Lipanj 26, 2025, 20:54:23 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: C. Cyaneopubescens  (Posjeta: 5334 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Brandeburg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
C. Cyaneopubescens
« u: Travanj 20, 2011, 00:36:00 prijepodne »
Pozdrav svima,
Ovu temu nisam stavio pod kategoriju ˝Novi u teraristici˝, jer nisam novi terarist, ali sam zato pocetnik za tarantule... :zagrljaj:

pa evo da se pohvalim...konacno sam postao vlasnik C. Cyaneopubescens, ali tek mali paucic, tek drugo presvlacenje. pauk stigao ziv i zdrav, nabavio sam ga od Iggyja, koji je to sve profesionalno osigurao da se pauk sto sigurnije transportira...

Naravno u pocetku je tu uvijek puno nedoumica, ali svi ce se odgovori polako saznati.

Nemam bas neki extra dobar digitalni, ali mozda padne koja fotka koji dan.  :D
« Zadnja izmjena: Travanj 20, 2011, 00:51:16 prijepodne od Brandeburg »
Chromatopelma cyaneopubescens 0.0.1

Offline birdeater

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: C. Cyaneopubescens
« Odgovori #1 u: Travanj 20, 2011, 08:08:12 prijepodne »
Eto cestitam na prinovi, to ti je extra pauk vidit ces i sam, svakim presvlacenjem sve lijepsi i lijepsi!

A za slike pomalo, kad ulovis vremena iako bi mi volili sta prije hehehe :D :up:
Glupi ljudi su dobri ljudi.
Djeca vole dobre ljude.
Vole li vaš vaša djeca?

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 20, 2011, 11:17:07 prijepodne »
Pa da zato sam i uzeo tog pauka, ono ima totalno neprirodne boje, kao da je netko u Photoshopu nadodao te boje koje ima taj pauk, zato je poseban, jer izgleda kao da ije iz ove galaksije.  :D

Cim malo uhvatim vremena koji dan, stavit cu par fotki.  ;)

Offline mata biolog

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 20, 2011, 11:45:34 prijepodne »
čestitam na prinovi,. ja sam isto nabavio cyana i šta reć, plete ko lud, prekrasan pauk.. hehe

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 20, 2011, 13:16:04 poslijepodne »
čestitam na prinovi,. ja sam isto nabavio cyana i šta reć, plete ko lud, prekrasan pauk.. hehe

Hehe, hvala, slazem se prekrasan pauk, mislim da moj nece jos neko vrijeme plesti, tek mu je drugo presvlacenje i manji je od 1 cm.  :)

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #5 u: Travanj 20, 2011, 20:34:29 poslijepodne »

Hehe, hvala, slazem se prekrasan pauk, mislim da moj nece jos neko vrijeme plesti, tek mu je drugo presvlacenje i manji je od 1 cm.  :)

oce oce ;) pletu oni i dok su maleni :)

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Travanj 21, 2011, 00:00:13 prijepodne »
toncek12 imas pravo...sad sam maloprije vidio kakvo je stanje s paukom i vidim poceo malo po malo plesti mrezu po zemlji.  :)

Offline mata biolog

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 21, 2011, 00:23:37 prijepodne »
bez brige.. meni je za jednu noć i evo danas prekrio prvim slojem . još uvijek providnim tlo mrežom..
prestrašan je. a tek to mrdanje guzom kad plete.. hehe   :D

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Travanj 21, 2011, 00:40:33 prijepodne »
bez brige.. meni je za jednu noć i evo danas prekrio prvim slojem . još uvijek providnim tlo mrežom..
prestrašan je. a tek to mrdanje guzom kad plete.. hehe   :D
Doduse meni je tek poceo plesti ali ga nisam uspio viditi na djelu kako to radi... ;)

Offline mata biolog

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 21, 2011, 00:49:30 prijepodne »
promatraj malo. meni je to prezanimljivo.!  :up:
a preko noći će te iznenadit šta će sve napravit. vidjet ćeš..

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Travanj 21, 2011, 00:53:56 prijepodne »
promatraj malo. meni je to prezanimljivo.!  :up:
a preko noći će te iznenadit šta će sve napravit. vidjet ćeš..

