Kada malo bolje razmislim, meni gotovo da i ne trebaju pet shopovi jer u njima jako, jako malo kupujem, možda 5% ukupne kupovine za akvaristiku i teraristiku.
Zadnje što sam kupio je žilet za grecat alge sa stakla u moskom. Hranu za ribice kupujem jednom u 4-5 mjeseci. Vulkanit 10kg jednom godišnje i sada ću kupiti 5kg kvarca koji košta 20-30kn tako da od mene shopovi gotovo ništa ne zarađuju.
Za slatkovodnu akvaristiku:
- mikro i makro elemente sam kupio do forumaša koji su to kupili na kile iz vana pa imaju viška, bude oko 10 puta jeftinije
- ribe ću uzeti od uzgajatelja, znam njih par koji imaju odličan izbor i 60% jeftinije cijene, jako sam dobar s njima tako da mi više poklone riba nego naplate
- bilje mjenjam sa forumašima jer ono što imam raste dobro pa uvijek bude viškova
- sitnjarije (DC, difuzor) sam naručio sa ebay-a za bagatelu
- tehniku (filter i rasvjetu) sam kupio od forumaša rabljenu ili direktno od uvoznika
- dekoracija (panjevi, kamenje) je iz vana jer je kod nas katastrofalna ponuda
Za morsku:
- koralje kupujem od forumaša
- sol od uvoznika
Napomena: u Slavoniji iovako nema ništa od ponude za morsku, možda bi nešto i kupio ali kad nije ništa ponuđeno

Za teraristiku:
- UVB lampu uzeo od uvoznika
- hranu za kamija i pauka dobio od frenda iz OS, ponekad kupim od uzgajatelja
Eto, ja imam od svega - teraristika, slatkovodna i morska akvaristika. U domaćim shopovima ostavim 200-300kn godišnje a sigurno i manje prvenstveno jer su preskupi, jer su im ribe i bilje u katastrofalnom stanju, jer nemaju dobru ponudu ili mi radnici počnu pametovati oko riba, a pogotovo oko bilja a pojma nemaju.
Radnici/gazde su materijalisti i pred mojim očima samo trpaju ljudima ribe nemisleći o kompaktivilnosti, samo da se proda i zaradi. Tako je u ovim shopovima koje ja obilazim, izuzev jednog Osiječkog i jednog Vinkovačkog koji su stvarno ok po pitanju cijena i etike, ali džaba kad nemaju ono što mene zanima.
I kada na to sve dodam da su u velikom broju neobrazovani o onom šta podaju i o držanju "toga na životu" (mislim na biljke i ribe) nije ni čudo što su se okrenili mačkama i psima, hrana za mačke u konzervi neće uginuti za razliku od bilja i riba.