Srpanj 20, 2025, 13:51:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Malawi crab  (Posjeta: 1850 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline djurdjev

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Malawi crab
« u: Travanj 27, 2011, 22:19:48 poslijepodne »
Da li neko ima iskustva sa Malawi krabama koje dele akvarijum sa ribama?Extra mi se svidela pa sam mislio da je ubacim al se bojim da samo ne napravim sranje i ostanem bez riba ili tako nesto?! undecided
Na Yutube sam nasao neki snimak gde se vide da zajedno zive u istom akvarijumu al koliko je to merodavno?!
Svaka informacija bi mi znacila a najvise od nekoga ko je imao tako nesto u istom prostoru smiley
Isto tako me zanima gde kod nas ili kod koga moze da se nabavi,cena...
Evo i tog snimka sto sam nasao:
www.youtube.com/watch?v=h72FWvlGiiE&feature=related

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Malawi crab
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2011, 22:51:39 poslijepodne »
jako zgodno... trebalo bi istražiti
sviđa mi se i ovaj syno koji se malo vidi... :)

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2011, 23:28:36 poslijepodne »
i ja sebi namjeravam nabaviti raka i staviti sa malawcima, koliko sam se raspitivao o njemu, dosta sam citao, da zna nekada i uhvatit koju ribu, ali naravno ako je ona manja i ako je potpuni mrak u akvariju, inace im nista nece.. kod nas ovdje u u zgu ima ih za kupiti u pet centru, trenutno su mali, cca 4cm i cijena im je 37kn (oko 5€). Samo ako ga budes ikako nabavljao, moras dobro zatvoriti akvarij, jer on zna nekada izaci van vode, pa ako se nađe koja rupa na poklopcu, zna napravit samoubojstvo jer nemoze natrag u vodu..
Inace super izgledaju u akvariju i dosta je zanimljivo ih gledat.. Ali imaju i jastogi, jedina muka kod njih je sto narastu veliki, ali su dosta smireniji nego rakovi i nezanimaju ih bas toliko ribe u akvariju, bitno je da imaju hrane za sebe..  :up:

Offline djurdjev

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2011, 09:07:46 prijepodne »
Sto se tice izlaska van akvarijuma to nema sanse da joj se desi jer sam napravio poklopce koji extra dihtuju :) jedino me brine sta ce se desavati nocu jer se kod mene automacki u 22h pali mrak  :) i pocinje spavanje riba na dnu -?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #4 u: Travanj 28, 2011, 13:43:56 poslijepodne »
aha, onda super.. a sto se tice mraka, pokusaj staviti ako imas mjesta za jednu plavu lampu, da ti gori preko noci, mislim da s njom nebi bilo onda problema.. al vjeruj, sve ovisi o raku i naravno ribama, mozda bas nebi bilo nista ni prek noci, ali tako kazu kad ribe miruju, da zna uhvatit.. a sto imas sve od malawaca i jesu li malci ili odrasle?

Offline djurdjev

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 28, 2011, 16:06:21 poslijepodne »
Alene amis u mojoj temi www.akvarij.net/forum/index.php?topic=57601.0 slike riba.Nema malaca uglavnom su sve velike,nema nista ispod 5cm
Gde bi moga da nabavim tu krabu?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #6 u: Travanj 28, 2011, 19:58:47 poslijepodne »
suepr ti je akvarij, kao sto sam i tamo napisao i sto se mene tice, slobodno mozes staviti raka unutra, cak i dva komada, super bi izgledali unutra.. stavis jednog crvenog i jednog plavog, tako da imas dva razlicita.. pokusaj ih nabaviti negdje kod sebe, trabalo bi ih biti, ako ih ima kod nas, ima i kod vas..  :up:

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Travanj 28, 2011, 21:17:50 poslijepodne »
interesantno za vidjet ali kak bi to uspijevalo u akv. da nebi  radio stetu hvatao ribice neznam mozda ga i ja pokusam nabavit

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #8 u: Travanj 28, 2011, 21:43:56 poslijepodne »
ako se nabavi od malena, znaci da bude malac, npr 3,4cm onda ce odrast medju ribama i nece im nista ciniti, a ako se ipak u akvarij stavi mrcina koji je odrastao bez riba, bit ce vise šanse da uhvati koju ribu, nego ako odraste s njima.. tako da sigurno moze s malacima, inace su i malawci brze ribe, pa i agresivne znaju se cak i braniti, ali vjerujem da do toga nece doci.. i ja pristajem na kojeg raka sa malawcima, pa se nadam da cu kojeg uskoro nabavit i obavjestit dešavanje..  :up:

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Travanj 29, 2011, 16:12:22 poslijepodne »
i ja sebi namjeravam nabaviti raka i staviti sa malawcima, koliko sam se raspitivao o njemu, dosta sam citao, da zna nekada i uhvatit koju ribu, ali naravno ako je ona manja i ako je potpuni mrak u akvariju, inace im nista nece.. kod nas ovdje u u zgu ima ih za kupiti u pet centru, trenutno su mali, cca 4cm i cijena im je 37kn (oko 5€). Samo ako ga budes ikako nabavljao, moras dobro zatvoriti akvarij, jer on zna nekada izaci van vode, pa ako se nađe koja rupa na poklopcu, zna napravit samoubojstvo jer nemoze natrag u vodu..
Inace super izgledaju u akvariju i dosta je zanimljivo ih gledat.. Ali imaju i jastogi, jedina muka kod njih je sto narastu veliki, ali su dosta smireniji nego rakovi i nezanimaju ih bas toliko ribe u akvariju, bitno je da imaju hrane za sebe..  :up:

Na videu je malawi crab (Potamonautus orbitospinus), slatkovodna vrsta raka koja zivi u jezeru malawi i naraste do kojih 15 cm.
Ova vrsta koja se moze nabaviti kod nas je red claw crab (Perisesarma bidens), puno manji rak od oko 5 cm koji uopce nije za drzanje u akvarijskim uvjetima kako ga u pet shopu predstavljaju. Taj rak vecinu vremena provodi na kopnu u blatu i liscu, te povremeno ulazi u bocatu vodu. Dakle, ova vrsta raka nije za drzanje u akvariju nego u akvaterariju. Ako ga stavis u slatkovodni akvarij taj rak nece imati niti lijep niti dug zivot.

suepr ti je akvarij, kao sto sam i tamo napisao i sto se mene tice, slobodno mozes staviti raka unutra, cak i dva komada, super bi izgledali unutra.. stavis jednog crvenog i jednog plavog, tako da imas dva razlicita.. pokusaj ih nabaviti negdje kod sebe, trabalo bi ih biti, ako ih ima kod nas, ima i kod vas..  :up:

Oprosti, ali da stavis jednog "plavog" i jednog "crvenog", rak od 15 cm bi zatukao malog bidensa od 5 cm. Trebas se prvo malo informirati o potrebama pojedinih vrsta zivotinja a ne davati savjete na temelju toga sto bi zajedno super izgledali.

Sto se tice prikladnosti drzanja malawi crab u akvarijskim uvjetima:

Citat:
Personal remarks: If You plan to keep this crab beware!  It’s a messy fellow, at the least.  It climbs everywhere, including onto floating nests, looking for food (a sub-adult H. nyererei male over 2 inches in size didn’t survived his “visit”), bites fishes (or at least tries to), cuts/uproots plants, digs in the sand, and moves stones … DO BE CAREFUL!
LINK

Ako zelite drzati rakove trebali bi ih drzati u posebnim smjestajima koji su prilagođeni njihovim potrebama. Drzanje rakova kao sporednih zivotinja u akvariju je jos jedna "pet shop" glupost kao primjerice drzanje zlatnih riba u kuglama.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #10 u: Travanj 29, 2011, 17:35:55 poslijepodne »
Da kori, slazem se s tobom!!  :up:
Lijepo sve napisano i receno.. Razmislit cemo i odlucit se..  ;)
Ali sve u svemu, ja cu ipak sebi nabavit onog manjeg iz shopova, o njemu sam citao, nit moze sto ribama, nit one njemu, a ako mu bude potrebno izaci van iz akvarija, ima dosta mjesta ispod poklopca, tako da se netrebam brinut hoce li i pobjec jer nema kud.. Ako bude problem, lako ga nekome udomim.. Ima jedan kolega na forumu i drzao je tog raka iz shopova kod sebe 2 god, nije imao problema, bio je u akvariju sa ribama, nit je kad izlazio, nit sto nist lose cinio, pa tako da danas svaki covjek ima svoju pricu, a u to se treba sam uvjerit i pokusat..  :)
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2011, 18:34:34 poslijepodne od alen_zgb »

