Srpanj 20, 2025, 22:25:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Priprema drveta bez kuhanja?  (Posjeta: 12270 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gwyneeth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Priprema drveta bez kuhanja?
« u: Srpanj 23, 2011, 17:03:01 poslijepodne »
Dakle, imam veliko granje. Dovoljno veliko da kuhanje apsolutno ne dolazi u obzir. Sada se namace u najtoplijoj vodi sto mi bojler ispusta (+60), onda ce u hladnu pa jos jednom vrucu. Izmedju ribanje i ciscenje i sl.

Potapanje mi nije problem, stavit cu kamenje dok samo ne potone, muci me pljesnivost i opcenito zdravlje riba.

Mislim da cu sa vise od 60 stupnjeva vec unistiti veliku vecinu bakterija, a vjerojatno i parazita, no kako povecati taj postotak na 100 %?

I, kako izbjeci pljesnivost? Drvo je suho nekoliko mjeseci (rezano je zimus).

Ima netko iskustva sa tim nasim vecim panjevima? Ne zanima me ono potapanje od 6 mjeseci, treba mi nesto brzo :D

U najgoru ruku za pljesnivost cu staviti ancije (pomogli su vec) ali trebalo bi ipak to biti koliko-toliko u normalnoj mjeri.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Odg: Priprema drveta bez kuhanja?
« Odgovori #1 u: Srpanj 23, 2011, 17:23:30 poslijepodne »
Bas citam  nesto o sterilizaciji... medjunarodno je dogovoreno da ako se sterilizira vodenom parom pod tlakom (nesto kao ekspres lonac) onda je vrijeme sterilizacije 20 minuta na 121°C ili 5 minuta na 134°C. Ako steriliziras suhim vrucim zrakom (nesto kao pecnica), 150-170°C, 1,5-2h. Dakle, tesko je doma to postici.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Srpanj 23, 2011, 17:37:38 poslijepodne »
Ljep pozdrav!

Nisam primjetio da ste naveli o kojem drvetu se radi, ali....

Ja sam, zezancije radi, nakon sto sam pronasao ogromni komad tresnjinog drveta, onako lijep komad s korijenom, a poprilicno suh, iz zapustenog vocnjaka, drzao par dana na ovom suncu, na krovu garaze, samo ga povremeno okretao da sve strane jednako dobiju sunca. Nakon toga, u kadu s njime, napunio kadu najtoplijom vodom koju bojler moze dati, cim se voda pocme hladiti s njim opet na sunce par sati, a kao finalni korak, stavio sam ga u kadu, i polio sa 2 ili 3 (ne sjecam se vise tocno) lonca od 10-tak litara kipuce vode (znaci na plin dok ne prokljuca).

Potonulo je bez problema, taj veliki panj je momentalno u ogromnoj kaci, u vodi, ne hvata se nista po njemu, niti pljesan, niti trune. Malo farba vodu u crveno, sto je normalno, ali u jako jako malim kolicinama, odlijem malo vode svakih 10-tak dana, kad se sjetim, to je vise proba da vidim moze li to drvo uopce u akvarij, dakle s njime nema nista zivo u vodi.

Manji komadic koji se odlomio sam tretirao na isti nacin, ubacio u mali akvarij gdje su ancistrusi i sijamac, i nista se nije desilo ni ribama, ni bilju. Mozda je kriva usporedba, ali mislim da bi preljevanje kipucom vodom sigurno povecalo taj "postotak uspjesnosti" o kojem pricate.

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Srpanj 23, 2011, 18:52:43 poslijepodne »

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #4 u: Srpanj 23, 2011, 19:39:47 poslijepodne »
ili jednostavno kupis pistolj za vruci zrak i sprzis grane....

on ide prilicno visoko s temperaturom...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Srpanj 23, 2011, 20:20:05 poslijepodne »
ili jednostavno kupis pistolj za vruci zrak i sprzis grane....

on ide prilicno visoko s temperaturom...

ovo ti  je najbolje, mozda imas nekog da ti to posudi

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Srpanj 23, 2011, 20:31:36 poslijepodne »
Ajde da preformuliram:

Nemam nikakve strojeve, nikakve parne kupelji ili pistolje na vruci zrak, nemam kotao za rakiju (iako ga ima moj tata), nemam veliki lonac a niti plin (struja je preskupa...), tako da ostaje:

- kada
- vruca voda iz bojlera
- sol
- ocat
- mozda neko drugo sredstvo?

