ma malo prosnjofaj po netu,sto bi,kako se drzi itd.vece od 60 a manje od 200,na prvu odbublaj Malawi(poslusaj ljude koji su u tome)..to cak i ja znam da ne ide.a sad sta to znaci manje od 200? 190? Haha
Neolamprologus similis(ima u zoo villi,ili inozemstvo,ni slucajno drzat sa multicimae

)
N.multifasciatus(najmanji ciklid na svijetu,isto kolonijalan ali manje agresivniji od similisa,dakle podnose se muzijaci.po oglasima)
Lamprologus ocellatus(muzijak i vise zenki,po oglasima mozda..imao sam mlade al ne vise)
L.ocellatus gold(ima po trgovinama.)L.brevis(ne znam,nije mi nikad napet bio.po oglasima)
Julidochromic transcriptus(po oglasima,ima mi frend za prodaju)
Altolamprologus sp.Sumbu(inozemstvo)
Veci akvariji mogu i A.compressiceps,ili A.calvus(reko su manje od 200?ne mislim na 60l ni slucajno(niti 70niti 80 niti.) lol nego manje od 200,po oglasima,ne zajedno,samo par!).
Julidochromis ornatus(inozemstvo,nisam vidio kod nas al meni je fora!)
Ajme meni..pa ako je 150-190l sad tu mogu nabrajat i nabrajat.
Naravno shvacas da ne mislim to sve u jedan tank?izbjegavat drzat dvije vrste skoljkasa!ja drzim dvije i nemam pojma kak nema frke al nema(sumbu i ocellatus)al nebi vise.
A sad da se mene pita?60l bi stavio N.similise,i samo njih,nis drugo(napeti su mi)nemoj stavljat nista sto nije skoljkas.Uglavnom,ne ni trpat razne vrste.
Nije to matematika,pa "ili je crno ili je bijelo".Drugo,za neke vrste treba iskustvo,a neke su za pocetnike.Svaki ciklid je agresivan,i mora biti(radi teritorija,radi hrane,radi obrane mladih..,zato i jesu za vece akvarije,ali su zato i po nama najzanimljivije ribe.Jedino ljudi misle da skoljkasi nisu agresivni..vraga nisu!i oni tjeraju druge od svojih skoljki ali rjetko da ubiju,znaci da tjeraju ribu do iznemoglosti(po mom iskustvu,L.ocellatus je takav da ce ne samo drugog decka ubit,vec i zenku(nece se mrijestit,cuva mlade ili pak pojede ili im promjenis "setup" teritorij),to je ribica od 3-4cm koja napada i ruku,doslovno se niceg ne boji,sve skoljke moraju bit njegove..totalna razlika od recimo multica a eto isto su "skoljkasi)dakle,ne stoji to da generalno skoljkasi nisu agresivni.Ma joj mozemo do sutra pricat..samo dobro sve prouci i dobro razmisli.
Iskreno,volio bih da se i druge kolege ukljuce u raspravu.Pa da i ja malo naucim o drugima,iskustvima i savjetima.Nitko ode na forumu drugome ne misli lose,ali ima dosta ljudi koji ulete i pitaju nesto a onda ne poslusaju(a ja sam ipak stavio te ribe)a prika moj..sta onda trosis vrijeme i pitas jel moze ovo jel moze ono?(to govorim za ostale ne za tebe).Mnogi vise ni ne pisu..
A jesam ga nakenjo,odo na plazu na kupanje!

Pozdrav