujemo za tjedan dana kada se vraćam sa godišnjeg sa izvješćem kako su ribe.

PS zbog velike vručine namjesti izlaz iz filtera da jako mreška površinu vode te tako otapa kisik u vodu ili nabavi zračnu pumpu i pojačaj aeraciju.

Da zaključim, tvoje ribe ugibaju zbog trovanja vlastitim otpadnim produktima a takva je situacija i preduvjet za pojavu bakterijskih bolesti jer one vole PRLJAVU i TOPLU vodu.
Napravi sve što sam ti napisao i nadam se da nečemo morati liječiti bakterijske bolesti, pozdrav i sretno za 8 dana.

Offline smallbutmighty

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Kolovoz 23, 2011, 23:37:12 poslijepodne »
i mislija sam cestim promjenama vode malo popravit situaciju..javim stanje za 8 dana...nego mene buni to da su ove ribe sta ih nema pojedene u jednu noc   :roll: pa ni peraju nisu ostavile

Offline smallbutmighty

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Kolovoz 23, 2011, 23:38:15 poslijepodne »
e i hvala!!