Srpanj 21, 2025, 19:15:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crytocara Moorii- bijele mrlje  (Posjeta: 1595 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Axo_Keki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Cazin Bosna i Hercegovina
Crytocara Moorii- bijele mrlje
« u: Kolovoz 21, 2011, 18:29:51 poslijepodne »
Pozdrav svima
Danas sam primjetio neke bjele mrlje kod dva delfincica koji su na oko 7 cm
mrlje se nalaze oko i ispod vilice
Akvarij:
 Dimenzije 120 visina sirina 45 visina 55 cm
temperatura: zadnjih 2-3 dana preko 27-28 (jutros je bila 29 tako da sam promjenio oko 10% vode)
parametri vode: nepoznati (nikad to nisam ni mjerio)
vrijeme od pokretanja akvarija : oko 2 mjeseca s tim da sam oko 50 litara nasuo iiz starog akvarija koji je bio star oko 6-7 mj 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice : nakon 7-10 dana sam poceo sa ubacivanjem ribica
-   koliko često i koliko mijenjate vode: svakih 8 dana se promjeni oko 10-15% vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: Uvijek

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) :vanjski kanister Atman 3336   
Takodjer ima i unutrasnja potopna pumpa od 1400l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala   :od pokretanja ga jos nikako nisam cistio
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  : spuzva, akt ugalj, keramicki prstenovi, vata
OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  : imam kamenje nije primjecena nikakva sluz
-   grijač : grijac trenuttno nije upaljen
-   pumpa za zrak   : pumpa konstantno radi
-   CO2 sustav – kakav   : nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) : nikakva sredstva ne koristim sipam pipovacu
 STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka : Malawi ciklidi 6 odraslih carleusa 5 delfina od 3 pa do 7 cm, 6-7 metriaclima esthearea
5 perlmutt-a, jedna zenka azureusa, jedan muljar(botia) i jedan ancistrus 
-   starost ribica    najstarije ribice su stare mozda 7.8 mjeseci
-   ima li potencijalnih „terorista“   glavni u akvariju je carleus i poslije njega je muzijak esthearea
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   
hranim ih ujutro u 9 sati zatim poslije podne u 15 h i navecer u 21 h
tetra pro color , tetra diskus, Jbl malawi , spirulina tabletice

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   : prije 2 sedmice sam ubacio 5 perlmutta a prije 7 dana sam ubacio vasineriju billjku
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) : nikakve promjene nisu primjecene
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke:  ciklidi ih grickaju posebno perlmutt

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma : dvije ribice koje su sumnjive se ponasaju sasvim normalno plivaju lete na hranu,isto tako primjetio sam da te dvije sumnjive ribice cesto napadaju jedna drugu
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... : promjene su vidljive ispod vilice i oko nje kao da je pomalo smedjo bjela boja zastupljena ali ne u smislu tackica vec u vidu manjih flekica
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): sve normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): kad im dajem tetra pro color onda im je crvenkast
a kada jedu neku drugu hranu jbl Malawi recimo onda je zelenkast
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   : danas
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   : nisam nista pokusao
mada sam mislio dodati malo kuhinjske soli u akvarij ali rekoh da se prvo sa vama posavjetujem
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   2 ribe delfin nije bilo uginuca
-  stanje ostalih stanovnika : sve su u redu bez ikakvih promjena

Mi smo zatvorenici svojih vlastiti identiteta zatvoreni u tamnicama koje
smo sami skovali......
"Ćejf košta"

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Crytocara Moorii- bijele mrlje
« Odgovori #1 u: Kolovoz 21, 2011, 21:31:16 poslijepodne »
vadi akt.ugljen jer ti netreba i makni tu kuhinjsku sol jer nevalja a ja koristim sol za svoje ciklide od Sere ektopur i sve je ok

Offline Axo_Keki

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 22, 2011, 01:33:43 prijepodne »
vadi akt.ugljen jer ti netreba i makni tu kuhinjsku sol jer nevalja a ja koristim sol za svoje ciklide od Sere ektopur i sve je ok
aktivni ugaljen bi se mogao izvaditi
a sto se tice soli nju nisam ni stavljao samo sam rekao da sam je mislio staviti
smo sami skovali......
"Ćejf košta"

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Kolovoz 22, 2011, 11:44:24 prijepodne »
Pozdrav Axo_Keki,

na žalost mnogo toga nije dobro sa tvojom vodom, filtracijom, hranjenjem i dr. a što je utjecalo na kvarenje kvalitete akvarijeske vode i do početka bolesti Columnarisa.

