Srpanj 18, 2025, 18:58:06 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cory panda - crvena crta na potrbušnici  (Posjeta: 1760 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Petrusa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Cory panda - crvena crta na potrbušnici
« u: Kolovoz 12, 2011, 12:19:48 poslijepodne »
akvarij je 60*32*42, 65 l, cikliran je 2,5 tjedna, među prvim stanovnicima prije deset dana bile su 4 corydoras pande, izgledale su da su se odmah adaptirale nikakvih problema nije bilo.

Jučer na jednom najmanjem primjetim da je pobijelio, ubrzano disanje, nekakav raspadajući stadij peraja i ljuskica, crvena crta-krvavo crvena- na potrbušnici prema zadnjoj peraji. Nemam nikakav pet shop u blizini pa sam stavila sok češnjaka.
Vodu još nisam mijenjala do sada nikako, danas ću. Od sredstava imam samo od Prodaca Aqua sana -  water conditioner, tako nešto.

Parametre vode ne znam, voda ne smrdi osim sad od češnjaka,  temp. vode je 27-28, na panju malo bijele sluzi, alga nema, biljke su anubiasi i još par drugih nezahtjevnih.
Druge ribe:  2 guppy, 2 black molly, 2 crvenouste tetre, 8 plavih neonki, 5 pink zebrica. Jedna tetra se sinoć čudno trzala, ostale mi izgledaju ok.

Eh, da..od bolesnog coryja smo sinoć pozdravili uz suze dvoje dječice    :bye:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Cory panda - crvena crta na potrbušnici
« Odgovori #1 u: Kolovoz 12, 2011, 12:30:36 poslijepodne »
Pozdrav Petrusa.

Hajde molim te ispuni ovaj Upitnik https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Kada ispuniš sve podatke odmah češ dobiti odgovor o tome što moraš poduzeti da se ovakvi slučajevi više ne događaju.

Offline Petrusa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Kolovoz 12, 2011, 12:37:01 poslijepodne »
ok, čim dođem doma, ja sad malo skratila jer je aq novi (ja također) pa ne znam ni tehničke podatke a ni starost ribica jer su kupljene prije desetak dana. I ne sjetih se slikat coryja ....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Kolovoz 12, 2011, 12:45:09 poslijepodne »
Čuj očito je da je povišena razina nitrata dovela do smrti corya a sukladno tome i druge su ti ribe u velikoj opasnosti...

Trebalo bi hitno zamijeniti cca 35% vode sa vodom iz slavine u koju prethodno trebaš usuti propisanu dozu nekog sredstva za neutralizaciju klora (Aquasafe, Easy Life FFM i sl.)
Kada budeš vadila vodu iz akvarija sa usisavaćem dobro usiši šljunak na dnu akvarija (ako nemaš usisavać prepolovi balu bočicu od jane za bebe na pola i na grljak spoji crijevo pa neka ti to služi kao usisavač nečistoća).

Izvadi filter napolje te operi spužvice i materijal u vodi koju si izvadila iz akvarija. Ako u filteru imaš vatu ili ju zamijeni za novu (to se mora raditi jednom tjedno) ili ju zamijeni za akvarijsku spužvu to predlažem.

Za ostalo se čujemo sutra ujutro kada opširno ispuniš Upitnik, pozdrav.

Offline Petrusa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Kolovoz 12, 2011, 16:18:38 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,   60x32x42; 65 Lfont]
-   temperatura,  27-28
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH   -
-   vrijeme od pokretanja akvarija,     četiri tjedna
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  nakon dva i po tjedna (prije deset dana)    
-   koliko često i koliko mijenjate vode     maloprije prvi put
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija  da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    unutarnji , mislim da je 440 l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala    maloprije prvi put, valjda bi trebalo jednom mjesečno (?)
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   keramika i 3 vrste spužvi (ugljen nisam stavila)

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?    panj, malo bijele sluzi
-   grijač     100w isključen
-   pumpa za zrak    ne
-   CO2 sustav – kakav    ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) supstrat je humus i humusplus od Prodaca, nema puno biljaka pa nije gnojeno

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  3 cory panda, 2 guppy, 2 moly, 2 crvenoglave tetre, 8 plave neonke, 5 pink zebrica

-   starost ribica    ne znam, sve su male osim molly
-   ima li potencijalnih „terorista“   čini se da ne, jedna zebrica naganja svoje, jedna moly dosađuje drugoj
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   2x dnevno, friskies listići

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)     panj je ubačen nakon ribica
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)    nema mirisa, sad kod promjene vidim da je žućkasto smeđa (panj?)
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke    rotala na početku, povadila trulo, ostalu trulež slistili black moly

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma     crvena crta na donjoj strani trbuha prema peraji, kad je uginuo vidila sličnu crtu na glavi oko očiju
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...   pobijelio
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)    ne jede, ubrzano disanje, izolacija i sakrivanje, ne može plivati,
škrge izgledale poluraspadnuto, peraje nedostajale na krajevima
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)  vidila samo zebrice i molije, kod njih normalno
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   jučer
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   na samom početku su se 2 neonke odmah izvrnile, put je bio dug i bilo je vruče
-  stanje ostalih stanovnika     sinoč se jedna tetra čudno trzala, danas je ok, jedna neokna izgubila crvenu crtu.

