Kolovoz 04, 2025, 20:33:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Gnojenje bilja?  (Posjeta: 3700 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mountain36

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
Gnojenje bilja?
« u: Svibanj 26, 2011, 09:46:08 prijepodne »
Kao prvo ljepi pozdrav svim zaljubljenicima u akvaristiku i akvarije.Naime stalno citam forume stranice po internetu koje govore o rasvjeti i gnojenju bilja.Naime ja imam 54 l akvarij sa podlogom od nekog supstrata koji je kupljen u vili-u ali sam zaboravio kako se zove.Imam 18-naistak ribica(tetre,neonke,botie,ancitrus(Hrvojev),imam 9 vrsta biljaka od kojih isto znam (valisneriu,anubias,limun,stargras) ostalo moram naci kao se zove pa cu vam javiti.Htio bih napraviti ljepi biljni akvarij s ribicama pa me muci sljedece:imam diy co2 koji daje baloncic po sekundi,dodajem profito(1ml tjedno na 50l vode pise na profitu),kupio sam KNO3 i K2SO4 i smiksao sa 0,5 destilirane vode otopinu.Stavio sam stednu zarulju 25w 6500K i maknuo 15w fluo cjev.Vodu mjenjam svakih 10-ak dana.Pitanje:dali mogu staviti 15w fluo isto da radi,mogu li dodavati makroelemente(KNO3 I K2SO4) svaki drugi dan a Profito samo na izmjeni vode ili moram testirati nitrate i fosfate jer neki ljudi pisu da netreba a i dosta su skupi testeri

HELP !!!

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Gnojenje bilja?
« Odgovori #1 u: Svibanj 26, 2011, 10:17:35 prijepodne »
U principu ti je to ovako-kad je aq dosta zasađen biljem,da bi raslo i širilo se,treba mu i svijetla i co2 i gnojivo
E sad,ti slobodno stavi i drugu lampu,nemoj da rade dulje od cca8h,s obzirom da imaš stanare,znači odr kol fecesa će koristiti bilju kao gnojivo za početak
Povećanjem svijetla i uvodjenjem co2,bilju će faliti gnojiva. Kreneš sa nekom"srednjom kol i s obzirom na stanje bilja i aq uopće,pomalo povisuješ kol,uz obavezne tjedne promjene vode,koje ti osiguravaju smanjenje štetnih tvari i smanjuju mogući višak gnojiva u aq
Svi mi ga "ćeramo" neki put do maximuma,bolje ti je polako,uostalom gdje je tu gušt?
Testeri jesu skupi-kvaliteta kako koji,više su okvirni pokazatelj problema,ne rješavaju uzrok
Ako lijepo zasadiš kantu,pomalo mu daješ šta mu treba,pomno pratiš stanje tog mikrosvijeta,sam ćeš vidjeti u kom smjeru trebaju ići intervencije
Većina problema ovdje opisanih(na forumu)nastaje od prevelike želje da se sve napravi odmah i sad. Polako i uživaj u napretku

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 26, 2011, 10:54:18 prijepodne »
Super si to napisao i ne zurim vec neznam na Profitu pise 1ml tjedno(to znaci samo nakon zamjene vode), a makroelemente da dodajem svaki drugi dan 1ml 3*tjedno?Trebam li dodavati zeljezo i magnezij ili je u Profitu dovoljna kolicina?

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Svibanj 26, 2011, 11:03:13 prijepodne »
Super si to napisao i ne zurim vec neznam na Profitu pise 1ml tjedno(to znaci samo nakon zamjene vode), a makroelemente da dodajem svaki drugi dan 1ml 3*tjedno?Trebam li dodavati zeljezo i magnezij ili je u Profitu dovoljna kolicina?

profito se dozira 10ml na 100L tjedno. kriva ti je deklaracija

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Svibanj 26, 2011, 11:08:21 prijepodne »
Magnezij sigurno ne moraš,svima u RH je pipovača tvrda, a režime gnojenja malo prouči,pa si odaberi-nemoj da ja pišem svoje a ti meni-to nije dobro-
Razumeš?

