Srpanj 17, 2025, 00:02:20 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Skimmer za 300-700l ?  (Posjeta: 2137 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
Skimmer za 300-700l ?
« u: Lipanj 30, 2011, 22:21:47 poslijepodne »
Evo me je Aquamedic iznevjerio po zadnji put, i vidim da je vrijeme preci na novi skimmer.

Naime trenutni aquarij je nekih 350tak litara, ali planiram vec duze vrijeme napraviti novi od nekih 600-700l (otom-potom). Sada kada vec uzimam novi skimmer glupo mi je uzeti za ovu litrazu, nego cu uzeti odma za 600-700l, tako kada predjem na novi aquarij, da mogu ovaj skimmer iskoristiti.

E sada, inace sam pobornik poznatijih i renomiranih proizvodjaca opreme tako da mi je prvi neki izbor pao na ATI Bubble Master 200. Kakvi su vam dojmovi o ovom skimmeru? Pozitivna? Negativna?

Pod drugi izbor su mi recimo Deltec AP701, pa razni kinezi kao Reef Octopus 3000INT model i sl.

Ajd malo vi koji imate skimmere za slicne litraze bacite koji komentar ili savjet sta bi bilo zgodno uzeti za ovu situaciju.

Thx all !

Offline morino

• Punopravni član
Odg: Skimmer za 300-700l ?
« Odgovori #1 u: Srpanj 01, 2011, 18:53:02 poslijepodne »
imas novi ati cone ekipa ga hvali treba Stinu pitat mislim da ga on ima

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #2 u: Srpanj 01, 2011, 18:58:58 poslijepodne »
Slažem se ... definitivno ATI!  :up:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 01, 2011, 20:12:19 poslijepodne »
Hm nisam ima pojma za ovaj Ati PowerCone  :up:  recimo model 200. Malo citam po netu recenzije i cak usporedbe s ATI BM200 i svi su na strani Conea. Novi impeler gura jos vise zraka po partu vode u odnosu na klasicni threedwheel kod bublemastera. Zgodno isto izgleda elektronsko podesavanje pumpe i sl.

Ajd ako neko ima njega neka napise par rijeci, a i ostali ako imaju druge prijedloge  :)

Offline davor_b

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Srpanj 01, 2011, 22:35:12 poslijepodne »
definitivno ATI Power cone, jer osim što odrađuje svoj posao, Stina i ja smo morali šaputat da ga uopće čujemo da radi. ja imam ATI BM160, ali ovaj je veliki napredak.

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 11, 2011, 13:55:56 poslijepodne »
Evo da se javim sto je na kraju ispalo.

Dakle definitivno sam se odlucio za Ati PowerCone200i ( "i" varijanta). Hocu "i" varijantu iskljucivo radi DC pumpe, soft starta i mogućnošću regulacije, jer sam vec 2 puta imao probleme s pumpom skimmera. Posto nije bilo lako nabaviti bas ovaj skimmer (par ljudi je imalo staru 200 verziju) javio sam se Petru iz CMA Teama koji je odmah priskocio u pomoć i u rekordnom roku nabavio skimmer. I ovim putem zahvaljujem CMA timu na izlasku u susret, a i samom Petru na povjerenju. Sada preko vikenda skimmer je vec dosao,pa da vidimo sto ima tu :)

Skimmer je stvarno zvjer. Pored njega moj stari aquamedic izgleda ko igracka. Ima se svega 3 stvari za spojiti da skimmer bude spreman za upotrebu. Spojiti pumpu s jednim silikonskim crijevom na skimmer, spojiti zrak od pumpe do prigušnika (crijevo je napokon ljepo i debelo, tako da nemoze doci do situacije da se presavije, pa pomalo sve manje i manje zraka vuce), i collection cup staviti i to je to.

Jednu stvar upozoriti je nivo vode. Maximalan nivo vode je 22cm. Kod mene u sumpu je bilo vise, tako da sam od plexija sastavio podizadnje dna u komori gdje je sump, tako da sam dosao do tih 20-22cm koje je potrebno za rad. Nije neki problem, al eto da se zna.

Pumpa je stvaaarno tiha, i svidja mi se sto je i na pumpi i na samom skimmeru gumene nožice tako da vibracija ili zvuka skimmer/sump je 0. Regulacija ide glatko, trenutno s maximalnim otvorom skimmera nesmjem pustiti pumpu na max jer dojde do overskimminga, ali skimmer se tek starta tako da cu za koji dan znati reci kako ce biti stanje.

Za sada sam super zadovoljan s skimmerom, javim se za koji dan s ostalim dojmovima :)

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 10, 2011, 20:21:39 poslijepodne »
Evo da vam se javim nakon mjesec dana rada skimmera s informacijama i slikama koje bi mozda zanimale ostale.

Evo najprije slike koje sam odmah slikao prilikom sastavljanja i prije stavljanja u sump:

Sada vidite kako smjesno stari aquamedic izgleda u odnosu na ovo:

Od ostalih stvari nemam rijeci. Skimmer stvarno cupa i cisti. Jedna stvar me je bila malo zbunjivala u pocetku. Skimmeru je znaci max nivo vode 22cm, i meni je taman 21-22cm bilo. Pri toj visini vode pumpa se malo teze pokrece. Valjda radi nivoa vode, pritiska na pumpu i sl, al generalno zavrti se na sekund pa stane, pa tako par puta i onda se napokon starta. SPustio taj nivo vode za 4 cm na 18cm sve skupa, starta se uredno svaki put. Cisto da ako neko ima ovaj problem neka zna do cega je.

Isto tako nemojte se iznenaditi na nivo vode u skimmeru pri dodavanju RO ili dodavanju novog mora (ja uzimam svjeze nase jadransko more). Znaci kada to dodate ocekujte da ce razina u skimmeru pasti za 4-5cm. i kroz jedno sat vremena ce doci na svoju razinu. Pretpostavljam kada dodajem more u sump, da ono je samo po sebi precisto, tako da skimmer nema sto cistiti, pa padne razina. Samo nemojte ko ja jednom, nalio more, i dok sam ocistio sve pocistio oko njega i sumpa vidim nakon 10min jos uvijek razina nisko, pa idem ja to dignuti. Dignem da mi opet razina bude na vratu skimmera, nakon uru vremena overskim :) Znaci kada ga jednom namjestite, ne ga vise dirati, on ce mozda sam malo pasti pri doljevanju mora, ali najbolje ga je ostaviti na miru, i nakon uru vrimena ce se vratiti na svoju razinu.

Evo sada jedna slika upravo uzeta da vidite kako to izgleda kada cisti:

Hvala svima vama koji ste mi sugerirali da idem na ovaj model skimmera, a i CMA teamu na rekordnoj realizaciji dobavljivosti samog skimmera.

Pozz!