Srpanj 18, 2025, 23:54:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Par pocetnickih pitanja (nedoumica)  (Posjeta: 6467 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mrnja

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: Par pocetnickih pitanja (nedoumica)
« Odgovori #25 u: Svibanj 10, 2011, 18:31:19 poslijepodne »
Kao što je vesela rekla prokuhaj ga (da ubiješ možebitne patogene mikroorganizme i da potone) i može bez beda u akvarij. Meni se jedino ne sviđaju ovi ravni rezovi (vidi se da je otpiljen, a ne ono kao prirodno puknulo i potonulo), pa bi ja to malo nekak (nožem) neravnomjerno izdubio, osim ako ga ne misliš postaviti ko da raste, pa nekakvu mahovinu gore za krošnju pričvrstiš  :)

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #26 u: Svibanj 10, 2011, 20:15:31 poslijepodne »
Znaci, ide odmah u vodu, da se namace, pa onda sutra kuhanje.... :zagrljaj:  :up:

Da, gornji dio je prepiljen testerom, donji dio je bas popucao od lupanja sjekirom, jer sam nakon cca 2 sata kopanja rupe odustao od ideje da SVE kompletno izvadim.... malo prije odustajanja od daljnjeg kopanja, vec sam cuo kako netko razgovara na kineskom, pa sam odustao, i razlupao sjekirom. Svakako cu to malo jos "unakaziti" i pokidati, ionako ga moram obraditi i smanjiti, prevelik mi je ovakav.

Eh, spasili ste me, puno hvala! btw, negdje sam citao da ga treba kuhati par sati, pa onda namakati, pa opet kuhati i tako par puta (dana)? Nuzno, ili je dovoljno jednom kuhati 2-3 sata, i ako potone moze odmah u akvarij?

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #27 u: Svibanj 10, 2011, 20:44:21 poslijepodne »
Kuhaj ga pola sata,pa ga potopi u hladnu vodu pola sata pa opet tako,mislim da bi cca 3 kuhanja bila dovoljna,ja tako radim i potone ko cigla,a ubije se sve u njemu!
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #28 u: Svibanj 10, 2011, 23:08:50 poslijepodne »
Hvala ljudi, stvarno spasavate stvar.....

Definitivno nije kraj glupim pitanjima s moje strane, ali za sada mislim da imam sve pod kontrolom, barem ove osnove, sad samo jos nabaviti kakvu biljcicu, prokuhati sve sto treba, pa da lagano krenem u unapredjivanje akvarija.....

Stavim kakvu sliku kad nesto odradim, pa da se svi malo nasmijemo..... :) :D :D

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Svibanj 11, 2011, 15:10:04 poslijepodne »
Opet pomoc, ako moze....

Pitanje vezano za rasvjetu.... pronasao sam jednu stolnu lampu, s stednom zaruljom od 9 w, koju sam mislio masakrirati i grlo iskoristiti kod pravljenja poklopca, da imam rasvjetu u poklopcu.

E sad..... stedna zarulja od 9w dali je dovoljna za akvarij, 40 litara vode, 50x30x30 su dimenzije. Jasno, planiram uzeti neku stednu koju vi preporucite (sto se tice svjetla i slicno), i malo duzu, ova je dosta kratka, ako uopce pronadjem takvu. Smijem li staviti jacu, s obzirom da pise max 9w?

Probao sam je nakratko upaliti i postaviti iznad akvarija, fino svjetli, s obzirom da ce ici anubiasi unutra, dali im je 9w dovoljno? Nije? takodjer, kod paljenja, sve ribice su zbrisale u jedan cosak, dali im svjetlo smeta, u cemu je problem?

Takodjer, posto imam i stari filter (atman at-f300) planiram jos i njega ubaciti negdje na dno, cisto da malo poboljsam filtraciju, i on, i ovaj moj trenutni filter su deklarirani na 200l po satu, ali nekako mi se cini da jedan sam bas zadovoljavajuce ne cisti tu vodu.... Losa ideja, ili smijem tako napraviti? Na raspolaganju imam i jedan fluwal2, mogu ga dobiti (koristen je), ali mi je dimenzijski ogroman, dali da ga ipak stavim u akvarij i pojacam jos jednim od ovih manjih koje imam, ili bi ova dva bila dovoljna?

Puno hvala svima unaprijed!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Svibanj 11, 2011, 20:57:38 poslijepodne »
Nitko nezna nista sto bi makar i izdaleka moglo pomoci?   8)

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Svibanj 11, 2011, 21:32:17 poslijepodne »
Ja za rasvjetu nebi rastavljala tu lampu kad za 3-4kn možeš kupit to grlo.ali ja ti se uopće nerazumin u struju tako da...jedino mi pada napamet da anubiasu netreba prejako svjetlo a koja je to točno količina na tvoju litražu neznam,mada mislim da bi tebi jedna štedna 24w bila sasvim dovoljna,al opet kažem ja sam ti tudum za eletr'ku pa...a drugi filter bi bio poželjan s obzirom da su 4ribe unutra,al taj manji koji si spominja,radi mjesta jer si i ovako kratak s njim,sad neznam kakva ti se voda čini?poželjno bi bilo i da namjestiš filter mješa i kisik u vodu,radi ribica.jel mi šta promaklo?

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #32 u: Svibanj 11, 2011, 21:39:53 poslijepodne »
@Vesela - točno. Grlo lako kupiš, a na efektivnu visinu od 20 cm je 24 W prejako (anubiasi će ti navući točkastu algu na sebe i na staklo). Dovoljno ti je jedna štedna 11-15 W i reflektor od kartona i alufolije iznad lampe. ;) Za sada drži ovu od 9 W dok ne nabaviš drugo bilje, jer će za samo anubiase biti sasvim dovoljno.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Svibanj 11, 2011, 21:44:28 poslijepodne »
Odlicno! Vesela - imas cokoladu, biraj kakvu.... :zagrljaj:

jedino ste propustili ustvari najglavnije pitanje.... zasto su ribice zbrisale u cosak kod filtera cim sam ukljucio svjetlo? zakljucujem da nije prejako, nije bilo prenisko nad vodom.....a za tih 5 sekundi koliko je bilo upaljeno sigurno nije ni grijalo.... hmm...

Nisu navikle na to, pa zbrisale za svaki slucaj?  :-[

Da rezimiram...kad budem radio poklopac, napravim mjesta za jednu stednu, duzine koju nadjem, od cca 10-15W..... koliko visoko iznad vode treba biti ta sijalica postavljena? (vec pravim nacrt za poklopac)....

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #34 u: Svibanj 11, 2011, 22:09:42 poslijepodne »
nisu ti ribice navikle na rasvjetu, ne brini, samo se trebaju prilagoditi!!!   ;)
ja ti na 30l imam 20w, ali imam tamnu podlogu i nije stedna na poklopcu, nego na stolnoj lampi, pa je dosta iznad aq... i ja ti imam anubias unutra, al mu je draga nasa Iris napravila sjenu sa plutajucim biljem i valisnerijom, pa nije u komi, inace  bi mu to bilo puno previse svjetla... sasvim je dovoljno 11w stednu, samo trazi 6500 kelvina (k) (ili vise, al ovo ti je dovoljno, s tim da sam ju ja nasla samo na 2 mjesta, mozda ima jos negdje, pa nam otkrije netko pametniji tajnu  :up:)

a koliko bi trebala bit iznad vode? pa jedno 10 cm, ako se ne varam!! znaci racunas da nikad ne punis aq do kraja, pa pokusaj izracunat visinu poklopca, i uracunaj da ti stedna moze bit okrugla!! sretno  :clown:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #35 u: Svibanj 11, 2011, 22:18:29 poslijepodne »
Da, izvini, i tebi cokolada.... :zagrljaj:

10 cm sam svakako mislio da bude poklopac.... samo sam mislio staviti onu stednu u obliku slova U (dvije cijevi) ali valjda je to isti vrag....

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Svibanj 11, 2011, 23:35:16 poslijepodne »
Mislim da i one misle na takvu štednu a nek se one izjasne dal dobro mislim,jer i ja sam na tu mislila :D Inače ja sam najviše naučila od Iris pa se sad tu nešto pravim pametna,prosljedi moju čoksu njoj!A što se tiče svjetla,tako nekih desetak-petnaest cm udaljeno,napraviš preko toga 'šeširić' od kartona i iznutra ga presvučeš običnom alufolijom da reflektira(također vidjela u Iris i bolje je osvjetljenje od mog orginališen fensi poklopca),jedino si spominjao da je ta lampa jačine 9w jel?neznam dal si mislio na trenutnu žarulju il da lampa toliko može?

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Svibanj 12, 2011, 00:35:51 prijepodne »
Meni je i pusa dosta.  :D

Ovak' - bilokoja štedna je ok. Ima ih stvarno svakakvih.
Alufolija ti je najjednostavnije rješenje dok rasvjeta nije sređena i sasvim ti je svejedno lijepiš li mat ili sjajnu stranu jer je refleksija ista (vjerovao ili ne). ;)

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #39 u: Svibanj 12, 2011, 11:46:29 prijepodne »
Iris  :heart:  :hug:

Ovo grlo je deklarirano max 9w, ali kako ste rekli - uzmem novo i rjesim problem. Foliju mogu staviti u unutrasnju stranu "kucista" na poklopcu gdje ce sijalica stajati, to je najmanji problem.

Nego.... obicno vidim da su i na gotovim i na home-made poklopcima "sijalice" cijelom duzinom poklopca, ustvari mislim da su to neonke. S obzirom da sumnjam da cu naci stednu sijalicu duzine 40cm (recimo), hoce li biti dovoljna jedna normalne velicine postavljena u sredinu poklopca, ili da mozda razmisljam o nekoj varijanti jedne neonke koja bi isla cijelom duzinom poklopca?

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Svibanj 12, 2011, 12:04:07 poslijepodne »
Bit će ti dosta jedna štedna postavljena po sredini akv,još će se svjetlo dosta reflektirat od alufoliju,Iris će dobit gadnu štucavicu al ona ima biljni sa tako postavljenom štednom i funkcionira odlično tako da će i u tvom slučaju jedna takva bit dovoljna,jer nemoj da te zavaraju centimetri al taj akv je maaali...

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #41 u: Svibanj 12, 2011, 13:13:42 poslijepodne »
Iris  :heart:  :hug:

Ovo grlo je deklarirano max 9w, ali kako ste rekli - uzmem novo i rjesim problem. Foliju mogu staviti u unutrasnju stranu "kucista" na poklopcu gdje ce sijalica stajati, to je najmanji problem.

Nego.... obicno vidim da su i na gotovim i na home-made poklopcima "sijalice" cijelom duzinom poklopca, ustvari mislim da su to neonke. S obzirom da sumnjam da cu naci stednu sijalicu duzine 40cm (recimo), hoce li biti dovoljna jedna normalne velicine postavljena u sredinu poklopca, ili da mozda razmisljam o nekoj varijanti jedne neonke koja bi isla cijelom duzinom poklopca?
Pozdrav. Nisi tu samo limitiran grlom od 9w koje je vjerojatno plasticno nego i transformatorom koji ti daje struju za tu zaruljicu. Ukoliko bi stavio jacu pa cak i 11w vjerojatno bi ti se sve to stopilo u roku par min. Moj savjet je da poslusas cure (sto bi i uvijek trebali radit ) ili pogledaj malo po furumu kako su to drugi rijesili. Ne treba ti nikakva specijalna rasvjeta samo imaj na umu da struja i voda ne idu skupa pa posebnu paznju posveti izolaciji i cvrstoci svega jer znam koliko daleko klinci mogu ici. Puno uspjeha i pikni koju slikicu.

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Svibanj 12, 2011, 13:49:59 poslijepodne »
Mudro zboriš,uvjek slušat cure...Opet kažem ja ti se baš nekužim u struju,i meni je trebala neka žarulja kada dignem poklopac akv i idem prtljat po njemu nemam svjetlo,i muž mi je spojio na kabel od pokvarene bušilice grlo i na to žarulju,i sve to na neki plastični nosač,doduše to meni radi pola sata tjedno i stoji na desetak cm od akvarija,al tako nešto bi ti mogo sklopit,s tim da dobro izoliraš oko grla spojeve,nekakav nosač,onaj famozni šik alu šeširić,i mislim da bi to šljakalo bez prevelikih kombinacija sa prigušnicama i sličnim pošto nemaš zatvoren poklopac da ti se kondezira vlaga,samo moraš dobro učvrstit da nebi imo riblju juhu...

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Svibanj 12, 2011, 14:42:17 poslijepodne »
Slazem se, uvijek slusati ljepsi spol....  :devil:

Ok, znaci jedna stedna sijalica, 65000k, max 15w s pripadajucim grlom. Struju nije problem spojiti. A na poklopcu sam s nutarnje strane svakako mislio napraviti jednu "kucicu" od pleksiglasa, dakle, sijalica i grlo bi bili unutar toga, dobro zasilikonirati da ne ulazi vlaga, a za eventualne izmjene zarulje s gornje strane (na vrhu poklopca) ostaviti otvor koji bi sluzio tome.

Treba li osigurati kakvo hladjenje toj sijalici, mozda kakav mali ventilatoric koji bi upuhivao u to zrak i/ili izvlacio toplinu iz te "kucice" gdje je sijalica?

Prigusnica - e to iskreno neznam ovako iz glave sto je i cemu bi mi tocno to sluzilo, ali si nesto mislim - nije da mi to uopce i treba? Ili se varam?  :-[

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Svibanj 12, 2011, 15:18:51 poslijepodne »
 :D Je, tak' je. Navek babe pravo veliju!