:D

Dakle, ne trebaju mi savjeti sto da kupim nego sto se moze napraviti najbolje s onim sto vec imam  :up:

Prva grana za probu je okupana u vrucoj vodi sa octom, isprana, ohladjena i susnuta u akvarij. Bas me zanima koliko ce balaviti :D

Btw. hvala na savjetima
...Pula...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 24, 2011, 10:18:14 prijepodne »
Bogami, struja stvarno je skupa.

Ali, cak i na najobicnijem stednjaku na struju, lonac od par litara tople vode iz bojlera ce prokuhati za par minuta, tako da stvarno ne vjerujem da ces si stvoriti bas toliki trosak ukoliko par lonaca vode zakuhas. A ako nemas veliki lonac, a ti napravi to 5 puta sa malim, mislim da je kolicina vode nebitna, dok god svaki komad dobije tretman kipucom vodom, znaci ako te veseli, i ako bas nemas nista vece, obicni lonac za kuhanje od par litara sa kipucom vodom ce napraviti puno vise od same tople vode iz bojlera u bilo kojoj kolicini.

Takodjer, nisam siguran koliko je balavljenje, paucina i slicne vidljive promjene ustvari stetno za samu vodu i stanovnike iste, mislim da je veci problem ono sto neces vidjeti golim okom, odnosno nekakva bakterija i sl. koja bi eventualno bila stetna za ribu(e), ali isto tako nisam siguran koliko te to ustvari i treba zabrinjavati......

Da skratim...... osim kuhanja, izlaganja pari i slicnih "prirodnih" tehnika, stvarno neznam da ista drugo moze biti u jednakoj mjeri ucinkovito. Eventualno kakva kemija, bakterija-terminatori (domestos i sl), ali..... mislim da tek to moze napraviti vise stete nego koristi?

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #8 u: Srpanj 24, 2011, 10:38:06 prijepodne »
- kada
- vruca voda iz bojlera
- sol
- ocat
- mozda neko drugo sredstvo?

Hipermangan
Napravi otopinu i u veliku kantu ili bure za koje nije bitno da ga oboja hipermangan.
Ostavi 24h u blagoj otopini hipermangana isperi i direktno u akvarij bez problema.

Hipermangan će se uvući u sve pore i natopit drvo i sterilzirati.

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #9 u: Srpanj 24, 2011, 11:31:04 prijepodne »
ja nisam prokuhao ništa već 6-7 godina,...a složio sam podosta akvarija od tada,...

samo krkneš u hipermanagan!

kad se sjetim zajebancije sa kuhanjem drva  :dead:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #10 u: Srpanj 24, 2011, 11:54:21 prijepodne »
Čitam sve ovo pa mi sve neugodno  :-[ Dosada, sve što mi nije stalo u lonac ili pećnicu sam ispirao pod mlazom tuša, tako da sam izmijenjivao vruću i hladnu vodu. Nikada nije bilo problema niti pojave ikakve plijesni (balavljenje je bilo prisutno, uspješno riješeno od riba i ancistrusa kao glavnog...) i uvijek je lijepo tonuo bez raznih pomagala.
Aliiiii... ne preporučam nikome :D  :nerd:
FILIP (Valpovo)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Srpanj 24, 2011, 12:11:45 poslijepodne »
Bogami, struja stvarno je skupa.

Ali, cak i na najobicnijem stednjaku na struju, lonac od par litara tople vode iz bojlera ce prokuhati za par minuta, tako da stvarno ne vjerujem da ces si stvoriti bas toliki trosak ukoliko par lonaca vode zakuhas. A ako nemas veliki lonac, a ti napravi to 5 puta sa malim, mislim da je kolicina vode nebitna, dok god svaki komad dobije tretman kipucom vodom, znaci ako te veseli, i ako bas nemas nista vece, obicni lonac za kuhanje od par litara sa kipucom vodom ce napraviti puno vise od same tople vode iz bojlera u bilo kojoj kolicini.

Takodjer, nisam siguran koliko je balavljenje, paucina i slicne vidljive promjene ustvari stetno za samu vodu i stanovnike iste, mislim da je veci problem ono sto neces vidjeti golim okom, odnosno nekakva bakterija i sl. koja bi eventualno bila stetna za ribu(e), ali isto tako nisam siguran koliko te to ustvari i treba zabrinjavati......

