Ja imam olympus SP - 800uz dakle kompakta kojeg kupis i vise nemas nikakve troškove s njim ali naravno da su ti s time i mogucnosti ograničene....
Po meni prednost kompakta je kaj vecinu objektiva koje inace moras kupovat imas u njemu, tipa fish eye, zoom objektivi, macro, micro objektivi....
Ja sam bio stravično razočaran s tim fotićem dok ga nisam malo bolje upozno....imaš opciju stavljanja postavki na automatsko (zaista super fotke ispadaju a samo klikas), mozes sam sve porihtavat sto je odlicno ali treba vremena...i imas u njemu različite vec gotove postavke za slikanje npr, torte sa svjećama, pod neonskom rasvjetom, kroz staklo izloga, vatromet, ljude, ptice u letu, stvari u pokretu i još hrpetina svega....imas macro i super macro opciju
Zatim imaš neke posebne efekte tipa onog solarajz, negativ, fish eye i jos hrpetina drugih....imaš opciju panoramskih slika (trebaš stalak inace ispada mutavo) kad slikas 3 slike koje fotić spaja u jednu panoramsku...imas automatski efekt zamucivanja pozadine....
Zaista ima hrpetina stvari i opcija koje mos na njemu radit...ja sam svoj platio oko 3500 kuna a mislim da je sad dosta jeftiniji, sigurno ispod 2 000....
Samo primjera radi kad je fotić na stalku i kad ukljucis super macro na mravi vidis savrse oštro njegove noge....moš slikat dlake....(vjerojatno to nije bas najbolje ali meni ko amateru izgleda jako jako dobro)
Zatim ako namjetis na slikanje u pokretu....na cesti di smos e vozili pa jedno 80 sigurno ispadaju oštre slike pejzaža...ne svaka ali ima ih oštrih....
I imas HD kameru za snimanje....4GB memorije na fotiću + mjesto za karticu...