Srpanj 18, 2025, 17:10:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Diskusi prvi mrest (neuspeli)  (Posjeta: 6280 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline misoo83

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
Diskusi prvi mrest (neuspeli)
« u: Svibanj 10, 2011, 21:09:31 poslijepodne »
Dobro vece

Imam 6 diskusa koji su kod mene oko 8-9 meseci od kojih se juce ovdojio par i sad je krenuo da se mresti u zajednickom akvarijumu a ostale ribice da jedu odma ikru, a roditelji je uopste nisu branili , voda je cesmovaca , tvrda e sad znam da treba da se omeksava voda da bi mrest uspeo jel moze neko da mi kaze na koji nacin se to najlakse moze postici  i na koji nacin merim tvrdocu vode i ostale parametre  :-[

Jel moze da se voda iz cesme prokuva i kad kamenac spadne na dno voda se iscedi i  da se takva voda koristi za mrest diskusa ?

Ovo je bilo na pocetku mresta

Ovako je zigledalo kad su zavrsili polaganje jaja

Nisam znao da se svetlo nesme gasiti i uasio ga a roditelji diskusi su preko noci pojeli svu ikru   :dead:
« Zadnja izmjena: Svibanj 10, 2011, 21:57:27 poslijepodne od misoo83 »

Offline dossier

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: Diskusi prvi mrest (neuspeli)
« Odgovori #1 u: Svibanj 11, 2011, 00:47:17 prijepodne »
nikako prokuhavanjem neces smanjit tvrdocu vode...gotovo jedini nacin omeksavanja vode je preko osmotskog aparata iliti osmoze..osim sto je mekoca bitna da mlađ moze probit iz ikre vazna je i zbog smanjivanja ph vrijednosti da ikra ne popljesni i da roditelji lakse ispustaju mukus za malce...znaci ne mozes imat tvrdu vodu i niski ph(5.5-6) ...sto se tice mjerenja tvrdoce,ne mjeris ukupnu tvrdocu nego karbonatnu tvrdocu(KH test) koji mora biti ispod 1!! testere imas i zoo shopovima s akvaristikom.uglavnom,bez osmoze nista...

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #2 u: Svibanj 11, 2011, 09:26:36 prijepodne »
Jedan covek oce da mi proda neke smole za omeksavanje vode pa me zanima vase misljenje jel su bolje smole ili ro aparat ?

A sto se tice merenja ph gh i kh kupicu test za svaki od njih

Sto se tice vode mislio sam na destilaciju vode jel moze dase koristi takva voda za mrest a da ne kupujem ro aparat ili ove smole  :-[
« Zadnja izmjena: Svibanj 11, 2011, 09:58:14 prijepodne od misoo83 »

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 11, 2011, 17:09:31 poslijepodne »
pa moze i sa destiliranom al ako napravis malo racunicu vidjet ces da nece to ic...ako imas akvarij za mrijest,on treba bit 50x50x50 sto znaci cisto cca 90 litara vode,znaci trebas imat 85 litara destilirane vode i samo 5 litara pipovace,onda tu vodu moras i mjenjat ponekad,također s destiliranom,tako da s destiliranom stvarno nema smisla...imas na oglasniku RO uređaje za male novce koji traju stvarno dugo,kupi to najjednostvanije i naj jeftinije...ovo sa smolom nebi stavljao diskusima a i vijek smole je mali u odnosu na RO i smola ne moze spustit KH ispod 1!

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #4 u: Svibanj 11, 2011, 18:41:34 poslijepodne »
Imam mrestni akvarijum 50x50x50 = 125 l + spoljnji bio filter 50 l  ali trenutno treba da dokupim grejac jel ovaj od 50 w je preslab i treba da kupim pumpu za vazduh sa kamenim rasprsivacem. Sto se tice smola neki covek mi nudi te smole za 30 evra a ro aparat najjeftiniji nov je 130 evra medjutim ja ovde imam vodu iz zemlje i pomocu pumpe je vuce hidrofor i dalje ide u cevovod po celoj kuci medjutim problem je sto je takva voda mehanicki jako zagadjena i ima puno peska , trunja , blata u sebi i nisam siguran da bi kao prvo pritisak u cevima bio dovoljan da tera vodu kroz ro uredjaj a drugo ukoliko bi i terao nekako filter za mehanicko prociscenje  bi se jako brzo isprljao a nije nimalo jeftin gledao sam i kosta oko 25 evra i kao traje 5 meseci medjutim u mom slucaju neverujem ni da bi izdrzao 2 meseca  -?

Evo kako izgleda ta "cista voda" sveze napunjena u akvarijumu koji sam pre toga oprao da bude ko nov  :-[

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Svibanj 11, 2011, 18:55:29 poslijepodne »
Auu :down:
Bratac,ti imaš puno većih problema od RO vode

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #6 u: Svibanj 11, 2011, 19:09:37 poslijepodne »
Ma nije ovo strasno za 1-2 dana max voda naizgled cista skroz samo da prodje kroz bio filter i pumpu nutrasnju sa filterom (ovo je kao neki mulj) a kad sipam tu vodu u akvarijum sa diskusima i drugim ribama zadnje staklo se uopste nevidi ali za 1 dan voda skroz cista mogo bi da je pije covek kako bistra izgleda :)

Veci je ova voda problem za mene koji je pijem ovakvu nego za ribe kojima se voda izfiltrira  :dead:

A pipovaca voda ne postoji kod mene u selu tako da smo prinudjeni da pijemo i kuvamo sa ovom vodom
« Zadnja izmjena: Svibanj 11, 2011, 19:17:27 poslijepodne od misoo83 »

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 11, 2011, 19:33:13 poslijepodne »
uhh...ako koji slucajem i uspije ti mrijest,tada se kad su malci stari oko 6-7 tjedana pocine s svakodnevnim izmjenama vode,a ti kazes ta treba jedan dva dana da se ova tvoja voda procisti... -?
iskreno...diskusi su prezahtjevni i pretesko je s tvojim uvjetima uspjet nesto napravit...najlakse je imat diskuse koji se mrijeste ali podic mrijest je sasvim nesto drugo...mislim da nemas uvjete za to

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #8 u: Svibanj 11, 2011, 19:41:46 poslijepodne »
Kod mene su losi uslovi sto znaci da cu morati vise da zapnem da bi postigao mrest , sto mi je cilj :), meni je najveci problem oko omeksanja vode posto to nisam nikada radio a ovo sto je voda mutna to sredim tako sto uzmem jedan akvarijum koji ce filtrirati vodu a potom je skladistim u buradi od 60 litara imam takva dva bureta i onda kada treba da se menja voda stalno uzmem koliko mi treba a opet novu izfiltriram i naspem u bure :D

Probacu omeksanje vode najverovatnije uz pomoc smola jel mi je to trenutno pristupacnija varijanta , ukoliko udjem u stos sa omeksanjem vode onda idem dalje ukoliko pomocu smola nista ne postignem skupljacu pare pa cu kupiti ro uredjaj pa cu sa njim pokusati a dok za ro uredjaj ne skupim pare probacu da napravim neki "uredjaj" za destilaciju vode uz pomoc sunca  :-[

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 11, 2011, 20:06:02 poslijepodne »
svaki pokusaj je hvale vrijedan nadam se da ces uspijet,drzim fige  :up:

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #10 u: Rujan 10, 2011, 02:16:20 prijepodne »
Imao sam kao mali uspeh a to je da sam uspeo vestacki da izlezem 2 mala diskusa (ph vode bio oko 8.1 voda jako tvrda) ali za 4-6 dana su mi oba uginula  jel nisam uspeo da ih nahranim uspesno :dead:

Evo kako su izgledali mali prilikom izleganja iz ikre :

I dalje pokusavam da ih izmrestim  :P

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Rujan 10, 2011, 12:22:16 poslijepodne »
Svaka čast na trudu, ali da ćeš se izmrcvariti pokušavajući u takvim uvjetima... to svakako! U svakom slučaju, drži se! :up:

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #12 u: Listopad 25, 2011, 12:43:46 poslijepodne »
Evo ljudi nesto novine kod mene u akvarijumu kod pokusaja mresta diskusa

Imao sam  do sada 3 mresta (racunam samo one uspesne sa vise od 5 diskusica) , prvi mrest sam imao 10 malih diskusa ali su se roditelji ponovo mrestili i pojeli preko noci svih 8 malih diskusa , drugi put imali su 6 malih diskusa ali ponovo su se mrestili i da ih nebi opet pojeli ja sam odlucio da probam sa vestackim odgojom malaca i sada su oni stari 8 dana i 2 dana je proslo kako su odvojeni od roditelja i hranim ih ja , za sada su svih 6 zivahni a nadam se da ce tako da bude i u buducnosti  :P 

I sada u toku je i treci mrest koji je u fazi 2 dan od izleganja malaca i ovaj put ima vise od 10 malih diskusa koji ce nadam se da ovaj put ostanu uz roditelje i da porastu  veliki :zagrljaj:  :D

Evo jedan kratak video tih 6 malaca danas snimljen kada sam im menjao vodu i cistio mrestilicu :

A ovo su njih 6 na slici :

Sa artemiom nisam ih hranio jel nisam jos uspeo da je kupim ali za koji dan idem u grad pa cu im kupim i artemiu

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Listopad 25, 2011, 20:04:54 poslijepodne »
morat ću te razoćarati, niti od ovog mrijesta ti nebude ništa...

malce nesmiješ odvajati od majke jer se upravo ovako oni hrane dok su najmlađi :
http://www.youtube.com/v/Bbn4Jw75TkY?version=3&hl=en_GB

dakle malce ne odvajati od roditelja, roditelji ih moraju prihvatiti, ostavi neko slabo svjetlo upaljeno preko noći kako bi mama i tata vidjeli malce...

