hm, moram se malo umjesat.
pajcolanka je hladnovodna riba, zlatica (fancy zlatica) kojoj odgovara temp od 22-24 stupnja. al time ne postaje toplovodna i ne znaci da je kompatibilna sa ostalim toplovodnim ribama.
citat od veterinara iz Pet centra u zagrebu:
''Pajčolanka spada u šaranaste ribe, Carassius sp. - njen "narodni" naziv je zlatna ribica.
To su hladnovodne ribe, ali ne mogu preživjeti u prehladnoj vodi. Podrijetlom je iz Kine. Preporučena temperatura vode je 20-25°C. Ako je temperatura u akvariju previsoka, metabolizam im se ubrzava i na taj se način skraćuje njihov životni vijek.''
takoder, sve zlatice spadaju u saranaste ribe i time su hladnovodne, a djele se na,četiri osnovne grupe:
- jednostavne, s jednostrukim repom, jednostrukom podrepnom i leđnom perajom i ostalim perajama u paru;
- ribice s lepezastim ili razdvojenim repovima;
- ribice bez leđne peraje
- novi tipovi.
vazno je znati da se karasi i komete (one koje ti nazivas hladnovodnim) ne bi trebale drzati u istom akvariju sa ostalim vrstama, jer su jednostavno prebrzi i maltretirali bi ostale (tu neki kazu da moze i pajcolanka s njima jer je dosta brza i spretna, unatoc tome sto je fancy zlatica). i to na temp od otprilike 22 stupnja ako ih se zajedno drzi.
ostale vrste se slobodno smiju mjesati s time da im se onda temp moze povisiti i do 24 stupnja.
to je ono sto sam ja do sad uspjela kroz svoj hobi polovit od ljudi koji se bave zlaticama.
i nesto mi nije jasno. pajcolanki nema u prirodi i kazes da je vazno im povisit temp kako parazit ne bi mogao zavsiti svoj zivotni vijek, sto je tocno, al bi to bilo vazno da moraju same prezivljavat. a u uvjetima u kojima one zive, u cestim slucajevima se intervenira od strane covjeka i daje se lijek za parazite i na taj nacin spasis ribicu. ne vidim zasto bi im morao skracivati zivotni vijek ribe da sprijecis parazita kojeg mozes ubit s lijekovima?