Hocu promatrat cu ga. Zato sam i uzeo ovu vrstu, koja osim sto je posebna po bojama, po preporukama ljudi sam je uzeo jer svi kazu da je zanimljiva za promatrat i vrlo je aktivna i vidi se cesto. ;)

Offline mata biolog

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 21, 2011, 19:00:50 poslijepodne »
izuzetno je aktivan,. i nećemo sigurno požaliti što smo nabavili baš tog pauka!! hehe
mene je oduševio,. nemam riječi

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Travanj 21, 2011, 19:39:15 poslijepodne »
izuzetno je aktivan,. i nećemo sigurno požaliti što smo nabavili baš tog pauka!! hehe
mene je oduševio,. nemam riječi

Naravno.  ;)

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Travanj 24, 2011, 18:49:23 poslijepodne »
Zanima me slijedece, pomagajteee ljudi:

Posto je zemlja bila vlazna zbog nakon sto sam namocio kockice treseta, pauk je onda zbog te vlazne zemlje cijelo vrijeme do danas boravio na stijenkama kutije, skroz blizu otvora kutije.Nakon sto sam onda uzeo treset i osusio ga bolje u pecnici, onda sad cyana boravi na zemlji.
Eh sad cyana.treba imati nekakvu vlagu, ali bojim se da ako naspricam da ce opet bjezat gore, a d druge strane razmisljam sto se ako zemlja ne vlazi, a pauk u slucaju da se ide presvlaciti moze biti problema zbog toga jer zemlja nije vlazna...

Pa razmisljam i razmisljam sto napraviti da bude vlage u kutiji di je cyana, a da pritom ne moram spricati zemlju, posto ona volo suho.

Ja sam to onda ovako zamislio...da kutijicu din je cyana stavim u vecu kutiju i onda da pritom vlazim stijenke ove vece kutije, a znaci da ta manja kutija bude u toj vecoj, pa da onda vlaga na taj nacin dolazi. Znaci da spricam veliku kutiju, da izbjegnem da moram spricati (vlaziti) kutijicu di je cyana i zemlju u njoj.

Jesam li to zamislio pogresno ili ne?

Znači ovo:

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #14 u: Travanj 24, 2011, 19:40:56 poslijepodne »
Ne moras komplicirati. Tarantule nisu toliko zahtjevne zivotinje i u biti ih je vrlo jednostavno drzati ;)

Navlazi pola treseta, ali ne da bude blato, nego umjereno. A na vlaznu polovicu mozes staviti i nekakvu posudicu za vodu. Povremeno navlazi stijenke posude i trebalo bi biti sve ok.

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 24, 2011, 20:29:03 poslijepodne »
Ne moras komplicirati. Tarantule nisu toliko zahtjevne zivotinje i u biti ih je vrlo jednostavno drzati ;)

Navlazi pola treseta, ali ne da bude blato, nego umjereno. A na vlaznu polovicu mozes staviti i nekakvu posudicu za vodu. Povremeno navlazi stijenke posude i trebalo bi biti sve ok.

Prije nego sto sam zemlju osusio, bila je vlazna, ali ne jako i stalno je tarantula bila gore na stijenkama kutijice.
Poslusat cu te, navlazit cu samo pola treseta i stijenke kutijice. Tnx..   :up:
« Zadnja izmjena: Travanj 24, 2011, 20:52:41 poslijepodne od Brandeburg »

Offline frga

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #16 u: Travanj 24, 2011, 20:53:13 poslijepodne »
Ako sam se nečega načitao u zadnje vrijeme onda sam se načitao o Chromatopelma-ma. :D Dok su male zahtijevaju malo višu vlagu, a kad su odrasle onda ih se drži skoro skroz suhom samo sa pojilicom. Čitao sam i o slučajevima gdje su odrasle jedinke uginule zbog previsoke vlage. Kao što je Acid već spomenula ne moraš previše komplicirati, jedan dio kutijice neka je skroz suh a jedan dio recimo oko posudice s vodom lagano navlažiš. Ljudi najviše griješe jer misle pošto dolazi iz Venezuele da zahtijeva izrazito vlažne uvjete, a ako se čita malo o njihovom prirodnom staništu naći ćeš da se divlji primjerci pronalaze pretežno u suhim predjelima u visokim travama gdje ispletu svoje mreže. Ti joj jednom u tijedan ili dva možeš lagano našpricati mrežu s vodom i vidjet ćeš da ona skuplja kapljice s mreže i na taj način pije, na taj način i u divljini skuplja jutarnju rosu (što ne znači da možeš kompletno izbaciti pojilicu jer unatoč špricanju mreže ja svoju znam uloviti kako pije iz pojilice). A kad vidiš da joj predstoji presvlačenje onda malo jače oko njezine mreže navlažiš i ne bi smjelo biti nekih komplikacija.