Prigušnica treba za neonke, ne za štedne.  :D (ili to kolega misli na prigušnicu za nas alapače)  :D

Ventilatorčić ti za rasvjetu unutar pleksiglasa (+ otvorenom gornjom stranom) zaista ne treba.
Ventilatori se ugrađuju u hauba-potpuno zatvorene poklopce, em' zbog kondenzata i struje (da ne bi imao afro friz i riblju juhu) i da se usaftana voda s poklopca ne vraća u akvarij (rijetko se vraća u akvarij zapravo, češće curi IZA po akvariju).  :dead:

Evo tog mog primjera kojeg je Vesela spomenula: iznad 40 L rasadnika imam reflektor od alu-folije po cijeloj duljini i jednu jedinu štednu od 20 W za zahtjevno bilje (Eco Bright, E27 grlo, boja je 6400K, 230 V, ima 4 staklena slova u i duga je cca 15 cm, CRI > 80, koštala je 25 kn). Dapače, ta rasvjeta mi je PREJAKA pa imam puno plutajućeg da to malo zagušim jer je akvarij plitak.

Gledaj koliki ti je rasap svjetla i dostupnost i iskoristivost do podloge. Pravilo Watt po litri je samo primjerno i često neprimjenjivo.

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Svibanj 12, 2011, 15:29:19 poslijepodne »
Ma ubiti te prigušnice sam spomenula jer one idu u varijantu neonka po dužini,a to tebi netreba.Vidiš primjer odličan za tvoj akv i kako ti je Iris ljepo nabrojila sve te brojke u koje ja još gledam i ništa ne kužim al bi ju poslušala,meni to zvuči ko neš pametno :D

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #46 u: Svibanj 12, 2011, 17:24:47 poslijepodne »
Gle, sve ovisi o tome koliko si skrt dat za lampu ili si pametan ju sam napravit  :D
Imas za kupit 40cm t4 rasvjetu koja je vec u kucistu i lijepo izolirana i to samo prebacis preko akvarija bez poklopca ili pogledaj kako je majstor majstorski slozio rasvjetu za sitne pare. Po meni je najbolje kupit za takve low light akvarije onu lampicu za radni stol koja ima stipaljku i kosta oko 25kn i unutra bubnes stednu zarulju e14 ili koju vec od 15w i bit ces miran dok ne pregori i jos ako si mudar stavis to na vremenski i nemas vise brige i uzivas.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #47 u: Svibanj 12, 2011, 20:59:43 poslijepodne »
Ma nije stvar u skrtosti, vec jednostavno, zasto se razbacivati....

Pitao sam po pet shopovima da uzmem samo poklopac s instalacijijom (grlom) za rasvjetu.... cca 400 ili 500kn?????? Hej, toliko kosta akvarijj s poklopcem i svom opremom.... mislim ono  :down:

Em nemam bas toliko para, em nisam pristalica da placam nesto sto ionako sam mogu napraviti.... a ova ideja - odlicna..... neka viseca lampica, samo je pricvrstim iznad akvarija (srecom, taman iznad njega ima polica) i rjesen problem....

Iris> ovo w/l.... mislim ono, znaci 40W..... cijela soba ima sijalicu od 60w, tako da mi to djeluje malo ono..... ipak bolje nego sto sam negdje pronasao racunicu od watta na pola litre???? 80w sijalica za fis paprikas....

Ok, sutra u obilazak trgovina da pokusam naci nekakvu visecu lampu da mi pase dimenzijama i izgledom....

Eh...cisto onako usputno pitanjce.....valjda je ciklus zaraze gotov, pa me virus dobrano uhvatio..... sto s onim 8l akvarijem? Ima li ista da bi moglo ici u njega? Nekakva ribica? Ono, bilo sta, steta ga je da stoji prazan.... :nerd:  :a018k:

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Svibanj 12, 2011, 21:56:25 poslijepodne »
Nofci su nam svima boljka,mislim da za 50-70kn i sat truda možeš imat vrhunsku rasvjetu,a i meni je uvjek draže ono što je mojih ruku djelo.Il barem moja ideja a muževih ruku djelo,to mi je još slađe!A u tih 8l možeš sastavit mali biljni s mahovinom i kojom biljkom manjeg rasta i tutnit par kozica,meni su takvi biljni nanaći melem za oči,pogledaj tu pod slatkovodnim akv što se sve može napravit u tako malom akviću!

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #49 u: Svibanj 12, 2011, 22:14:52 poslijepodne »
Evo bas citam malo i trazim....

Izgleda da su samo 2 izbora, ili kozice ili beta.... nekako naginjem ovom drugom....manji filter, mali grijac, neka biljcica i jedna beta....mislim da bi bilo ok....

Opet, s druge strane i kozice su fora....ah....prvo da zavrsim ovaj, onda cemo misliti dalje...

Danas su me u shopu jedva odljepili od 250 litarskog akvarija, nozicem su me strugali, nisam ga htio pustiti i izaci iz trgovine... :poguzi: