Srpanj 23, 2025, 00:28:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: veliki problem plizz help  (Posjeta: 2919 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mica24

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 38
veliki problem plizz help
« u: Lipanj 23, 2011, 20:28:16 poslijepodne »
imam problem u akvariju.. akvarij 100 l... ima gupika svertova i zebrice i neonke.. nebitan broj... bitno je to da se vrte u spiralu jedna po jeda i neznam sta se događa.. molim pomoc jel polako ugibaju
mica

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: veliki problem plizz help
« Odgovori #1 u: Lipanj 24, 2011, 00:10:10 prijepodne »
provjeri temperaturu vode možda se ugijala pa zbog toga ima li kakvih vidljivih promjena na ribama (pjege,uvućene peraje...)

Offline Trole

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 24, 2011, 00:41:44 prijepodne »
Jeli imas spojen kakav co2?Opisi akvari i upload sliku.Sigurno ce se naci uzrocnik.

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Lipanj 24, 2011, 09:16:51 prijepodne »
da li temperiraš vodu kod zamjene?da li voda odstoji i da li ju tretiraš nekim sredstvom za pripremu vode?

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 24, 2011, 10:47:51 prijepodne »
mjenjala sam vodu... temeratura ima je stalno na 27. ni gore ni dole  -? tekucinu za pripreme vode imam ovu  JBL BIOTOPOL  A SLIKA JE OVA...
mica

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 24, 2011, 11:32:24 prijepodne »
ovako po slici mi se čini da se radi o novoformiranom akvariju možda ga nisi dovoljno ciklirala ili ako si nešto stavljala u njega naknadno a nije dobro pripremljeno al u svakom slučaju trebaš stavit više podataka o akvariju (kakav filter imaš,svjetlo,način i količina hranjenja...) najbolje uđi u podforum slatkovodne bolesti tamo imaš upitnik koji ispuniš o podatcima akvarija i onda ćeš sigurno dobit veći broj odgovora jer ovako po slici je teško zaključit šta bi moglo bit možeš dobit krivi savjet pa će bit više štete nego koristi :up:

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Lipanj 24, 2011, 11:41:12 prijepodne »
oh hvala sad cu da ga ispunim
mica

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 24, 2011, 12:05:35 poslijepodne »
evo ovako filter mi je ATMAN AT-F302 , pumpica za zrak je ELITE 801   kvarij je u funkciji vec mjeses i pol dana... sredstvo za cikliranje vode ili pripremu je JBL Biotopol

hranim ih sa JBL nOVO BEL

promjenila sam vodu prije 2 dana 1/3 posto vode.. takodjer jupripremila sa gore navedenom tekucinom..
temperatura je 28.. sad ju spustam na 27 svaki dan po stupanj cu dole dok nebude 26 :)

ribice su  ove u akvariju  gupi zenke 5 kom
                                        muzjaci 4 kom

švert 1 zenka i jedan muzijak
                                           2 neonke 
                                           4 zebrice
                                          3 zenke moly i jedan muzijak
                                          1 Epalzeorhynchus bicolor
                                           2 sharkya
                                           2Spotted Rubbernose Pleco
                                           3 Corydoras somovi

hranim ih 2 puta na dan... ujutro u 10 i navecer u 10...

imala sam takodjer i 8 crnih udovica tj 4 crne udovice i njihovu podrvrstu nezz im ime bijele su s plavim i roza sarama.. takodjer udovice .. i njih  4 komada.. al sam uocila da mi jedu repove ostalir hibica pa su uklonjene u 2 mala akvarija

švert muski poceo je jako cudno da pliva.. unatraske pa u spiralu... on se smirio al neke su isto pocele na taj nacin da plivaju da se vrte u krug ko poludile sto je jako smijesno za vidjeti a znam da njima nije nimalo lako  :'( al stvarno neznam sta im je
mica

Offline pajo_ultras

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Lipanj 24, 2011, 12:33:34 poslijepodne »
Simptomi:

Nepravilno plivanje, plivanje ukoso

Uzročnik:

Bakterije
Ozljeda plivaćeg mjehura uslijed borbe ili parenja
Loši uvjeti vode

Liječenje:

Ovu je bolest teško izlječiti.

Potrebne su učestale promjene vode. Ribu bi bilo dobro izolirati u plitku posudu (kotilicu) gdje bi neometano mogla dolaziti do hrane. Hraniti malo i liječiti antibioticima !

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Lipanj 24, 2011, 12:42:49 poslijepodne »
pajo hvala ti na odgovoru  al meni se ucunilo da se to meni priviđa... doslovce ispada kao da sam u cirkusu pa da izvode neke tocke... kakviu antibiotici trebaju da znam..
mica

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 24, 2011, 12:54:18 poslijepodne »
slažem se sa pajom možda da pokušaš sa dodatkom prirodne hrane uzmi nekakvu mrežicu il komadić ženskog hulahopa i u nju stavi izgnjeći 2-3 komadića bjelog luka i stavi u akvarij da pusti svoj sok 2-3 sata i onda izvadi al dobro umotaj da ga ne izvade i pojedu  ima gadan miris al on je jako dobar za jačanje imuniteta i onda promijeni vodu nakon dan dva i možeš slobodno dodati povrće tipa špinat,zeleni grašak itd... samo ga malo ofuriš u vrućoj vodi i staviš u akvarij to ribe obožavaju jesti dođe im kao desert a pošto je puno vitamina pojaćava im imunitet samo nemoj pretjerat sa količinom to staviš par komadića svako par dana il jednom tjedno a ako budeš stavljala grašak obavezno skini ljuskicu ja bi pokušao sa tim prirodnim ljekovima pa ako nebude pomoći tek onda bi išao na umjetne antibiotike jer ove prirodne im i u slućaju da nije do toga neće naškodit ja to dajem redovno svojima iako su zdrave malo ih poćastim

Offline pajo_ultras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Lipanj 24, 2011, 13:05:30 poslijepodne »
nema načemu ,uvijek ako zatreba ;) ;)..probaj koristiti jbl AKTIVOL. ja to koristim kod izmjene vode i kao dodatak prehrani . dođe ti 41 kn u aqua tropicu. kod izmjene vode dobro je dodati jednu čajnu žlicu kuninjske soli na 20 litara vode. piše da coridorasi ne podnose sol ali moji nemaju problema žive i dalje. ako ti je akvarij 100 litara onda 5 kašikica rastopi u vodi koju si uzela iz akvarija i postepeno naspi u akvarij.. bijeli luk isto tako je jako dobar kako je kompa napisao .

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Lipanj 24, 2011, 13:19:07 poslijepodne »
kupiti cu to danas u toku dana... pothitno... :) hvala na savjetima
mica

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Lipanj 24, 2011, 13:28:52 poslijepodne »
i da jos jedno pitanje.. imam 5 gupika svih 5 su skotne... jedna je pri kraju... kakvu kotilicu da uzmem... i di.. pajo ti najbolje znas
mica

Offline pajo_ultras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Lipanj 24, 2011, 13:48:56 poslijepodne »
odi u aqua tropic pa pogledaj  .za kotilice naznam ali JBL aktivol ima i dođe 41 kn bio sam jutros kod njega. pogledaj ti  i u amarilisu pa si usporedi cijene

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Lipanj 27, 2011, 09:00:21 prijepodne »
Pozdrav Mico24,

Prema simptomima koje si vrlo šturo opisala radi se o prejedanju riba suhom hranom koja nabubri u probavnom traktu i vrši pritisak na zračni mjehur a onda se pojavljuju problemi sa plivanjem i održavanjem ravnoteže...

Kolege su ti dali nekoliko dobrih savjeta ali i nekoliko koji baš ne stoje tako da ti ja predlažem slijedeće:

1. pročitaj i nauči na pamet Priručnik za početnike (link je ispod moga posta)
2. Ne dodavati kuhinjsku sol u akvarij jer je ona jodirana već ako baš izričito želiš možeš dodati nejodiranu sol (Sera Ectopur) prema uputstvu za upotrebu (budi oprezna sa soli)
3. ribe hraniti jednom dnevno po malo a obavezno jedan dan u tjednu ribe trebaju biti bez hrane
4. mislim da ti je ovo preslab filter za tvoju litražu (ne znam koja je litraža a protok je 450/h)
5. vodu mijenjaj jednom tjedno cca 25 do 30% uz obavezno usisavanje podloge a jednom mjesečno operi filter materijal u akvarijskoj vodi

Za sada ovoliko ako bude kakvih nejasnoća kada pročitaš Priručnik za početnike slobodno pitaj, pozdrav.

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Lipanj 27, 2011, 11:18:16 prijepodne »
hvala na opisu... ovako imam dva filtera.. jedan u jednom kutu drugi u drugom al od drugoga neznam koja je marka,  sa soli se nezlim zezat jer nezelim da mi pokrepavaju  :'(   
mica

Offline pajo_ultras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Lipanj 27, 2011, 14:10:27 poslijepodne »

Odgovara: Zdravka Rumiha, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije par dana su mi se razboljele zlatne ribice. Na internetu sam pročitao da se u akvarij stavi nejodirana sol. To sam i učinio, ali jedan dan poslije vidio sam Corydorasa uginula. Otišao sam u pet shop i ponovno kupio Corydorasa. Pitao sam prodavačicu da li je Corydoras otporan na nejodiranu sol i rekla je da je. Stavio sam ga u akvarij i par dana poslije je uginuo. Da li je Corydoras otporan na nejodiranu sol i da li je pametno držati ga samog u akvariju? Jole

O: Sol je jedan od najraširenijih i najjeftinijih lijekova koji se koriste u liječenju u akvaristici.

Sol je prirodno sredstvo i nema utjecaja na biološku filtraciju, za razliku od drugih lijekova (antibiotici, formalin...). Učinkovita je kao dezinfekcijsko sredstvo za rane i ogrebotine riba, a djelotvorna je i kod većine parazitskih oboljenja te olakšava osmoregulaciju tjelesnih tekućina. Naime, ribe dišu pomoću osmoregulacije, tj. razmjene molekula u tekućini.

Kod liječenja se obično upotrebljava 10 - 30 g soli na litru vode (jedna jušna žlica na svakih 50 litara vode), dok se kod prevencije koristi 1 - 3 g.

Postoje različita mišljenja o upotrebi jodirane ili nejodirane soli. Pokazalo se u praksi kako u umjerenim i preporučenim količinama te prethodno otopljena u vodi jodirana sol (najčešća u ponudi) nema štetnih utjecaja na ribe i akvarijsko bilje. No, kako većini riba i bilja suvišan jod uzrokuje zdravstvene probleme, savjetuje se upotreba nejodirane soli u svrhu praktičnosti i izbjegavanja komplikacija.

Uslijed, pak, neadekvatne upotrebe soli, dolazi do poremećaja u osmoregulaciji, koji zovemo osmotički šok i često ostavlja teške posljedice već za kratko vrijeme. Do ovakvog poremećaja dolazi i kod stresa, loše kvalitete vode, parazitskog ili virusnog oboljenja i često kao popratna otežavajuća okolnost.

Sol se najčešće upotrebljava kao lijek ili dezinfekcijsko sredstvo kod ribica živorotki i zlatnih ribica, a činjenica je da su nešto više od ostalih ribica corydorasi osjetljivi na razinu soli u vodi u kojoj borave.

No, kako su ribice corydoras čistači toplovodnih akvarija, teško je reći nisu li uvjeti okoline doveli do stresa i posljedično uginuća, a ne sama upotreba soli. Također, inicijalno oboljenje zlatnih ribica (najčešće su u pitanju oboljenja bakterijske prirode) moglo je dovesti do težeg oboljenja i corydorasa pa i posljedičnog uginuća.

U svakom slučaju, dobro je držati ribice corydoras odvojene od hladnovodnih zlatnih ribica, s obzirom na njihove različite uvjete života, a osim toga ribice su koje po prirodi vole živjeti u grupi.

Također, prilikom liječenja preporuka je oformiti karantenski akvarij u koji se smještaju oboljele ribice pa se tek nakon izliječenja vraćaju u matični akvarij, a sve u svrhu sprječavanja širenja infekcije.

U akvaristici postoji velik izbor specifičnih lijekova pa se u mnogim slučajevima bolje odlučiti za takav vid liječenja po preporuci proizvođača.

Za čistača hladnovodnog akvarija preporuka je ribica misgurnus.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima Pet centra.