Srpanj 19, 2025, 01:52:43 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi problemi  (Posjeta: 7746 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Novi problemi
« Odgovori #25 u: Srpanj 15, 2011, 11:18:29 prijepodne »
Evo čuo sam se sa kolegom penang eruption koji je potvrdio da u velikom akvariju i na ribama imaš kožne parazite a ove crte na skalaru su znak infekcije parazitom Tetrahymena evo i fotka.

Sukladno navedenom trebaš provesti liječenje  FMC (Formaldehid-malahitno zelenilo-metilensko plavilo) a to je sastav Serinog Costapura. Trebaš provesti liječenje cijelog akvarija kako piše u uputstvu te liječenje ponoviti nakon 14 dana...

Kolega penang eruption također misli da je i ova mrena na oku također od parazita a s obzirom da je on čovjek sa najviše iskustva u okvaristici u RH poštujem njegovo mišljenje pa sukladno tome započni liječenje protiv parazita a ako mrena ne nestane već se stanje pogoršava tada ribu izdvoji i liječi sa bactopurom.

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #26 u: Srpanj 15, 2011, 11:23:40 prijepodne »
Dobro. Znači nakon liječenja ponovno cikliranje...Što radim unutar ovih 14 dana između dva liječenja? Da li da dodam i ectopur uz costapur ili ne?

Hvala ti puno :up:
« Zadnja izmjena: Srpanj 15, 2011, 11:27:09 prijepodne od Narayan »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #27 u: Srpanj 15, 2011, 11:35:09 prijepodne »
Dobro. Znači nakon liječenja ponovno cikliranje...Što radim unutar ovih 14 dana između dva liječenja? Da li da dodam i ectopur uz costapur ili ne?

Hvala ti puno :up:

Da na žalost ponovno cikliranje ali to danas nije nikakav problem ako odmah nakon liječenja napraviš slijedeće:

Promjena do 80% vode u filter ubaciješ aktivni ugljen i jedan dan filtriraš sa ugljenom
drugi dan vadiš aktivni ugljen i vračaš isprane spužve i keramiku te ulijevaš duplu dozu FFM-a na litražu akvarija + žive dobre bakterije (Easy Life EasyStart)
slijedeći dan ide dupla doza vitamina

bilo bi dobro tijekom tih 14 dana vodu mijenjati svakih recimo 5 dana po 35% uz dobro usisavanje podloge.

Ectopur je uvijek dobro dodavati jer on radi puno koristi ribama a posebice jer potiće lučenje sluzi te tako olakšava da se sa ribe odbace kožni paraziti, poboljšava im disanje, osmoregulaciju i dr...

Prije početka liječenja dobro operi stakla i ukloni sve nečistoće i promijeni dio vode sa vodom u koju nemoj dodavati kemikalije za neutralizaciju klora ni FFM a tijekom liječenja neka ti bude izgašeno svijetlo tada je bolji učinak liječenja.

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Srpanj 15, 2011, 11:40:46 prijepodne »
Ok. Baš sam jučer promijenio 30% vode, ali sam pripremio vodu i za danas...ko da sam znao što me čeka -?

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Srpanj 19, 2011, 08:27:48 prijepodne »
Danas je peti dan liječenja i stanje je bitno bolje (lijek dodan 1. i 3. dan). Skalaru koji je imao jaku mrenu osjetno se povukla ali ne potpuno kao niti ostalima. Nastavit ću liječenje po uputi, znači danas i 7. dan još ukapat Costapur. Što ako se niti nakon sedmog dana mrena potpuno ne povuće? Da li da danas prije dodavanja lijeka izmjenim dio vode?

Akvarij je već peti dan u mraku (po uputi) i neke biljke počele žutit -?

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Srpanj 25, 2011, 09:28:01 prijepodne »
Ribice zdrave...VELIKO HVALA !!! :up:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #31 u: Srpanj 26, 2011, 13:16:05 poslijepodne »
 :klap: sjajno
sad pazi na njih , pogotovo na kvalitetu vode

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #32 u: Kolovoz 08, 2011, 10:48:14 prijepodne »
Drago mi je da su ribe ok, pozdravljam, sretno.

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Kolovoz 18, 2011, 12:03:29 poslijepodne »
Veselje nije dugo trajalo :'(

Vratili se s mora nakon 10 dana i zatekli močvaru. Sada ima stvarno svih vrsta algi...smeđe, zelene, crne čupave, sluzi, i dno je bilo prekriveno muljem :roll:
No, to nije jedini problem. Jedan otić nestao, jedna neonka izgubila boju...crvena boja botpuno izblijedila i ubrzano je disala, izdvojio sam je i nakon dva sata uginula. Druga neonka dobila neku izraslinu i također ubrzano disala i nije jela...eutanizirao sam je. Na trećoj neonki pojavio se čirić ispod oka.
Izmjenio sam odmah 30% vode, usisao, dodao FFM na cijelu litražu i vitamine.
Dok nas nije bilo ribe je hranio moj otac kako sam mu rekao, tako da mislim da nije razlog višak hrane. Prije odlaska isto izmijenio vodu, dodao vitamine. Temperatura vode je 28°C, ostalo kao i na početku osim smanjene populacije. Sada su samo dva otića, osam neonki i četiri skalara. Prije godišnjeg nisam htio unosit nove stanare...corydorase, a kako mi se sada čini to će opet morat pričekat. Kasnije ću stavit i slike.
Da li opet liječit ili poboljšavat kvalitetu vode češćim izmjenama?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Kolovoz 18, 2011, 12:22:28 poslijepodne »
Čuj, povišena temperatura a vjerojatno i malo obilnije hranjenje uz duži foto period od 8 sati dovodi do kvarenja kvalitete vode a onda i do pojave kojekakvih boleština.

Ja bih svakako malo češće mijenjao vodu uz detaljno usisavanje podloge, pranje filter materijala, pranje unutrašnjih površina stakala te kombinirao FFM i vitamine te spustio temperaturu na 25 do 26C i foto period namjestio tako da svjetli 4 sata pa 2 sata bez svijetla pa opet 4 sata svjetlo.

Pozdrav.

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Kolovoz 18, 2011, 17:21:33 poslijepodne »
Ovaj čirić mi sad liči na ich, a iznenada se na jednoj pojavilo i bakterijsko raspadanje peraja :(

Evo slika...

Da dodam ectopur?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #36 u: Kolovoz 19, 2011, 08:40:43 prijepodne »
Ovo na gornjoj fotki je maleni gnojni čir koji će puknuti i sve će biti ok a ja bih ovu neonkicu odvojio u karantenu i više preventivno bih ju nekoliko dana držao tamo pod terapijom Bactopura +ectopura a Ectopur možeš staviti i u veliki akvarij (oprezno ako imaš corydorase).

Nastavi sa popravljanjem kvalitete akvarijske vode a sve trulo lišće i ono koje je prekriveno algama izbaci napolje.

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Kolovoz 19, 2011, 09:44:42 prijepodne »
Misliš da odvojim ovu s raspadnutom perajom?
Promatrao sam malo i možda čak i nije slučaj raspadanja. Skalari su malo narasli i počeli tu i tamo naganjat neonke. Možda ju je neki dohvatio. Do sada nisu pokazivali nikakav interes za njih.

Hvala na odgovoru :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #38 u: Kolovoz 19, 2011, 10:20:17 prijepodne »
Ma ja bih ju stavio u karantenu više zbog toga da se malo oporavi i da započne proces zaraštanja a Bactopur više zbog toga da ne dođe do bakterijske upale.

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Kolovoz 19, 2011, 10:22:04 prijepodne »
Ok, budem. Hvala :up: