Srpanj 18, 2025, 13:28:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Napuhana zenka Platy-a  (Posjeta: 3850 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dreamer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Napuhana zenka Platy-a
« u: Srpanj 17, 2011, 10:06:44 prijepodne »
Prije 10ak dana zenka Platy-a je izlegla male Platy-e. Uglavnom ne bi ih niti primjetio da se nije drzala samo u kutu i na povrsini vode i kad sam isao pogledati ugledao sam nekoliko malenih. Nekoliko dana nije nista jela i samo se skrivala. Nakon 3-4 dana se oporavila i pocela jesti ali se je nekako cudno mirno ponasala.

Od jucer je skroz napuhana (iako je i inace uvjek bila debela skoro duplo od muskog platy-a) i samo stoji na povrsini i ubrzano dise kao da hvata zrak a ne hranim ih toliko da se moze toliko prejesti. Drugi Platy se normalno ponasa. Mladi normalno rastu. Druge ribe normalno izgledaju.

Sto napraviti? Hvala na pomoći.

Akvarij: zajednicki akvarij sa dosta biljaka, povrsina pokrivena lećom, 35 litara, 8 mjeseci star, Voda: temp 28-29 C, miris barustine zadnjih cca mjesec dana, izmjena 20% svakih 10ak dana, ima trulog lisca tu i tamo, ukupno 6 riba (Platy, Tetre, Otocinclus) filtriranje spuzvom, protok cca 100l/h (filter 50-200 stavljen na pola) filter materijal spuzva, zadnje vrijeme protok pao primjetio sam jucer dosta sluzi na spuzvi u filteru.

« Zadnja izmjena: Srpanj 17, 2011, 10:50:53 prijepodne od Dreamer »

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
Odg: Napuhana zenka Platy-a
« Odgovori #1 u: Srpanj 17, 2011, 12:01:35 poslijepodne »
Pa sad bez obzira na stanje te platice (kod nje je svašta moguće a sad se ne bih upuštao u nagađanja  -?), ja bih par stvari u tom akvariju popravio  -?.
Mislim da bi to pomoglo svim ribicama  ;). Kako si već i sam vidio neke nedostatke tim bolje  :up:.
Prvo ukloni svu truljavinu iz akvača i počisti filter malo . Sedmično ide zamjena 25% i čak 30% vode uz dobro usisavanje .
Popravi filtraciju i protok a sa time i cirkulaciju u ak, pokušaj dobiti efekt da se površina lagano mreška .
Sa površine bih sklonio dobar dio leće , jer se po ovoj vrućini ak guši bez dovoljno kisika .
Njega dobija upravo preko površine vode  a i temperatura vode pada kako ona hlapi , ali sa ovako zagušenom i poklopljenom površinom , to nije u najboljem odnosu .
Cilj bi bio dobiti čistiju vodu ,  bez mirisa baruštine , malo bolje rashlađivanu i sa više kisika , samim time i ukupno zdravije stanje za ribice  :up:.

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #2 u: Srpanj 17, 2011, 12:22:51 poslijepodne »
Inace trebas popuniti upitnik koji se nalazi pod temom slatkovodne bolesti.

Slazem se da ti uvijeti u akvariju nisu bas dobri.

Mislim da ti bolesna zenka ima Dropsy, ako su joj i skrgice nakostrijesene onda je najvjerojatnije dropsy-trbusna vodenica --- ja bih tu ribicu odmah izvadio van i poceo lijeciti jer ako joj pukne trbuh zaraziti ce cijeli akvarij.

Inace ovako to izgleda   
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 17, 2011, 13:16:46 poslijepodne »
Evo izgleda ovako, izgleda kao da ima zatvor. Sada je pocela ipak nesto plivati ali svejedno se cudno ponasa. Za pocetak idem s 30% promjene vode i maknuti cu visak leće i biljaka.

Mmoze li netko pomoci sto dalje sada napraviti? Hvala  -?

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2011, 13:19:17 poslijepodne »
Evo jos jedna slika. Molim za savjet/pomoć sto napraviti. Hvala.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2011, 13:24:31 poslijepodne »
Ima li nakostriješene ljuske kao sa slike gore (koju je postao texlip)?

Ako nema, a sa slike to mogu procijeniti (iako nije najbolja), ja bih joj skuhao zrno graška na 10-ak minuta u običnoj vodi, oljuštio, i dao joj ga da popapa. To bi možda riješilo eventualni zatvor i moguće probleme s mjehurom.
FILIP (Valpovo)

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 17, 2011, 14:01:09 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 35 lit -   temperatura, 28,5 C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  Nepoznato -   vrijeme od pokretanja akvarija,  8 mjeseci
-   koliko često i koliko mijenjate vode 20% svakih ponekad 7 dana ponekad 14 dana -   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)  unutarnji namjesten na  100 lit/h  iako zadnjih dana opada i slabiji je protok
-   način i periodi čišćenja filter materijala  -Povremeno -   što imate od filter materijala u akvariju  -Spužva 2 komada primjetio da je smedjkaste sluzave nakupine

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  sluzi nema nekoliko malih panjeva, sljunak, ispod hranjiva podloga
-   grijač - isključen-   pumpa za zrak  ne -   CO2 sustav – kakav  ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? Sera Aquatan kod izmjene vode i Dijana Proflora zadnjih mjesec dana (gnojivo) kod izmjene vode

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  6 komada 2x Platy 3x Tetre 1x Oto Puzevi 2 velika i zadnjih mjesec dana jako puno sitnih od 1-2mm, 3-4 komada Platy mladih starih 10 dana
-   starost ribica  kupljene prije 7-8 mjeseci kao mlade
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne osim sto su tetre agresivne izmedju sebe jure se jedna terorizira drugu i tako
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   1 dnevno Sera Vipan + Tetra min baby za malene

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  da mladi prije 10 dana    promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) miris po barustini zadnjih 1 mjesec -   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - da lisce trune propada pri dnu cca 20% visine biljke od dna
SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma  platy nakon sto je izlegla mlade prije 10 dana cudna mirna jucer se napuhala
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ne osim napuhana vidi sliku, i ubrzano dise cini mi se i skrge malo upale crvenkaste, cini se kao da ima cep u blizini analnog otvora
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)  nakon sto je izlegla nije jela 3-4 dana, zatim se kao oporavila i jela, jucer danas ne, ubrzano disanje, mirna
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) platy napuhnuta izgleda da nema izmeta
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  uvjek malo deblja napuhala se jucer
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  nista vidljivo
-  stanje ostalih stanovnika -normalno na prvi pogled?

