Srpanj 28, 2025, 09:37:36 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pekaci kruha  (Posjeta: 11944 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Black Angel

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Odg: Pekaci kruha
« Odgovori #25 u: Travanj 25, 2011, 21:05:27 poslijepodne »
Kod mene je politika ako imam za kruh ga kupim,a kad već pri kraju mjeseca razmišljam onda ga pečem (zato uvijek kupim min 6 kg brašna i barem 10 suhih i 10 svježih germi u Lidlu)... Pekač bi samo radi tog mijepanja i dizanja i čuda jer gubim vrijeme a da ne spominjem nered nakon toga ...  :dead:
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #26 u: Travanj 25, 2011, 22:29:46 poslijepodne »
Kakav pekac,dovoljna je rerna i rokaj,odma u startu usteda 300+kn,to je sranje kao i oni sokovnici
Sto se tice domaceg kruha
Kruh je po par dana svijez i lijep za jesti za razliku od kupovnoga
Moja mama ga pravi svaki dan 1kg,i doslovno nikad ne ostaje nista za sutra,dok kupovnog se uvijek nakupljalo pa su najvise imale koristi ptice,sad samo dobiju mrvice koje ostanu nakon sjecenja kruha

a kolko rerna trosi struje u odnosu na pekac? i koliko joj treba da se ugrije i sve to... tih 300 kn pojede na kWh ni neznajuci...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #27 u: Travanj 25, 2011, 22:30:29 poslijepodne »
Hm, da, sto se tice kvasaca, postoji pakiranje od 500g za 27 kn dok recimo 5x7g pakiranje kosta 10kn. Tak da se isplati uzeti ovo veliko pakiranje

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #28 u: Travanj 25, 2011, 22:56:48 poslijepodne »
Ma svejedno ga moraš smješati. U pekač staviš samo sastojke i on ga sam mješa, a ima i timer, tako da recimo naštimaš da se kruh počne peći u pola 4, i kad dođeš doma u 4 s posla imaš topal i svjež kruh  :up: :up:

Postoje neki brzi programi od 1h ali normalni program mijesanja/pecenja traje 3h, bar na ovom pekacu

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #29 u: Travanj 25, 2011, 22:58:24 poslijepodne »
Ja planiram kupnju pekača,al me više zaintrigirala priprema pekmeza.Probala sam kod kolegice od gorkih naranđi i bilo je predobro....
:o :klap: :up: :up: :up:
svaka čast...imam baš onu knjižicu za recepte od tog pekača..
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #30 u: Travanj 25, 2011, 23:12:06 poslijepodne »
Ja planiram kupnju pekača,al me više zaintrigirala priprema pekmeza.Probala sam kod kolegice od gorkih naranđi i bilo je predobro....
:D :D a tebe ću zadužiti za slanje gorkih naranđi  :D :D

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Travanj 25, 2011, 23:20:07 poslijepodne »
Ma svejedno ga moraš smješati. U pekač staviš samo sastojke i on ga sam mješa, a ima i timer, tako da recimo naštimaš da se kruh počne peći u pola 4, i kad dođeš doma u 4 s posla imaš topal i svjež kruh  :up: :up:

Postoje neki brzi programi od 1h ali normalni program mijesanja/pecenja traje 3h, bar na ovom pekacu

vjeruj mi.,. ti brzi programi proizvode cigle...
(Koprivnica)

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #32 u: Travanj 25, 2011, 23:49:00 poslijepodne »

Ma sve 5, rekao sam to onako okvirno jer ne znam kako funkcionira stvar  :up:

Staviš da se počne mješati i peći u 13 i u 16 je gotov  :up:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #33 u: Travanj 26, 2011, 00:21:28 prijepodne »
:D :D a tebe ću zadužiti za slanje gorkih naranđi  :D :D
a kako su Nespoli? čuj i od njih se može pekmez radit jel znaš?? a vjeruj mi da je i rakija preeee pre dobra. :up:
ljutih naranči? prošle su..sve je sad prošlo. :( sad će bit nespola
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline zdgrunf

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #34 u: Travanj 26, 2011, 00:36:02 prijepodne »
Ja sam prije godinu dana uzeo Panasonic SD-257, nakon što sam promijenio 2 jeftikanera od 300-400kn. Trajali su svaki po par mjeseci, valjda nisam imao sreće jer su oba imala istu grešku.
Ovaj sad nije za usporedbu s onima prije, kruh je puno bolji, bilo brzi ili kakav god program. Još mi nije ispao loš kruh iz njega.

Što se tiče cijene pečenja, obavezno je uzeti kvasac od pola kile, ovo ostalo se ne isplati. Neka mjerenja je još davno radio Zombix pa pogledajte link: http://zombix.net/glob/2010/01/16/koliko-struje-trosi-pekac-kruha/
Po meni to se isplati, barem nemam nešto od cca 70 dozvoljenih aditiva u kruhu.

Treba paziti na temperaturu namirnica ako vam pekač nema senzor za to, npr. ako odmah kreće s mješanjem namirnica, nije dobro staviti prehladnu vodu.
Isto tako, pazite da ne držite pekač pored otvorenog prozora zimi npr, ja imam naviku spavati uz otovoren prozor koliko god bilo hladno, a to kvascu ne odgovara - isti vrag kao i DIY smjesa za CO2 :)
Pratite upute, kvasac uvijek držite podalje od tekućine da nebi prerano krenulo s reakcijom.

Evo vam par fotografija da vam pravim zazubice dok ne kupite neki pekač :)
Prva fotografija je slatki krug s grođžicama i brusnicama, a druga je obični vulgaris bijeli na brzom programu i srednje tamnom koricom - to su stare fotografije, sad se palim na miješani integralni kruh.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #35 u: Travanj 26, 2011, 07:28:30 prijepodne »
Ovaj tvoj Panasonic pece puno bolju koricu, moj recimo i kad ga jako zapecem ima svijetlu koru, to je ipak poprilicna razlika u klasama uredjaja. Da li ima vise grijaca?

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 26, 2011, 08:00:42 prijepodne »
Nema više grijača, mada ljudi svašta pišu pa ćeš tako po forumima nači da ima 2 grijača, a nema :)
Korica je pečenija jer njegov poklopac nema prozor, s unutrašnje strane poklopca je obložen nekakvim metalom koji valjda dovoljno reflektira toplinu. Ta korica koju vidiš je srednje na brzom programu, znači na dugom je to još jače.
No kao što i kažeš, nisu za usporedbu te klase uređaja. Ja sam se prije zezao s početnim modelima, čisto da ne trošim previše love na nešto što mi se možda neće svidjeti, no na kraju sam se navukao toliko da sad mrzim kupovati kruh u pekari/trgovini, a nisam se udebljao  :D

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #37 u: Travanj 26, 2011, 09:16:13 prijepodne »
ok, ok, nagovorili ste me :D :D

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #38 u: Travanj 26, 2011, 10:07:51 prijepodne »
Bome i mene....
Pustike, Turopolje

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #39 u: Travanj 26, 2011, 10:27:17 prijepodne »

Korica je pečenija jer njegov poklopac nema prozor, s unutrašnje strane poklopca je obložen nekakvim metalom koji valjda dovoljno reflektira toplinu. Ta korica koju vidiš je srednje na brzom programu, znači na dugom je to još jače.

Da, u biti taj prozor nema bas puno koristi. Ok, vidis kakav ti je kruh ali ak si nesto sfusao ionako ga ne mozes popraviti.
Isti sistem pecenja gdje se odozgora pece sa uzarenim/ugrijanim metalom se koristi kod sač-a gdje se nalozi vatra i onda kad ostane žar se razgrne i na to mjesto se stavi tepsija, pokrije se sa sač-om i na njega žar. Tako da ga odozdola peku ugrijane cigle a odozgora ugrijan metal.
Inace sve elektricne pecnice imaju dva grijaca pa sam pomislio da je tako i kod boljih pekaca

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #40 u: Travanj 26, 2011, 10:47:49 prijepodne »
Evo jedan presjek u xy osi ;). Ovo je jako peceni "tradicionalni bijeli kruh"

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Travanj 26, 2011, 11:13:09 prijepodne »
ok, ok, nagovorili ste me :D :D

I još ga namjestiš da ispeče malo prije buđena...em sve miriše em je toplo, a i želudac ti se probudi...

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #42 u: Travanj 26, 2011, 13:33:56 poslijepodne »
Posto imam desetogodisnje iskustvo s ovim igrackama ajde da i ja guknem koju  :)

Aparat je predivna stvar ali i podlozna stihijskoj upotrebi pa obicno nakon pocetne zaludenosti prije ili kasnije zavrsi na polici s ostalim kucaniskim aparatima te vrste.
Kod mene to obicno dolazi u valovima pa se igram mjesec-dva i onda opet ode na dulji odmor i tako godinama. To sto je prilicno glomazan i zauzima previse mjesta u vecini kuhinja je samo
dodatak.  Dobra je strana sto omogucava neogranicene mogucnosti eksperimentiranja pa se doista mozemo nauzivati jako finog i toplog kruha ali naravno da se to vrlo brzo pocne primjecivati na volumenu trupa  :D

Vecina pocetnika odustane nakon prvobitnih neuspjeha najcesce prouzrocenih ili losim prijevodima uputa ili pogresnim redosljedom ubacivanja sastojaka (prvo tekucine, onda sol, pa brasno i secer te kvasac tek na kraju i na vrh brasna kako se ne bi pomijesao sa sladnom vodom prije pocetka mijesanja).. Nemojmo smetnuti s uma da niti profesionalnim pekarima kruh ne ispadne jednako dobar bas svaki put.

Kupiti jeftiniji ili skuplji aparat ? Odgovor nije jednostavan jer odavno skuplje ne znaci bolje - dugi niz godinama me vjerno sluzio Panasonicov s kojim sam bio vrlo zadovoljan (radi i dalje) ali sam ga prije dvije godine zamijenio s Moulinexovim koji izmedu ostalog muti i baguette koji se pokazao zescim smecem po pitanju kvalitete izrade gdje na svakom koraku vristi od jeftinoce osim u cijeni koja je bila 1x00 kn.

Odokativno i s obzirom na bogato iskustvo ne vidim potrebu za kupnjom skupljeg uredaja posebno ako ce se sporadicno koristiti - ipak se u osnovici radi o teflonom oblozenoj metalnoj posudi s lopaticama na dnu i oko koje je grijac.  Nikakva mudrost.

Nakon sto sam isprobao sve poznate varijante bacio sam se na malo kompleksniji ali meni vrhunski kukuruzni kruh koji je ispadao fenomenalan:

Od manje spominjanih osobina svakako treba napomenuti mijesanje tjestenine koja ispada odlicno jer se svi sastojci temperiraju na idealnu temperaturu, te meni posebno drago kuhanje dzema - pola kila bilo kojeg voca, trecina secera i malo praha za zgusnjavanje te za sat vremena izbaci vecu teglicu dzema onakvog kakvog se sjecamo iz davnih vremena  :)

Ali za kraj jedan bitan detalj - moj aparat vec dulje od dvije godine uglavnom odmara po pitanju spravljanja kruha nako sto sam slucajno naletio na ovo:

I njegovu ubrzanu varijantu:

Tuzna istina glasi da se niti jedan kruh iz aparata ne moze usporediti s ovim po pitanju izgleda i okusa  :D

« Zadnja izmjena: Travanj 26, 2011, 13:39:05 poslijepodne od AndrejX »

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Travanj 26, 2011, 13:37:52 poslijepodne »

Tuzna istina glasi da se niti jedan kruh iz aparata ne moze usporediti s ovim po pitanju izgleda i okusa  :D

Takav kruh smo radili za vrijeme rata kad nije bilo kvasca na bacanje, a ni drugih stvari  -?

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #44 u: Travanj 26, 2011, 13:43:28 poslijepodne »
Evo Andrejx je stavio link na kruh koji moja stara radi i mogu potvrdit da je daleko bolji od onog iz aparata, cak najbolji koji sam probao
Posebno s dodatkom kukuruznog brasna
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #45 u: Travanj 26, 2011, 14:00:53 poslijepodne »
Evo Andrejx je stavio link na kruh koji moja stara radi i mogu potvrdit da je daleko bolji od onog iz aparata, cak najbolji koji sam probao
Posebno s dodatkom kukuruznog brasna

O da  :)

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #46 u: Travanj 26, 2011, 15:04:22 poslijepodne »
Pekač definitivno odlična stvar počel ga koristiti prije kakvih 3 mjs. naravno ne redovito ali ni ne jedemo puno kruha u kući.
Dajte neke recepte kaj vi koristite
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #47 u: Travanj 26, 2011, 15:16:15 poslijepodne »
Zgodan je taj "nemijesajuci" kruh ali ima tu dosta posla, 2x prljas ruke sa tijestom i jos pult + jednu posudu. Uz to treba predgrijati lonac i jedno vrijeme peci sa pa onda bez poklopca.
Ja isto ponekad radim maslenu pogacu ili foccaciu, ali mi ne pada na pamet to raditi svaki dan, sto je potrebno za kruh svagdasnji.
Mislim, da li vi osobno svaki dan mijesate taj kruh?
« Zadnja izmjena: Travanj 26, 2011, 16:12:47 poslijepodne od majstor76 »

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #48 u: Travanj 26, 2011, 15:18:30 poslijepodne »
Moja mama to radi tako da sve pomjesa suho, doda vode i nakon 12 sati samo istrese u kalup i stavi pec bez ikakvog mjesanja i dizanja poklopca
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Travanj 26, 2011, 15:57:28 poslijepodne »
ebo vas kruh... citajuci temu zaboravio iskljucit punjenje akvarija....

opet je soba plivala... 4ti put....
(Koprivnica)