Srpanj 20, 2025, 06:16:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Totalno Početnička shema i savjeti potrebni.  (Posjeta: 3118 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline splicho

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Totalno Početnička shema i savjeti potrebni.
« u: Travanj 13, 2011, 17:07:15 poslijepodne »
Pozdrav svima.

Evo već se jedan član javio pomoć pa da ne davim, iščitao sam dosta toga o akvaristici (u šturo, površno) skontao sam da postoje ribe koje mogu skupa koje ne mogu, njihove vrste i latinske nazive kojima baratate.
Svaki akvarij bi trebao bit što veći, e tu mi je zajeb jer želim akvarij ali nemam previše prostira 50m kvadratnih i jedan regal na koji bi ga postavio, odma da pitam jel moze to istrpit ovako nešto:

Dakle stavio bi poviše TV-a gore ili čak skroz na krov.

Ne znam jel to opasna i glupa ideja ali jebemu nemam drugog mista a da mi je baš u stanu lipo komodno vidljivo.

Dimenzije ovih kocki poviše TV-a je : Duzina 61cm, visina: 41cm, dubina: 28cm

Pokušavao sam se obisit za ove daske di bi došao akvarij, čini mi se da mogu podnit dosta, samo ne znam dugoročno jel pati ovo drvo tj više imitacija drva pa da ne padne i napravi katastrofu...makar ne mislim.

Ja imam 110kg i s obje ruke sam se obisio i pokušao povuć ka gore i nije se sorilo  :devil:

Znam da je glupo ali eto jedini način za sad.

Dakle uzeo bi neki akvarij tih dimenzija koje mi tu pašu, ne znam jel postoje akvariji bez biljaka, jer čuo sam da su jako zahtijevne za održavanje ali isto tako i bitne za ribe koje su unutra.
Trebam i čistače koji se hrane otpacimo što je navodno dobro i potrebno.

Voda u akvarij se priprema više dana i ribe se adaptiraju i dodaju postepeno da ne bude sok ili rata medju njima.

Uglavnom jako mi se svidjaju Skalari ali kako sam cuo narastu jako veliki i agresivni su, ja sam spreman njih držat same ako je moguće par komada (1 ili 2) u akvariju do 50-60L, a ima i neka koja izgleda kao mala Pirana :D

Sad lupetam o ribama, mozda kasnije se odlucim na jato malih neonki koje su genijalne (koliko žive dugo?) i nešto drugo otkrijem ali eto kazem kao malo dite sam kad mu daš šarenilo i bojanku  :D

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Totalno Početnička shema i savjeti potrebni.
« Odgovori #1 u: Travanj 13, 2011, 18:36:48 poslijepodne »
Ideja-pomakni tv uvis-gornja polica ti ne služi baš ničemu,pa ispod tv-a imaš mjesta za aq.Ta donja polica ima 2 okomice,trebalo bi izdržat manji aq
Gore da ga metneš-nikako.Em ti nije dostupan,em nemreš stavit više od 10ak kg gore- i to sam puno rekao
Aq mora imati 2 vertikale ispod donje pov,da ravnomjerno rasporedi težinu.

Offline mita2911

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Sinj
  • life is 2 short 4 just one day
« Odgovori #2 u: Travanj 13, 2011, 18:48:10 poslijepodne »
ova ideja nije lisa. posto vidim da imas lcd ili plasma tv mogao bi gore na zid uvidat jedan nosačić koji ces nakrivit malo dolje. stavi na njega  tv akvarij dolje i uživaj. kad ti dosade ovi sugavi programi na tv-u samo spustis malo pogled i uzivaj. a koliko vidim dolje bi mogao onaj od 120 lit iz cityja :up: :up: :up: :up: a te police iznad tv-a ...............pa mozes i skinut gornju :o :o :o :o

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 13, 2011, 21:24:12 poslijepodne »
Nebi ja sa akvarijem gore nikako da nebi bilo jednog dana   :a034s:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Travanj 13, 2011, 21:54:49 poslijepodne »
akvarij u kojeg ne možeš gledati odozgora je nemoguće održavati, pa bez obzira na čvrstoču regala (u što baš i ne vjerujem) nikako ne bi išao iznad televizora.

Offline splicho

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Travanj 13, 2011, 22:07:32 poslijepodne »
U redu, slazem se...sve što ste rekli i pretpostavio sam da će bit tako.

Ajmo sad dalje, danas na akciji, 560kn :

Što mislite o ovome,  s obzirom da mislim par riba utrpat, ništa pretjerano, malen je stan :)
« Zadnja izmjena: Travanj 13, 2011, 22:10:44 poslijepodne od splicho »

Offline Odojak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #6 u: Travanj 13, 2011, 22:14:02 poslijepodne »
U redu, slazem se...sve što ste rekli i pretpostavio sam da će bit tako.

Ajmo sad dalje, danas na akciji, 560kn :

Što mislite o ovome,  s obzirom da mislim par riba utrpat, ništa pretjerano, malen je stan :)

Imam i ja takav. Nije loš sad mi je malen  -? -?.
Pogledaj po oglasniku, zna ih bit i za manje love sa debljim staklima.

Offline splicho

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Travanj 13, 2011, 22:17:28 poslijepodne »
Imam i ja takav. Nije loš sad mi je malen  -? -?.
Pogledaj po oglasniku, zna ih bit i za manje love sa debljim staklima.

Mozda bi ja ovoga moga utrpat izmedju balkonskih vrata i kauča i nabavit mu neki ormarić tako da ne moram radit preinake regala, ipak nije moj stan a kako vidim ne mogu police odvajat jer je sve jedan komad, imbus spaja dasku na dasku kao lego kockice, ako skinem jedan dio onda moram i drugi doslovno mora bi ogolit cijeli ormar a nemam di sa viskom...

Sad sam racunao ovaj kut do vrata i moga bi ga metnut tu :)
Imam i mista u hodniku ali nije mi tamo fora, oću više buljit u njega  :up:

Nego da te pitam, što znači deblje? Ovaj je pretanak? Opasno da ne pukne na malen udarac?
Kvalitet grijača i pumpi? Lampe isl...opiši malo dojmove?

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #8 u: Travanj 13, 2011, 22:18:42 poslijepodne »
ako se nevaram to je akvarij 54 litre kojeg imaš kupit u baumaxu nije loš za te novce dobiješ sve sa njim filter,rasvijetu i ostalo samo nesam siguran jel ide grijač mislim da ide  i on je dimenzija 60x30x30 to bi moga negi ubacit u taj regal samo ne poviše tv a šta se tiće biljaka imaš i onih koje nisu zahtijevne tako da mislim da možeš složit lip mali akvarij sa biljkama i staviš par čistaća i neke živorotke one nisu ni zahtijevne ni skupe a imaš svih boja pa dobiješ šarenilo da se to sve upasat u taj akvarij samo malo mašte i volje

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 13, 2011, 22:21:03 poslijepodne »
uvijek je bolje deblje staklo al za tu litražu nema potrebe a ako malo ne pripaziš razbit češ i željezni

Offline splicho

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Travanj 13, 2011, 22:22:41 poslijepodne »
ako se nevaram to je akvarij 54 litre kojeg imaš kupit u baumaxu nije loš za te novce dobiješ sve sa njim filter,rasvijetu i ostalo samo nesam siguran jel ide grijač mislim da ide  i on je dimenzija 60x30x30 to bi moga negi ubacit u taj regal samo ne poviše tv a šta se tiće biljaka imaš i onih koje nisu zahtijevne tako da mislim da možeš složit lip mali akvarij sa biljkama i staviš par čistaća i neke živorotke one nisu ni zahtijevne ni skupe a imaš svih boja pa dobiješ šarenilo da se to sve upasat u taj akvarij samo malo mašte i volje
Ma to i mislim ovaj dio koji sam ti označio tvog posta.
Podstanar sam, tako da ne mogu čoviku sorit pola stana, a mogu nać prostora za njega ako je ovakav veći jedino jednog dana u svoj veliki stan inače nema smisla sad, ne znam kako će bit gledat TV kad je akvarij osvijetljen i oće to žižit, mogu veći jedino u hodnik iman prostor i uvjet ali mi nekako nije fora...

Ma ja bi kupio par interesantnih riba, pa ih pratio kako rastu i ništa specijalno ja to ne mislim filozofirat.

Offline splicho

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Travanj 13, 2011, 22:25:56 poslijepodne »
Evo ovako jel vidite ispod TV-a ovaj prazan prostor ove dvi police, one imaju 68cm duzinu, visinu 38cm a dubinu 55cm, jel mogu ovako probat?
Lakše mi je izvuć samo ovu jednu horizontalnu dasku nego gore ovo sve, jel ima ovo kakvog smisla?

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 13, 2011, 22:40:05 poslijepodne »
Ja sam ga imao oko 4 mj i prodo  kupio veči,  nisam bio zadovoljan zbog poklopca kondenzirana voda mi se sljevala van po staklu , išlo mi to na živce , a i staklo je od 4 mm i  imao je dobar trbuh na sredini, na dužinu od 60 cm jako se provine , kad su mi bili susjedi sa malom djecom pa gledaju ribice , pa počnu dirat staklo , uvijek sam bio na iglama, valjda zbog 4mm

Offline splicho

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 13, 2011, 22:46:54 poslijepodne »
Ja sam ga imao oko 4 mj i prodo  kupio veči,  nisam bio zadovoljan zbog poklopca kondenzirana voda mi se sljevala van po staklu , išlo mi to na živce , a i staklo je od 4 mm i  imao je dobar trbuh na sredini, na dužinu od 60 cm jako se provine , kad su mi bili susjedi sa malom djecom pa gledaju ribice , pa počnu dirat staklo , uvijek sam bio na iglama, valjda zbog 4mm
Ok ipak priskačem onda jer mi je frend isto rekao da nije baš najbolji on hvali Cayman i Juwel ako sam dobro upamtio. To ću roknut onda u City centru one, samo me nervira što su svi otvoreni i izlozeni i dirani su od jedan milijun ljudi, nema u kutiji lipo upakovano što me uzasno iritira, kao da je polovni, poklopac otvara i zalupljen jedno 150 000 puta od neznaca i balurdije...kakav kiks, ne znam zasto nemaju na skladistu materijala....

Koliko bi bila cijena ovog Cayman ili Juwel od 50L-60L a da stane u ove gabarite koje ja hoću? Koliko srednjih ribica može primit?

Svidjaju mi se jata onih malih neonki i par zebrica, ako to moze skupa...koliko stane u jedan takav ne previše kičasto opremljen akvarij?

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 13, 2011, 22:47:10 poslijepodne »
izbaciš tu policu ka šta si reka i eto mista a šta se tiće svitla neće smetat za gledat tv jer imaš poklopac i dasku poviše njega a i to svitlo nije reflektor al da se nebi dogodilo trbuh na akvariju nemoj ga punit do vrha nego 3-4 cm ispod i lipo zalipiš crnu foliju tako da se nevidi rub vode i tako se akvarij neće napuhat 100%

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 13, 2011, 22:50:35 poslijepodne »
onda pogledaj u oglasniku akvarij il daš staklaru mjere koje ti pašu i nek ti zalipi akvarij sa 6mm to je dovoljno debelo a poklopac se malo zezaš sam il nađeš nekog da ga sklepa samo taj način i kupovanje opreme posebno izađe malo skuplje nego ovaj akvarij o kojem smo do sad pričali

Offline splicho

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Travanj 13, 2011, 22:54:07 poslijepodne »
Ma radije bi kupio gotovo i doša na gotov čin. Samo ne znam koji je najbolji za te novce, sad ima akcija u citija -20% na te poznate marke, zanima me samo koliko riba moze stat u takav akvarij?

Glupo mi je bacat novce ako ne mogu stavit par malenih neonki recimo i još par većih, kako ide pravilo neko ?

Offline mita2911

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 13, 2011, 23:07:43 poslijepodne »
ako ces ispod tva onda mozes nesto i sam napravit. jesi vidija link sta sam ti posla kako sam ja svog uvalija u regal. da se slozit za malo para sa staklom od 8 - 10 mm ;)

Offline mita2911

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Travanj 13, 2011, 23:12:53 poslijepodne »
mislim centimetar ribe na litru vode z aove manje. tako sam nesto negdi procita. ma u 50 60 litara stavis 5- 6 neonki 2 muzjaka gupy 4 zenke gupy 2 ancistrusa 1 somica 3 4 kozice i eto cilo jato

Offline mita2911

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Travanj 13, 2011, 23:18:16 poslijepodne »
vidi skype

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #20 u: Travanj 13, 2011, 23:22:46 poslijepodne »
Mita2911 nemoj davat ovakve odgovore.prvo,pod jato se podrazumjeva barem 10kom da bi ribicama bilo ugodnije.drugo 2 anćija u 50-60l?znaš li koliko oni narastu.treće,jedan somić?misliš na corydorase?oni bi također trebali ići u grupi od bar 5-6kom...i još živorotke kojih ćeš kroz mjesec-dva imat 20-tak?
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline mita2911

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Travanj 13, 2011, 23:29:26 poslijepodne »
pa kad narastu uvik se mogu zamjenit ili poklonit u zoo a sad jato moze biti i 6 i 600. a zivorotke. pa ako ih ne bude odvaja u kotilicu lipo ce ih ove druge papat pa nece biti 20ak komada :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj: a sta se tice somica ja imam 1 i jako mu je ugodno vec 2 god. a ako vec hoće nek stavi 2. ne bi se štel prepucavat. veliki pozdrav. :-[ :-[ :-[

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #22 u: Travanj 13, 2011, 23:41:37 poslijepodne »
A gle,to za živorotke stoji,al u 50-tak l nema baš toliko mjesta za egzibicije.Nije problem što ćeš ti njemu dat ovakav savjet,velik je problem što će još ljudi ovo pročitat,i linijom manjeg otpora zaključit-ej pa ako može on mogu i ja!Ovo je forum,iznosimo mišljenja,iskustva i informacije,a kvalitetnih informacija više puta potvrđenih sam se načitala od ljudi tu koji imaju mnogo više znanja nego ja i ti,i ovo što govorim je rezultat naučenog,što opet ne mora značit da baš tvoj 'somić' nije sretan sam.Uzmimo u obzir da je u akvariju od 60l cca 50l iskoristive vode,možeš stavit jato neonki,skupinu otocinclusa,skupinu corydorasa,po želji kozice,i prst u uvo!eto,to je moj savjet kako da ribe budu zadovoljne.
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline mita2911

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Travanj 14, 2011, 05:23:27 prijepodne »
 ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

Offline 90lman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #24 u: Travanj 14, 2011, 10:02:28 prijepodne »
nemoj da pretrpas akvarijum
ubaci samo 10 neonki i 6 pandi  posadi neko bilje i eto ti lep i zanimljiv akvarijum
nikola radic