Da skratim...... osim kuhanja, izlaganja pari i slicnih "prirodnih" tehnika, stvarno neznam da ista drugo moze biti u jednakoj mjeri ucinkovito. Eventualno kakva kemija, bakterija-terminatori (domestos i sl), ali..... mislim da tek to moze napraviti vise stete nego koristi?

Da se razumijemo, nije da nis neznam o stetnosti kojecega za ribe, ne brine me balavljenje kao opasnost za ribe vec samo kao opasnost za oci :D Sto se bakterija tice, zapravo me vise zabrinjavaju paraziti. Opet, mislim da nista nemoze skroz to rijesiti (osim sterilizacije koju je nemoguce napraviti).

Ovo zaljevanje kipucom vodom mozda i nije tako losa ideja ali iskreno nisam sigurna koliko pomogne to sto samo kratko preko granja prodje mlaz vode (ne stigne toplina bas u sredinu...), ali mozda se isplati pokusati. Imam dosta granja pa cu ga svo tretirati tako pa nek kasnije stoji ako mi nebude trebalo.

Da mi nisu iznimno vrijedne ribe u pitanju nebih se uopce brinula, do sada nikad nisam i nije bilo problema ali nebi bilo dobro da dodju bas sad :D

ja nisam prokuhao ništa već 6-7 godina,...a složio sam podosta akvarija od tada,...

samo krkneš u hipermanagan!

kad se sjetim zajebancije sa kuhanjem drva  :dead:

A sto kad nemam bacvu u koju bi to stavila? Zato sam i izbacila hipermangan iz price :( Na zalost nemaju svi dvoriste sa svim dostupnim sredstvima... Imam kadu, kao sto sam rekla, i to je to. Prije sam imala samo tus kabinu pa je i ovo napredak :D

Znaci balavosti cu se tesko rijesiti bez ancija ili slicnog? Imala sam vec jedno drvo tako i sve je bilo ok dok je u akvariju bilo neceg slicnog, kad sam sve povadila van morala sam i grane jer su bile preruzne za vidjeti sve balave... A u vodi su bile vec 4 mjeseca...
...Pula...

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #12 u: Srpanj 24, 2011, 12:21:37 poslijepodne »
nisam kuhala ništa od granja već ohohoh vremena... samo detaljno pranje i tojto...  :up: ako se i pojavi plijesan - očisti ju par puta i prestati će izlaziti... jedino nemoj ništa vezati za granje prvih par tjedana ukoliko dođe do pojave plijesni... :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Srpanj 24, 2011, 13:31:59 poslijepodne »
Ak ti se neda strugat , uzmi , posudi ili u autopraoni operi sa minivošem , skida koru kao  lud, reže jelovu dasku,

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #14 u: Srpanj 24, 2011, 13:40:47 poslijepodne »
Pan, za tebe znam da si stavljala granje, znaci pljesan ti je nestala nakon nekog vremena? Mene muci jer na mojim granama se i mjesecima nakon stavljanja u vodu stvarala, ali nadam se je bilo slucajno.

Brljator ne citas, nemogu nista kupiti ni posuditi... Imam ruke, vodu i kadu.

Znam svi vole podjeliti svoje savjete ali najlakse je imati sve pri ruci i napraviti nesto, ja sam trazila svjete od onih koji su probali: kako od nicega napraviti nesto? Lako kupiti sve sto fali. Da novca za to imam nebi ni trazila drvece po sumi nego bi kupila panj kakav mi se svidja u trgovini i rijesen problem.
...Pula...

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #15 u: Srpanj 24, 2011, 14:26:08 poslijepodne »
nisam probal, al mozda da se mokro drvo dobro umota u Al foliju i u pecnicu....

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #16 u: Srpanj 24, 2011, 15:01:40 poslijepodne »
grane od vrbe nisu ni slinile... neke su bile toliko svježe da su i korijenje pustile... :) u drugom aq imam "suhe" grane od vrbe - stajale su na suhom cca 4-5tj, oprala sam ih i stavila u aq... nisu ni slinile ni išta...

prije sam imala ogromne mangrove panjeve koje je bilo nemoguće skuhati, njih sam istuširala vrućom vodom i stavila u aq...

ako se plijesan i pojavi, par puta izvadi grane i istuširaj.. i prestati će nakon par takvih tretmana...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Srpanj 24, 2011, 15:17:04 poslijepodne »
Hvala Pan, takva sam iskustva trazila  :up:

Na zalost necu ih moci vaditi kasnije van zbog riba koje su preosjetljive na stres, ali mozda cu moci ubaciti kojeg ancija na brzi tretman dok su ribe male, dok budu kretale odrastati da bi bile opasne za ancija mislim da vise nece ni balaviti drvece.

Eto sad si me uvjerila da mozda ipak nece balaviti cijeli zivot :D  Mozda sam ja samo imala cudno granje prije... neznam ni koje je vrste bilo  :dead:

P.S. ima ko par ancija viska? :D Mjenjam za channe :D
...Pula...

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #18 u: Srpanj 24, 2011, 16:08:49 poslijepodne »
grane od vrbe nisu ni slinile... neke su bile toliko svježe da su i korijenje pustile... :) u drugom aq imam "suhe" grane od vrbe - stajale su na suhom cca 4-5tj, oprala sam ih i stavila u aq... nisu ni slinile ni išta...

prije sam imala ogromne mangrove panjeve koje je bilo nemoguće skuhati, njih sam istuširala vrućom vodom i stavila u aq...

ako se plijesan i pojavi, par puta izvadi grane i istuširaj.. i prestati će nakon par takvih tretmana...  :up:

Potpisujem :P
FILIP (Valpovo)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 24, 2011, 16:28:57 poslijepodne »
Gwyneeth> Samo sam naglas razmisljao, mislim na ono o stetnostima i slicnom. Ali ako su vrijedne ribe u pitanju, onda ti se isplati biti oprezna.

Ja sam kadu jednom iskoristio za pranje hipermanganom, 'ladno je napunio vodom, natresao hiipermangana...... neznam jel zenu vise srce stislo kad je vidjela na sto lici kada, ili kad je vidjela mene kako je ribam i pokusavam ocistiti prije nego sto ona skuzi sto sam napravio, tako da.....neznam bas o ideji da to sa hipermanganom radis u kadi.....

Ok da ne davim, mislim da nimalo neces pogrijesiti ako grane zaljevas kipucom vodom, odnosno da ces imati bolji ucinak od vode iz bojlera...... zezanciju, potroseno vrijeme i slicno ne racunam, valjda to ide uz ovaj hobi..... ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Srpanj 24, 2011, 16:34:51 poslijepodne »
Hvala Damir!

Da, zezancija se nikad ne racuna, to ide valjda uz upozorenje "Nuspojave" :D :D

Evo budem javila kako se ponasa grana koja je samo oprana dobro u octu i vrucoj vodi, a za usporedbu cu druge grane politi vrelom vodom a ostalo sve isto, pa cemo vidjeti ima li razlike  :up:
...Pula...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 24, 2011, 16:58:31 poslijepodne »
Hajde, molim te, javi rezultate.... imam i ja neke grane...sta grane, cijelo drvo u malome, s kojim neznam sto cu, kako ga kuhati i sl....

Usput, da malo "zagadim" temu....moze li drvo od ljeske ici u akvarij?  :-[

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #22 u: Srpanj 24, 2011, 17:18:59 poslijepodne »
Koliko znam moze.

Ja sam stavila hrast, ovo sto sad spremam. Za njega sam sigurna da moze a koliko znam i ljeska ide  :up:
...Pula...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Srpanj 24, 2011, 17:48:48 poslijepodne »
 :klap:  :up:

Hvala!

taman mi muski roditelj posjekao ogromnu lijesku u dvoristu, nadam se da ne smeta sto su do nekidan pticice jos pjevale na njoj, susi se vec tjedan dana, pokusat cu nesto smisliti s njom.

A tresnja? Panj tresnje, suh kao barut?  :-[

I prestajem smetati, barem u ovoj temi.  8) ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #24 u: Srpanj 24, 2011, 17:57:52 poslijepodne »
Ne smetas, nije off topic :D

Cini mi se da sam citala da moze i tresnja... ali se sjecam da tresnja ima neku vrstu smole? Nekako je ljepljiva? Nisam 100 % za nju...
...Pula...