Srpanj 19, 2025, 16:51:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Black Molly  (Posjeta: 1442 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bocojaki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
Black Molly
« u: Srpanj 29, 2011, 12:35:32 poslijepodne »
Pozdrav
Evo i mojeg problema, od 6 molly-a primjetio sam kod tri da je donja peraja pobijelila i trbuh im je bijelo sivi, mislim da su i malo napuhnute al opet uvijek su bile debele tak da neznam. Normalno jedu i normalno se kreću nema skrivanja ili nekog čudnog ponašanja. Pošto sam uvijek hranio ribice sa suhom hranom (raznovrsnom) mislio sam da je u tome problem pa sam skuhao grašak i to im je bila poslastica. Sad su malo splasnule i peraja im ponovo dobiva crnu boju. Jučer sam primjetio kod jedne da ima končasti bijeli izmet.
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,                                                          neznam točno ali oko 150x60x 54 ( vision 450 )
-   temperatura,                                                                24- 27
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH                         (tetra 6 u 1) uredu  
-   vrijeme od pokretanja akvarija,                                       oko 2 mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,     3 tjedna  
-   koliko često i koliko mijenjate vode                               svakih 7-10 dana 120 - 150 litara
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija           da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)            unutrašnji original 1000l/h plus vanjski 1500 l/h nazivne snage  
-   način i periodi čišćenja filter materijala                                                       nisam još čistio filter osim tjedne promjene vate u unutrašnjem filteru
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spuže, keramika  i vata

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?                     Panjevi, nema  
-   grijač                                                                                                     original 300w isključen iz struje trenutno      
-   pumpa za zrak                                                                                         Da  
-   CO2 sustav – kakav                                                                                    ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) easy carbo, sera mislim da je pro flora gnojivo pola propisane doze

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  6xblack molly, 8x udovice,8xjoš neke tetre, 5 x botia makra nešto, 4 ancistrusa, 7 x coridoras aeneus,6x cori                      paleatus,3x sijamski algojed
-   starost ribica                               kupljene u travnju ove godine,    
-   ima li potencijalnih „terorista“          ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)                  razni crvi tablete listići valjanog roka trajanja ( suha hrana)

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)                   kod promjene voda se zamuti na par dana
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke                          biljke su ok

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma                                                          ribice nemaju nikakve simptome osim promjene na donjoj peraji
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...                   trbuh i peraja pobijelile
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)            normalno jedu i kreću se po akvariju
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) kod jedne sam primjetio končasti bijeli izmet
-  kad su se simptomi prvi puta uočili                                          prije 4 dana  
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima                                 ne  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   jedno samoubojstvo (sijamski algojed), jedan coridoras prije mjesec dana uginuo mjesec prije toga potamnile mu pjege odbijao hranu smršavio i ugino i jedna botia prilikom preseljenja
-  stanje ostalih stanovnika                                        svi su dobro jedino botie malo izgube crnu boju nakon promjene vode

Zaboravio sam reći da sam prije nekih dva tjedna primjetio dva mala molly-ja a sad je ostao samo jedan. Mislim da je onaj manj pojeden od strane roditelja za vrijeme posnog dana.
Nakon što sam im počeo davati grašak prije dva dana i malo češnjaka dodao sam pola doze nekih tetrinih vitamina stanje kao da ide na bolje.
Danas ide promjena vode i ffm sam nabavio koliko sam pročitao vrlo je preporučljiv kod popravljanja kvalitete vode, pranje filtera stakla iznutra.....
Šta mi je još činiti?
Imam par fotki ali su mutne jer se nedaju uhvatiti pa šaljem ovu najbolju.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Black Molly
« Odgovori #1 u: Kolovoz 08, 2011, 12:24:50 poslijepodne »
Pozdrav bocojaki, pozdrav zemljaku (PS. originalan ti je Avatar)  ;)

Čuj ovako, ništa ozbiljno se ne vidi na tvojim ribama osim što su predebele. Promjene na perajama su mogle uslijediti zbog loše kvalitete vode a na što ubuduće moraš više paziti.

Evo ti nekoliko savjeta za ubuduće:

Ribe hraniti jednom dnevno po malo svaki dan druga hrana (kuhana tikvica, blitva, gliste, krvavi crvi, ljuspice, granulice (prethodno nakvašene)... a jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane
dobro da si nabavio FFM pa nakon svake promjene vode dodaj propisanu dozu
jednom tjedno nakapaj vitamine na hranu ili u vodu

Ako u filterima imaš vatu izbaci ju napolje i zamijeni ju sa spužvom a ako ju želiš zadržati tada vatu moraš mijenjati jednom tjedno.

Za sada toliko sretno ti plivanje u slatkovodnim vodama, pozdrav

Offline bocojaki

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Black Molly
« Odgovori #2 u: Kolovoz 10, 2011, 14:09:27 poslijepodne »
Hvala na odgovoru, situacija se popravila nakon veće promjene vode a i bile su skotne dvije ženke. Nisu više tako debele a i malce sam počeo sretati.
Grašak tamane ali blitvu tikvicu i špinat ne, češnjak jedu kad ga narežem na sitno.
Vitamine dodajem jednom tjedno na hranu jer za dodavanje propisane doze u akvarij trebam kanister od bar 5 litara.
Još jednom hvala na savjetu :)