Lipanj 26, 2025, 20:46:04 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: hranjenje bradatog  (Posjeta: 741 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zokiibrankec

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
hranjenje bradatog
« u: Kolovoz 03, 2011, 18:27:32 poslijepodne »
Pozdrav! Imam Brankeca nekih tjedan dana, a star je oko 2 mjeseca. Uzeo sam žohare i phobase za njega. Stavim mu u posudicu par žohara i jednog-dva phobasa, on skoči, zgrabi crve, a žohare samo odmjeri i ode. Kad žohari pobjegnu iz posudice i trče po terariju, opet ih samo pogledava. Samo sam ga dva put vidio kak je zgrabio žohara i pojeo. A redovito kad mu stavim žohare, prebrojim ih i drugi dan navečer opet isti broj. I tak mu žohari hodaju pod nosom, a on ništa...dam mu phobasa, pojede ga ko da nije mjesec dana jeo. I dajem mu manje žohare i veće (ne prevelike), tak da sumnjam da je u veličini problem. I samo da napomenem, žohari ga ne ometaju noću jer sam mu kupio hibiskus na placu, a on je u plastičnoj tegli, tak da ne mogu gore. Ali Brankec može.  :D Obožava to drvce.

Kad sam ga uzeo, drugi dan sam u zoo centru kupio dva cvrčka, cvrčak je bio duplo duži od njegove glave, zgrabio ga je bez razmišljanja. Drugoga nije uspio pojesti jer ga je žena pustila.....  :nerv: Nije mogla preživjeti da Brankec pojede i tog cvrčka. Tak da sad nisam siguran dal bi nastavio jesti cvrčke, al mogu probati.

Pa me zanima dal slučajno neko u Zg ili Vž ima cvrčke i phobase, pa da se mijenjamo za žohare. Uzeo bih za početak desetak cvrčaka da vidim reakciju.

I čitao sam da je jedan lik othranio svoju agamu samo na phobasima (i biljnoj hrani), i sve je u redu s njom. A opet, znam da mora jesti barem žohare ili cvrčke uz crviće zbog hranjivosti (proteina).. Ili?

Hvala!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Odg: hranjenje bradatog
« Odgovori #1 u: Kolovoz 03, 2011, 21:36:58 poslijepodne »
Bradonje trebaju jesti biljnu i mesnu hranu! Objasni ženi ako neće jesti raznoliku hranu da će Brankec  :dead:.
Uglavnom bradonje uistunu najbrže i najbolje rastu na cvrčcima, te žoharima Neuphoeta cinerea.
Oprezno sa Neuphoeta cinereama .. ti su u stanju i ciglu pojesti :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline zokiibrankec

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 10, 2011, 11:04:22 prijepodne »
Evo, sve je ok sa Brankecom, samo me muči jedna stvar... Budući da doživljava samo zelenu biljnu hranu, trenutno, dajem mu maslačak, rikulu i zelenu salatu i tu i tam si gricne svoj hibiskus :D.

Sad, kaj se tiče zelene salate... na  :-X stoji jedna stavka u prehrani bradonja: "- salata endivija (jedina vrsta salate dozvoljena u prehrani gmazova)". Mene zanima zašto je to jedina vrsta salate koju oni smiju jesti? Ili to nije točno? Jer ja Brankecu već oko 3 tjedna, kolko jede bilje, dajem po tri vrste zelene salate, svaki put drugu, ovisno o tome kakvu ima gđa na placu (ima eko proizvodnju), i zasad nema nikakvih vidljivih problema.

P.S. Sad star 3 mjeseca, dugi je 30 cm i ima 104 g. Za 5 tjedana, koliko je kod mene, "dobio" je 12 cm.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #3 u: Rujan 10, 2011, 15:03:26 poslijepodne »
.. kao prvo zato što je obićna zelena salata skoro pa ništa kalorićna, a kao drugo, zato što imaju zastarjele podatke.  ;)
 Gušteri smiju jesti zelenu salatu, samo kada je pojedu organizam dobiva jako malo hranjivih tvari. Endivija je od ostalih kaloričnija salata.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti