Evo ovako problem je kod jedne Guppy ženke. Tanke, sitne "iglice" vire iz anusa (već jedno tri tjedna) nemojte odmah napadati, prvi tjedan sam mislio nije ništa jer se nije stalno vidjelo, onda nisam bio ni blizu akvarija tjedan dana i eto odužilo se. Opće stanje ribice je odlično, kao i ostalih u akvariju. Probao sam uslikati ali stvarno ne uspjevam ovo je najbolje što sam uspio uloviti.
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža: 78 - 80l
- temperatura: 26-27
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - svi odlični prema Tetrinom 6u1
- vrijeme od pokretanja akvarija: 5 mj
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: 2 tjedna
- koliko često i koliko mijenjate vode: jednom tjedno ili jednom u dva tjedna ovisi promjenim 20l
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da cca 50-60% dna
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) unutarnji 600l/h
- način i periodi čišćenja filter materijala: lagano isperem s akvarijskom vodom jedno mjesečno
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) : samo spužva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? nema sluzi
- grijač: da
- pumpa za zrak: da ugašena zadnih dva dana (crkla) (filter mreška površinu dobrano)
- CO2 sustav – kakav: ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.): ffm propisana doza prema litraži
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 1 anci, 10 neonki, 3 koridorasa, 1 guppy, 2 molly, 1 švert
- starost ribica: kod mene 5 mj anci, guppy, švert i molly a 2 i pol mj neonke i koridorasi
- ima li potencijalnih „terorista“: ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja): jednom dnevno, jedan dan poste, rok trajanja dobar
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): ne, prije kojih 2,5 mj neonke i kori
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): bistra ne smrdi
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke: imam samo rogolist i malo valisnerije, raste polako jer nema hranjivu podlogu već samo šljunak
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma:Tanke, sitne "iglice" vire iz anusa, jedna do tri, baš kao iglice. Vire cca 2-4 mm i debljine 1mm max.
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...: nema
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): izgleda kao i prije 5 mj
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): normalan uključujući i nju
- kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 tjedna (dozvoljavam da je i duže)
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: ne
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? Uginuća nije bilo, samo ta guppy ima to
- stanje ostalih stanovnika: super
Nakon onih početničkih problema, od kraja Ožujka nije bilo nikakvih problema i sve funkcionira dobro čak i sad. Izgleda da joj to uopće ne smeta jer nema nikakvih promjena u ponašanju ili slično.
Evo i slika koja nije baš reprezentativna.