Svibanj 06, 2025, 13:33:12 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Koja benzinska  (Posjeta: 4156 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Brljator

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Koja benzinska
« u: Svibanj 01, 2011, 20:26:26 poslijepodne »
Neznam dali je bila takva tema ali  ljudi moji pitao bih vas na kojim benzinskama tenkirate ,neovisno  benzin -dizel.
Neznam dali mi vjerujete  ali ja kad tenkiram na Tifonu napravim sa rezervarom oko 100 kn više nego na Ininim benzinskama, auto drugčije radi , pogotovo se primjeti po zimi  , trenutno vozim hyundai accent iz 2003 sa 120 000 km 1.3   ,benzin  od 84 konja.
Za nepovijerovat ali istinito, koliko je loše gorivo na nekim benzinskama u HR

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: Koja benzinska
« Odgovori #1 u: Svibanj 01, 2011, 20:34:36 poslijepodne »
Najvise na OMV-u,je malo skuplje ali razlika se osjeti,na ininim nikad  :)

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #2 u: Svibanj 01, 2011, 20:44:19 poslijepodne »
Neznam dali je bila takva tema ali  ljudi moji pitao bih vas na kojim benzinskama tenkirate ,neovisno  benzin -dizel.
Neznam dali mi vjerujete  ali ja kad tenkiram na Tifonu napravim sa rezervarom oko 100 kn više nego na Ininim benzinskama, auto drugčije radi , pogotovo se primjeti po zimi  , trenutno vozim hyundai accent iz 2003 sa 120 000 km 1.3   ,benzin  od 84 konja.

Ja sam isto u Accentu 1.3, ali iz 2000. Uvijek na Ini točim, jer mi je Tifon malo daleko. Morat ću probati do njih se provozati, pa da vidim.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #3 u: Svibanj 01, 2011, 21:16:49 poslijepodne »
Petrol.

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #4 u: Svibanj 01, 2011, 21:20:41 poslijepodne »
Moj stari većinom na OMV-u.Zadnjih par mjeseci je počeo točiti pun tank jer kad toči po 100-200kn svaki čas mora ić na benzinsku. :D

Offline IggyOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #5 u: Svibanj 01, 2011, 22:25:55 poslijepodne »
Samo na OMV-u, najkvalitetnije gorivo i do sada nisam imao problema u vezi toga. Sipam eurodizel i imam TDI sa PD motorom. INA je tek nedavno uvela europski stadard za kvalietetu, ali i to je upitno. Sjećam se prije nekoliko godina u jednom časopisu sam čitao test Škode Octavije 1.9 TDI, i nakon 60 tisuća kilometara su primjetili da auto slabija vuče. Odveli su u ovlašteni servis gdje su utvrdili da je sve živo zaštopano zgog lošeg goriva. Potražili su odgovor u INI i dobili su otpilike ovakav odgovor: " Naša goriva zadovoljavaju sve standarde i nismo mi krivi što proizvođaći rade tako osjetljivu tehnologiju."
Prilikom redovnog servisa neka vam majstor pokaže stanje filtera za gorivo...
I Love Animals... They’re Delicious

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #6 u: Svibanj 01, 2011, 22:28:41 poslijepodne »
Mene zanima gdje ima za kupiti običan stari dizel, znači ne eurodizel? Jer na INI izgleda da su ga izbacili iz prodaje...

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 01, 2011, 22:49:29 poslijepodne »
Obični dizel neznam da ga više ima na  benzinskama, bio je   do pred par mj, mom bratu se je u opel astri dizel 2.0-  60 kw  smrzo eurodizel na -7 , auto u garažu , grijalicu i grij, par sati  da upali, onda otišao na benzinsku natenkirao obični dizel  i nema problema neču ni napomenut da je benzinska bila od nekog privatnika u  Hercegovcu  ČULO,
 tko god ima priliku neka proba na Tifonu, oni uvoze euro 5  ja prezadovoljan ,da bi se uvijerili mora se probat

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #8 u: Svibanj 02, 2011, 10:50:01 prijepodne »
Ja sam, kako sam imala novi skuter, primijetila da najlosije ide s Ininim gorivom (vise trosi i kada je bilo hladno, znao se jako zablesati), ok s OMVovim i najbolje s Tifonovim  ;)

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #9 u: Svibanj 02, 2011, 12:51:49 poslijepodne »

U mojoj vozackoj karijeri sam promijenio velik broj automobila raznih karakteristika  i jos veci broj motora te tocio gorivo od hitech robotiziranih pumpi pa do seoskih pumpi u nekoj istocnoeuropskoj vuko*ebini gdje sam vjerojatno bio prvo vozilo mlade od tridesetak godina  :D
I doista se ne sjecam da sam ikad primjetio neki bitniji problem ili razliku u potrosnji koja bi se mogla opravdavati samo s ucinkom goriva - a toga sam se naslusao nebrojeno puta, posebno od onih koji misle da vise oktana znaci jace gorivo  :D

Od svih teorija mi je najdraza kad sam od stucnjaka opce prakse slusao kako uvijek nakon odlaska u shoping u Austriju uredno toce njihovo gorivo i da je razlika u potrosnji znatna te da auto daleko bolje ide i radi - bilo je zabavno promatrati "strucnjake" kada im se iz GPS-a izvuce visinski profil rute gdje je krasno vidljivo da je veci dio puta natrag iz Gaza lagana nizbrdica  :D

Uglavnom, tocim gdje god stignem i ne razmisljam o marketinskim trikovima, a goriva s vise oktana samo u vozila koja ih doista i mogu iskoristiti.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 02, 2011, 13:15:22 poslijepodne »
Samo na OMV-u, najkvalitetnije gorivo i do sada nisam imao problema u vezi toga. Sipam eurodizel i imam TDI sa PD motorom. INA je tek nedavno uvela europski stadard za kvalietetu, ali i to je upitno. Sjećam se prije nekoliko godina u jednom časopisu sam čitao test Škode Octavije 1.9 TDI, i nakon 60 tisuća kilometara su primjetili da auto slabija vuče. Odveli su u ovlašteni servis gdje su utvrdili da je sve živo zaštopano zgog lošeg goriva. Potražili su odgovor u INI i dobili su otpilike ovakav odgovor: " Naša goriva zadovoljavaju sve standarde i nismo mi krivi što proizvođaći rade tako osjetljivu tehnologiju."
Prilikom redovnog servisa neka vam majstor pokaže stanje filtera za gorivo...

Sto je najsmjesnije obje strane su u pravu. INA definitivno ima "prljaviji" dizel od zapadne konkurencije zbog zastarjelosti rafinerija ali je ipak znacajniji problem kod proizvodaca automobila koji su toliko pritisnuti sve rigoroznijim ekoloskim normama da se ide u krajnost ionda nastaju problemi. Nemam iskustava s dizelasima ali imam s motorom novije generacije koji se svakih par tisuca km vracao u ovlasteni servis (pod garancijom) jer se gasio u totalno nepredvidljivim intervalima, sto me je nekoliko puta umalo kostalo glave.

A gdje je problem ?  Osim sve sile senzora, samotestirajuce usisne klapne, MAF senzora, dvije svjecice po cilindru gdje se u slucaju anomalije jedne automatski gasi motor :) vecina mehanicara jednoglasno odbija ikakvu odgovornost tog cijelog hardvera i svi veselo pjevuse mantru "lose gorivo" Mozda bih popusio tu pjesmicu da motor uredno veci dio kilometraze ne provodi na stranom gorivu i otvorenoj cesti.

Da ne duljim - sva vozila do u natrag par godina su uredno oduske (narodski receno iberlauf) imali izvedeno u obliku cjevcica koje su uredno visak plinova iz bloka izbacivale direkno u zrak i to je tako funkcioniralo cijelo stoljece. Pritisnuti ekoloskim normama gdje je to veliko ne proizvodaci se dosjetili da bi bas bilo super tih malo uljnih para vratiti natrag u usis da sagore zajedno sa svjezim gorivom. Sa strane ekologije i po pitanja EUR normi nema ljepse solucije, a kako se ponasa usis s naglaskom na vrlo uske ler kanalice kroz koji sa svjezim zrakom prolazi i fina uljna maglica - imao sam prilike vidjeti    :D

Sa carb sprejem ocistio usisne kanale, a cjevcicu s oduskom iz bloka usmjerio da puse prema van i za divno cudo vise nema problema s "losim i prljavim" gorivom  :D

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 02, 2011, 13:59:37 poslijepodne »
Not bad, AndrejX, not bad  :up:
Ne vozim desetljećima, ali sam se već uvjerio da ima dosta "nazovimehaničara" koji jedino što znaju je spojiti auto na laptop i napričati svašta o prljavom gorivu. Ali što drugo i očekivati kad mladi dođu na praksu pa metu radionu pola dana, a mehaničari rade kod privatnika za toliko koliko rade. Da je drugačije...

Da se vratimo na benzinske... Kao što rekoh, vozim accent 1.3, točim na Ini. Zasad nemam pritužbi. Nisam probao točiti drugdje, pa ne mogu reći ima li razlike. Auto ide kako ide.. 1.3 nije baš za neku ludu vožnju.
Ono što sam znao čuti od rodbine iz dojčlanda kad dođu da im auto ide lošije ovdje, ali je li to stvarno tako ili je to preser***nje tipa "kod nas u njemačkoj"  :D tko će ga znati. Moguće da ima i jednog i drugog, možda malo više ovog drugog  :D
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 02, 2011, 15:07:40 poslijepodne »
Not bad, AndrejX, not bad  :up:
Ne vozim desetljećima, ali sam se već uvjerio da ima dosta "nazovimehaničara" koji jedino što znaju je spojiti auto na laptop i napričati svašta o prljavom gorivu. Ali što drugo i očekivati kad mladi dođu na praksu pa metu radionu pola dana, a mehaničari rade kod privatnika za toliko koliko rade. Da je drugačije...

Imam srece sto oko sebe imam nekoliko njih koji su dobri i u sarafljenju, a niti spajanje na dijagnostiku im nije strano. Ali prije nego sto sam savladao to gradivo potrosilo se poprilicno novca na razne aditive za ciscenje injektora i stooktansko gorivo koje se utakalo u vozila koja od njih nemaju koristi. Po prirodi smo svi prilicno auto-sugestivni pa smo u stanju sami sebi prodati svakakve teorije, ali malo drukcije pocnes razmisljati kad  shvatis koliki utjecaj ima vjetar, koje crveno svjetlo vise, par celzija temperaturne razlike pa klima radi malo jace/slabije, stajanje od munutu-dvije jer se neki amater ne zna sparkirati, malo vise kocenja, par milimetara jace stiskanje gasa, nagib ceste.....sve su to okolnosti koje sasvim solidno mogu dati razlicite rezultate po pitanju potrosnje.

Koliko god sve navedeno djelovalo trivijalno zapitas se kad znas da vecina dostava/kurirskih kompanija u civilizaciji ostvaruje enormne ustede na gorivu optimizirajuci rute, npr. da forsiraju desna skretanja jer tako smanjuju cekanje na semaforima/raskrscima.
Ili kad probas par svojih standardnih ruta snimiti s GPS-om pa kasnije proanalizirati broj stajanja i ubrzanja (a kod kretanja s mjesta se najvise trosi goriva) - iako bih se zakleo da sam odvozio potpuno istim stilom, brojke mi sugeriraju da sam debelo u krivu  :)

O vaznosti zracnog filtera ili svjecica necu niti pisati.

Citat:
Ono što sam znao čuti od rodbine iz dojčlanda kad dođu da im auto ide lošije ovdje, ali je li to stvarno tako ili je to preser***nje tipa "kod nas u njemačkoj"  :D tko će ga znati. Moguće da ima i jednog i drugog, možda malo više ovog drugog  :D

Imam i ja takvih u familiji pa se mogu za velike novce kladiti da je 90% ovo drugo  :D

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 02, 2011, 16:08:15 poslijepodne »
Kum mi je pričao da u Sisku rade gorivo  koje je slabije od  deklaliranog jedino gorivo koje izvoze van je po standardu jer ga ovi neče , provijere ako neštima nazad .
Ja sam se uvijerio u Tifonovo gorivo , morate probat pa vidite razliku , jedino što je ta benzinska od mene 30 km pa kad idem u Bj onda tam natenkiram , a kad ne onda na Ini  i razlika se osjeti pogotovo na autu sa manje konja

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #14 u: Svibanj 04, 2011, 15:42:24 poslijepodne »
Reć ću vas tati :-(...šalu na stranu,otac i mama,a prije njih i njihovi očevi,svi rade u Ine i sto posto sam sigurna da je neke vaše probleme ipak prouzročilo loše gorivo.oke,sad ću ja dobit od tate,al istina je.Dok mađari nisu ušli u Inu ona je bar ovdje u Splitu bila u rasulu.Rezervoari su u lošem stanju,prepuno je taloga koji se pri pražnjenju u cisterne u nekoj količini digne i završi na benzinskoj koje,opet kažem barem ovdje duuugo nisu obnavljane pa su i njihovi spremnici loši,pogon kompletan je u lošem stanju,unajmljivali su privatnike s tankerima za dovođenje goriva iz Rijeke koji bi od Ri vozili gorivo a u povratku bi taj isti tank napunili morem kao balasnom vodom,u Ri ispustili more i bez pranja ljevali nanovo gorivo.u nas se sada obnavlja prva Inina pumpa u zadnjih 15godina!ali,isto tako Ina prodaje gorivo npr.OMV-u,koliko sam upoznata oni dodaju aditive i imaju nekakvu zaštitu kako čestice nebi dospjele u tankove...i da se ogradim ovo je ono što sam ja čula i vidjela ovdje u ine,nije pravilo...
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #15 u: Svibanj 04, 2011, 19:48:33 poslijepodne »
Najvise na OMV-u,je malo skuplje ali razlika se osjeti,na ininim nikad  :)
Slazem se s kolegom..  :up:

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #16 u: Svibanj 04, 2011, 23:47:01 poslijepodne »
također tankam na OMVu, druge benzinske također dolčaze u obzir, INA nikako... jednom dok sam još vozio motor, samo natanko na INI i na recimo tanku od 12 lit, sam dobio 1 do 1,5 vode koja se fino slegla na dno rezervoara i lagano mi ju je pocuclalo, pa sam imao rastavljanje mašine i sl. od tada više ne tankam na INI :)

Offline Riky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #17 u: Svibanj 05, 2011, 08:16:19 prijepodne »
imam saxo 1,1i motor i moje iskustvo je sljedeće:
INA puni tank - 510 kilometara
OMV puni tank - 590 kilometara
prije paljenja lampice za rezervu. od kad sam si to ''izmjerio'' niti kap benzina nisam više stavio s INE u auto.
Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 05, 2011, 11:15:44 prijepodne »
imam saxo 1,1i motor i moje iskustvo je sljedeće:
INA puni tank - 510 kilometara
OMV puni tank - 590 kilometara
prije paljenja lampice za rezervu. od kad sam si to ''izmjerio'' niti kap benzina nisam više stavio s INE u auto.

Skoro 20% razlike u "kalorijskoj vrijednosti" je nemoguce i motor bi stucao/lupao kao blesav da mu u cilindre ulazi takva vodica.
Probaj mjeriti ne sa punim rezervoarom nego sa kolicinim goriva pa ces primjetiti zanimljiv detalj kako ti na OMV ili Tifonu stane vise goriva u rezervoar nego na INA, a zasto je to tako ces vrlo lako skuziti kad pogledas kako su odradeni nagibi ploha na crpkama  :D

Offline Riky

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 05, 2011, 12:11:58 poslijepodne »
ak misliš da je nemoguće zovem te da se provozamo sa jednim pa onda sa drugim gorivom. što se tiče količine goriva, bila je ista količina u decilitar.
Carpe diem!

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 05, 2011, 14:24:27 poslijepodne »
ak misliš da je nemoguće zovem te da se provozamo sa jednim pa onda sa drugim gorivom. što se tiče količine goriva, bila je ista količina u decilitar.

Hvala na ponudi ali se sasvim dovoljno i sam navozim, a da motor bez posljedica proguta 20% vise goriva zbog njegove nekvalitete je tehnicki nemoguce.

Offline Riky

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 05, 2011, 15:28:52 poslijepodne »
baš sam ovu zimu otkrio pregoreni dihtung glave, kombinacija ulja i antifriza je ulazila u jedan cilindar, tako da sam se olakšao za 4k kn (reparatura glave i sve popratno). možda je to pridonijelo.
Carpe diem!

Offline rudios

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: osijek
« Odgovori #22 u: Svibanj 05, 2011, 17:51:45 poslijepodne »
svi koji tvrdite da ima razlike između ine i tifona pročitajte samo prvu rečenicu ovog teksta
http://www.tifon.hr/default.asp?ru=93&sid=&akcija=&jezik=1

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 05, 2011, 18:34:10 poslijepodne »
To po meni nikako ne dokazuje da je gorivo isto

E da, ja NIKAD ne točim kod privatnika. Ali prije jedno tjedan-2 je moj tajo vozio i natočio kod privatnika, jer mu je bilo usput. U 90% slučajeva ja točim u auto, ali ni on inače ne toči kod privatnika. Jučer sam vidio onu lijepu žutu lampicu "check" da svijetli. Ne znam je li luda slučajnost ili nije, ali eto...
A kako je kazaljka pala, večeras ću se najvjerojatnije provozati do tifona da probam tamo
« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2011, 18:43:42 poslijepodne od gmatanic »

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Svibanj 05, 2011, 21:01:12 poslijepodne »
Evo ga  upalila mi se lampica od goriva nakon prijeđenih 650 km, s tim da je rezerva oko 6 litara , kad tenkiram na ini pun jedva navučem 550 km, a ak se posreči do 600 , jednako se vozim istim relacijama posao i po selu malo  sve su to ruta po 5-20 km po danu, znači paljuckanje svaki čas.
Uspio sam uz prosječnu vožnu u komadu  od 80 km/h od 300 km spustit potrošnju na 4.7 litara , a ovako mi auto troši oko 6 l.
Da se ja vratim na temu auto mi drugčije ide  kad je tifonovo gorivo unutra , bolje ide manje troši  :up: