Kolovoz 05, 2025, 15:36:01 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pitanje u vezi opremanja akvarija  (Posjeta: 1111 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pla@cebo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pitanje u vezi opremanja akvarija
« u: Kolovoz 13, 2011, 21:02:16 poslijepodne »
Prije svega pozdrav svima...

Potrebni su mi savjeti .

Planiram kupiti akvarij dimenzija 80x40x40 ; 128 litara (njega ću dati najvjerojatnije praviti , al još nisam odlučio )
Ovako : zanima me šta mi sve treba od opreme i preporuke .. koja rasvjeta , pumpe , grijaći , filteri , uglavnom sve što je potrebno..
Što se tiče dekoriranja i uređivanja akvarija za to imam jako puno ideja ..što se tiče riba još nisam odlučio koje ću uzeti..Imao sam u planu kupiti 2 raka i plavog jastoga , vidio sam ih u pet centru u heinzl. ali čitajući po netu sam našao da je jastog ponekad (često ) agresivan i da napada druge ribe , a i da rakovi mogu narasti do 25 cm što je previše za taj akvarij ..ili ipak neko ima jastoga i sve je ok ? Koje bi mi ribe preporučili ? Svaka pomoć je dobrodošla , i ideja

hvala

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: pitanje u vezi opremanja akvarija
« Odgovori #1 u: Kolovoz 13, 2011, 23:53:00 poslijepodne »
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Za pocetak se moras odluciti sto sve tocno zelis drzati unutra jer ne mozes u akvarij staviti sve zivotinje koje ti se svide. To prvenstveno vrijedi za kombinaciju rakova i jastoga. Kraljevski rakovi trebaju zivjeti u akvaterariju sa bočatom (zasoljenom) vodom, drzati tu vrstu rakova u slatkovodnom akvariju punjenom do vrha nije pravilno koliko god ti to u PC tvrdili. Jastozi pak narastu do negdje 25 cm tako da bi 80*40*40 cm bilo premalo cak i za jednog jastoga kada odraste, preferiraju nesto nizu temperaturu 15-20 stupnjeva i jako cistu vodu. Tako da te dvije vrste ne mozes drzati zajedno jer zahtijevaju potpuno drugacije uvjete, a i jastog bi vjerovatno ubio i pojeo kraljevskog raka. Rakove je opcenito pametnije drzati same u akvariju jer ce inace ribe s vremena na vrijeme nestajati.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline pla@cebo

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 14, 2011, 00:17:52 prijepodne »
hmm , uzimam 2 čistača  , crvene neonke i plave neonke , (ako mogu zajedno ) , ali neznam koliko komada da uzmem , koliko bi bilo optimalno za taj akvarij ? još mi se sviđaju oni mali morski psi , neznam točan naziv ... što se tiče raka od njega sam odustao , a jastog ? hmm , jako mi se sviđa , i uzeo bi malog vjerojatno , i kroz neko vrijeme bi kupio veći akvarij za njega/njih..e sad , meni se jastog sviđa , ali jel pametno da bude s ribicama , kažem kad naraste kupio bi samo za njega ..
znam d aće mi tamo u pet shopu reći da mogu slobodno u akvariju držati i mačku zato moram pitat vas ovdje
hvala na odgovoru

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Kolovoz 14, 2011, 07:14:08 prijepodne »
Evo ti moj postav riba u 125l: 5 corydorasa, 2 ancistrusa, 8 glow light tetri, 8 plavih neonki, 2 trichogastera (2 ženke) i 3 apistogramma cacatuoides double red, red cherry i amano kozice. Oni "morski psi" narastu veliki i nije ti dosta 125l za njih. Akvarij ima nezahtjevno bilje (anubiasi, kripte i valsinerija), rasvjeta je 2*28W.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Kolovoz 14, 2011, 10:56:29 prijepodne »
Znaš da se akvarij treba ciklirati? Filter uzmi neki vanjski npr JBL crystal profi e900, ili Fluval ili Eheim. Pronjuskaj tu na oglasniku.

Offline pla@cebo

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 14, 2011, 12:30:27 poslijepodne »
hvala na odg..

da znam da se treba akvarij ciklirati , pročitao sam na netu i postupak...ajkulice onda otpadaju , za neonke sam siguran da ih uzimam , i čistače ostalo ću vidjeti uskoro..hvala svima ..ugl prosvjetlili ste me puno savjetima..sad treba odabrati...ty