Ovdje imaš kvalitetan člana od jednog ruskog kolege…enjoy
 http://tarantulas.tropica.ru/files/Bagaturov%20M(2007)Hobby%20Jewellery_BTS%20Journal%2022_2.pdf
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline mata biolog

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 24, 2011, 22:56:39 poslijepodne »
evo pogledaj na kakvim staništima se nalaze chromatopelme u divljini:
http://www.birdspiders.com/gallery/index.php/Tarantula-Habitats/birdspiders_0775

nemoraš uopće tolko komplicirat i brinuti. dovoljno im je da imaju vode u nekoj maloj posudici i eventualno pokvasiti treset jednom-dvaput tjedno, ali ne previše jer se, u prirodi, kao što vidiš na slici nalaze u relativno sušnim područjima..

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Travanj 25, 2011, 00:14:34 prijepodne »
Ako sam se nečega načitao u zadnje vrijeme onda sam se načitao o Chromatopelma-ma. :D Dok su male zahtijevaju malo višu vlagu, a kad su odrasle onda ih se drži skoro skroz suhom samo sa pojilicom. Čitao sam i o slučajevima gdje su odrasle jedinke uginule zbog previsoke vlage. Kao što je Acid već spomenula ne moraš previše komplicirati, jedan dio kutijice neka je skroz suh a jedan dio recimo oko posudice s vodom lagano navlažiš. Ljudi najviše griješe jer misle pošto dolazi iz Venezuele da zahtijeva izrazito vlažne uvjete, a ako se čita malo o njihovom prirodnom staništu naći ćeš da se divlji primjerci pronalaze pretežno u suhim predjelima u visokim travama gdje ispletu svoje mreže. Ti joj jednom u tijedan ili dva možeš lagano našpricati mrežu s vodom i vidjet ćeš da ona skuplja kapljice s mreže i na taj način pije, na taj način i u divljini skuplja jutarnju rosu (što ne znači da možeš kompletno izbaciti pojilicu jer unatoč špricanju mreže ja svoju znam uloviti kako pije iz pojilice). A kad vidiš da joj predstoji presvlačenje onda malo jače oko njezine mreže navlažiš i ne bi smjelo biti nekih komplikacija.

Ovdje imaš kvalitetan člana od jednog ruskog kolege…enjoy
 http://tarantulas.tropica.ru/files/Bagaturov%20M(2007)Hobby%20Jewellery_BTS%20Journal%2022_2.pdf

Da vece cyane citao sam preferiraju vlagu od 65-75%, a kao sto si napisao vidio sam na jos par foruma gdje pise da male cyane mogu imati vecu vlagu. Znam ja da su iz suhih predjela Venezuele. također sam nasao i neki clanak gdje sam procitao da jedinke u divljini mogu izdrzat izrazito niske niske temperature i vecu vlagu...

A ta pojilica sto spominjes...neznam kako to izgleda, spominjala mi je nesto acidorange da uzmem neki cep i onda ga samo skratim sa skarama. Ja se to bojim raditi, jer mislim da mi se pauk mozda nebi bas popeo i nasao je,a drugo sto je vaznije mojoj cyani je tek drugo presvlacenje i ima jedno 7mm, a ja neznam onako koliko vide treba doci, bojim se da bi stavio previse vode i da bi se utoplia. ja mozda grijesim, ljudi koje sam pitao govore da stavim neki cep i ne treba mi vata, a ja stavim namocenu vatu jer mi se cini sigurnije.
Ovo sto ste ti i acidorange opisali na taj cu nacin vlaziti terarij. Nego, istina ja se previse filozofiram i opterecujem se brijkama, ali je li puno da vlaga bude 80% ili nesto vise?

Tnx na textu, ovo je super...neam bas puno clanaka o cyanama svugdje pise onako sturo i vise-manje isto.  :up:

evo pogledaj na kakvim staništima se nalaze chromatopelme u divljini:
http://www.birdspiders.com/gallery/index.php/Tarantula-Habitats/birdspiders_0775

nemoraš uopće tolko komplicirat i brinuti. dovoljno im je da imaju vode u nekoj maloj posudici i eventualno pokvasiti treset jednom-dvaput tjedno, ali ne previše jer se, u prirodi, kao što vidiš na slici nalaze u relativno sušnim područjima..

Hvala na linku, vidim suhe travnate savane prevladavaju u prirodnom stanistu cyana. Zahtjevaju kao male vecu vlaznost i osjetljivije su od odraslih jedinki, ali kao sto si napisao ne treba pretjerivati s vlagom, iako kao male zahtijevaju da valznost bude veca, zato treba naci neku savrsenu ravnotezu, hehe. stalno sam u tim preokletim brojkama ono kad nekad izmjerim vlaznost bude 80% i vise, onda nekako bojim se da je to previse, onda ako spustim ptam se treba li veca, jer su manje pa im je potrebna veca vlaznost.
A bojim se da se ne utopi u posudici,a pa imam za svaki slucaj umjesto toga namocenu vatu.

Ma ovo sto ja pricam su neistine i nebuloze, ali nema bas nitko u mojoj blizini netko tko je iskusan s tim zivotinjama, pa se bojim da ne napravim neku pocetnicku gresku, pogotovo zato jer je pauk mali i osjetljiviji je nego odrasli...ali radije cu ispasti budala da budem siguran da radim kako treba, nego da radim po svome i pravim se pametan i da na kraju bude nesto loše po zivotinju.

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #19 u: Travanj 25, 2011, 00:31:37 prijepodne »
Stvarno ne trebas da se cimas toliko oko vlage i svega toga,nisu tarantule bas toliko "mekane" :) Ja ne pravim razliku kod vlage izmedju cyano,boehmei i parahybane,vlazim kad se setim ( jednom u 5 dana ) i evo ih,zive i zdrave. Da su one toliko osetljive na promene te vrste,odavno bi izumrle  ;)

Offline frga

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #20 u: Travanj 25, 2011, 00:37:05 prijepodne »
Ma pojilica  :D … pod tim sam mislio posudu sa vodom, bilo kakvu posudu ili čep adekvatne veličine, mislim da se ne bi trebao previše bojati da će se utopiti, ali ako ćeš se bolje osjećati stavi par kamenčića u čep tak da ona ima oslonac da može izaći van i to je to. Ja sam nekim bebicama pojilice radio od plastike od tableta one su mi se nekak činile adekvatne veličine  (izrežeš jednu onu okruglu plastiku, opereš malo i vode unutra). Posudu koju stavljaš u terarij možeš malo ukopati u treset tak da je rub malo iznad treseta.

A što se tiče vlažnosti nemoj se previše živcirati, pa u prirodi isto nije konstanta vlažnost ima suših i vlažnijih perioda, isto tak i s temperaturom.

A to da u Rijeci nema iskusnih terarista s tim se nebi složio, sigurno ćeš ubrzo upoznati ekipu  ;)
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline mata biolog

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 25, 2011, 00:57:17 prijepodne »
Da su one toliko osetljive na promene te vrste,odavno bi izumrle  ;)

kao što kaže KLOKI95, nemoj da se tolko brineš. da su tarantule tako kilave čisto sumnjam da bi se toliko ljudi bavilo njima, iako ovaj hobi nije nešto previše raširen,. govorim općenito.
a bože moj, ako pogriješiš, pogriješiš.nećeš bit' ni prvi ni zadnji. barem ćeš naučit za sljedeći put.. samo se opusti, osiguraj im uvjete za život i uživaj u tim krasnim živinama!  :up:
šta bi reko edo maajka: no sikiriki..

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Travanj 25, 2011, 01:44:49 prijepodne »
Stvarno ne trebas da se cimas toliko oko vlage i svega toga,nisu tarantule bas toliko "mekane" :) Ja ne pravim razliku kod vlage izmedju cyano,boehmei i parahybane,vlazim kad se setim ( jednom u 5 dana ) i evo ih,zive i zdrave. Da su one toliko osetljive na promene te vrste,odavno bi izumrle  ;)

Kad mi to govorite, sad se malo manje brinem, manja- veca vlaga valjda prezivi onda zivotinja, jedino sto neznam kad cu prepoznat da se presvlaci da znam povecati vlaznost, znam da se onda pocinje manje kretati, jesti i pocrni jedan dio na njoj, ali 7 mm zivotinja, to je presitno za vidjet...

Ma pojilica  :D … pod tim sam mislio posudu sa vodom, bilo kakvu posudu ili čep adekvatne veličine, mislim da se ne bi trebao previše bojati da će se utopiti, ali ako ćeš se bolje osjećati stavi par kamenčića u čep tak da ona ima oslonac da može izaći van i to je to. Ja sam nekim bebicama pojilice radio od plastike od tableta one su mi se nekak činile adekvatne veličine  (izrežeš jednu onu okruglu plastiku, opereš malo i vode unutra). Posudu koju stavljaš u terarij možeš malo ukopati u treset tak da je rub malo iznad treseta.

A što se tiče vlažnosti nemoj se previše živcirati, pa u prirodi isto nije konstanta vlažnost ima suših i vlažnijih perioda, isto tak i s temperaturom.

A to da u Rijeci nema iskusnih terarista s tim se nebi složio, sigurno ćeš ubrzo upoznati ekipu  ;)

Primjenit cu to sto si ti i ekipa rekli.
A teraristi u Rijeci, hmm neznam bas puno ljudi koji uzivaju u tome u mom gradu,ipak  vecinom se time bavi oni koji zive u kontinentalnom dijelu HR...

kao što kaže KLOKI95, nemoj da se tolko brineš. da su tarantule tako kilave čisto sumnjam da bi se toliko ljudi bavilo njima, iako ovaj hobi nije nešto previše raširen,. govorim općenito.
a bože moj, ako pogriješiš, pogriješiš.nećeš bit' ni prvi ni zadnji. barem ćeš naučit za sljedeći put.. samo se opusti, osiguraj im uvjete za život i uživaj u tim krasnim živinama!  :up:
šta bi reko edo maajka: no sikiriki..

Totalno si u pravu...  :up:
« Zadnja izmjena: Travanj 25, 2011, 02:06:30 prijepodne od Brandeburg »

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #23 u: Travanj 25, 2011, 09:45:37 prijepodne »
Ovo oko presvlacenja,ona je sada jos uvek mala i ni oko toga ne bi trebao/la da se brines,dok su male to sve ide lako i brzo,pa mogu to da odrade i bez vlage ( ako slucajno zaboravis ili nesto slicno )
Primetices da pre presvlacenja ima jako "ruzan" izgled u odnosu na izgled predhodnih nekoliko dana :) Nogice i celo telo postane tamno,boje nekako sive,izblede,tad mozes da ocekujes presvlacenje za dan/dva :)
Bilo kako bilo,razumem ja tebe i tvoju brigu,ja mojoj prvoj tarantuli samo tv nisam kupio :D Vremenom ces se opustiti,srecno :)

Offline Brandeburg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Travanj 25, 2011, 14:01:36 poslijepodne »
Ovo oko presvlacenja,ona je sada jos uvek mala i ni oko toga ne bi trebao/la da se brines,dok su male to sve ide lako i brzo,pa mogu to da odrade i bez vlage ( ako slucajno zaboravis ili nesto slicno )
Primetices da pre presvlacenja ima jako "ruzan" izgled u odnosu na izgled predhodnih nekoliko dana :) Nogice i celo telo postane tamno,boje nekako sive,izblede,tad mozes da ocekujes presvlacenje za dan/dva :)
Bilo kako bilo,razumem ja tebe i tvoju brigu,ja mojoj prvoj tarantuli samo tv nisam kupio :D Vremenom ces se opustiti,srecno :)

Ma predobro...nisu to toliko zahtjevne zivotnje koliko sam mislio bas u pocetku. Hvala sad si me ubjedili ti i ekipa da se vise ne brinem bzvz previse oko toga. :up: