Srpanj 18, 2025, 17:07:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest ribica...  (Posjeta: 1989 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline puzahacker

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Mrijest ribica...
« u: Lipanj 18, 2011, 08:41:25 prijepodne »
Ja sam novi na ovom forumu, pošto mi je ovo hitno nisam se predstavljao, predpostavljam da ima mjesto na forumu određeno za to, ali vam obećavam da ću to učiniti poslije.
Naime o čemu se radi... Jednog dana, meni bilo dosadno, u podrumu znam da stoje 3 prozora skinuta sa kuće i znam da me samo smetaju i da ih trebam baciti. Odem dole, pogledam ono staklo, malo ga operem, izrežem, polijepim i napravim akvarij. Nije nešto veliki 40X23X24 cm ali meni se sviđa. Već je naručeno novo staklo i ovaj će biti 120X40X50 cm. Ovo nema veze sa mojom temom, samo sam ovako htio reć da sam apsolutni početnik i da apsolutno nemam pojma. Napravio sam ga, Sve sredio, i stavio vodu u njega i ta voda je stajala nekih 2 tjedna. Prosuo sam tu, i natočio novu, ta nova je opet stajala nekih tjedan dana, i prije u četvrtak sam prosuo vodu, natočio novu, ostavio preko noći, jučer u jutro uključio filter i sve ostalo, a jučer oko podne su došle ribiceeeee... :) Sad tu dolazi problem... Imam po mom mišljenju 3 skotne... Pitanje je što da radim sa njim, negdje sam čitao da ih treba odvojiti, ali mom prijatelju je se omrijestilo 13 ribica nigdje ih nije prebacivao i svaka je živa...

Lijep pozdrav!

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
Odg: Mrijest ribica...
« Odgovori #1 u: Lipanj 18, 2011, 10:16:42 prijepodne »
Pozdrav!
Imaš na portalu priručnik za početnike, pa ga prouči.
Koje ribice su u pitanju? Ako ih odvojiš, manje su šanse da budu pojedene. Ako imaš u akvariju dosta biljaka u koje se mogu zavući, preživit će ih dosta i bez premještanja.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline puzahacker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 18, 2011, 11:02:40 prijepodne »
Nemam baš puno biljaka ali imam dosta ukrasa neke fontane, špilja kamenje, tu bu se isto pretpostavljam mogle zavući. Ali imam 3 čistača što me malo brine, ali mislim da neće biti problema jer su jako jako mali, 2-3 cm.
Ne znam koje su ribice ubacit ću večeras par slika pa će netko tko naleti pokušat procijenit.
Hvala na brzom odgovoru.

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #3 u: Lipanj 18, 2011, 11:11:54 prijepodne »
bilo bi dobro da pročitaš priručnik,tvoj akv nije cikliran,ukrasi nisu prirodni i nema bilja za pospješivanje kvalitete vode i ubrzanje cikliranja.a kad je već tako a sigurno su kakve živorotke u pitanju uzmi bocu jane il nešto slično,prepolovi je donji dio ostavi na probij rupice manje i dosta ih,to zakači u akvariju i u to ubaci te tri ženke.kad dođu mladi odrasle izbaci...neznam oće malci preživit u totalno necikliranom akv...sretno!
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline puzahacker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 18, 2011, 11:24:19 prijepodne »
Pokušat ću... Hvalala na savjetu, čitao sam to cikliranje al nešto mi jako komplicirano bilo pa sam odustao  :D
A što vi mislite, kada bi se mogle omrijestiti (ako se to tako zove?   -? )
Znači meni je prodavaš rekao da sve dok imaju onako malo zadebljan trbuh, i na kraju nešto crno do tad su "pune" Je l' to istina?

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 18, 2011, 12:49:30 poslijepodne »
Cikliranje nije ništa komplicirano. U biti akvarij radi kao da su ribice u njemu, ali nema ribica. Sva oprema uključena: svjetlo 10-12 sati dnevno, grijač (ako je potreban), filter... Možeš na početku ubaciti malo hrane na početku i to je to, zaboraviš na njega.
Čekamo slike.
A budući da su početnički problemi već puuuno puta opisani na forumu, tražilica puno pomaže.  :up:
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #6 u: Lipanj 18, 2011, 17:02:54 poslijepodne »
Ovo nije tema za mrijest,nego za Novi u slatkovodnoj,tako da ju treba premjestiti
I nije uopce spomenuto o kojim se ribicama radi

Offline puzahacker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 18, 2011, 20:36:57 poslijepodne »
Malo sam pogriješio u naslovu, jer... Mrijest je kad se ribe prebace u drugi akvarij pa dođe do oplodnje, ispravite me ako griješim. Ja imam već 3 ženke oplođene. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. U ponedjeljak ću uzeti i napraviti još jedan akvarij samo za te 3 ženke.
Što se cikliranja tiče, sada sam čitao i vidim sad mi je jasno. Ja sam čitao negdje na nekom forumu nemam pojma gdje, da tu idu neke bakterije pa sam zato napisao da mi je komplicirano. ALi sada kad sam pročitao jasno mi je sve. To ću uraditi sa ovim novim za koji sam naručio staklo...
Nisam napisao imena ribica jer ni ja ne znam, potražit ću malo po forumu pokušat prepoznat da vidim koje su.
Slike ću se truditi da ubacim, moram popraviti punjač za fotić, slikao sam mobom bratovim ali ne valja slika... Uglavnom, nadamo se da ću sutra popraviti taj punjač i ubaciti par slika ;) :)

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 18, 2011, 21:39:37 poslijepodne »
Cikliranje se radi da se namnože bakterije, a možeš u akvarij ubaciti gotove bakterije koje se mogu kupiti u zoo shopovima, a kao trebale bi ubrzati cikliranje (po meni nepotrebno).

Offline puzahacker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Lipanj 18, 2011, 21:52:15 poslijepodne »
Ma nije mi problem sačekat tih 2 mjeseca dok se to sredi, ja imam vremena... I ovaj mali mi je jako zanimljiv :) A te male ribice ili kako se već zovu, kako njih hraniti ako ih odvojim?

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #10 u: Lipanj 20, 2011, 09:20:19 prijepodne »
Savjet za ubuduće,prvo se raspitaj i nađi na netu koje ribice želiš i nauči nešto o njima,pa onda tek kupuj ribice,a ne ovako da ti je teško saznati opće išta o njima kad ne znaš ni vrstu.Bit će ti puno lakše složiti novi akvarij kad sve dobro proučiš!

A pošto ti je prodavač rekao da su skotne dok su deblje i dok je crni trbuh najvjerojatnije su to guppyi-ako su srebrne(sive) i srebrno-šarene.
I to su živorotke-one rađaju žive mlade i to se onda zove okot,a ne mrijest.
Mrijest je kod ikrašica,koje izbacuju ikru (jajašca),pa se oplođena ikra izliježe u akvariju.

I da, dobro je rekao da ak' je crni trbuh da su skotne-to se vidi hrpa malaca u trbuhu,i znači da će se skoro okotiti,nakon nekog vremena ćeš naučiti pratiti i skužiti kad će se okotiti.

A malim ribicama skroz razmrvi hranu s kojom hraniš velike.
Idealni bi bili mikrocrvi, pa prouči malo i to ako te zanima...
ni da ni ne