Kolovoz 11, 2025, 09:27:20 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prvi akvarij  (Posjeta: 3344 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dhoraso

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Prvi akvarij
« u: Lipanj 01, 2011, 16:49:19 poslijepodne »
Pozdrav ljudi.
Nedavno sam na poklon dobio akvarij Atman AR-F620. Nakon dana i dana provedenih na forumu iskopao sam slijedeci topic https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=17698.0 tako da mi je on u vecini stvari relevantan. Također koliko vidim ispod donjeg dijela akvarija se već nalazi nešto tipa stiropora, pa znači li to da dodatni stiropor ispod podloge ne moram stavljati?

Znaci, potopna pumpa i dvije lampe u poklopcu. Koliko je ta pumpa dobra, ima li netko iskustva sa njom?

Slijedeci korak mi je nabava grijača, jer sam nakon razmisljanja i čitanja ovdje po forumu dojma da je toplovodni akvarij ipak malo zanimljiviji od hldnovodnog. Dakle grijač, na litru vode 1W ako sam dobro zapamtio. Pronašao sam neki također Atmanov grijač od 150W u obližnjem pet-shopu ( ne znam točno koji model) pa si i njega mislim priskrbiti. Također bih molio ako netko ima iskustva sa Atmanovim grijačem da napiše koju o tome.

Od ostalih stvari u fazi izrade/nabave je stalak, Drava se "češlja" u potrazi za nekim lijepim panjem, šodera će se već negdje naći.

Ono što mene zanima je slijedeće:

Koje biljke bi preporučili za početak, da nisu prezahtjevne za odrzavanje od strane pocetnika?
Koje ribice bi se dobro osjećale i imale dovoljno prostora za zivot u ovom akvariju?

Hvala na odgovorima i isprika na vjerovatno n-tom sličnom topicu

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Prvi akvarij
« Odgovori #1 u: Lipanj 01, 2011, 17:16:27 poslijepodne »
 Pozdrav ako ima ispod okvir onda netrebaš stiropor, grijač ti je dovoljan od 100 w.
Pročitaj više puta priručnik za početnike, akvarij moraš ciklirat oko 3 tj, pa tek onda ribe.
 Dali češ stavljat podlogu ispod šljunka  , ako ne onda nabavit biljke  npr - anubias, valisneria, kripte, ubiti  prosurfaš po forumu i oglasniku
Valisneriu imam nešto viška, pa kad zatrebaš javi
Lopatu u ruke i u  stari vinograd iskopaš lozu kakvu poželiš, prokuhaš par puta, oguliš i eto ti  panj unikat
« Zadnja izmjena: Lipanj 01, 2011, 17:21:53 poslijepodne od Brljator »

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 01, 2011, 17:21:32 poslijepodne »
Na sto točno mislis pod ovim "podloga ispod sljunka"? Covjek u pet shopu mi je pokazao nesto tipa granulice ili neki valjcici koji su kao dohrana biljkama, sad nisam to odmah htio kupit prije nego se raspitam da li je to stvarno potrebno

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 01, 2011, 17:30:57 poslijepodne »
Podloga ispod šljunka imaš svakakvih vrsta, najjeftinija ti je zemlja za  cviječe koju namačeš neko vrijeme .
Ja nemam ništa osim šljunka granulacije oko 2-3 mm oko 80 % i 3-5 mm oko 20 % i biljke rastu ali one  manje zahtijevne.
Pošto budeš malo , malo prčko, presađivo i čačko  :D :D po akvariju netrebaš ništa ispod  samo šljunak, a kasnije možeš stavit  neku podlogu ispod  kad uhvatiš malo iskustva , budeš imao više biljaka, jače svijetlo, co2 , filter i tako da ne nabrajam a ima se  o čemu pisat

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 01, 2011, 17:49:03 poslijepodne »
Da citao sam o tom namakanju zemlje, ali nekako mislim da se u to jos ne bih upustao. Imas kakvih iskustava sa potopnim filterima? Koliko je to dobro koliko ne?