Zahvaljjujem ako netko moze savjetovati sto napraviti s napuhnutom Platy? Hvala

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #7 u: Srpanj 17, 2011, 15:45:17 poslijepodne »
1. temperaturu smanji na 25-26 ( sad su vrucine pa probaj klimom,nekavim ventilatorom.)
2.Probaj nekako izmjeriti parametre vode N02,N03 amonijak, cim ti voda smrdi mislim da su ti poviseni ti parametri.
3.Probaj nabaviti jaci filter
4.Koristi Easylife FFM pri svakoj izmjeni vode a mozes i svakih 2-3 dana dok se stanje ne popravi.

5. Najvaznije --- nemogu reci po slikama ali mislim da su ljuskice na tvom platiju nakostrijesene ---- sto znaci dropsy - vadi je van jer ces zaraziti cijeli akvarij, ako nisu probaj sa graskom.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Srpanj 18, 2011, 00:11:07 prijepodne »
Nije to dropsy, riba nije završila sa okotom do kraja...

Ostavi sve ribe 3 dana bez hrane.

Napravi promjenu vode cca 35% uz dobro usisavanje podloge i prenje filter materijala te uspi duplu dozu FFM-a.

Temperaturu spuštaj na 25C a inaće ribe hrani samo jednom na dan a jedan dan u tjednu obavezno post
Filter materijal properi u akvarijskoj vodi jednom mjesećno a svakih 7 dana mijenjaj 35% vode.

Pozdrav i sretno.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 18, 2011, 10:44:32 prijepodne »
Promjena vode napravljena akvarij posisan, visak biljaka izbacen.
Inace ljuske nisu nakostrijesene, je li moguce da ima zatvor ili da okot nije zavrsio do kraja i da je radi toga se napuhala?

Inace od jutros samo lezi na dnu, uopce se ne pomice, kako cu znati ako je uginula?  :(
Je li istina da ribica ispliva na povrsinu ako ugine?
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2011, 10:59:09 prijepodne od Dreamer »

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 18, 2011, 10:49:37 prijepodne »
Nazalost mislim da je uginula u biti nisam siguran. Lezi na dnu, peraje ne pomice, ne dise, oci otvorene ne znam kako cu znati je li ziva ili je uginula?   :(
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2011, 10:59:36 prijepodne od Dreamer »

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #11 u: Srpanj 18, 2011, 11:12:51 prijepodne »
Po svemu opisanom, uginula je. A oči ne može zatvorit sve i da hoće...

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #12 u: Srpanj 18, 2011, 12:16:45 poslijepodne »
Probaj je dirnuti nekim stapicem, prstom, ako ne reagira , onda je mrtva. To je sigurno.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #13 u: Srpanj 18, 2011, 12:21:07 poslijepodne »
Jos nesto, AKO je MRTVA, kad je izvadis van probaj je secirati, pa ces vidjeti sto ce izaci iz trbuha, ako izadju mladi onda je bila jos skotna i nije porodila do kraja, ako izadje voda iz mjehura onda je bila trbusna vodenica --- u tom slucaju bi trebalo dezinficirati akvarij ( nisam 100% siguran - Multicura od EasyLifea).

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 18, 2011, 12:22:11 poslijepodne »

Inace ima li potrebe nekako istraziti zasto je uginula?

Ako je pitanje neke bakterije treba li i kako dezinficirati akvarij da se isto ne dogodi i sa drugim ribama?

Upravo sam je pokusao dodirnuti sa stapicem ne reagira, :( izlegla je 3-4 mladih i uginula tuzno...   :'(

« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2011, 17:36:24 poslijepodne od Dreamer »

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 18, 2011, 18:07:43 poslijepodne »
Evo epilog, ribica je uginula, ostali su za sada OK.

Da li treba s necim dezinficirati akvarij ako da s cime? U akvariju je bila unatrag 1 mjesec cijanobakterija vjerojatno je i dalje je li ona moguc uzrok uginuca?

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #16 u: Srpanj 19, 2011, 07:02:33 prijepodne »
Jesi secirao uginulu zenku, kakvi su nalazi, jel bila jos trudna ili?
Cijanobakterija, da vrucina i losi uvijeti u akvariju su doveli do toga, sigurno da je cijanobakterija pomogla , no da li je jedini uzrok to neznam, mozda je pomogla da se razvije neka bolestina koja je ubila ribicu.

Procitaj clanke o cijanobateriji na portalu, ima ih dosta: ( Ja osobno bih preporucio zamracenje i UV sterilizaciju radije nego lijekove)

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 19, 2011, 12:45:05 poslijepodne »
Nisam je secirao, zaudarala je jako tako da nisam imao volje...

Izmjenjeno jos 50% vode razmisljam o eritromicinu radi cijano a usput mozda pocisti ako je uz cijano neki drugi moguci uzrocnik.

UV sterilizator nemam, pretpostavljam da je dosta skupa igracka?