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #14 u: Listopad 25, 2011, 20:56:06 poslijepodne »
morat ću te razoćarati, niti od ovog mrijesta ti nebude ništa...

malce nesmiješ odvajati od majke jer se upravo ovako oni hrane dok su najmlađi :

dakle malce ne odvajati od roditelja, roditelji ih moraju prihvatiti, ostavi neko slabo svjetlo upaljeno preko noći kako bi mama i tata vidjeli malce...

zasto mislis da nece nista biti od ovog mrijesta? vjerovatno nece ali...

pogledaj malo ovaj filmic:
http://www.youtube.com/watch?v=8KaxLeJwFR0&feature=related

onda jeli se discusi mogu uzgojiti bez roditelja?
malo se informiraj prije nego drugi put dajes ovakav savjet... ;)
Split / Hrvatska

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 25, 2011, 21:35:19 poslijepodne »
decko drzi malce u lavoru...mislim da ima on veci problem nego kako ih odhranit...a ovo sa umjetnom prehranom,naravno da se moze i tako ali ljudima ne uspjeva s roditeljima ih odhranit a kamoli ovak...

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #16 u: Listopad 25, 2011, 21:53:46 poslijepodne »
Izgleda da je voda lose kvalitete,odnosno pretvrda,roditelji izgleda ne uspiju dobiti mukus.
Druga stvar pogreska kod ishrane i odvajanja malaca,prevelika posuda,pogotovo za 6 riba.
Da bi se riba umjetno podigla,uz te ribe treba provesti jako puno vremena da bi se one pravilno podigle,treba cesto hraniti i pripremiti kvalitetan obrok,treca stvar ovi su jako jako zaostali,jer vec su trebali jesti artemiju,a ovi su jos za brasno,ali svakako bitan je tvoj trud i zelja za uspjehom,nadam se da sam ti dao neke smjernice :up:

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Listopad 25, 2011, 21:56:54 poslijepodne »
Film je odličan, očigledno se i tako može... ali talijan ima cijeli pogon za uzgoj, vidi se da su na svaki detalj mislili.

A lavor se nigdje ne spominje kao opcija... :-[

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #18 u: Listopad 26, 2011, 03:45:48 prijepodne »
Znam da je vestacki uzgoj malih ribica tezak posao da zahteva dosta vremena i da moze da se dogodi da uginu ali nemam sta da izgubim jel da sam ih ostavio kod roditelja 100% danas nebi imao nijednog jel bi ih pojeli ko one od proslog puta, na ovaj nacin polako ucim nove stvari a i za sada ribice izgledaju jako zadovoljne ,sto se tice drzanja ovih malih diskusa sa slike ne drzim ih u toj posudi nego sam ih tu samo uslikao kad sam im menjao vodu  :D  

Drzim ih u flasi od vode 6l presecena na pola znaci otprilike oko 3l vode koja se nalazi u 120 l vode akvarijumu, kad sam im pravio gde cu da ih smestim to je bila samo improvizacija na brzaka jel sam morao tad daih odmah izvadim napolje i odvojimod roditelja jel su poceli da ih jedu a u buducnosti napravicu jedan zaseban akvarijum bas u svrhu vestackogodgoja malisana  :)

Sto se tice zakrzljalosti ribica samo da one doguraju do krupnije hrane lako cu ja sa njima kavlitetnom i raznolikom hranom postici da nadoknade zaostalo dok su bili bebe ( bar setako nadam)  :-[

Parametri vode u mrestnom akvarijumu su :

PH 8.0 TDS 183 ppm  Temp 29 Stepeni C

Ph sam pokusavao spuscati ali sam odustao jel voda ima preveliki bufer i vraca seph na pocetnu vrednost asto se tice tvrdoce vode to cu da spuscam jos ali sadne smem da diram vodu kako ih nebi ponovo potstakao na mrest sto mi se iz neznanja desilodo sada 2 puta ,jel mozda od vasneko koristi treset za zakiseljavanje vode ispuscanje ph i za koliko bi se sa tresetom mogao spustiti ovaj moj ph otprilike?

Hvala na komentarima  :klap:
« Zadnja izmjena: Listopad 26, 2011, 04:15:58 prijepodne od misoo83 »