Vodu sam promijenila, staru spužvu bijelu zamijenila(već se raspala), ili su ribice uzbuđene promjenom vode ili su jednostzavno živnule, al trenutno plivaju živahno, čak su i neonke se udostojile izać, inače su bojažljive i stalno su oko i iza panja.
Do kada...????
p.s. jasno mi je da se aq trebao još ciklirati, tako da to možemo preskočiti  ;)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 12, 2011, 17:51:49 poslijepodne od Petrusa »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Kolovoz 12, 2011, 18:43:59 poslijepodne »
Normalno je da su ti ribe živnule nakon promjene vode jer je zbog kako ti kažeš poluraspadnute bijele spužve a to je zapravo jedan oblik vate koja se začepi več nakon nakoliko dana i tada se znatno smanjuje protok kroz filter te se istovremeno naglo podigne koncentracija opasnih nitrata u fosfata u akvariju. Tada pošto ga najviše ima na dnu najprije stradaju corydorasi, odnosno dolazi do trovanja pa ribama škrge postanu blijede, šire se krvne žile koje se vide itd.

Dakle za ubuduće:

svakih 7 dana promjena 30% vode uz usisavanje šljunka i dodavanje Easy Life FFM (ne mora ali to je moj prijedlg)
iz filtera izbaci tu bijelu spužvu i zamijeni je sa zelenom
filter materijal peri jednom mjesečno u zamijenjenoj akvarijskoj vodi (u onoj prljavoj)
ribe hrani jednom dnevno po vrlo malo a corydorasima kupi tabletice za corydorase i hrani ih sa njima
jedan dan u tjednu ribe trebaju biti bez hrane cijeli dan

za sada toliko, pozdrav i sretno ti plivanje u akvarijskim vodama.

Offline Petrusa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Kolovoz 12, 2011, 19:08:31 poslijepodne »
aaa...tako dakle, mama je ubila pandu  :(   
Hvala ti na savjetima, nabavit ćemo čim prije sve navedeno

Offline Petrusa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Kolovoz 18, 2011, 13:48:43 poslijepodne »
ženka black molly je uginula, međutim na njoj nisam primjetila neke promjene (muž rekao da mu malo čudno izgleda  -? ), mada ribice imam dosta kratko , a veći dio dana smo posao-more-spavanje tako da mi je sin rekao da se zalijetala kao namjerno na šljunak bočno da se očeše. Doduše, nju je drugi/druga black molly stalno naganjala i 'čistila' ju. Za drugog cory pandu kaže da mu se čini kao da je  'ostario'  .    Navedene ribice su iz jednog shopa, kao i dio neonki, ostatak je iz drugog i s njima je sve ok, ne znam ima li i to ikakve veze.

Danas je promijenjeno 30% vode, dno usisano, ostalo je kao i prije , temp 28,  s tim da ona bijela 'spužva' koja se bila raspala pa sam ju zamijenila novom prije  tjedan dana...mislim da je ipak riječ o vati :stidak:  što znači pod hitno mijenjam sa spužvom, samo u čem je razlika između sugerirane zelene i plave spužve, jer sam zaista kilometrima daleko od pet shopova, sve što znam je isključivo preko ovog foruma?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Kolovoz 18, 2011, 14:24:03 poslijepodne »
Ribica je uginula od posljedica trovanja nitratima zbog loše kvalitete vode zato jer je ona pila pod posebnim stresom od stalnog ganjanja nezasitog mužjaka.

Kupi spužvu sa sitnijim porama nije bitna boja i zamijeni ju sa vatom.

Brine me takozvano češanje riba pa molim te sada dok si na internetu pogledaj google fotografije riba koje imaju bolest Ich i bolest oodinum pa onda kada dodješ doma dobro pod svjetlom i eventualno pod povećalom pogledaj kožu svojih riba ako nemaju nikakve točkice sve je ok.

Offline Petrusa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2011, 08:42:40 prijepodne »
nema zlatne prašine, o ich-u sam već prije tu na forumu dosta pročitala i pratila ribice, nisam ni tada primjetila promjene mada se neonke dosta skrivaju iza panja i biljčica. Jučer kad sam stigla doma temp im je bila čak 30 C. Akvarij je ispod klime, spustila krilca, otvorila poklopac akvarija, namjestila lagano na 26 i za sat vremena temp je bila ponovno 28, valjda je taj način ok.

Ako bude šta preko vikenda javim se, do tada puno ti hvala  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2011, 09:25:33 prijepodne »
Jako moraš paziti da temperatura ne prelazi 29C jer je to veliki šok za tvoje ribe kojima je prirodna temperatura cca 25C. Naime temperaturne razlike od nekoliko stupnjeva za kratko vrijeme izazivaju šok kod riba a to im smanjuje imunitet. S druge strane večina bakterija na visokim temperaturama počne bujati. Također kada se poveća temperatura vode naglo se smanji količina kisika otopljenog u vodi tako da se u tom slućaju ribe smire i dižu ka površini da uzimaju kisik iz zraka. U takvim se slućajevima mora pojačati aeracija preko zračnog kamena...