Sto se tice cikliranja hvala na upozorenju.

Išao sam provjeriti pumpu, piše QMax 550 l/h, to bi trebalo biti u redu koliko mi se cini za taj akvarij?

A kad kazes jače svjetlo, na sta tocno mislis, sada imam 1x 15000k 20W tri power light i 1x 10000k 20W super light. Koliko sam čitao previše svjetla pogoduje algama, e sad odnosi li se to na dnevno svjetlo ili ove lampe nisam zapamtio  -?

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 01, 2011, 18:16:35 poslijepodne »
Ta pumpa je tvornički namjenjena za taj akv i trebala bi bit dost, ali znaš ono što više to bolje, pojačaj ju na max i neka vrti.
Svijetla imaš dosta 40 w  , neko pravilo je o,5 w na 1 l vode , a to je  za  biljke koje traže više svijetla i veču njegu, dok ove   nezahtjevne rastu i na puno,  manje svijetla.
Ja sam imao vitakraftov komplet od 54 l sa 15 w , pa mi je bilje raslo

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 01, 2011, 18:51:44 poslijepodne »
Jos jedno pitanje: kolika bi bila (moguca, potencijalna) steta akvarij sirine 62cm staviti na podlogu 59 cm? znaci sa svake strane bi akvarij bio 1.5 cm siri od podloge. Je li to potencijalno opasno i može li uzrokovati pucanje akvarija? 1.5 cm nije puno ali opet moze biti previse

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 01, 2011, 21:24:38 poslijepodne »
Nebih se sa tim igrao , trebale bi stranice bit na tvrdom odi u Primu nek ti skroje 1 komad  pa ga stavi na tu manju ploču ( poduplaj ) ili staru ploču zamjeni sa večom

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 02, 2011, 13:23:23 poslijepodne »
Stalak rijesen.

kod testiranja akvarija, koliko dugo treba akvarij drzati napunjen vodom te treba li ga cijelog napuniti ili je dosta do recimo pola?

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 02, 2011, 15:43:45 poslijepodne »
Napuni do vrha,, ostavi dan,dva   punog

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Lipanj 02, 2011, 16:37:05 poslijepodne »
Obavezno punog. Nije isti tlak i naprezanje stakala kad je pun il kad je do pola.

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 13, 2011, 09:08:39 prijepodne »
Nakon nepuna 4 dana akvarij je izdrzao  :zagrljaj:

Sto mi je slijedece ciniti, nabavio sam pijesak, prokuhao ga, prokuhao panj loze 7 puta (vise ne ispusta nikakvu boju), nekako mislim da bi trebao i neke biljcice nabavit i lagano zapocet sa cikliranjem... koje biljke predlazete, da nisu prezahtjevne a ni bas preskupe?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Lipanj 13, 2011, 18:51:02 poslijepodne »
Isprazni vodu, složi pijesak, ispod njega naravno ide substrat ako to želiš. Nalij 10-15 cm vode pa posadi biljke i složi layout, napuni do kraja i pusti u pogon. Možeš slobodno napuniti filter s vatom i jedan dan pustiti da očisti prljavštinu prije neg se sva slegne, dan više manje. A onda vrati spužvu i počni cikliranje.
A bilje si tu potraži šta ti se sviđa:

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 04, 2011, 08:09:30 prijepodne »
Dobri ljudi pomagajte. Nabavio sam si 15ak stabljika Bacopa Monnieri, i sad imam velikih problema s primanjem iste. podloga je 2 cm pijesak, 6 cm sljunak. Da li je problem sto nemam nikakvu hranivu podloga? makar koliko sam procitao, ova biljka nije zahtjevna i u šljunku bi se trebala primati. Svakih 2-3 dana jedna stabljika ispluta na površinu.. Ne znam više što mi ja napraviti, biljke su posadjene u zadnji dio akvarija. Pa ako itko ima kakav savjet zahvaljujem.