Offline djurdjev

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 29, 2011, 19:36:43 poslijepodne »
Alene,aj ti uzmi pa isprobaj :D pa mi javi kakvo je stanje ja se bojim da se kockam :) a i nema ih kod nas(bar je ne mogu da ih nadjem

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Travanj 29, 2011, 21:15:48 poslijepodne »
ja se bojim da bi ga malawci mogli zatuc ... -?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #13 u: Travanj 29, 2011, 21:21:41 poslijepodne »
Pokusat cu ja, pa cu se javiti..  ;)
I ja sam na to pomislio, da bi ga malawci mogli malo maltretirat, ali vidjet cu.. Nabavit cu ga ovih dana, pa javim događaje!  :up:

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #14 u: Travanj 29, 2011, 22:57:30 poslijepodne »
pa tako da danas svaki covjek ima svoju pricu, a u to se treba sam uvjerit i pokusat..  :)

Da, samo sto ti ja ne pricam price kao vecina neinformiranih ljudi koja ih drzi nego cinjenicu kako ta vrsta zivi u prirodi. A trgovina tom vrstom nazalost opstaje upravo zahvaljujuci ljudima poput tebe kojima je cool imati raka u akvariju bez da ih ove cinjenice imalo brinu...sretno s rakom.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #15 u: Travanj 30, 2011, 01:27:47 prijepodne »
pa tako da danas svaki covjek ima svoju pricu, a u to se treba sam uvjerit i pokusat..  :)

Da, samo sto ti ja ne pricam price kao vecina neinformiranih ljudi koja ih drzi nego cinjenicu kako ta vrsta zivi u prirodi. A trgovina tom vrstom nazalost opstaje upravo zahvaljujuci ljudima poput tebe kojima je cool imati raka u akvariju bez da ih ove cinjenice imalo brinu...sretno s rakom.
Hvala tebi na informaciji, ja te razumijem u potpunosti sto zelis reci. Ali vjeruj ni u akvaristici vecina nedrzi ribe onako kako im je u prirodi (nitko to nemoze ni postic), a zapravo nitko ni nezna kako se zivotinje zapravo ponasaju u prirodi i u kakvom okolisu zive.. Pa tako, svatko od nas nesto ima i nemoze mu ugoditi kao u prirodi odakle ta zivotinjica potjece, ali vjerujem da ce mu biti bolje kod mene, nego u shopu, tako da, ako nebude uspio kod mene, ima netko sigurno na forumu ko ce ga udomiti u bolje uvjete..  ;)

Offline Tetak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • symphysodon aequifasciatus
    • eGo elektroničke cigarete
« Odgovori #16 u: Svibanj 04, 2011, 14:32:54 poslijepodne »
Sto se tice izlaska van akvarijuma to nema sanse da joj se desi jer sam napravio poklopce koji extra dihtuju :) jedino me brine sta ce se desavati nocu jer se kod mene automacki u 22h pali mrak  :) i pocinje spavanje riba na dnu -?

"pali mrak"  :D :D

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #17 u: Svibanj 04, 2011, 21:38:19 poslijepodne »
Malawi Crab ili Potamonautus orbitospinus za sad nije imao nitko u HR, dugo sam ga trazio, nasao po cijeni od 30-50€ (eura)/kom i odustao od kupovine. Malawi Crab nije nikako za usporedjivati sa ovim racicima/jastozima sta se prodaju po nasim shopovima jer je nocni grabezljivac i bez beda rjesi ribu i od 10-tak cm... ;)