Srpanj 19, 2025, 16:55:11 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Diskusu izbacilo nešto po tijelu  (Posjeta: 2184 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline brzi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
Diskusu izbacilo nešto po tijelu
« u: Lipanj 10, 2011, 01:09:52 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  240 l
-   temperatura, do sada 27 C° ovih dana zbog vrućine varira od 29-31 C°
-   parametri vode: pH-7, NO2-0, NO3-50, GH i KH-3  
-   vrijeme od pokretanja akvarija 1,5 god.
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    
-   koliko često i koliko mijenjate vode   30 l tjedno
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija  da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)  unutarnji  juwel 600 l/h, atman  600 l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala  tjedno properem gornju spužvu i promijenim vatu
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spužve i vata

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  na panju nema sluzi  
-   grijač  200W
-   pumpa za zrak  da
-   CO2 sustav – kakav nutrafin boca  
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) tetrin aquasafe za pripremu vode

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  5 diskusa, 10-15 tetri (prugasta,žuta), 2 corya, 1 ajmoner , 1 boti, 1 ancitrus.
-   starost ribica    1.5 god
-   ima li potencijalnih „terorista“ ne  
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 3 puta dnevno + dan pauza Tetra (listići, granule, fresh delicija), sera granule, natrafin max granule  

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   nema
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) bez promjene
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke  bez promjena

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma  nema nekih posebnih
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...  promjene su vidljive na koži jednog diskusa kao bijeli sitni prištići
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sve normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamućeno-bijeli ili...) što sam do sada primijetio sve je ok kod ostalih riba na žalost danas nisam vidio izmet problematičnog diskusa
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  u srijedu
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  bez liječenja  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? Jedna bolesna,  danas je uginula jedna tetra ali to pripisujem povišenju temperature vode
-  stanje ostalih stanovnika  bo

« Zadnja izmjena: Lipanj 10, 2011, 01:13:19 prijepodne od brzi »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Diskusu izbacilo nešto po tijelu
« Odgovori #1 u: Lipanj 10, 2011, 11:49:16 prijepodne »
Pozdrav brzi.

čuj ne možemo ti konkretno reći o čemu se radi dok ne vidimo fotke pa se potrudi da ih staviš.

Nikako ne smiješ dozvoliti da ti temperatura varira od 27 do 31 stupanj tijekom dana zbog toga može biti velikih problema sa zdravljem riba.

Previše hraniš ribe, dovoljno je jednom dnevno.

Daj molim te ispuni i ostale podatke u svom profilu poput datuma rođenja, mjesta u kojam živiš i sli a radi lakše komunikacije.

Pozdrav.

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 10, 2011, 12:55:57 poslijepodne »
Fotke svakako idu popodne kad završim sa poslom kao i uređenje profila.
Na temperaturu ne mogu baš pretjerano utjecat zbog vanjske temperature zraka, a ovo je sada trenutno razdoblje kad je jedan dan sunce drugi dan kiša.
Međutim kad mi temperatura se podigne preko 30 stupnjeva palim ventilatore zbog teri jer ne podnose visoke temperature ( ubrzano disanje, slabo kretanje i loše jedu). Inače sami grijač podešen je na 27 stupnjeva.

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Lipanj 10, 2011, 16:39:39 poslijepodne »
Evo na moju radost povuklo se više od 70%  toga čuda sa tijela diskusa.
Još se vidi nešto malo pa evo slika dok se još da snimiti.
Interesira me što bi to bilo i iz kojeg se razloga pojavilo?

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Lipanj 10, 2011, 18:50:03 poslijepodne »
nisam siguran što bi to moglo biti, ali siguran sam da su promjene temperature svakako dobar dio problema.
ako smijem primjetiti imaš dosta slabu filtraciju mislim na onu biološku, a na prvoj slici vidim da jednom diskusu propadaju peraje što je i dokaz za lošu kvalitetu vode uzrokovanu slabom biološkom filtracijom.
kolega Plavi će ti sigurno moć dat detaljnije upute kao i indentifikaciju bolesti koje imaš
ja ti jedino mogu savjetovat da uz sve ovo što radiš,pokušaš vodu nakon izmjena obogatit i vitaminima za ribe.
ako su filteri dovoljnog kapaciteta izbacio bi vatu van i umjesto nje stavio spužvu sa sitnim porama ili neke biomedije poput symbionta od easylife-a, tu bi i ugljen pomogao ali obzirom da imaš bilja,a vidim da i co2 dodaješ onda ga nije preporučljivo koristiti.
u svakom slučaju jako su osjetljivi na temperaturu i kvalitetu vode,zbog toga se stalno raznovrsnom prehranom i vitaminima bilda imunitet diskusa

sretno  :up:

