Ako sam se nečega načitao u zadnje vrijeme onda sam se načitao o Chromatopelma-ma.
Dok su male zahtijevaju malo višu vlagu, a kad su odrasle onda ih se drži skoro skroz suhom samo sa pojilicom. Čitao sam i o slučajevima gdje su odrasle jedinke uginule zbog previsoke vlage. Kao što je Acid već spomenula ne moraš previše komplicirati, jedan dio kutijice neka je skroz suh a jedan dio recimo oko posudice s vodom lagano navlažiš. Ljudi najviše griješe jer misle pošto dolazi iz Venezuele da zahtijeva izrazito vlažne uvjete, a ako se čita malo o njihovom prirodnom staništu naći ćeš da se divlji primjerci pronalaze pretežno u suhim predjelima u visokim travama gdje ispletu svoje mreže. Ti joj jednom u tijedan ili dva možeš lagano našpricati mrežu s vodom i vidjet ćeš da ona skuplja kapljice s mreže i na taj način pije, na taj način i u divljini skuplja jutarnju rosu (što ne znači da možeš kompletno izbaciti pojilicu jer unatoč špricanju mreže ja svoju znam uloviti kako pije iz pojilice). A kad vidiš da joj predstoji presvlačenje onda malo jače oko njezine mreže navlažiš i ne bi smjelo biti nekih komplikacija.
Ovdje imaš kvalitetan člana od jednog ruskog kolege…enjoy
http://tarantulas.tropica.ru/files/Bagaturov%20M(2007)Hobby%20Jewellery_BTS%20Journal%2022_2.pdf
Da vece cyane citao sam preferiraju vlagu od 65-75%, a kao sto si napisao vidio sam na jos par foruma gdje pise da male cyane mogu imati vecu vlagu. Znam ja da su iz suhih predjela Venezuele. također sam nasao i neki clanak gdje sam procitao da jedinke u divljini mogu izdrzat izrazito niske niske temperature i vecu vlagu...
A ta pojilica sto spominjes...neznam kako to izgleda, spominjala mi je nesto acidorange da uzmem neki cep i onda ga samo skratim sa skarama. Ja se to bojim raditi, jer mislim da mi se pauk mozda nebi bas popeo i nasao je,a drugo sto je vaznije mojoj cyani je tek drugo presvlacenje i ima jedno 7mm, a ja neznam onako koliko vide treba doci, bojim se da bi stavio previse vode i da bi se utoplia. ja mozda grijesim, ljudi koje sam pitao govore da stavim neki cep i ne treba mi vata, a ja stavim namocenu vatu jer mi se cini sigurnije.
Ovo sto ste ti i acidorange opisali na taj cu nacin vlaziti terarij. Nego, istina ja se previse filozofiram i opterecujem se brijkama, ali je li puno da vlaga bude 80% ili nesto vise?
Tnx na textu, ovo je super...neam bas puno clanaka o cyanama svugdje pise onako sturo i vise-manje isto.

evo pogledaj na kakvim staništima se nalaze chromatopelme u divljini:
http://www.birdspiders.com/gallery/index.php/Tarantula-Habitats/birdspiders_0775
nemoraš uopće tolko komplicirat i brinuti. dovoljno im je da imaju vode u nekoj maloj posudici i eventualno pokvasiti treset jednom-dvaput tjedno, ali ne previše jer se, u prirodi, kao što vidiš na slici nalaze u relativno sušnim područjima..
Hvala na linku, vidim suhe travnate savane prevladavaju u prirodnom stanistu cyana. Zahtjevaju kao male vecu vlaznost i osjetljivije su od odraslih jedinki, ali kao sto si napisao ne treba pretjerivati s vlagom, iako kao male zahtijevaju da valznost bude veca, zato treba naci neku savrsenu ravnotezu, hehe. stalno sam u tim preokletim brojkama ono kad nekad izmjerim vlaznost bude 80% i vise, onda nekako bojim se da je to previse, onda ako spustim ptam se treba li veca, jer su manje pa im je potrebna veca vlaznost.
A bojim se da se ne utopi u posudici,a pa imam za svaki slucaj umjesto toga namocenu vatu.
Ma ovo sto ja pricam su neistine i nebuloze, ali nema bas nitko u mojoj blizini netko tko je iskusan s tim zivotinjama, pa se bojim da ne napravim neku pocetnicku gresku, pogotovo zato jer je pauk mali i osjetljiviji je nego odrasli...ali radije cu ispasti budala da budem siguran da radim kako treba, nego da radim po svome i pravim se pametan i da na kraju bude nesto loše po zivotinju.