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #5 u: Svibanj 26, 2011, 11:57:36 prijepodne »
Magnezij sigurno ne moraš,svima u RH je pipovača tvrda, a režime gnojenja malo prouči,pa si odaberi-nemoj da ja pišem svoje a ti meni-to nije dobro-
Razumeš?

U ZG pipovači fali Mg i K za "savršen" rast biljaka (Mg varira 0.1-0.5 ppm, a po bilju Mg NEMA jer skoro svi muku muče s GDA): http://www.vio.hr/default.aspx?id=44, al' zato imamo sedrenih barijera u cijevima više no što ih ima u Plitvicama.  :D Ova mjerenja obavljana su u centralama a ne u kućanstvima pa ih treba uzeti s rezervom.

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #6 u: Svibanj 26, 2011, 12:15:35 poslijepodne »
Je, deklaracija je kriva, bila je tema o tome takodjer.

Na tvom mjestu bih nabavio fosfate kad vec gnojis da ti ne bi doslo do disbalansa elemenata sto ce ti onda dovesti do pojave algi. Takodjer ne bih dozirao k2so4 jer mislim da ti ne treba toliko kalija za te biljke (jer ga vec dosta kalija uneses sa kno3). Testere nemoj kupovati, jedini koji su koliko toliko dobri su oni tekuci, a to kosta...da, puno :)

Evo jedan link(ak nisi vec citao), http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=699:reimi-gnojenja-biljnoga-akvarija&catid=35:ureenje&Itemid=119

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 26, 2011, 16:37:54 poslijepodne »
Sve citano i sve prouceno,tako da mi preostaje pratiti ponasanje bilja,a sto se profita tice znaci 5ml na 50l to bi onda bilo 2*tjedno 2ml(PROFITA),3*tjedno (KNO3,KH2PO4),CO2 tjera 1 mjehuric po sekundi i povecanje rasvjete sa 25w na 40w?

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 26, 2011, 17:00:49 poslijepodne »
Ok za profito. Mikroelemente mozes dodati odmah sve za tjedan dana, dok je makroel preporuceno svaka 2 dana dodavati. Co2 nikad na odmet, da ne kazem sto vise to sigurnije(al ne da ribice krepaju :) Pitanje je koliko ti gnojis, i kako tjedno vodu mijenjas, jer nisu iste ciljane koncentracije. Pogotovo jer imas dosta nezahtjevnih biljaka. Treba to gnojivo i potrositi. EI metoda bi ti odgovarala za pocetak. Al moras osigurati konstantan co2 kolko-tolko.

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 26, 2011, 21:48:19 poslijepodne »
Hvala javim se sa rezultatima ....

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Svibanj 27, 2011, 17:18:17 poslijepodne »

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 27, 2011, 18:40:31 poslijepodne »
Slabo se vidi na slici, dok ti se ne javi neko s idejom probaj usporediti ovdje http://www.jsctech.co.uk/theplantedtank/algae.htm

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Svibanj 27, 2011, 18:43:58 poslijepodne »

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Svibanj 27, 2011, 22:07:17 poslijepodne »
Sto da radim s tim?Imam rasvjetu 40W jel to previse?

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 27, 2011, 22:23:23 poslijepodne »
Kod nje je problem manjka co2, slabe cirkulacije vode, a desi se i kod povecane koncentracije amonijaka (puno kakice, losa bioloska filtracija).

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Svibanj 28, 2011, 11:05:00 prijepodne »
Moze li filter funkcionirati bez aktivnog ugljena?Pojacao sam protok a CO2 po drop chackeru je 20 mg/l(ili tamno zelene boje)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #16 u: Svibanj 28, 2011, 11:14:23 prijepodne »
Moze li filter funkcionirati bez aktivnog ugljena?Pojacao sam protok a CO2 po drop chackeru je 20 mg/l(ili tamno zelene boje)
može.
tamno zelena je premalo, treba bit svjetlo zelena.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #17 u: Svibanj 28, 2011, 11:25:27 prijepodne »
Moze li filter funkcionirati bez aktivnog ugljena?

Dapače, filter i treba funkcionirati bez aktivnog ugljena. On se stavlja isključivo nakon tretiranja akvarija raznim lijekovima i kemikalijama kako bi ih odstranio iz vode. On inače može pomoči u bistrenju vode, ali i ukloniti biljkama za rast potrebne tvari. Prema tome, ako je akvarij biološki stabilan aktivni ugljen je potpuno nepotreban.

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Svibanj 28, 2011, 12:30:46 poslijepodne »
Za ugljen sam samo provjeravao jer sam ija tako mislio i izvadio ga van.Od kako sam povecao rasjetu sa 25W na 40W valisneria mi je posmedjila(kao da trune,i pojavila mi se staghorn alga.POvecao sam protok,co2 po drop checkeru je ok 20mg/l.Da ugasim tu lampu ili necega fali ali kako da saznam s obzirom da nemam testere?Trebam li ih nabaviti?Smijem li staviti 1,5-2ml KNO3 i KH2PO4?

http://img163.imageshack.us/img163/7371/imag0032ac.jpg
http://img41.imageshack.us/img41/1534/imag0031gz.jpg
http://img863.imageshack.us/img863/5484/imag0030vo.jpg
« Zadnja izmjena: Svibanj 28, 2011, 14:43:21 poslijepodne od mountain36 »

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 28, 2011, 15:02:45 poslijepodne »
Jesi ti izracunao koliko ti mililitar te otopine sto si napravio daje promila za tvoju litrazu akvarija? Za to imas onaj chuckov kalkulator. Jer ovak kad kazes 1-2 ml ne znas koliko unosis cega.

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Svibanj 28, 2011, 15:23:03 poslijepodne »
Totalno se cudno ponasa chuck kaze:10.17 ppm Nitrate-Each ML of this solution added to your tank will add
                                                             5ppm     -  suggested tank target level         

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 28, 2011, 17:37:46 poslijepodne »
Neam pojma ni ja sta ti izbacuje. Koliko si ti to smuckao, pa da probam na svom?  Al moras pojacati co2, kao sto je ibanez rekao, svijetlo zeleni, stavi 2 boce. Dok nisam bocu nabavio meni nije otisla, a sto se tice testera, mozda da ides sa EI metodom, pa radis tjedne promijene vode 50%, tu si siguran da si svega dodao dovoljno.

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Svibanj 28, 2011, 21:40:51 poslijepodne »
http://aqua-art.org/clanak/DIY-Makroelementi-step-by-step-33.html
Drzao sam se ove stranice kada sam mix-ao na 0,5 l destilirane vode 8 zlicica kno3 praha i u drugoj bocici isto 0,5 jedna cajna zlicica kh2po4 praha,a kada povecam koncentraciju co2 onda mi stanari love kisik po povrsini pa se bojim da ih ne nadjem da plivaju na povrsini ...

Offline kreso10

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 29, 2011, 23:19:07 poslijepodne »
A to bi trebalo biti dovoljno onda ako se drzis uputa s te stranice. Nisam pitao, jesi sad na kraju sta promijenio naspram situacije kad je dosla alga? pojacao co2, pojacao gnojenje?

Offline mountain36

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Svibanj 30, 2011, 11:09:19 prijepodne »
Maknuo sam 15W fluo cjev(ostavio 25 stednu 6500K),poceo dodavati Fe 1ml 1*tjedno,Profito svaki drugi dan 1ml,a Kno3 i Kh2po4 2ml drugi dan kada ne dajem Profito i to navece kada gasim rasvjetu.Rasvjeta mi gori ujutro od 8h-13h i od 15h-19h.Dodati cu jos bilja ba cu vidjeti rezultate ....