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Lipanj 10, 2011, 23:15:49 poslijepodne »
Slažem se da bi dio uzroka mogao biti u temperaturi.
Što se tiče filtracije mogu probat poboljšat biološku filtraciju ako bi to išta pomoglo.
Inače jednom mjesečno stavljam na 7 dana ugljen. Na glavnom filteru vata je samo na vrhu spužve više da zadrži krupnu nečistoću radi lakšeg održavanja filtera.
Vitamine naravno stavljam jednom na tjedan od sere fishtamin. Sada razmišljam da napravim svježe povrće i vitamine direktno ukapam u hranu i na taj način pokušam podići imunitet.
Taj diskus sa prve slike što mu peraja propada je jedini u takvom stanju, on i ovaj bolesni su jedini muški diskusi tako da ga ovaj bolesni u vrijeme mrijesta mlati i neda mu mira.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 11, 2011, 10:31:21 prijepodne »
problem vate je taj da je pregusta i jako se brzo začepi, time smanji protok filteru.
čim čačkaš po akvariju i digneš smeće sa poda, vata to navuče na sebe i začepi se, fina akvarijska spužva bi odradila istu funkciju samo što se nebi toliko brzo začepila,recimo to ovak, vlakna na spužvi su ipak krutija i drže formu "saća",a vlakna na vati su mekana i kad se vata namoći uglavnom se slijepi i sabije.
testerima za amonijak i nitrat bi mogao možda dobit uvid u kvalitetu filtracije i time vidjeti dali je dovoljna,budući da koristis i ugljen to ipak pomaže,ali možda ne dovoljno.
meni te točkice na diskusu izgledaju poput icha,a povukle su se kada si digao temperaturu,jel na višoj temperaturi one ubrzano žive i kad im završi ciklus otpadaju sa ribe i drže se dna dok im temperatura ne padne i postane povoljna da se ponovo aktiviraju.
tu sam sad možda u krivu oko indentifikacije,stoga prićekaj nekoga ko će bit 100% siguran,kolega plavi odgovara uglavnom radnim danima,dakle tek ponedjeljak , ali ima ih još koji mogu pomoći i možda budu brži  ;)

ako radiš sviježe povrće u to umiksaj i malo češnjaka, češnjak je izvrstan antiseptik, isto tako možeš dodati jedan zgnječeni režanj na 50L vode direkt u tank, ali ga obavezno izvadi drugi dan da ne poćne trunuti i ne zagadi vodu, jedino što bi te moglo smetati je to što se zna jako osjetiti miris češnjaka u prostoriji di je akvarij  :D

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 12, 2011, 23:53:35 poslijepodne »
Vata je u tankom sloju pa ne bi trebala stvarati problem valjda.
A što se tiče točkica, one se nisu skroz povukle nego su prisutne samo u puno manjem broju nego je bilo prije par dana.
Te točkice koje su ostale i to uglavnom po leđnim perajama i nešto malo po tijelu strše kao neki crvići. Diskus ima skroz normalno ponašanje.
Moram napomenut da je temperatura u akvariju do ovih ljetnih dana bila 27 stupnjeva i nije bilo problema sa bolešću, tek sada kad je temperatura skočila a bude i do 31 stupanj pojavili se problemi.

Naručio sam svježe domače povrće pa im napravim sa češnjakom, ne znam koliko je pametno stavljat ga direkt u vodu jer sam čitao da utječe na kemiju vode, a mislim da bi i na moju suprugu ako bi se osjetio taj miris po dnevnom boravku  :D
U svakom slučaju riba je na prvom mjestu.

Offline dossier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #8 u: Lipanj 13, 2011, 01:02:59 prijepodne »
27 stupnjeva je preniska tmpt!! filtracija ti nije nikakva! mehanicki ajde ali bioloske kolko vidim skoro pa da ni nemas...i na to sve 30l izmjene vode jednom tjedno!? na tu litrazu...ja imam slicnu litrazu,3 filtera sa vrlo jakom bioloskom filtracijom i mjenjam tjedno 70 l vode!
mozes ti lijecit posljedice bolesti ali dok ne popravis uzrok ribe ti nece bit zdrave...pojacaj filtraciju i mijenjaj vise vode za pocetak!

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Lipanj 13, 2011, 09:09:18 prijepodne »
Ribe se nisu bunile do sada na tu temperaturu i vrlo zadovoljno su plivale. Ne kažem da im veća temperatura ne bi godila, ali u tom slučaju tetre nisu zadovoljne pa je stavljena najniža granica temperature koju podnose diskusi.
A za filtraciju znam da bi valjalo poboljšat i u planu mi je uzet jedan vanjski filter čim se domognem koje kune.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #10 u: Lipanj 13, 2011, 09:34:23 prijepodne »
STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  5 diskusa, 10-15 tetri (prugasta,žuta), 2 corya, 1 ajmoner , 1 boti, 1 ancitrus.
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 3 puta dnevno + dan pauza Tetra (listići, granule, fresh delicija), sera granule, natrafin max granule  
tu su 2 problema:ajmoner s diskusima,tesko da moze,a druga stvar,prehrana ti je vise za tetre i ostale nego za diskuse!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Lipanj 13, 2011, 09:40:55 prijepodne »
27 stupnjeva je preniska tmpt!! filtracija ti nije nikakva! mehanicki ajde ali bioloske kolko vidim skoro pa da ni nemas...i na to sve 30l izmjene vode jednom tjedno!? na tu litrazu...ja imam slicnu litrazu,3 filtera sa vrlo jakom bioloskom filtracijom i mjenjam tjedno 70 l vode!
mozes ti lijecit posljedice bolesti ali dok ne popravis uzrok ribe ti nece bit zdrave...pojacaj filtraciju i mijenjaj vise vode za pocetak!

Evo ja potpisujem sve što je rekao kolega.

Na fotografijama se baš ne vidi najbolje o čemu se zapravo radi a ona bijela točkica na repu me podsjeća na Ich a ako je takvih bijelih točkica bilo po tijelu a kasnije su nestale (otpale) tada je moguće da se radi o Ich-u jer su tada popucale ciste i larve plivaju u akvariju... Potrebne su oštrije fotke...

Radi tjedne promjene vode cca 25 do 30%
Iz filtera izbaci aktivni ugljen i zamijeni ga vatom a može kako je i kolega rekao Symbiont-om ali definitivno ti treba jači i veći filter te bolja biološka filtracija.

Na repu diskusa je početak bakterijskog raspadanja peraja pa bi predložio da napraviš promjenu vode i uliješ duplu dozu Easy Life FFM-a koji počni koristiti redovno jer je jako dobra stvar.

Što se tiće problema tetri one se lako priviknu temperaturi za diskuse pa ribe drži na konstantnoj temperaturi od 28.5 minimalno a još bolje na 29C.

Isto što kolega dossier kaže za hranu slažem se.

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Lipanj 13, 2011, 11:56:27 prijepodne »
STANOVNICI:
tu su 2 problema:ajmoner s diskusima,tesko da moze,a druga stvar,prehrana ti je vise za tetre i ostale nego za diskuse!
Ne vidim zašto bi bio neki problem s ajmonerom, bar kod mene ga nema. Hrana koja se nudi po našim prodavaonicama nije baš nešto širokog asortimana pogotovo kad su diskusi u pitanju tako da kupim što mi se nudi.

Evo ja potpisujem sve što je rekao kolega.

Na fotografijama se baš ne vidi najbolje o čemu se zapravo radi a ona bijela točkica na repu me podsjeća na Ich a ako je takvih bijelih točkica bilo po tijelu a kasnije su nestale (otpale) tada je moguće da se radi o Ich-u jer su tada popucale ciste i larve plivaju u akvariju... Potrebne su oštrije fotke...

Radi tjedne promjene vode cca 25 do 30%
Iz filtera izbaci aktivni ugljen i zamijeni ga vatom a može kako je i kolega rekao Symbiont-om ali definitivno ti treba jači i veći filter te bolja biološka filtracija.

Na repu diskusa je početak bakterijskog raspadanja peraja pa bi predložio da napraviš promjenu vode i uliješ duplu dozu Easy Life FFM-a koji počni koristiti redovno jer je jako dobra stvar.

Što se tiće problema tetri one se lako priviknu temperaturi za diskuse pa ribe drži na konstantnoj temperaturi od 28.5 minimalno a još bolje na 29C.

Isto što kolega dossier kaže za hranu slažem se.
Slažem se sa većinom vaših savjeta i hvala vam na tome. Ja sam jednostavno nastavio sa uvjetima koji su bili kod prijašnjeg vlasnika, i nisam želio puno petljat dok je to funkcioniralo.
Uglavnom poraditi ću na nekim problemima koje ste mi naveli.
Slike ću probat poboljšat pa stavim večeras.