U nastavku ću ti napisati što ne valja i što ne radiš dobro pa te molim da to što prije popraviš:

1. Temperaturu moraš smanjiti na cca 25 do 25C ventilatorom ili nečim drugim a na forumu ti piše nekoliko tehnika kako smanjiti temeraturu (koristi tražilicu gore lijevo)

2. mijenjaš premalo vode svakih 8 dana to nikako ne valja trebaš mijenjati svakih 7 dana cca 30 do 35% vode

3. filter koji imaš je definitivno preslab za tvoj akvarij (Atman 3336 ima protok samo 800l/h) tebi treba na 300l vode barem Atman 3338 sa protokom 1200l/h s obzirom da držiš ciklide ali ovaj zadnji atman može samo ako radiš tjedne promjene vode koliko sam napisao a ako radiš manje promjene vode treba ti jači filter

--  Najbolje bi bilo uz filter koji imaš kupiti još ovaj jači (3338) i tada bi imao odličnu filtraciju

4. Imaš protočnu pumpu? koja je njena funkcija? jer ako ona ne prolazi kroz nikakav filter materijal potpuno je beskorisna.

5. U filteru imaš vatu -- odmah je baci jer se vata mora mijenjati svakih 5 dana jer se za tri do četiri dana potpuno zaštopa i smanji protok filtera a tada se odmah kvari kvaliteta akvarijske vode...
     Vatu zamijeni sa akvarijskom spužvom

6.  Aktivni ugljen napolje iz filtera i taj prostor popuni također sa spužvom. Aktivni ugljen samo nakon liječenja da pokupi ostatke lijeka.

7.  Filter materijal nisi čistio 2 mjeseca---- ovo nikako ne valja jer se filter materijal obavezno mora jednom mjesečno oprati u akvarijskoj vodi.

8.  Hraniš 3 puta na dan ovo također nikako ne valja  -  ribe hrani samo jednom dnevno vrlo malo a ribe Obavezno jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane

9.  Ribe hraniš sa 2 hrane koja nije za njih -  s obzirom da su ribe vegetarijanci zamijeni hranu tetra pro color i eventualno tetra discus sa hranom za ciklide a probaj im obavezno barem 2 dana u tjednu davati kuhanu blitvu, kelj, špinat, tikvicu i drugu biljnu hranu.

Što napraviti:

Trebaš iči u 2 smjera u velikom akvariju trebaš hitno popraviti kvalitetu akvarijske vojske a ove 2 bolesne ribe trebaš premijestiti u karantenu i liječiti.

Popravljanje kvalitete akvarijske vode i podizanje imuniteta riba:

1 ---Prvoga dana mijenjamo 50% vode uz pranje filtera i filter materijala i detaljno usisavanje podloge i pranje unutarnjih staklenih površina, dodajemo duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija i nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode (oprezno ako imate corydorase i botie. Ne dodavati sol ako imate ribu duha).

2. drugi dan dodajemo duplu dozu vitamina (Sera „Fishtamin“ ili JBL „Atvitol“) na litražu akvarija.

3. treći dan ne radimo ništa a ribe ostavljamo bez hrane

4. četvrti dan mijenjamo 10 do 15% vode i dodajemo duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija te nejodirane soli onoliko koliko smo zamijenili vode.

5. peti dan dodajemo duplu dozu vitamina na litražu akvarija

6. šesti dan dodajemo propisanu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija

7. Sedmi dan napravimo redovitu tjednu promjenu vode 30 do 35% a u akvarij dodajemo propisanu dozu Easy Life FFM-a

8. osmi dan dodajemo propisanu dozu vitamina na litražu akvarija

Bolesne ribe izdvojiti u karantenski akvarij i liječiti sa antibioticima Sera "Bactopur direct" ili JBL "Furanol 2",  liječenje traje cca 4 dana a uz antibiotik treba dodati i nejodiranu slo Sera Ectopur 5 grama (jedna čajna žlica na 50 litara vode), treba biti uključena pojačana aeracija i ugašeno svjetlo jer je aktivna supstanca obaju lijekova foto labilna.

Evo za sada toliko javi što si poduzeo i kako se odvija situacija u akvariju, pozdrav i sretno.

Offline Axo_Keki

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 23, 2011, 01:05:06 prijepodne »
stvarno hvala na ovako detaljnom postu
danas sam isao u nabavku ovih navednih preparata
fishtamin sam samo nasao ostalo nista
neznam stvarno sta da radim
danas sam zamjenio  50% vode obrisao sam zidove usisao pod
ukljucio sam ventilator ali temperatura je opet 27
imao sam neke goste tako da nisam stigao ocistiti filter ali to cu dok odu napraviti
sutra cu obici neke druge radnje u drugom gradu pa vam se javim
evo prije 30 min sam ocistio filter
izbacio sam ugljen i vatu stavio sam jos jednu spuzvu
znaci dobile su cistu voduu i cist filter
od preparata nisam nista ubacio
takodjer nisam ni mooriije premjestio u drugi akvarij jer nemam ih ni gdje a nemam ih ni sa cim ni lijeciti
a akvarij je ionako sigurno zarazen tako da i ako njih izvadim postoji mogucnost da se druge ribice zaraze
nadam se da je ovaj uvazeni gospodin napravio pogrensu dijagnozu -? -? -?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 23, 2011, 02:03:41 prijepodne od Axo_Keki »
smo sami skovali......
"Ćejf košta"

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2011, 11:03:41 prijepodne »
Axo_Keki,

javi nam što si poduzeo i kakva je situacija u akvariju, pozdrav.