Srpanj 23, 2025, 21:18:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Eksperti i (ne)odrzavanje akvarija  (Posjeta: 1224 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Eksperti i (ne)odrzavanje akvarija
« u: Lipanj 10, 2011, 23:25:27 poslijepodne »
Danas sam na jednom forumu (potpuno druge tematike) vezano uz jedno pitanje o smjestaju akvarija upao u fajt s nekoliko dezurnih retarda  :)

OK, na znalce koji teoretiziraju o ugradbenim biljnim akvarijima sirokim 20 cm (da bi se uklopili u zid) i s indirektnom LED rasvjetom vise ne trazam ali me jako iznenadilo sto se sakupilo nekolicina njih koji se natjecu tko rijetko ili nikad ne mijenja vodu pa se intervali krecu od jedne pa do pet godina bez izmjene  ;)  Znam da medu nama zive spodobe kojima je normalno drzati psa cijeli zivot na lancu od 15 cm i tu i tamo mu baciti cjepanicu kad ogladni ali nisam ocekivao da takvi postoje i u akvaristici.

Da li je netko imao prilike vidjeti takve akvarije gdje se voda mijenja svakih par godina i tosamo kad se sve iskuhava (prema znalcima) ?  :)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Eksperti i (ne)odrzavanje akvarija
« Odgovori #1 u: Lipanj 10, 2011, 23:30:53 poslijepodne »
di si ti to završio?
čovječe...

to su spike od prije kojih 20 godina...načuo sam nešto tog tipa kad sam počinjao :D

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 10, 2011, 23:32:46 poslijepodne »
Da,češće nego rjeđe! Ne bi vjerovao ali ljudi imaju "zaboravljene"tankove kojima je voda promijenjena nikad,hrane se ribe kad se netko sjeti ili kad muha upadne,....a ogledaš unutra nešto živi! Ne tako dugo ovdje je bila tema o skalaru u teglici od krastavaca,koji je živio poprilično u tim uvjetima-pa ti vidi

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #3 u: Lipanj 10, 2011, 23:36:08 poslijepodne »
di si ti to završio?
čovječe...
to su spike od prije kojih 20 godina...načuo sam nešto tog tipa kad sam počinjao :D

Fasciniralo me kako su oni uvjereni u ispravnost svojih teorije  i jos konsenzusom mene proglasili (standardno) za seronju koji nema pojma   :D

Nego mene vise muci sto postoji sansa da doista postoje takvi akvariji koji funkcioniraju, a jako bih volio saznati kako to doista izgleda i koji oblici zivota tamo egzistiraju  :)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #4 u: Lipanj 11, 2011, 00:42:48 prijepodne »
Ma oni su usavrsili akvaristiku,i dobili samoodrzive sisteme
Znaci padne musica,riba ju pojede,pokaka i nagnoji biljke,koje tada proizvode kisik za ribice,vidis da je jednostavno
Znaci nema hranjenja i odma sa tim necistoce od previse kakanja,a tako ni algi jer nema puno gnojenja,vrlo jednostavno
Izmjena vode ne dolazi u obzir jer je sve savrseno,pa vjerojatno voda niti ne isparava,a ako i ispari ribe se toliko uspiju uznojiti tako da je razina uvijek ista
Savrseno,jos ako se ribice razmnozavaju sistem je potpun  ;)

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #5 u: Lipanj 11, 2011, 07:51:38 prijepodne »
mozda imaju konstantan protok  vode  tako sam ja i moj prijatelj  imali sistem di je konstantno ulazila pipovača  naravno bio je tu i odvod  tako da potreba za izmjenom vode uopće nije bila bitna a  vodu  a sve je bilo prikljućeno preko starog bojlera od 50  l koji je zagrijavo vodu na neki 25°  sistem je funkcioniso po prilićno dugo dok se prijatelj nije preselio u drugi stan
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #6 u: Lipanj 11, 2011, 08:18:51 prijepodne »
@AndrejX- jedna sam od tih pacijenata koji preferiraju akvarije s minimalnim održavanjem i minimalnim izmjenama vode, ALI čak i u NPT-u se popravlja kemizam vode malim izmjenama, nadolijevanjem ili konkretnijim izmjenama vode od 30ak % bar svaka 3-4 mj. (bilje ipak papa mikroelemente iz tretirane pipovače, a i nije zemlja trajna i apsolutno savršena podloga, kao ni riblja kakica savršeno gnojivo). Izmjene bi mi bile i rjeđe da je zagrebačka voda malo kvalitetnija... Primjer takočega imaš u mom avataru. Funkcionira i bez filtera oko 2 tjedna, ima samo 10 L i nekoliko koza, puževa i minijaturnih ribica. Tjedno mi ispari po 1.5 cm vode i MORAM nadoliti što je isparilo a konstantnim nadolijevanjem samo dižem tvrdoću pa MORAM promijeniti vodu 1 x mjesečno jer ako bilje nije zdravo ni ribe neće biti sretne. Ako ne promijenim, podsjeti me dosadna GDA koja se pojavi na staklu (višak Ca, kronični manjak Mg, ali što je tu je.. ne bum gnojila).

Ne znam točno na koju si temu i na kojem forumu naletio, al' baš bi me zanimali glavni argumenti ovih lijenčina za toliko nemijenjanje vode, izgladnjivanje riba i slične debilane.

One sirote skalare u tegli neću ni komentirati opet...

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2011, 09:28:01 prijepodne »
Bit će godina dana bez izmjene vode u ovom trigonu  :-[  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21021.30

bilje Ok raste, a alge hm neznam što su to alge u ovom akvariju

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2011, 10:00:46 prijepodne »
Bit će godina dana bez izmjene vode u ovom trigonu  :-[  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21021.30

bilje Ok raste, a alge hm neznam što su to alge u ovom akvariju

Super ti je akvač.  :up:
 Nasmijala me ova tvoja bacopa koja raste k'o tepih. :D To mi HM radi a baš je dosadan k'o uš kad mi se zapetlja u glossu.  :roll: Da mi je bar tvoja brođanska voda da i ja rjeđe radim izmjene. Šmrc... Jedina alga koju imam je GDA, ista metoda, a parametri vjerujem potpuno drugačiji zbog drugačije flore, faune, podloge i vode.

edit: sad sam skužila da imaš kriptu u akvariju (za nju baš nemam mjesta) - ona je fantastična za smanjenje tvrdoće vode u dugom vremenskom razdoblju! :up:

Živjela gđa Walstad!
« Zadnja izmjena: Lipanj 11, 2011, 10:06:39 prijepodne od Iris »

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #9 u: Lipanj 11, 2011, 10:13:47 prijepodne »
da,prije vise od 15 godina nisam ni ja mjenjao vodu nego dva put godisnje. :D i doljevao ono sto je ishlapilo.
U to vrijeme,a i ranije,to je bila sasvim normalno,kao sto je danas normalno mjenjat pola vode svaki tjedan. :)
A protok? Danas imam cirkulacijsku pumpu 1500l/h i filter od 500 na 100tinjak litara,a kad sam pocinjao kao balavac imao sam stari ruski zracni filter lol.Moj sin ce se smijat nekim stvarima kako je to tata radio u svoje vrijeme kao sto je meni danas smijesno kad se sjetim akvarija od pokojnog strica od starog :D ..cudo tehnologije u njegovo vrijeme. Hehehe.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #10 u: Lipanj 11, 2011, 10:49:22 prijepodne »
Danas sam na jednom forumu (potpuno druge tematike) vezano uz jedno pitanje o smjestaju akvarija upao u fajt s nekoliko dezurnih retarda  :)

vidjeh  :D :D

doduse, lik ima nick "helex" pa nam to vjerojatno dovoljno govori  :rolleyes:

al da uvijek "znalci" imaju nastup "ja sam u pravu" to mi nikako ne ide u glavu... bez imalo dozvole za drugo misljenje, ima moje i krivo  :D :D :klap:

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 11, 2011, 10:51:07 prijepodne »
Tko je prije 15 god mijenjao vodu,mislili smo da je derpe! Kao,što starija voda u aq,to bolje1 a sad,što Faber kaže imam Đerdap u aq!
Priklanjam se Veci kad kaže da treba što manje prčkat,jbg,moj je 3mj star-MORAM,jače je od mene :D :D

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #12 u: Lipanj 11, 2011, 10:58:26 prijepodne »
hahahaha!pa da! :D :up:
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #13 u: Lipanj 11, 2011, 11:00:43 prijepodne »
Andrej, rijesi to jednostavno... stavi ti sliku svojeg akvarija i nek on stavi sliku svojeg akvarija pa ce odmah vidjeti tko je veci strucnjak! :) Ako uopce imas vise zivaca zamarati se s takvim likovima! :D
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...