Kolovoz 12, 2025, 16:43:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc oko skalara  (Posjeta: 2446 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Pomoc oko skalara
« u: Srpanj 24, 2011, 21:40:04 poslijepodne »
Pozdrav!

Mala pomoc od iskusnijih i pametnijih, ako moze..... ;)

Trebao bih udomiti par skalara, stajaznam, srednje velicine, dakle nisu skroz mali, ali nisu ni pune velicine. 4 komada tocnije. Pod "udomiti" mislim - spasiti ih od bacanja u kanalizaciju, drzanja u nekakvoj kanti ili stajaznam....  :-X

E sad, nemam pojma bas o njima, nesto sam malo citao, ali bih volio dobiti pomoc od nekoga tko tocno zna o cemu prica. Ono sto im ja mogu ponuditi je 200L akvarij (minus podloga, i ostalo, dakle cca 160-170L vode), plus popratna oprema, puno hrane i brige....Po onome sto sam procitao, to bi bilo to, dovoljan akvarij za njih 4, ili da probam spasiti 2 kod sebe, a ostatak na neki drugi nacin zbrinuti? Hoce li im takav akvarij biti dovoljan? Trenutno je prazan (digao ga povoljno, pa rekoh nek se nadje pri ruci).....

Sto od drustva da im stavim? 2 ancistrusa, 5-6 otocinclusa...i to je to, ne volim pretjerivati, ali ako netko ima kakav pametniji prijedlog, rado prihvacam. samo nemojte reci neonke, ili nesto tako sitno, bojim se da ovi skalari bas nisu socijalizirani, pa da im ne napravim gozbu o mom trosku.... Ili dajte preporucite nesto sto bi odgovaralo tom biotopu skalara (nemam namjere raditi tocan biotop, ali cisto ono...)

Tnx!

Offline jurica75

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Pomoc oko skalara
« Odgovori #1 u: Srpanj 24, 2011, 22:24:13 poslijepodne »
Imaš veliki izbor riba koje možeš staviti,nadobrom si tragu s obzirom štosi naveo,možda corija par komaa,da čiste za ovim prascima!
200lit je čisto ok,uz odgovarajuću filtraciju i brigu

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 24, 2011, 22:55:09 poslijepodne »
Eh znaci, od svega procitanog, ostalo je nesto u ovoj staroj tikvi, nije sve ishlapilo.... :D

Da, vidis, jato corrya mi nije ni palo na pamet....

Jedino me malo brine cikliranje, pokusat cu "spasiti" sto veci dio vode u kojoj su sada, moji materijali (keramika i slicna cudesa) se vec cikliraju u tom akvariju, ali bojim se da nece proci cijeli ciklus, vrijeme je nazalost protiv mene, pa me zanima, sto je najranije da ih mogu (uz koristenje koliko toliko zacikliranog filter materijala i vode) prebaciti kod sebe?

Tnx!

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Srpanj 24, 2011, 23:02:11 poslijepodne »
Vjerojatno je nekakav filter sada s njima,uzmi spužvu iz njega i iscijedi je u svoj.
Svoj pusti u pogon,spasi što više "stare vode"
Pusti ga da vrti i to ti je to!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 24, 2011, 23:06:42 poslijepodne »
E hvala!

Racunam da imam cca 2 tjedna na raspolaganju, valjda ce se neki vrag koliko toliko zaciklirati u tom vremenu, onda moraju kod mene, nema druge....

Offline rada0309

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Srpanj 28, 2011, 12:09:30 poslijepodne »
Po meni,skalari mogu prezivit i u kanalizaciji. Moji su i kekse jeli. S njima mozes u biti sve ribe držat,to ces vidit i sam nakon nekog vremena jer s njima nema pravila ponašanja. Neki divljaju,neki su mirni.... Stavi ih slobodno u akvarij pa ces probleme(ak ih budes imao) u hodu riješavati ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 28, 2011, 18:23:55 poslijepodne »
Puno hvala!

Tako ce i biti. Rok za udomljenje se pomaknuo, tako da, do kraja iduceg tjedna ce biti kod mene, pa kako im bude...

Vidis, ja sam mislio da je to osjetljiva vrsta, a ispadne da bi prezivjele (gotovo) svasta....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 28, 2011, 21:45:04 poslijepodne »
Opet....

Koju hranu bi mi preporucili za njih? Ima li ista posebno da im treba sto se ishrane tice?

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Srpanj 29, 2011, 14:45:02 poslijepodne »
Ma samo ti bolje budi oprezan sa skalarcima, moji su skoro kihnuli kad sam se zaigrala sa ribanjem filtera a pritom sam izorala podlogu i očito digla nitrate do neba,kaj se tiče papice jedu sve i nimalo nisu izbirljivi, moji obožavaju kuhane tikvice :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 31, 2011, 17:46:40 poslijepodne »
Hvala na odgovoru!

Moze nekakva preporuka, koji prozivodjac i naziv hrane da trazim da ne lutam previse?

E sad.... od sinoc u akvariju veselo pliva 8 corydorasa, dakle jedan dio drustva buducim skalarima je rijesen. Sto dalje? otocinclusi su u planu, svakako, isto tako recimo 8 komada. Ali, mozda, samo mozda jos nesto, pa dajte prijedloge, svaki se cijeni i pomaze....  :zagrljaj:

Tnx!

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 31, 2011, 18:44:55 poslijepodne »
Tetre ,Nutrafin, Sak ..., uzmi više vrsta hrane da ih ne hraniš stalno sa istom, što raznovrsnije to bolje. Uzmi smrznutu živu hranu a možeš im uzti i grindale, u ostalom još nije kasno za uzgoj larvi komarca na prozoru ;),dodaj kuhanog povrča povremeno - tikvice i uživaj u njima :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 31, 2011, 19:33:56 poslijepodne »
Puno hvala!

S larvama komaraca nisam bas imao srece, kao da je neka nauka uzgojiti ih, ali eto, nece pa nece.... Voda stoji neznam ni ja koliko, ali - nista. S druge strane, u sumi, kanat s vodom ih je prepuna, ali nekako mi se ne pjesaci 10-tak kilometara uzbrdo (u jednom smjeru) po hranu za ribe..... :D

Daj mi malo pojasni to "smrznuta ziva hrana"....? Malo me blijedo gledaju gdje god to trazim..... jedino sto sam pronasao a da bi otprilike odgovaralo tome su bloodwormsi, ali i oni su suseni..... to je to, ili ima nesto drugo?

Da, jos molim,cekam i nadam se preporukama za drustvo skalarima, nije vrag da ovdje nitko ne drzi te ribe, ili da ih drzi same u akvariju bez drustva?

Tnx!

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 02, 2011, 16:34:19 poslijepodne »
Znam da smrznutu hranu drže u Belugu kod Kvatrića, kaj se tiće društva  moji žive, dva odrasla primjerka,  sa platijima, neonkama, razborama, botijama, koridorasima, ocijima i ne diraju nikoga a klinci žive sa platicama, gupikama i koridorcima od kojih albinci imaju raskošnu gornju perajicu i ni oni ne gnjave nikoga  :), možda samo imam sreće a možda su sve te priće o agresivnosti malo prenapuhane ;), stavi ih zadnje u akvarij i ne mješaj s njima neke teritorijalne ribe, imaš dosta vode i mislim da tu nebi trebalo biti problema, sretno

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 02, 2011, 20:31:56 poslijepodne »
Puno hvala, jos jednom...

Dakle ovako, akvarij je dobio nove stanovnike.... 2 udovice (zasada, bit je jos koja, nisam htio odmah opteretiti akvarij s puno riba), 2 sijamska algojeda (hrpa biljaka unutra, valjda nece samo statirati u akvariju).....

Za dan-dva-tri cu otici jos po botiu (dali da uzmem jednu ili dvije?) i jos koju udovicu, i s time bih zaokruzio pricu o akvariju za skalare....

Valjda nisam stogod fulao s ovim sijamcima, s obzirom da otocinclusa nema ni za lijeka kod mene....a nikad ih nije kasno ubaciti....

Usput, testirao sam vodu, svi parametri su unutar normale, barem tako tvrdi tester....dali je sigurno, pametno, mudro, kakogod, krajem tjedna (subota, nedjelja) otici po skalare ili da jos cekam?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 04, 2011, 13:27:59 poslijepodne »
Posto je danas dan kad skalari moraju doci kod mene.....ili ce otici...tamo gdje skalari inace idu kad zavrse zivot u akvariju..... :down:

I sad finalno pitanje, stvarno mi treba pomoc hitno, od nekog iskusnog, nekakvo nagadjanje, procjena, bilo sto....

Podsjecam, akvarij je cca 170l vode (efektivno), u njemu su vec 1 ancistrus (planiram jos jednoga), 2 bottie, 6 udovica (malih) i 6 corrydorasa..... i ono finalno pitanje, dali mogu, smijem, udomiti SVA 4 skalara, ili da napravim tuzan izbor? Bojim se da im nece biti guzva, iako opet, velik (relativno) je to akvarij, ove sve ribe se drze dna i donjeg dijela akvarija, bilje je posadjeno tako da je sredina i prednji dio akvarija cijelom duzinom slobodan za plivanje.....

Pomozite, vrijeme mi lagano istice, bilo kakav savjet, prijedlog, razmisljanje, sve je dobrodoslo....!  :zagrljaj:

Offline Tomica28

• Punopravni član
  • Algae is 90% of all life in the ocean
« Odgovori #15 u: Kolovoz 04, 2011, 18:12:05 poslijepodne »
Mogu sva četiri ne brini, super će im biti :up:

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 06, 2011, 10:43:09 prijepodne »
ja u akvariju od 200 lt drzim oko 40 skalara od kojih su 10 odrasli a ostali poluodrasli,imam bioloski filter unutar akvarija sa spuzvom od poliuretana,rasprsivac za zrak i dno bez podloge. hranim ih 3 puta dnevno suhom hranom (listici i granulat),mixom od govedjeg srca i zivom hranom.dva puta tjedno mijenjam 20 l vode i perem predfiltere koji su montirani na ulaz u bioloski filter(koji ne perem nikad).ribe su zdrave i dobro jedu...spasi sve skalare!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 06, 2011, 21:04:49 poslijepodne »
napravljeno...... udomljeni su svi, zasada su ok, zivi i zdravi.... i koliko mi se cini, imaju sasvim dovoljno mjesta, nisu bas neki aktivni plivaci, osim kad se poganjaju malo, inace sasvim mirno i penzionerski plivaju.... :up:

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 06, 2011, 22:18:19 poslijepodne »
uzivaj  :), sretno

Offline zekonja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
  • moj cilj je bit dobar akvarist i uzgajat ribice
« Odgovori #19 u: Kolovoz 06, 2011, 22:51:42 poslijepodne »
pa ja sam imao slićnu situaciju samo  što je bijo manji akvarij i imao sam 3 skalara i nekoliko ćistaća i zebrica i skalarima je bilo odlićno  moji su živjeli  3 god a što se tiće bilja dabro si ga postavijo to je taman za  skalare  :up: :up: :up:
:) :P

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 07, 2011, 13:01:04 poslijepodne »
 Pa da, tako nekako sam procitao, zadnji dio gusto zasadjen, prednji dio slobodan za plivanje.....

pa sam tom logikom i posadio....zadnji cosak su valisnerie gigantee (jedna srednja i 2 male, ali rastu), drugi cosak (da sakrije cijev od powerheada i dodatni filter) je Cryptocoryne crispatula, jedna ogromna, i 2 manje, par najvecih listova pluta po povrsini, sredina (nazad)je popunjena sa saggitariom, stargrassom, HM-om, komadic limuna.  pa onda malo ispred toga su obicne crypte, zelena i smedja, jos su male ali rastu, strogi centar je echinodorus ozelot, kraj njega je.... hmm, nesto, sa ljepim okruglim zelenim listovima, kao lopoc, raste kao blesavo, jos je negdje i komad parvule i  rotale, a jedino sto je od biljaka naprijed je Nymphaea zenkeri, s 3 prekrasna velika crvena lista, i na dnu hrpom malih listica, koji izbijaju maltene na dnevnoj bazi.... ali cini mi se da ce i ona morati negdje u zadnji plan, raste kao blesava....

Uglavnom, nitko od stanovnika mi ne djeluje nesretan i nezadovoljan, znam da to nista ne znaci, ali......voda je ok, filteri rade, razmisljam jos jedino da ubacim kakav mali aerator koji bi radio preko noci, jer po danu trpam co2....iako obadva filtera mreskaju povrsinu...pa neznam, hocu li time sto dobiti, ili samo bezveze bacam novce?

Tnx!

Offline zekonja

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 07, 2011, 13:07:53 poslijepodne »
e u to ti se ne kužim morat ćeš dobit odgovor od nekog drugog

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 07, 2011, 21:31:09 poslijepodne »
Mozda ovdje netko bude mogao pomoci...

Jedan skalar je jako agresivan... ne dira ostale stanovnike akvarija, ali ove ostale proganja konstantno, bez pauze....malo se smiri kad je hranjenje, ali ostatak vremena proganja ostalu trojicu, koji god proviri van biljaka, on na njega navali.... i tako ukrug, cijeli dan.... u cemu je fora? Mislim znam kakve su to ribe, ali cini mi se da ovaj malo pretjeruje..... dali je to nekakva nervoza oko selidbe, pa ce se smiriti za koji dan, ili ga moram micati iz akvarija, bojim se za ove ostale, nemaju predaha ni minute....

Sto napraviti? Inace zivjeli su zajedno, nije da sam spario totalno strane ribe, i ovakvog ganjanja nije bilo.....?

Offline zekonja

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 09, 2011, 13:14:02 poslijepodne »
  jeli daje ostalim skalarima da jedu.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Kolovoz 09, 2011, 14:15:25 poslijepodne »
Slabo......

frajer je trenutno u kanti na hladjenju, od momenta kad sam ga izvadio iz akvarija, drugi je preuzeo njegovo mjesto, ali nema vise ganjanja i tuce, tu i tamo malo gurne i razmakne ostatak ekipe, ali nema nikakve frke, neusporedivo je to sa situacijom dok je ovaj bio u akvariju....

Mozda se dan-dva u kanti smiri (ako prezivi), probat cu ga vratiti nazad, ako se ponovi prica, ide on u udomljavanje.....