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 18, 2011, 12:45:53 poslijepodne »
Update, neke Bacope su se uspjele primiti, nabavio sam i nesto drugih biljcica i onako, nije da buja al cini mi se da ni ne propada. Normalno, pošto mi je ovo prvi akvarij, napravio sam i par stvari koje bi sad htio promijeniti. Pa da pitam da li se i kako se to može napraviti. Htio bih maknuti pijesak ispod sljunka i zamijeniti ga s nekom hranjivom podlogom. Kako to najelegantnije izvesti, a da ( ako je moguće) ne praznim akvarij?

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 18, 2011, 13:35:07 poslijepodne »
Jok,prihvati se posla

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #16 u: Kolovoz 18, 2011, 13:57:17 poslijepodne »
nikako. ako nisi stavio podlogu ispod sljunka, nemas drugog rjesenja osim vaditi sve van. ili, eventualno probati s onim jbl tabletama, uzeti paket-dva, pa kuglice pozabadati oko korijenja biljaka. ali po meni, besmisleno je razmisljati o toplovodnom akvariju s biljem, a ne staviti podlogu, bilo kupovnu, bilo zemlju za cvijece. ako nemas zahtjevnih biljaka, ne upustaj se u to, pozabadaj kuglice i amen...

Biljka mozda i nije zahtjevna, ali ne moze zivjeti od sljunka. jasno ovo vrijedi za bilje koje se hrani korjenom. nakon odredjenog vremena, u sljunku ispod se nakupi kojecega, sto biljka moze koristiti za prehranu (poput crypti i slicnih), ali da ce to funkcionirati u friskom akvariju, bez ikakve podloge - nece bas.....

Te atmanove pumpe, odnosno taj on-tank sistem filtiranja se meni pokazao kao dobar, ja imam jaci model od 1000l/h, i stvar radi bez greske. za svaku sigurnost, ja sam dodao i jedan unutarnji od nekih 600l/h, ali to je vise ono.....da se nadje, nego sto treba, barem po mom misljenju....

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 18, 2011, 14:12:38 poslijepodne »
Ok, probat cu onda popikat te kuglice pa ću vidjet da li ce to sta poboljsati. Hvala

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #18 u: Kolovoz 18, 2011, 14:41:10 poslijepodne »
Da i onda ti ostaje stalno kupovati te kuglice i pikati ih....Povjeri si kolko traju...
ni da ni ne

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 18, 2011, 15:08:40 poslijepodne »
U slucaju da krenem sve ispocetka, sto mi je ciniti? ribe u kantu, vodu u drugu kantu, sve van, podloga pa sljunak, pa voda i ribe nazad? pretpostavljam, tj. nadam se, da ne treba opet ciklirati...

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 18, 2011, 15:23:19 poslijepodne »
Ako su filter i šljunak zaciklirani onda ne treba...
Jedino pričekaš da se malo to sve slegne,pa dio vode zamijeniš,i onda može ribe...I bilo bi dobro ffm-a im staviti...
ni da ni ne

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 19, 2011, 10:32:18 prijepodne »
Tablete popikane pa cemo vidjet...

Novo pitanje, pored ancija, coryja, mollyja i sajica, riccia privezana na kamen je nemoguća misija ili?
Stavio sam ju na kamen i omotao u onu mrežicu za tusiranje iz DMa i još pritegnuo flaksom, ali im je trebalo nekih 40ak minuta da počiste cijeli kamen i da sva riccia ispluta na površinu

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 19, 2011, 10:44:45 prijepodne »
Aha...hehe...
A i onako bi ti riccija isplivala,kad bi se razrasla oko kamena dovoljno-ode ona i bez pomoći....
ni da ni ne

Offline Dhoraso

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 19, 2011, 10:48:23 prijepodne »
kazes bolje odustat od toga i rijesit se riccie... tak ce onda i bit

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Kolovoz 19, 2011, 11:10:49 prijepodne »
Pa tak sam ja napravila....
Jer mi je stalno plivala po akvariju,a obluci ostali ogoljeni...
ni da ni ne