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Lipanj 13, 2011, 21:14:23 poslijepodne »
Evo na ovim slikama se jasnije vidi.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #14 u: Lipanj 13, 2011, 21:30:01 poslijepodne »
STANOVNICI:

Evo ovako da pojasnim,suhe granule,listici i fresh delicija nisu dvoljni tj daleko su od onoga sto treba da diskusi izrastu u ono u sto bi trebali izrasti,drugo ajmoner je riba iz sasvim drugog biotopa,a i kad osjeti na diskusima sluz,pocet ce ih "Cistiti"ostetit ce sluz na diskusu i tada su moguce infekcije,bas kao na slikama,ajmoneri su agresivni,ali eto necu pametovat vrijeme ce pokazati :up:
27C je ok temperatura ako ne varira vec preko 5 g drzim diskuse na toj temperaturi,ali je konstantna i preko ljeta i preko zime,za to se brine jager grijac od 250w,nikad nikakvih problema nisam imao.
Ipak smatram da bi vise trebao brinuti za diskuse nego za tetre :up:
« Zadnja izmjena: Lipanj 14, 2011, 08:49:00 prijepodne od mbogdan »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Lipanj 14, 2011, 09:33:48 prijepodne »
Vidi, ako pogledam onu točkicu kod repa na prvim fotkama onda bih rekao da me podsjeća na infekciju Ich-a a postavit ću ti fotku pa usporedi te točkice.

Na ovim najnovijim fotkama bih rekao da se radi o početnom stadiju infekcije kožnim parazitima Glossatella ili Cryptobia (najviše mislim da je ova), također ti postavljam fotke pa usporedi.

Ja za sada ne bih išao na liječenje već bih radio promjene vode svaka 3 dana po cca 25% uz usisavanje podloge u trajanju od 9 dana a onda bih se vratio na jednotjednu promjenu cca 30% vode.
Nakon svake promjene vode ulio bih duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija te 1 čajna žlica soli (nejodirana sol Sera Ectopur) na cca 80l vode i nakon svake promjene tijekom ovih 9 dana dodati onoliko soli koliko smo promijenili vode. Tijekom ovih 9 dana svaki slijedeći dan nakon promjene vode ulij duplu dozu vitamina na hranu ili u vodu.

Uz navedeno moraš riješiti filtraciju sa filterom većeg volumena a ribama počni davati gliste, krvave crve, artemiju, grindal crve a sve u kombinaciji sa zelenom hranom: kuhani špinat, blitva, kelj, tikvice i dr. Sretno i javljaj kako su ribe.
« Zadnja izmjena: Lipanj 15, 2011, 10:19:31 prijepodne od 985plavi »

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Lipanj 20, 2011, 14:18:57 poslijepodne »
Evo prošlo je 13 dana od kada su uočeni prvi simptomi na diskusu. Infekcijska koja je nastala na koži povukla se skroz na moju radost. Vršio sam izmjenu vode svaka tri dana po 40L uz usisavanje podloge i ubacivao fishtamin. Naravno da ne izostavim jedan bitan detalj a to je filtracija.
Do pojave bolesti filter atman je radio povremeno samo da pripomogne malo glavnom filteru i tu je bila moja greška što ga nisam koristio kao i ovih zadnjih 13 dana. Sada sa sigurnošću mogu potvrdit da je jedan od uzroka loša kvaliteta vode zbog slabe filtracije.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli svojim prijedlozima i sugestijama jer svakako mislim primijeniti neke od njih.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 20, 2011, 14:39:15 poslijepodne »
Odlična vijest!

Sad barem znaš u čemu je problem pa ga lako možeš riješiti
Bitno je da nemaš previše strujanja vode u akvariju, diskusima to jako smeta i to bi ti također moglo izazvati probleme.
potreban ti je filter velikog kapaciteta da u njega stane puno biološkog filter materijala, to su obično filteri i jakog protoka ali se u većini slučajeva to da smanjiti ili na filteru ili tako da na izlaz staviš neki ventil koji na pola zatvoriš.

stvar može funkcionirati i češćim izmjenama vode, ili velikom biljnom masom,ali to sa druge strane iziskuje puno čeprkanja po akvariju što diskusima opet ne paše  -?

ja sam pribavio jači filter, ali osim toga stavio sam jednu cijev sa ventilom fiksno u akvarij i visi slobodnim padom dolje u ormariću, svaka dva tri dana odvrnem istočim 20-30 litara vode i kroz istu cijev vratim friške vode, ribe ni ne primjete jel ni poklopac ne podižem, doduše ja to radim jel je akvarij i oprema u njemu relativno nova pa je to just in case, ali sviđa mi se princip  ;)

sretno!

Offline brzi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Lipanj 20, 2011, 15:31:39 poslijepodne »
Sada sam siguran 100% da je uzrok filtracija. Vjerujem da ću i sa boljom filtracijom riješiti i problem kod onog drugog diskusa što si zamijetio propadanje peraja. Malo sam posta sumljičav da nije tu problem samo što ga drugi dominantniji diskus napada već da je tu i uzrok loše kvalitete vode.
Ne znam dali je mjesto da pitam za preporuku filtera koji uzeti po vašem iskustvu.  :)

Moram priznat da mi se sviđa princip sa cijevi i ventilom.  :up: